Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 8 november 2021

Opvallende satellietbeelden tonen dat China Amerikaanse oorlogsschepen heeft nagebouwd

HLN
Opvallende satellietbeelden tonen dat China Amerikaanse oorlogsschepen heeft nagebouwd
China heeft in een stuk woestijn, diep in het binnenland, Amerikaanse oorlogsschepen op ware grootte nagebouwd, vermoedelijk om er luchtbombardementen op te kunnen oefenen. De nagemaakte oorlogsbodems zijn ontdekt op satellietbeelden. Het feit dat China geen enkele moeite doet om de maquettes verborgen te houden, wijst erop dat het de bedoeling is dat ook de Amerikanen ze kunnen zien.
Lees verder

Xavi als messias voorgesteld in Camp Nou: "Kijk heel erg uit naar deze uitdaging"
Xavi (41) is voor een volgepakte hoofdtribune in Camp Nou officieel voorgesteld als nieuwe coach van FC Barcelona. De voormalige middenvelder komt over van Al Sadd en is de opvolger van de ontslagen Ronald Koeman. "Een club als Barça mag niet verliezen."
Lees verder

"Geen herhaling 'chronische' inflatie jaren 70"
De onverwacht hoge stijging van de consumentenprijzen in de eurozone zal niet leiden tot een herhaling van de crisis in de jaren zeventig. Die verwachting sprak Philip Lane, hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank (ECB), uit. De wereldeconomie kampte destijds met een oliecrisis die leidde tot een sterke toename van de inflatie.
Lees verder

Privacystichting stapt naar Grondwettelijk Hof tegen Covid Safe Ticket
De stichting Ministry of Privacy, die zich opwerpt als onafhankelijke privacywaakhond, vecht de uitbreiding van het Covid Safe Ticket (CST) naar onder meer de horeca aan bij het Grondwettelijk Hof. De maatregel is volgens de organisatie onevenredig.
Lees verder

BV 24/7. De repetities van 'Dancing With The Stars' zijn begonnen en deze 'Blind Getrouwd'-peuter mag voor het eerst naar school
The show must go on, want de Showbizzwereld staat nooit stil. Wat jouw favoriete BV's de laatste 24 uur hebben uitgespookt, ontdek je hier in onze nieuwsstream.
Lees verder

Obama spreekt wereldleiders toe op klimaattop: "Eilanden zijn onze kanaries in de koolmijn"
De voormalige Amerikaanse president Barack Obama heeft op klimaattop COP26 de leiders toegesproken over eilandstaten die worden bedreigd door de stijgende zeespiegel. De op Hawaii geboren Obama vertelde zijn publiek volgens de krant The Guardian dat hij zelf "een eilandkind" is en waarschuwde dat "onze eilanden meer gevaar lopen dan ooit".
Lees verder

Honderden migranten vanuit Wit-Rusland op weg naar Polen: "Dit is opnieuw vijandige actie"
Een nieuwe migrantenkaravaan is vanuit Wit-Rusland op weg naar de grens met EU-buurland Polen. Dat melden Wit-Russische en Poolse autoriteiten. Foto's op sociale media tonen honderden mensen die volgens de Poolse regering onderweg zijn naar het Poolse stadje Kuznica, om daar de grens over te steken. Poolse autoriteiten beschuldigen Wit-Rusland ervan de migrantengroep opzettelijk te sturen en riepen een crisisoverleg bijeen.
Lees verder

Gas in Europa weer duurder nu Rusland gasleveringen nog niet verhoogt
De prijs van gas op de toonaangevende Nederlandse gasbeurs is maandag weer gestegen nadat door Rusland beloofde extra leveringen waren uitgebleven. Europa's grootste gasleverancier had aangegeven dat het vanaf deze week extra gas naar Europa zou sturen.
Lees verder

GAMEREVIEW 'Call of Duty: Vanguard': minder sterk verhaal, betere multiplayer
Met Vanguard kiest de Call of Duty van dit jaar opnieuw de Tweede Wereldoorlog als decor . Een knalbuffet in vier delen dat met intussen routineus gemak de evenwichtsoefening tussen 'never change a winning team' en 'ouwe wijn in nieuwe zakken' maakt.
Lees verder

"We leven al jaren met schrik voor nieuwe brand": buren boos nadat woning van gezin uit Bavikhove al voor de zevende keer vuur vat
Voor de zevende keer in 23 jaar is maandagmiddag brand uitgebroken in de woning van een gezin in Bavikhove (Harelbeke). Dit keer is het vuur vermoedelijk aangestoken, al bleef de schade beperkt. "Zeven branden, dat is toch niet meer normaal?", reageert een buurvrouw, die zelf ook al schade ondervond van de opeenvolgende branden.
Lees verder

Voor zevende keer brand in woning gezin in Bavikhove: "Dat is toch niet meer normaal."
Voor de zevende keer in 23 jaar tijd is maandagmiddag brand uitgebroken in de woning van hetzelfde gezin in Bavikhove (Harelbeke). Dit keer is het vuur wellicht aangestoken. De schade bleef beperkt. "Dat is toch niet meer normaal, 7 keer brand in dezelfde woning", klinkt het misnoegd bij een buurvrouw die ook al zelf schade ondervond van de opeenvolgende branden.
Lees verder

Nederland boven op het EK veldrijden: neem jij Van der Haar, Brand, Van Anrooij en Kamp op in jouw Gouden Cross-ploeg?
Aaron Dockx hield op het EK veldrijden in Nederland de eer van ons land hoog, door Europees kampioen te worden bij de junioren. In de andere categorieën moesten we lijdzaam toezien hoe onze noorderburen titel na titel veroverden. Heb jij de kersverse Europese kampioenenen al in jouw Gouden Cross-ploeg opgenomen? Of dringt een transfer zich op?
Lees verder

Drie miljoen euro voor het redden van een kind: farmabedrijf vraagt overheid hoogste terugbetaling ooit
Drie miljoen euro per dosis. Dat is het duizelingwekkende bedrag dat een farmabedrijf vraagt voor een geneesmiddel dat baby's en jonge kinderen zou redden van een dodelijke stofwisselingsziekte. Die prijs breekt alle records. Omdat weinig ouders in ons land 3 miljoen euro kunnen ophoesten, vraagt het bedrijf terugbetaling via de sociale zekerheid. De federale overheid staat nu voor de moeilijke beslissing: het duurste geneesmiddel ter wereld terugbetalen, of niet?
Lees verder

Sarah Jessica Parker heeft genoeg van kritiek op uiterlijk: "Ik wéét hoe ik eruitzie"
Binnenkort is Sarah Jessica Parker (56) weer te zien als de flamboyante schrijfster Carrie in 'And Just Like That', het langverwachte vervolg op 'Sex and the City'. Niet alleen zijzelf is ondertussen zichtbaar wat ouder geworden, maar ook haar personage. En daar komt veel commentaar op, vertelt ze in Vogue.
Lees verder

School richt rouwplekje in na overlijden Aberto (6). Stad Halle plant postuum eerbetoon voor held die kinderen probeerde te redden uit ijskoude vijver
De eerste schooldag na de herfstvakantie was er eentje in mineur in basisschool De Leerboom in Halle. Kinderen en leerkrachten verwerken er samen de dood van Alberto (6) nadat eerder al Mohamed Attmani (44) stierf toen hij het jongetje en zijn broer wilde redden van de verdrinkingsdood. De stad Halle wil Mohamed intussen postuum eren voor zijn heldendaad.
Lees verder

Man die wordt gezocht voor bestorming Capitool heeft asiel aangevraagd in Wit-Rusland
Een Amerikaan die gezocht wordt door de FBI voor deelname aan de bestorming van het Amerikaanse Capitool eerder dit jaar, is gevlucht naar Wit-Rusland en heeft er asiel aangevraagd. Dat meldt staatszender Wit-Rusland 1 die de 48-jarige man kon interviewen in Brest, nabij de Poolse grens.
Lees verder

40 jaar oude verdwijningszaak onder de loep: vermoordde Genkenaar zijn Nederlandse minnares?
Een onopgeloste verdwijningszaak van bijna veertig jaar wordt in Nederland weer onder de loep genomen en volgens de speurders is er mogelijk een link met Genk. In mei 1982 verdween de toen 43-jarige Riet Smits-De Vries, die aan haar gezin had verklaard dat ze een weekend bij haar zus zou verblijven. Daar kwam ze nooit aan en haar zus was ook niet op de hoogte van haar komst. Riet had een affaire met een Genkenaar die haar bedreigde te doden als ze de relatie zou beëindigen, zeggen de speurders, die weer op zoek gaan naar getuigen en tips.
Lees verder

Franse Kerk zal gebouwen verkopen om slachtoffers van seksueel misbruik te vergoeden
De Franse bisschoppen hebben aan de paus gevraagd om een afgevaardigde te sturen die zal onderzoeken of er correct wordt omgegaan met de slachtoffers van pedoseksuele priesters. Bovendien hebben ze toegezegd om het compensatiefonds voor de slachtoffers aan te vullen met geld van de verkoop van gebouwen die eigendom zijn van de Franse Bisschoppenconferentie (CEF) en de bisdommen. Dat meldt de aartsbisschop en voorzitter van de conferentie Eric de Moulins-Beaufort.
Lees verder

De hacker en de kindsoldaat. Wie vecht er eigenlijk tegen elkaar in Ethiopië?
Minstens tienduizend doden en misschien wel het vijfvoud daarvan. Dagelijkse folteringen en verkrachtingen. Twee miljoen mensen op de vlucht. Dat is de tol van het nu één jaar oude conflict waarvoor Miss België Kedist Deltour vervroegd uit haar geboorteland is teruggekeerd. Het ene kamp zegt op te komen voor democratie, het andere voor de rechten van de regio's. Maar in wezen is het vooral een gemene machtsstrijd, waarin de hoofdrollen weggelegd zijn voor een hacker en een gewezen kindsoldaat.
Lees verder

UITGETEST. CUSP, een nieuwe app waarbij astrologen je liefdesleven en relaties voorspellen
Hopeless romantics en astrolovers, aandacht. Er is een nieuwe applicatie op de markt, CUSP, die elke dag een voorbeschouwing geeft van je horoscoop met een focus op liefde, seks en relaties. En CUSP belooft dat die voorspellingen niet door artificiële intelligentie, maar door gerenommeerde astrologen gemaakt worden. Hoe accuraat die zijn? De NINA-redactie downloadde de app en nam de proef op de som.
Lees verder