Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 25 november 2021

Onderaannemer AVO hing mistoestanden bij PostNL aan de grote klok: “Hopelijk weten mensen nu wat er schuilt achter ...

HLN
Onderaannemer AVO hing mistoestanden bij PostNL aan de grote klok: "Hopelijk weten mensen nu wat er schuilt achter hun pakje"
Maandag kon u in een docu op HLN zien hoe onze journalist Joppe Nuyts sociale fraude en kinderarbeid bij pakjesbedrijf PostNL blootlegde. Avo Hoe (37) uit Wemmel getuigde over hoe hij als onderaannemer slechts 1,06 euro verdiende per pakje, en zich haast gedwongen zag tot sociale fraude. Intussen is de samenwerking beëindigd, en blikt hij met een bittere nasmaak terug op zijn periode bij PostNL.
Lees verder

Iedereen wil een stukje van god: één jaar na zijn dood woedt de strijd om erfenis Maradona voort
Het is een soap die bij zijn dood begon en een jaar later nog altijd loopt: de nalatenschap van Diego Armando Maradona. Nog altijd is niet duidelijk hoe groot z'n fortuin is en wie er allemaal een deel van de koek wil, ondertussen schieten de vermeende erfgenamen als paddenstoelen uit de grond.
Lees verder

Vlaanderen: bakermat van bier, chocolade en... loterijen. "Een lotje kostte toen 3 daglonen, de hoofdprijs was er wel 1.500 waard"
Dat we de wereld hebben laten kennismaken met bier en chocolade, is bekend. Minder geweten is dat ook publieke loterijen Vlaamse wortels hebben. "De eerste loterij die in 1441 in Brugge op de Markt plaatsvond, kreeg zó'n grote weerklank dat ze snel navolging kreeg in de rest van Europa en Amerika", zegt professor Jeroen Puttevils (UAntwerpen). "Grappig detail: ook in de 15de eeuw kochten mensen uit dezelfde straat of leden van dezelfde vereniging al samen een lotje."
Lees verder

ASSISEN. "Hij kwam altijd lachend naar de klas. En dan was er plots dat lege bankje"
"Een vrolijk en leergierig kind, dat nooit problemen had op school. Een lieve, guitige, slimme en speelse jongen met pit." Wie hem kende, zal de kleine Ryan nooit vergeten. Psychiaters probeerden uit te leggen hoe een moeder zo ver kan komen dat ze zo'n prachtige zoon vermoordt. Verslag van de voorlaatste procesdag in de zaak Tamara Nuijts.
Lees verder

Vlaamse regering vraagt verlenging gunstig btw-tarief voor sloop en heropbouw
Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) en minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vragen dat de federale regering het gunstig btw-tarief van 6 procent voor sloop en heropbouw verlengt. Ze hebben daarvoor een brief geschreven naar federaal minister van Financiën Vincent van Peteghem (CD&V). De stopzetting van de regeling strookt niet met de Vlaamse klimaatambities, zeggen Diependaele en Demir.
Lees verder

INTERVIEW. Directeur associatie van Belgische e-commerce over wantoestanden bij PostNL: "Inbreuken zijn eerder uitzondering dan regel"
Vrijdag is het weer zover: Black Friday. Voor de ene dé kans om de slag van het jaar te slaan, voor de ander het symbool van onze doorgeslagen overconsumptie, met mistoestanden zoals ze deze week bij PostNL aan het licht kwamen tot gevolg. "In een ideale wereld aanvaardt de consument dat de transportkost gewoon betaald moet worden" zegt Greet Dekocker (48), algemeen directeur van safeshops.be, de associatie van de Belgische e-commerce. "Maar ik vrees dat het daarvoor te laat is."
Lees verder

Aantal verkeersdoden in Vlaanderen neemt toe: bijna één dode per dag in september
Het aantal verkeersdoden in Vlaanderen neemt toe. Dat blijkt uit de nieuwe verkeersbarometer van Vias. De cijfers komen er vlak nadat de verschillende ministers van Mobiliteit aankondigden om naar nul verkeersdoden te streven tegen 2050.
Lees verder

"Dit was te gek voor woorden. Clement bracht zijn ploeg in de war"
Bijzonder pijnlijke nederlaag voor Club Brugge tegen RB Leipzig: 0-5. Vooral de keuzes van Philippe Clement waren de boosdoeners volgens analisten Marc Degryse en Jan Mulder. "Voetbal is simpel, hoúd het ook simpel."
Lees verder

COLUMN. Zelden had CD&V een betere vicepremier dan Petra De Sutter
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Petra De Sutter (CD&V).
Lees verder

Monteur Nico Leunen als eerste Belg toegelaten tot prestigieuze gilde 'American Cinema Editors'
De Brusselse monteur Nico Leunen (47) is toegelaten tot de toonaangevende American Cinema Editors (ACE) gilde, een erevereniging van filmmonteurs. Leunen, bekend van onder meer 'The Broken Circle Breakdown' en 'Ad Astra', is de eerste Belg die die eer krijgt.
Lees verder

Grijze en regenachtige start van de dag, later meer opklaringen
Vandaag krijgen we een doortocht van een zwakke regenzone, maar nadien komen er brede opklaringen vanaf de kust. De maxima schommelen tussen 2 en 9 graden. Dat meldt het KMI.
Lees verder

"Hij was een verademing": 'Meneer Natalia' Frederik Binst voor het eerst op de voorgrond in 'James De Musical'
Nooit eerder stond hij in de spotlights, maar met een tweede kindje op komst, kruipt Frederik Binst (40) – alias Meneer Natalia – uit de schaduw van zijn vrouw. Drie jaar staat hij al aan de zijde van de zangeres, maar tijdens 'James De Musical' gunt het koppel Vlaanderen voor het eerst een glimp in hun gezinsleven en wat eraan vooraf ging. Ze vertellen over hun eerste date, de zware bevalling van Bobbi-Loua en waarom ze toch voor een tweede kindje gingen: "Het heeft 36 uur geduurd. Ik dacht 'dit ga ik maar één keer doen'."
Lees verder

Maak kennis met 'Meneer Natalia': Frederik Binst treedt voor het eerst op de voorgrond in 'James De Musical'
Nooit eerder stond hij in de spotlights, maar met een tweede kindje op komst, kruipt Frederik Binst (40) – alias Meneer Natalia – uit de schaduw van zijn vrouw. Drie jaar staat hij al aan de zijde van de zangeres, maar tijdens 'James De Musical' gunt het koppel Vlaanderen voor het eerst een glimp in hun gezinsleven en wat eraan vooraf ging. "Hij was meteen erg direct en dat was een verademing", aldus Natalia.
Lees verder

"Mijn reactie was te macho": Wanda Nara slaat mea culpa, maar ook PSG heeft het nu wel gehad met Icardi
PSG, de club waar het nooit rustig is. Een trainer die velen al bij Manchester United zien, de beste speler die straks naar Real zou gaan, de absolute ster die er moeilijk aardt - zelfs het vrouwenteam weet Pochettino, Mbappé of Messi in de schaduw te zetten, zie het verkwikkende verhaal rond de vermeende aanval van Hamraoui op ploegmaat Diallo. En dan is er nog de constante stroom aan verhalen rond de explosieve relatie tussen spits Mauro Icardi (28) en zijn vrouw annex makelaar, Wanda Nara (34). Inmiddels weer samen nadat ze vorige maand nog (even) uit elkaar waren. In Parijs zijn ze de spits, die door de crisis enkele matchen miste, stilaan liever kwijt dan rijk.
Lees verder

Twee blitse boys strijden om wereldtitel schaken: Noorse 'Messi' tegen Russische 'Dimitri Vegas'
Het zijn hoogdagen voor de vele schaakfans, want vrijdag start op de Wereldexpo in Dubai de opwindendste wereldtitelstrijd in decennia. Met aan de ene kant van het bord de Noor Magnus Carlsen, zeg maar de 'Messi van het schaken': amper 30, maar nu al een levende legende. Zijn uitdager én jeugdvriend: Ian Nepomniachtchi alias de Russische 'Dimitri Vegas', ook 30 en verwoed gamer met eeuwig haardotje. Wie zegt nog dat schaken saai en stoffig is?
Lees verder

OVERZICHT. Gemiddeld meer dan 16.000 besmettingen per dag, maandag hoogste aantal sinds begin van pandemie
Het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in ons land blijft toenemen en stijgt naar meer dan 16.000. Maandag is zelfs een nieuw record geregistreerd sinds het begin van de pandemie. Voorlopig staat de teller daar al op 23.621 gevallen, en dat cijfer kan nog oplopen. Er liggen op dit moment ook 686 Covid-patiënten op intensive care, het hoogste aantal sinds 11 mei. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

LIVE. Acht de rechtbank tv-maker Bart De Pauw schuldig aan belaging?
Vandaag valt in Mechelen het doek over het proces tegen televisiemaker Bart De Pauw. Dan weet hij of de rechtbank hem schuldig acht aan belaging en overlast door middel van elektronische communicatiemiddelen. Negen vrouwen stelden zich burgerlijke partij tegen hem, alsook het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Het parket vroeg een jaar cel met probatie-uitstel voor De Pauw. Volg alles hieronder live.
Lees verder

Vijftigtal werknemers blokkeert toegang tot kerncentrale Tihange
Een vijftigtal werknemers blokkeert donderdagochtend de toegang tot de kerncentrale van Tihange, in de provincie Luik. Ze protesteren op die manier tegen de kernuitstap. Dat is vernomen uit vakbondsbron.
Lees verder

Nieuwste onderzoek over de online wereld van jongeren: 85 % heeft online al gezien dat leeftijdsgenoten depressieve gevoelens delen
Pimento komt vandaag naar buiten met hun nieuwste onderzoek over de online wereld van jongeren. Daarvoor namen ze diepte-interviews en enquêtes af bij meer dan 1000 Vlaamse 14- tot 18-jarigen. Jongeren spenderen gemiddeld 3 tot 4 uur per dag op sociale media. Hun online surfgedrag is enorm verweven met hun offline leefwereld. "We merken echter vanuit de praktijk dat volwassenen niet op de hoogte zijn van wat jongeren online doen. Daar kregen we graag een beter zicht op. Bovendien kijken volwassenen vaak negatief naar sociale media en zien ze enkel de gevaren. We gingen eens horen hoe de jeugd dat zelf ervaart", vertelt Evelien Luts adjunct-directeur van Pimento aan HLN.
Lees verder

'Big Brother' keert volgend jaar terug met "zwaardere en onvoorspelbaardere" reeks
Het tweede seizoen van de 2.0-versie van het programma 'Big Brother' wordt "zwaarder, spannender en onvoorspelbaarder" dan de eerste serie. Dat liet het Nederlandse RTL op woensdag weten in een aankondigend bericht. Bovendien krijgt de kijker "nog meer invloed". Wat dit precies betekent, wil een woordvoerder van de zender nog niet melden.
Lees verder