Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 10 december 2021

Alonso: “Ik ben geen fan van Verstappen, maar hij verdient de wereldtitel”

HLN
Alonso: "Ik ben geen fan van Verstappen, maar hij verdient de wereldtitel"
Fernando Alonso vindt dat Max Verstappen de wereldtitel verdient. Dat zei de Spaanse Formule 1-coureur van Alpine in Abu Dhabi in aanloop naar de Grote Prijs van zondag. Verstappen en Lewis Hamilton gaan in die slotrace uitmaken wie de titel wint.
Lees verder

Luca Brecel vlot naar kwartfinales Scottish Open snooker
Luca Brecel (WS-18) heeft zich in het Welshe Landudno geplaatst voor de kwartfinales van het Scottish Open snooker. (476.000 euro). De 26-jarige Limburger versloeg de Ier Fergal O'Brien (WS-78) met 4-1. Hij liet daar breaks van 58, 55, 78 en 52 bij optekenen. Voor een plaats in de halve finales neemt Brecel het op tegen de winnaar van de wedstrijd tussen de Engelsman Matthew Selt (WS-29) en de Schot Scott Donaldson (WS-35).
Lees verder

Wie langdurig ziek is, krijgt hulp om opnieuw aan de bak te komen
Het aantal langdurig zieken in ons land stijgt richting 500.000 mensen. Een groot deel van die groep kan de stap naar werk niet meer zetten omdat ze te ziek zijn. De plenaire Kamer heeft donderdag het licht op groen gezet voor coördinators die moeten helpen langdurig zieken weer aan de slag te krijgen.
Lees verder

Omzet van Belgische gamesector is met 17 procent gestegen in 2020
De omzet van de Belgische gamesector is in 2020 met 17 procent gestegen tot 82 miljoen euro. Dat blijkt donderdag uit het jaarverslag van Belgian Games, de koepel van de videogamefederaties in België.
Lees verder

LIVE (20u45). Houdt Charleroi de punten thuis tegen KV Oostende?
• Jupiler Pro League • Speeldag 18 • Aftrap: 20u45 • Stade du Pays de Charleroi
Lees verder

Eerste editie van 'Harry Potter' geveild voor recordbedrag
In de Verenigde Staten is een eerste editie van het boek Harry Potter and the Philosopher's Stone (Harry Potter en de Steen der Wijzen, red.) geveild voor een bedrag dat nog nooit eerder werd neergeteld voor een fictiewerk uit de 20ste eeuw. De koper legde er maar liefst 471.000 dollar (ongeveer 417.000 euro) voor op tafel.
Lees verder

Trump verliest beroepszaak over vrijgave documenten bestorming Capitool
Een Amerikaans gerechtshof heeft in hoger beroep de eis van ex-president Donald Trump verworpen om geen presidentiële documenten over de bestorming van het Capitool op 6 januari vrij te geven. Hij vocht daarover een besluit aan van zijn opvolger Joe Biden bij het gerechtshof in het District of Columbia.
Lees verder

Veiling van kunstcollectie Jan Hoet "onverwacht groot succes"
Bij veilinghuis Bernaerts in Antwerpen is de verkoop van een deel van de kunstcollectie van 'kunstpaus' Jan Hoet (1936-2014) een onverwacht groot succes geworden. Verschillende topstukken brachten twee tot drie keer meer op dan vooraf geschat. "Dit bewijst dat het kennerspubliek Jan Hoet niet vergeten is", zegt veilingmeester Peter Bernaerts.
Lees verder

Vijftien EU-lidstaten willen zowat 40.000 Afghanen opnemen
Vijftien lidstaten van de Europese Unie hebben zich akkoord verklaard om samen zowat 40.000 mensen in nood uit Afghanistan op te vangen. Dat zei eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson gisteravond na een bijeenkomst van de Europese ministers van Binnenlandse Zaken.
Lees verder

Minstens 49 migranten komen om het leven bij ongeval in Mexico
Bij een ongeval met een vrachtwagen in het zuidoosten van Mexico zijn donderdag minstens 49 migranten om het leven gekomen. Dat meldt het parket van de deelstaat Chiapas.
Lees verder

Acteur Jussie Smollett schuldig bevonden aan valse aangifte van aanval
Jussie Smollett is schuldig aan vijf van de zes aanklachten tegen hem rond het in scène zetten van een straataanval in Chicago begin 2019. Dat heeft de jury in de zaak donderdag bepaald.
Lees verder

Bayer krijgt gelijk in rechtszaak over Roundup
Het Duitse chemieconcern Bayer heeft donderdag voor de tweede keer in korte tijd succes geboekt in een rechtszaak over Roundup. Een juryrechtbank in San Benardino oordeelde dat de kanker waaraan een vrouw lijdt die het bedrijf had aangeklaagd, niet veroorzaakt is door haar jarenlange gebruik van het omstreden verdelgingsmiddel.
Lees verder

Carl Devos over de zware uithaal van De Wever naar minister Van der Straeten: "Bij sommigen zal die frauduleuze bijsmaak blijven hangen"
Nu Engie een definitief kruis heeft getrokken door het langer openhouden van de kerncentrales, bereikt de politieke oppositie tegen de kernuitstap een hoogtepunt. Na Georges-Louis Bouchez (MR) schiet ook Bart De Wever (N-VA) met scherp. "Engie is een privébedrijf dat zijn centen wil tellen, en het krijgt daarvoor een omkoopsom." Politicoloog reageert verbaasd op de felle reactie van De Wever.
Lees verder

Vier op de tien willen aankoopakte uitstellen voor verlaagde registratierechten
Vier op de tien huizenjagers willen de ondertekening van de akte van een nieuwe woning uitstellen tot na Nieuwjaar wegens de nieuwe registratierechten. Dat blijkt vandaag uit een enquête van de makelaarsgroep ERA bij 1.500 Vlamingen.
Lees verder

Van der Straeten stuurt miljardenfactuur naar Engie-Electrabel
Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) legt een wetsontwerp op de regeringstafel dat via een striktere controle moet garanderen dat de volledige factuur van de ontmanteling van de kerncentrales en de berging van nucleair afval wordt afgedekt. Dat schrijven De Tijd en De Standaard vandaag.
Lees verder

ONZE OPINIE. "N-VA vertikte het om onze scholen covid-proof te maken, dus moet ze nu niet janken."
Een doos met meer dan duizend bladzijden. Dat had minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) woensdag mee naar het parlement. Op die bladzijden stonden volgens hem alle maatregelen, richtlijnen en adviezen die hij samen met het onderwijsdepartement en het Agentschap Zorg en Gezondheid het voorbije anderhalf jaar heeft opgesteld om de scholen 'covid-proof' te maken. Weyts plofte die doos met veel zwier op het spreekgestoelte nadat hij door de oppositie - nog maar eens - door de mangel was gehaald. De minister dacht daarmee een krachtig statement te maken. Hier zie, duizend pagina's. En gij nu.
Lees verder

Ingenieur legde vorig jaar plan op tafel om álle Vlaamse klassen corona-proof te maken: "Maar minister veegde het van tafel."
"Vandaag hadden alle klassen in Vlaanderen uitgerust kunnen zijn met een ventilatiesysteem of met luchtreinigers. Of soms zelfs met allebei." Dat zegt ingenieur Leen Peeters. Ze stapte vorig jaar met een becijferd plan naar Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), maar daar verdween het in de prullenmand. Voor het eerst doet ze uit de doeken hoe Vlaanderen de kans miste om haar scholen 'corona-proof' te maken. "Gebrek aan moed en ambitie hebben levens gekost."
Lees verder

Moeder van terreurslachtoffer metro Maalbeek krijgt geen euro: "Ze diende aanvraag acht dagen te laat in"
De moeder van een slachtoffer van de terreuraanslag op de metro in Maalbeek kan naar een schadevergoeding fluiten. Reden: volgens de bevoegde commissie diende ze haar aanvraag 8 dagen te laat in. "Schandalig eigenlijk", zegt haar zoon. "Tijdens alle ellende zou mijn moeder dus óók nog 'ns de wirwar van wetgeving hebben moeten uitpluizen. Dat is gewoon onmenselijk."
Lees verder

In 24 uur ten huwelijk gevraagd, vrijgezellen overleefd én getrouwd: "Thuis hingen piekfijn tien verschillende jurken klaar"
In 24 uur tijd ten huwelijk gevraagd, het vrijgezellenfeest overleefd en gehuwd tot man en vrouw: niet veel mensen doen het Greg Samyn (29) en Anneleen Meykens (30) uit het Limburgse Koersel na. Maar vooral: een pluim voor het organisatietalent van de man des huizes, die het allemaal in 't geniep heeft geregeld. "Zelfs onze beste vrienden wisten van niks."
Lees verder

Grootouders over de speciale band met hun kleinkinderen: "Met mijn kleindochter krijg ik de kans om goed te maken wat vroeger fout liep"
Wat in de volksmond al langer bekend was, is nu ook wetenschappelijk bewezen: grootouders reageren emotioneel sterker op hun kleinkinderen dan op hun eigen kinderen. Vier grootouders getuigen over de bijzondere band met hun kleinkinderen.
Lees verder