Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 22 december 2021

2,75 miljoen euro van groeipakket naar Vlaams Mensenrechteninstituut, op te richten vervanger van Unia

HLN
2,75 miljoen euro van groeipakket naar Vlaams Mensenrechteninstituut, op te richten vervanger van Unia
2,75 miljoen euro die bespaard wordt op het groeipakket — de vroegere kinderbijslag — worden geïnvesteerd in het op te richten Vlaams Mensenrechteninstituut (VMRI). Dat blijkt uit een nota van Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld). De socialistische partij Vooruit bracht dat aan het licht. Vlaams fractieleider Hannelore Goeman reageerde tijdens de plenaire vergadering: "Ik vind het bijzonder cynisch dat deze regering het blijkbaar belangrijker vindt om miljoenen te investeren in symbooldossiers dan in onze eigen kinderen." Somers diende de socialisten van antwoord: "Dat geld wordt niet afgenomen van andere kinderen."
Lees verder

Petitie in Zuid-Korea om Disney+ - serie 'Snowdrop' stop te zetten
Netflix haalde met 'Squid Game' een gigantisch succes binnen. Nu wil ook Disney+ op de trein van Zuid-Koreaanse series springen met 'Snowdrop'. Maar 'Snowdrop' kreeg in Zuid-Korea te maken met een storm van kritiek en die lijkt nu zelfs uit te draaien op een boycot van de streamingdienst. Heel wat Koreanen zijn niet te spreken over het plot en de personages uit de reeks.
Lees verder

Aantal omikronbesmettingen in België op twee dagen tijd verdubbeld: 27 procent van alle besmettingen zijn met omikronvariant
De omikronvariant rukt op in ons land - net zoals in de rest van de wereld - en maakt elke dag weer een groter deel uit van het totaal aantal besmettingen. Gisteren was omikron al verantwoordelijk voor maar liefst 27 procent van alle bevestigde besmettingen, volgens de Franstalige viroloog Emmanuel André.
Lees verder

Dankzij hun houtkachel zijn Nick en Catheline energieonafhankelijk
Elke nieuwbouwwoning moet verplicht een aandeel energie uit hernieuwbare bronnen halen. Dan denken we bijna meteen aan zonnepanelen en een warmtepomp. Maar Nick en Catheline gaven bij de bouw van hun houtskeletwoning een andere invulling aan de factor hernieuwbare energie. Zij kozen voor een houtkachel die ze zowel voor hun centrale verwarming als sanitair warm water gebruiken. Bouwsite Livios vroeg hen waarom.
Lees verder

"Dit is een drama voor alle betrokkenen": hoe de zaak-Borsato Nederland in tweeën splijt
"Ook al wordt Marco's onschuld bewezen, hier komt hij nooit ongeschonden uit." Showbizzexpert Albert Verlinde (60) ziet de toekomst van Marco Borsato (54) somber in na de beschuldigingen van misbruik. En de zaak eist nog meer slachtoffers: het meisje dat hem beschuldigt van seksueel misbruik wordt online belaagd, en de kinderen van de zanger - Jada (19), Luca (23) en Senna (20) - krijgen het zwaar te verduren. "En Marco staat hopeloos alleen."
Lees verder

'Hurricane' Huybrechts maakt zijn intrede in Ally Pally: "Gezien zijn goeie vorm is Kim de favoriet"
Er raast vanavond een heuse orkaan door het Alexandra Palace in Londen. Kim 'The Hurricane' Huybrechts trapt er zijn elfde WK op rij af. Niet tegen publiekslievelinge Fallon Sherrock, wél tegen Steve Beaton. "Een levende legende" volgens collega-darter Brian Raman, maar daarom geen onhaalbare kaart voor Huybrechts.
Lees verder

Makelaar schat verkoopprijs van Serge's appartement al na één jaar hoger in: "Als die stijging blijft doorzetten, heb je snel een mooie meerwaarde"
Benieuwd hoeveel je woning waard is? Onze woonexpert Björn Cocquyt neemt de proef op de som. Deze week bezoekt hij met Sofie Andriesen van Via Sofie een appartement in Wommelgem. Toen Serge het vorig jaar kocht, was het net volledig gerenoveerd. Met de ligging in een groene buurt heeft het nog een tweede grote troef. Maar hoe fel beïnvloedden deze pluspunten de prijs na amper één jaar?
Lees verder

Primoz Roglic verlengt contract bij Jumbo-Visma tot 2025
Primoz Roglic heeft zijn contract bij Jumbo-Visma tot 2025 verlengd. De 32-jarige Sloveen en drievoudig eindwinnaar van de Vuelta blijft zo langer ploegmaat van Wout van Aert.
Lees verder

Vlamingen konden even coronaprik krijgen in Brusselse treinstations: "Een misverstand dat bij deze is stopgezet"
Niet-Brusselaars konden tot dinsdag zonder afspraak een coronaprik halen in de treinstations Brussel-Centraal en Brussel-Zuid. Op die manier konden ook Vlamingen een vervroegde boosterprik krijgen. "Het ging om een misverstand", klinkt het bij Brussels coronacoördinator Inge Neven.
Lees verder

COLUMN. Welke tijdbommen liggen er nog onder een brug te tikken?
Schuldig, uiteraard. Steve Bakelmans zal geen slachtoffers meer maken. Het zorgde voor een stille ontlading bij vrienden en familie, een hand op mekaars schouders, ingehouden dankbaarheid dat "het laatste wat we nog konden doen" is gelopen zoals men wou. Maar of er lessen zijn getrokken voor de toekomst, weet niemand. Jammer, schrijft onze reporter Nadine Van Der Linden. "One down. Maar welke tijdbommen liggen er nog onder een brug te tikken?"
Lees verder

Distributienettarieven dalen volgend jaar met 105 euro voor gemiddeld Vlaams gezin
Een gemiddeld Vlaams gezin zal volgend jaar 105 euro minder moeten betalen voor zijn aansluiting op het elektriciteits- en aardgasnet. Dat meldt de Vlaamse energieregulator VREG woensdag.
Lees verder

Chinese beroemdheden opgeroepen tot herstel belastingfouten
Chinese beroemdheden en eigenaren van populaire livestreams zijn opgeroepen belastingfouten dit jaar nog bij de autoriteiten te melden. Deze groep wordt sinds kort hard aangepakt voor fraude. De oproep komt enkele dagen nadat de Chinese 'koningin van livestreaming' Viya een boete van 1,34 miljard yuan (186,5 miljoen euro) kreeg voor belastingontwijking.
Lees verder

Axel in de stress voor finale 'Eenmaal Andermaal': "Ik ben aan het flippen"
Voor de finale van 'Eenmaal Andermaal' moeten Jacques en Axel niet drie, maar zes voorwerpen kopen. Voor Jacques geen probleem, maar Axel schiet in de stress. Bekijk 'Eenmaal Andermaal' ook op VTM GO.
Lees verder

Minstens 70 vermisten bij aardverschuiving in jademijn in Myanmar
Na een aardverschuiving in een jademijn in het noorden van Myanmar zijn volgens informatie van hulpdiensten en ooggetuigen 70 tot 100 mensen vermist. De mijnwerkers hadden stenen verzameld in het jaderijke gebied van Hpakant, in de staat Kachin, toen ze werden bedolven door een modderstroom.
Lees verder

Nieuwe energieleverancier kiest bewust voor kernenergie: Waarom doen ze dat? En is het goedkoper?
Op een moment dat de kernuitstap de politieke gemoederen blijft beroeren, lanceert ENBRO een energiecontract dat nucleaire energie met hernieuwbare energie combineert. Het bedrijf biedt met de merknaam TINA Energy (voluit: There is No Alternative) naar eigen zeggen het eerste en enige compleet CO2-vrije energiecontract. "We willen consumenten en ondernemers een stem geven in het debat rond de kernuitstap", luidt het. Maar wat betekent dit nieuwe energieaanbod voor de consument? Mijnenergie.be legt uit.
Lees verder

Presidentsverkiezing wordt uitgesteld na wekenlange discussie over onder meer kandidaten
Het is onmogelijk om vrijdag presidentsverkiezingen te houden in Libië. Dat concludeert een commissie van het Libische parlement, die belast is met het toezicht op de presidentsverkiezingen. De voorbije dagen werd al duidelijk dat de verkiezing, gepland op 24 december, zou worden uitgesteld. Geen enkele instelling leek echter bereid om die verantwoordelijkheid op zich te nemen, tot nu.
Lees verder

Verenigde Arabische Emiraten stoppen met filmcensuur
De films die worden getoond in de bioscopen in de Verenigde Arabische Emiraten zullen niet meer gecensureerd worden. Dat hebben de autoriteiten zondag aangekondigd. Het gaat om films die zullen behoren tot een nieuwe categorie van films, verboden voor wie jonger is dan 21 jaar.
Lees verder

"Ik heb ooit een paard met een strikje rond zijn nek cadeau gegeven aan mijn kind": Rode Duivels verklappen hoe ze kerst vieren
De Belgische voetbalbond pakte maandag uit met enkele grappige online kerstkaarten van de Rode Duivels en de Red Flames. Average Rob, een Vlaamse YouTuber, mocht de Duivels assisteren tijdens de shoot én hen een paar vragen stellen. Van het favoriete eten op Kerstmis tot de cadeaus die de Duivels geven aan hun familie... Je komt het hieronder allemaal te weten.
Lees verder

"Alsof ze je vastzetten in een bakske ijs": Peter Van De Veire en co duiken Dijle in
Een aantal presentatoren van De Warmste Week in Mechelen is woensdagochtend in de Dijle gesprongen. "Als luisteraars al die moeilijke verhalen durven te delen, dan moesten wij daar iets tegenoverstellen", zegt Peter Van De Veire.
Lees verder

Besmet of bijwerkingen van de boosterprik? Hoe maak je het onderscheid?
De Belgische boostercampagne draait op volle toeren, maar ook de omikronvariant rukt op. Enerzijds kunnen sommigen daardoor last hebben van vervelende bijwerkingen na hun boosterprik, bij anderen gaat het misschien om de symptomen van een besmetting. Maar hoe maak je het onderscheid? Vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) legt uit.
Lees verder