Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 2 november 2021

Wolkenkrabber in aanbouw ingestort in Nigeria: minstens drie doden

HLN
Wolkenkrabber in aanbouw ingestort in Nigeria: minstens drie doden
Een wolkenkrabber in aanbouw is maandag ingestort in Lagos, de grootste stad van Nigeria. Daarbij vielen al zeker drie doden en meerdere gewonden, zo verklaarde Ibrahim Farinloyer van de nationale rampenbestrijdingsdienst Nema.
Lees verder

Boezemvriend neemt afscheid van Jasper Antonissen: "Hij wist dat hij eerder euthanasie zou krijgen dan toestemming om medicinale cannabis te gebruiken"
Een week geleden is Jasper Antonissen uit Oudsbergen op 27-jarige leeftijd overleden. Jasper was al jaren ziek en leed enorm onder de pijn. Hij streed daarom voor de toelating voor medicinale cannabis. Uiteindelijk koos hij zelf voor euthanasie. Maasmechelaar Jean Pierre Voncken kende hem als geen ander en neemt afscheid van zijn boezemvriend.
Lees verder

Amerikaanse autoriteiten raden reizen naar België af
België kleurt donkerrood op de site van het Amerikaanse centrum voor ziektecontrole en preventie (CDC). Dat betekent dat de Amerikaanse autoriteiten reizen naar ons land afraden.
Lees verder

Britse koningin spreekt wereldleiders toe op klimaattop: "Het is tijd voor actie"
De Britse koningin Elizabeth roept de landen van de wereld op snel te handelen tegen de klimaatverandering. Het is tijd voor actie, zegt ze in een videoboodschap op de internationale klimaattop in het Schotse Glasgow.
Lees verder

Greenpeace-schip Rainbow Warrior mag dan toch naar COP26 varen
In tegenstelling tot wat eerder was aangekondigd, zal het schip Rainbow Warrior III van milieuorganisatie Greenpeace de toestemming krijgen om via de rivier de Clyde te varen naar de plaats waar de internationale klimaatconferentie (COP26) plaatsvindt in Glasgow. Dat meldt de Schotse politie maandagavond.
Lees verder

Rusland kreunt onder nieuwe coronagolf: leger moet meer medische centra bouwen van Poetin
Russisch president Vladimir Poetin heeft het leger bevolen om meer medische centra te bouwen, terwijl het land kreunt onder een nieuwe golf van de coronapandemie. De bijkomende centra moeten de zorgsector in Rusland verlichten, zei Poetin maandag tijdens een vergadering met minister van Defensie Sergej Sjojgoe.
Lees verder

Football Talk. Chadli scoort voor het eerst in zes maanden - Club zonder geschorste Balanta naar Manchester, Izquierdo en Wesley reizen wél mee
Nacer Chadli heeft maandagavond op de elfde speeldag in de Turkse Super Lig de ommekeer ingeluid voor zijn club Basaksehir tegen Adana Demirspor (2-1).
Lees verder

Macron: "Frankrijk en Verenigd Koninkrijk praten dinsdag verder over visserijconflict"
De gesprekken tussen Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Commissie over het conflict over de visserijrechten in het Kanaal zullen dinsdag voortgezet worden. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron maandag verklaard.
Lees verder

'De Slimste Mens': Van Looy voert een gesprek met een onzichtbare duif en 50.000 euro was een te laag bod van Laura Tesoro
Hilarische negende aflevering van 'De Slimste Mens te Wereld' dankzij een onzichtbare duif die in de tv-studio als een soort rode draad doorheen de aflevering meespeelde. Net voor de start van de finale tussen Laura Tesoro en Gloria Monserez voerde Van Looy zelfs een hele conversatie met die duif. Voordien had Steven Van Gucht simpel en gemakkelijk gewonnen.
Lees verder

Facebook elimineert 'trollenfabriek' die verkiezingen Nicaragua probeert te beïnvloeden
Meta, het moederbedrijf van Facebook, heeft maandag aangekondigd dat het 1.000 Facebook- en Instagramaccounts heeft ontdekt en verwijderd die werden beheerd door een 'trollenfabriek' van de Nicaraguaanse regering. Bedoeling van die accounts was om - een week voor de presidentsverkiezingen in het land - het publieke debat te manipuleren.
Lees verder

Amerikaanse kernonderzeeër die schade opliep in Chinese Zee raakte niet in kaart gebrachte berg
De Amerikaanse kernonderzeeër die vorige maand beschadigd raakte in de Chinese zee, trof een niet in kaart gebrachte onderzeese berg. Dat blijkt uit voorlopige bevindingen die maandag werden vrijgegeven. "Het onderzoek heeft uitgewezen dat de USS Connecticut een niet in kaart gebrachte onderzeese berg heeft geraakt terwijl hij opereerde in internationale wateren in de Indo-Pacific", aldus een woordvoerder van de Amerikaanse marine.
Lees verder

Honderd landen beloven tegen 2030 ontbossing te stoppen
Honderd landen, waaronder België, hebben een akkoord bereikt om tegen het einde van dit decennium ontbossing en bodemdegradatie te beëindigen. De landen trekken daarvoor miljarden uit. De afspraak die op de klimaattop in Glasgow bekend is gemaakt, wordt gesteund door de leiders van bosrijke landen als Brazilië, Rusland, Canada, Indonesië en Congo.
Lees verder

Assistent-regisseur Rust: "Geschokt en bedroefd door schietincident"
David Halls, de assistent-regisseur van de film Rust, heeft zich voor het eerst sinds het schietincident in New Mexico (VS) met acteur Alec Baldwin en cameravrouw Halyna Hutchins uitgesproken. "Ik ben geschokt en bedroefd door haar overlijden", vertelt Halls aan de New York Post.
Lees verder

Soedanese premier Hamdok wil dat afgezette regering kan terugkeren
Soedan kan uit de crisis geraken als de afgezette regering kan terugkeren. Dat heeft de Soedanese premier Abdallah Hamdok verklaard. Hij wordt nog steeds thuis bewaakt na de staatsgreep van vorige week. Hamdok pleit ook voor de vrijlating van de andere regeringsleden die nog altijd vermist zijn.
Lees verder

Jury akkoord met vervolging vastgoedmiljonair Robert Durst voor moord op echtgenote
Een jury in de Verenigde Staten heeft de 78-jarige miljonair Robert Durst in staat van beschuldiging gesteld voor de moord op diens in 1982 verdwenen vrouw Kathleen. Dat betekent dat het Openbaar Ministerie verder kan met de zaak tegen hem. Durst kreeg vorige maand al levenslang opgelegd voor de moord op zijn goede vriendin Susan Berman in 2000. Mede dankzij een HBO-documentaire kon hij veroordeeld worden.
Lees verder

Amazon stuurt volgend jaar eerste satellieten de ruimte in
Amazon lanceert waarschijnlijk in het vierde kwartaal van volgend jaar zijn eerste satellieten voor Project Kuiper. Dat heeft het Amerikaanse webwinkel- en technologieconcern laten weten. Amazon steekt al langer veel geld in zijn programma om satellieten in een baan om de aarde brengen. Zo wil het concern consumenten verspreid over de wereld toegang geven tot breedbandinternet.
Lees verder

New Yorkers naar de stembus om nieuwe burgemeester te kiezen
De stad New York gaat naar de stembus om een burgemeester te kiezen. De Democraat Eric Adams (61) neemt het op tegen de Republikein Curtis Sliwa (67). Zittend Democratisch burgemeester Bill de Blasio mocht zich wettelijk geen kandidaat meer stellen voor een derde termijn.
Lees verder

Duitse christendemocraten buigen zich over opvolging van partijleider Laschet
De landelijke top van de Duitse CDU-partij komt bijeen om te bespreken hoe het verder moet na de historische verkiezingsnederlaag van september. De christendemocraten kregen toen bij landelijke parlementsverkiezingen minder dan een kwart van de stemmen en behaalden daarmee hun slechtste resultaat ooit.
Lees verder

Opgepakte IS'er getuigt over Belgische strijder in Afghanistan
Er is voor het eerst een concrete aanwijzing dat er ook Belgen actief zijn bij de Afghaanse tak van IS. Een strijder die daar ingerekend werd, verklaarde tijdens zijn verhoor dat hij een Belg heeft ontmoet. Die zou instructeur geweest zijn in een trainingskamp nabij de grens met Pakistan. Over zijn identiteit is er nog niets geweten, maar de kans is groot dat het om een doorgereisde Syriëstrijder gaat.
Lees verder

Ook renovatieplicht voor wie al 'energieverslindend' huis heeft: dit ligt op de klimaattafel van de Vlaamse regering
Een versnelde vergroening van het wagenpark, waarbij nieuwe wagens vanaf 2027 elektrisch moeten zijn. Renovatieplicht, niet alleen voor wie een energieverslindende woning koopt, maar ook voor wie er zo al één of meerdere heeft. Dit is wat we weten over de voorstellen waarmee de Vlaamse regering haar CO2-uitstoot wil terugdringen.
Lees verder