Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 3 december 2021

Bioscopen reageren met dubbel gevoel op beslissingen overlegcomité: “Dit is een geluk bij een ongeluk”

HLN
Bioscopen reageren met dubbel gevoel op beslissingen overlegcomité: "Dit is een geluk bij een ongeluk"
Het Overlegcomité kwam deze voormiddag samen om de coronamaatregelen op scherp te stellen. Ze beslisten onder meer dat bioscopen mogen openblijven, op voorwaarde dat er minder dan 200 personen in de zaal zitten. Een opluchting voor de kleinere zalen, die er gisteren nog van uitgingen dat ze moesten sluiten. "We zijn relatief blij met deze beslissing, want nu mag er tenminste nog iets." Toch is er een punt waar ze hun twijfels bijhebben. "Jambon sprak over een anderhalve meter afstand in bioscopen. Indien die maatregel er effectief komt, kan amper 30% van de zaalcapaciteit gebruikt worden. Financieel heeft dat zware repercussies."
Lees verder

Eén week extra kerstvakantie: kan ik als ouder extra vakantie nemen? En hoeveel loon verlies ik door tijdelijke werkloosheid?
De kerstvakantie in de kleuter- en lagere school duurt een week langer dit jaar en gaat al in op 20 december. Dat heeft het Overlegcomité vandaag beslist. Dat betekent dat veel werkende mama's en papa's een oplossing moeten zoeken, en opvang moeten regelen voor hun kroost. Wat kan je aan je werkgever vragen? We vroegen het aan Nele Mertens, juridisch experte bij dienstenbedrijf Acerta.
Lees verder

Visser (44) uit Turnhout overleden na val in de Maas in Nederland
In het Nederlandse dorp Maren-Kessel, bij de gemeente Oss, is vrijdagochtend een 44-jarige sportvisser uit Turnhout overleden nadat hij in de Maas was gevallen. De hulpdiensten konden de man in zorgwekkende toestand uit het water halen, maar in het ziekenhuis is hij bezweken aan zijn verwondingen.
Lees verder

Druiven die aangetast zijn door bosbranden in Californië worden wodka
Hevige bosbranden legden vorig jaar een deel van de wijngaarden van Californië in as. Sommige druiven smaakten daardoor vies of roken naar as. Wijnmaker Nicolas Quille kwam op het idee om van de druiven wodka te maken.
Lees verder

ABBA brengt voor het eerst in hun carrière een kerstsingle uit
Niet alleen Elton John en Ed Sheeran lanceerden op vrijdag een kerstsingle. Ook ABBA was vandaag in een feestelijke bui. Het is voor de Zweedse popgroep ook de allereerste keer dat ze een kerstnummer hebben opgenomen. En dat kan al tellen, want de groep bestaat al meer dan 40 jaar.
Lees verder

Mag ik thuis nog met vrienden afspreken? Gaan de hobby's nog door? En mogen kinderen naar de grootouders als die een boosterprik kregen? De belangrijkste vragen over de nieuwe maatregelen beantwoord
Het Overlegcomité heeft voor de derde keer in drie weken tijd strengere coronamaatregelen afgekondigd. Maar ook bij deze nieuwe maatregelen rijzen alweer tal van vragen. Wij verzamelden de meest prangende lezersvragen en gingen op zoek naar antwoorden.
Lees verder

"Voor de hooggeplaatste politici deed ik extra vroeg open": eigenaar rendez-vous hotel klapt uit de biecht nu hij na 15 jaar door corona de deuren sluit
15 jaar lang verhuurde hij kamers in zijn rendez-vous hotel in Nossegem, maar na Nieuwjaar geeft Richard Degauquier (74) er de brui aan. De voornaamste redenen? Zijn leeftijd en… het coronavirus. Nu hij stopt, haalt hij enkele hallucinante herinneringen op. "Een vrouw die al mijn bloempotten naar haar betrapte man gooit of vier man die ik in hun ondergoed aan de deur moest zetten: ik kan een boek vol met die verhalen schrijven." Een deel ervan deelt hij met ons.
Lees verder

Experts over nieuwe maatregelen: "Alsof het huis in brand staat en de brandweer zegt dat ze over drie weken komen blussen"
De maatregelen die het Overlegcomité gisteren invoerde zijn volgens statistici en zorgverstrekkers stappen in de goede richting. Alleen komen ze te laat en valt nog maar te bezien of ze, gezien de hete adem van de omikronvariant, de druk op de ziekenhuizen duurzaam kunnen temperen. Dat de afkoelingsperiode in het onderwijs niet vroeger komt en dat voetbalwedstrijden in de pro league met publiek kunnen doorgaan, zijn doornen in het oog van de experts. "Ja, de vierde golf lijkt zijn piek te hebben bereikt, maar er komt een vijfde golf. Meer nog: de komende jaren zullen we twee pieken per jaar krijgen."
Lees verder

Motivatiepsycholoog : "Epidemiologisch geen reden voor schoolsluiting voor kerstvakantie"
Motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent) zegt dat de beslissing om de scholen de laatste week van de kerstvakantie te sluiten, epidemiologisch niet uit te leggen is. Het is voor de motivatiepsycholoog "bizar" dat men kiest voor een schoolsluiting net voor de kerstvakantie. "Dat is te laat."
Lees verder

Onderzoek: zelftest onbetrouwbaar voor wie geen symptomen heeft
Een antigeen neuszelftest is voldoende betrouwbaar om het coronavirus op te sporen als de gebruiker symptomen heeft, maar niet als die ontbreken. Dat maken wetenschappers op uit de resultaten van een onderzoek naar de betrouwbaarheid van een dergelijke test bij bijna 3.000 personen, die over enkele dagen officieel zullen worden gepubliceerd.
Lees verder

BV's reageren teleurgesteld op beslissingen Overlegcomité: "Slaapwel liefste Sportpaleis"
Het Overlegcomité kwam deze voormiddag samen om de coronamaatregelen op scherp te stellen. Vooral de cultuur- en evenementensector moet eraan geloven. Heel wat BV's zijn boos op de regering en uiten hun frustraties op sociale media. "Ik begrijp het verschil niet tussen 400 mensen met afstand op een stoel voor niet langer dan twee uur en een vol café waar je zonder controle door elkaar wandelt tot 23u in de avond."
Lees verder

Polen wil verplichte registratie van zwangerschappen in database van overheid
De Poolse regering wil vanaf januari een gecentraliseerd register invoeren waarin artsen verplicht alle zwangerschappen en miskramen aan de regering moeten melden. Volgens tegenstanders wil de overheid op die manier verhinderen dat zwangere vrouwen stiekem een abortus ondergaan. Sinds 2020 is abortus in Polen immers zo goed als volledig verboden. Bovendien keurde het Poolse parlement gisteren een wetsvoorstel goed voor de oprichting van een instituut dat het belang van voortplanting moet promoten en vervolgingsbevoegdheid krijgt.
Lees verder

Opnieuw huiszoekingen bij Juventus, transfer Cristiano Ronaldo in het vizier
Het Italiaanse gerecht heeft nieuwe huiszoekingen gehouden bij topclub Juventus, zo werd vandaag bevestigd. De club wordt ervan verdacht tussen 2019 en 2021 te hebben gesjoemeld met de transferwaardes van spelers om de financiële balans terug op orde te krijgen. Deze keer namen de speurders de transfer van Cristiano Ronaldo naar Manchester United in het vizier.
Lees verder

Actrice Lotte Stevens geniet van het contact met de kleine fans als ze in haar superheldenpak kruipt: "Mega Mindy wakkert mijn eigen kinderwens aan"
Sinds augustus kan je een 'nieuwe' Mega Mindy aan de hemel zien. Lotte Stevens (28) was qua uiterlijk en stemtimbre de perfecte keuze om naadloos de overgang te maken met haar voorgangster. "Free Souffriau zegt dat Mega Mindy bij mij in goede handen is", zegt Lotte niet zonder trots.
Lees verder

Luca Brecel imponeert alweer en staat in halve finales van UK Championship snooker
Luca Brecel heeft dankzij een 6-2-overwinning tegen de Schot Anthony McGill zijn ticket beet voor de halve finales op het UK Championship snookertoernooi (1,2 miljoen euro), dat doorgaat in het Engelse York.
Lees verder

Ouders van schutter Amerikaanse school aangeklaagd voor onvrijwillige doodslag
De ouders van de vijftienjarige verdachte van de dodelijke schietpartij in de Oxford High School in Detroit, in de Amerikaanse staat Michigan, zullen worden aangeklaagd voor onvrijwillige doodslag. Dat heeft de openbare aanklager van de county Oakland, Karen McDonald, vandaag meegedeeld.
Lees verder

De Bruyne weer op trainingsveld na coronabesmetting, ook Tielemans heeft de trainingen hervat
Drie weken nadat hij tijdens de interlandperiode met de Rode Duivels een coronabesmetting opliep, heeft Kevin De Bruyne (30) de trainingen bij Manchester City hervat. Bij Leicester is ook Youri Tielemans (24) weer aan het trainen na een enkel- en kuitblessure.
Lees verder

Op weg naar de wereldtitel? Emma Plasschaert neemt leiding over op WK zeilen laser radial
Emma Plasschaert heeft op de tweede dag van het WK zeilen in de ILCA 6 (laser radial-klasse) in het Omaanse Mussanah de leidersplaats overgenomen. Eline Verstraelen schoof op van de 56ste naar de 41ste plaats.
Lees verder

Rode Kruis hekelt egoïsme van het Westen: "Omikron is ultiem bewijs van gevaren van vaccinongelijkheid"
De opkomst van de omikronvariant van het coronavirus vormt "het ultieme bewijs" van de gevaren van de vaccinongelijkheid in de wereld. Dat zegt de voorzitter van het internationale Rode Kruis, Francesco Rocca, vandaag.
Lees verder

Voetbalclub Svelta in rouw na plots overlijden van jonge speler (19): "Keanu gaat enorm hard gemist worden"
Bij voetbalclub Svelta Melsele wordt met ongeloof en grote verslagenheid gereageerd op de plotse dood van Keanu Breurs. De 19-jarige jongeman speelde bij de beloftenploeg en was ook jeugdcoach bij de club. Woensdagavond overleed hij totaal onverwacht.
Lees verder