Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 9 november 2021

Mesaanval op politieagent in Cannes ‘in naam van profeet’

Mesaanval op politieagent in Cannes 'in naam van profeet'

In de Zuid-Franse stad Cannes is een politieagent maandagochtend aangevallen door een man met een mes die naar eigen zeggen handelde in 'naam van de profeet'. De dader werd neergeschoten door een andere agent en verkeert in levensgevaar.

Lees verder

752 laptops vallen als domino's in nieuw Belgisch wereldrecord

Het milieubedrijf Out of Use heeft zondag het wereldrecord domino met laptops verbroken. Ze vernietigden daarmee het oude record van de Chinese computerfabrikant Lenovo die 520 laptops liet kantelen in 2018.

Lees verder

Gouverneur Decaluwé: 'Burgemeesters van Knokke en Houthulst hebben onderbouwde beslissing genomen'

De West-Vlaamse gemeenten Knokke-Heist en Houthulst nemen bijkomende maatregelen om het aantal besmettingen met het coronavirus in te dijken. Dat is vooraf doorgesproken met gouverneur Carl Decaluwé. 'Ofwel doe je aan micromanagement ofwel doe je niets tot het te laat is.'

Lees verder

Roberto Martinez staat nu ook bovenaan verlanglijst Aston Villa: 'Ceo is al heel lang grote fan'

Er gaat geen maand voorbij zonder dat de naam van Roberto Martinez ergens opduikt als 'topkandidaat om nieuwe coach te worden'. Eerst was er FC Barcelona, dan Newcastle United en nu ook Aston Villa. Maar de kans dat onze bondscoach al terug naar de Premier League trekt, lijkt klein.

Lees verder

Nicaraguaanse president Ortega herkozen met driekwart van de stemmen

De Nicaraguaanse president Daniel Ortega is zondag herkozen voor een vierde termijn van vijf jaar. Volgens de eerste resultaten, op basis van de helft van de stembureaus, haalde Ortega 75 procent van de stemmen. Dat is maandag bekendgemaakt.

Lees verder

Stiptheid treinen op laagste niveau in twee jaar

In de maand oktober haalde het binnenlandse treinverkeer een stiptheidspercentage van 89,6 procent. Dat blijkt maandag uit de open data van spoorwegbeheerder Infrabel. Het is voor het eerst sinds november 2019 dat het percentage onder de 90 procent zakt. Oktober is traditioneel wel een van de moeilijkere maanden voor het treinverkeer.

Lees verder

Nieuw Overlegcomité op 19 november

De vertegenwoordigers van de deelstaatregeringen en de federale regering komen op vrijdag 19 november opnieuw samen om de coronasituatie en de huidige maatregelen te bespreken, zo werd bevestigd aan onze redactie.

Lees verder

Voor het eerst in dertig jaar weer staantribunes in de Premier League

De Britse regering heeft aan vijf voetbalclubs de toestemming gegeven om vanaf 1 januari 2022 staantribunes uit te testen. Het gaat om Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham en tweedeklasser Cardiff City. 'Dit is een overwinning voor alle voetbalfans', klinkt het bij de Engelse Football Supporters' Association.

Lees verder

Federale politie gaat tussen 15 november en 31 januari opnieuw staken

De federale politie gaat tussen 15 november en 31 januari opnieuw staken. Dat hebben de verschillende politiebonden maandagmiddag gezamenlijk aangekondigd.

Lees verder

Bashir Abdi verkozen tot Europees atleet van de maand oktober

Bashir Abdi (32) is verkozen tot Europees atleet van de maand oktober. Dat maakte de Europese atletiekbond European Athletics (EA) maandag bekend.

Lees verder

Ook Belgische vestigingen Mediamarkt getroffen door hacking

Alle vestigingen van de Duitse winkelketen Mediamarkt, ook die in België, zijn getroffen door een cyberaanval. Dat bevestigt woordvoerder Janick De Saedeleer maandag. Winkels blijven wel open en 'klanten worden zo goed mogelijk verder geholpen'.

Lees verder

Oproep | Werd u als tiener gepest op school?

Gepest worden kan heel lang nazinderen. Zeker als er weinig begrip of steun was. Maar in het beste geval waren er mensen in je omgeving die je hielpen op de donkerste momenten.

Lees verder

Opnieuw dodelijk verkeersongeval aan station Antwerpen-Berchem

Bij een ongeval aan het station van Antwerpen-Berchem is maandagmorgen een 55-jarige vrouw uit Borgerhout om het leven gekomen. Ze werd er aangereden door een vrachtwagen die achteruit manoeuvreerde. Ook zaterdag gebeurde een dodelijk ongeval met een vrachtwagen op het plein.

Lees verder

Wang Yaping is de eerste Chinese vrouw die ruimtewandeling maakt

De taikonaut Wang Yaping maakte zondag een ruimtewandeling als eerste Chinese vrouw. Zij en haar twee mannelijke collega's verblijven sinds oktober in het ruimtestation Tiangong om het station uit te breiden. Tiangong is de informele rivaal van het ISS.

Lees verder

Privacystichting stapt naar Grondwettelijk Hof tegen coronapas

De actiegroep Ministry of Privacy vecht de uitbreiding van het Covid Safe Ticket (CST) naar onder meer de horeca aan bij het Grondwettelijk Hof. De maatregel is volgens de organisatie onevenredig.

Lees verder

PSG niet opgezet met vertrek van Messi naar Argentinië: 'Is niet logisch'

Lionel Messi speelde zaterdag niet mee in de 2-3 competitiezege van PSG bij Bordeaux. Hij sukkelt met blessures aan de knie en hamstrings, maar stapte maandag wel op het vliegtuig naar Argentinië voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Uruguay (zaterdag) en Brazilië (volgende week woensdag). 'Het houdt geen steek', zuchtte Leonardo, de sportief directeur van PSG, in de Franse pers.

Lees verder

Oostenrijk verbiedt ongevaccineerde bevolking op café te gaan

Vanaf maandag mogen ongevaccineerden in Oostenrijk niet langer op café, restaurant of naar dienstverleners zoals kappers. Ook hotels, bioscopen en evenementen met meer dan 25 aanwezigen zijn voor hen uit den boze. De maatregel kadert in een plan dat zich richt op de bescherming van ongevaccineerden, zonder gevaccineerden beperkingen op te leggen.

Lees verder

Bouchez' bijna verloren strijd tegen de kernuitstap

Om de kernuitstap tegen te gaan, heeft MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez een (alternatieve) meerderheid nodig. 'Maar ik heb de berekening gemaakt, die is er niet.' En een val van de regering is de uitstap hem ook niet waard.

Lees verder

Aangetroffen baby in Willebroekse vijver was volgroeid en stierf mogelijk door onderkoeling

De baby die is aangetroffen in een vijver in Willebroek, was een volgroeide baby die al enige tijd in het water zou gelegen hebben. Dat meldt het parket van Antwerpen.

Lees verder

'60 procent van bedrijven heeft last om voldoende personeel te vinden'

De krapte op de arbeidsmarkt laat zich vooral in Vlaanderen voelen, aldus de Nationale Bank. Via allerlei loonsverhogingen proberen bedrijven hun werknemers te behouden. Vooral jobs die een continue fysieke aanwezigheid op de werkvloer eisen, zijn moeilijk in te vullen.

Lees verder

Indiërs gooien mest naar elkaar tijdens religieus feest

In het Indiase dorp Gumatapura vond zondag het feest Gorehabba plaats. Tijdens het feest zegent een priester koeienmest die de bevolking daarna op elkaar smijt. Hindoes geloven dat het ritueel genezende krachten heeft.

Lees verder

Oud-president Barack Obama op klimaattop: 'Jongeren, ik wil dat jullie kwaad blijven'

Het hoogtepunt van de klimaattop in Glasgow op maandag was de passage van voormalig Amerikaans president Barack Obama. Hij riep jongeren op om te blijven protesteren en om kwaad te blijven over de weinig ambitieuze klimaatplannen. 'Blijf harder en harder duwen voor meer en meer - want dat is wat nodig zal zijn voor deze uitdaging.'

Lees verder

Franse katholieke kerk richt steunfonds op voor 'erkenning en compensatie' slachtoffers seksueel misbruik

De Franse katholieke kerk richt een steunfonds op, waar slachtoffers van seksueel misbruik binnen de organisatie terecht kunnen voor 'erkenning en compensatie'. Dat is maandag bekendgemaakt op de jaarlijkse Franse Bisschoppenconferentie in Lourdes.

Lees verder

Tiktok-gebaar redt Amerikaanse tiener uit handen van ontvoerder

Een 16-jarig meisje uit de Amerikaanse staat Kentucky kon afgelopen week uit handen van haar ontvoerder worden gered, nadat ze de aandacht had weten te trekken met een handgebaar dat viraal ging via Tiktok. Het handgebaar moet, zonder dat iemand iets hoeft te zeggen, duidelijk maken dat je in nood verkeert.

Lees verder

Gedaan met gratis parkeren op Scheldekaaien: parking sluit definitief voor heraanleg

De gratis parking op de Scheldekaaien aan de Sint-Michielskaai in Antwerpen sluit vanaf 15 november. Dat is dan ook ineens het einde van het gratis parkeren op de Scheldekaaien.

Lees verder

Nele Van den Broeck in het paradijs

Voor zeven honderd euro slechts kreeg Nele Van den Broeck een toegangsticket tot één week in het Paradijs. Het Paradijs, dat is een oude hoeve diep in de Ardennen zonder internet, zonder koffie en met zeewiersoep als ontbijt. De andere bewoners van het Paradijs zijn net-gescheiden vrouwen en lelijke mannen die ook met Tinder geen vriendin vinden.

Raad eens? Hoe lang denk je dat Nele het uithoudt in het Paradijs?

Lees verder

Vrouw komt om bij aanrijding door trein op overweg in Grobbendonk

Een 77-jarige vrouw is omgekomen toen ze in Grobbendonk op een overweg door een trein werd aangereden.

Lees verder

Beelden tonen eerder gedrum van fans op dodelijk festival Astroworld

Beelden gemaakt enkele uren voor het dodelijk incident op het Amerikaans festival Astroworld tonen hoe fans elkaar vertrappelen om het festivalterrein binnen te komen. Het veiligheidspersoneel werd overrompeld toen mensen hekken naar beneden hadden gehaald.

Lees verder

Eddie Howe is de nieuwe coach van Newcastle: 'Dit is een prachtige kans'

De Engelse voetbalclub Newcastle heeft maandag Eddie Howe (43) officieel aangesteld als zijn nieuwe manager. Newcastle werd vorige maand overgenomen door een Saudische investeringsgroep en zette zijn manager Steve Bruce aan de deur. Aanvankelijk lag Unai Emery in pole positie om hem op te volgen, maar de Spaanse coach liet weten bij Villarreal te blijven.

Lees verder

Polen beschuldigt Wit-Rusland wegens honderden migranten die de grens willen oversteken

De Wit-Russische autoriteiten hebben zeker 500 mensen, van wie de meesten uit het Midden-Oosten, naar de Poolse grens begeleid. Poolse autoriteiten beschuldigen Wit-Rusland ervan de groep migranten en vluchtelingen opzettelijk te sturen en riepen een crisisoverleg bijeen.

Lees verder

Grootste Vlaamse krant straks niet meer in Vlaanderen gedrukt?

DPG Media wil zijn drukkerij in Lokeren sluiten. ­Alleen in Nederland houdt de groep nog eigen krantendruk­kerijen over.

Lees verder

Ook Vlaamse schuld stijgt pijlsnel

De Vlaamse schuldgraad blijft de komende jaren verder stijgen, tot een niveau van 97,05 procent in 2026. Dat blijkt uit de meerjarenraming 2021-2026 die eind oktober door de Vlaamse regering is ingediend in het Vlaams parlement.

Lees verder

België hoeft klimaatambities niet te verlagen wanneer Bulgarije meer zou doen

Oost-Europese landen hoeven volgens het Fit for 55-klimaatplan veel minder zware inspanningen te leveren dan België. Vlaanderen ziet dat graag anders, al lijkt dat ijdele en weinig effectieve hoop.

Lees verder

Wout van Aert maakt kans op Vélo d'Or

Wout van Aert is een van de twaalf genomineerden voor de Vélo d'Or, een prestigieuze onderscheiding waarmee Vélo Magazine de beste renner van het seizoen beloont. De lijst met kanshebbers werd maandag bekendgemaakt.

Lees verder

Oppositie zet coronamaatregelen op de helling

De meerderheid is woedend op de oppositie. Die eist tegen gemaakte afspraken in een tweede lezing over de activering van de pandemiewet.

Lees verder

Het PFAS-rapport dat iedereen geruststelde

Naarmate de hoorzittingen over de PFOS-vervuiling in het Vlaams Parlement vorderen, komt het rapport van toxicoloog Jan Tytgat steeds meer in het vizier. Zo trok het rapport onvolledige conclusies.

Lees verder

Oud-adviseurs Trump gedagvaard in zaak bestorming Capitool

De commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die de bestorming van het Capitool op 6 januari onderzoekt, dagvaardt zes voormalige topadviseurs van oud-president Donald Trump. Zij moeten getuigen en documenten voorleggen.

Lees verder

Georgische ex-president zegt voor zijn leven te vrezen na mishandeling in gevangenis

De Georgische ex-president Micheil Saakasjvili, die sinds enkele weken in hongerstaking is, heeft maandag verklaard dat hij vreest voor zijn leven nadat hij in de gevangenis mishandeld werd door de cipiers.

Lees verder

Nee, iemand zal niet meteen een boom planten omdat u een foto van uw huisdier op Instagram zette

Op Instagram gaan onze huisdieren wereldwijd viraal sinds iemand beloofde een boom te planten voor elke foto. Plant A Tree Co. zegt er achter te zitten, maar stelt dat de campagne te succesvol is en dat het onmogelijk zoveel bomen kan planten.

Lees verder

'Werkbaar werk': bestaat dat wel?

Ons land telt vandaag bijna een half miljoen langdurig zieken, Bij één op vier mensen is de oorzaak een psychisch probleem. De regering reageert met fitnotes, terugkeercoaches en sancties voor werknemers én werkgevers als die niet meewerken aan een terugkeer naar de werkvloer. Maar wat als die werkvloer net het probleem is?

Lees verder

'Werkbaar werk': bestaat dat wel?

Ons land telt vandaag bijna een half miljoen langdurig zieken, Bij één op vier mensen is de oorzaak een psychisch probleem. De regering reageert met fitnotes, terugkeercoaches en sancties voor werknemers én werkgevers als die niet meewerken aan een terugkeer naar de werkvloer. Maar wat als die werkvloer net het probleem is?

Lees verder

Duitsland vraagt EU om toestroom migranten vanuit Wit-Rusland tegen te houden

Duitsland heeft de Europese Unie dinsdag opgeroepen om maatregelen te nemen om de toestroom van migranten aan de Poolse grens afkomstig uit Wit-Rusland te helpen indijken.

Lees verder

Virgin Galactic verkocht al 100 tickets naar de ruimte voor 450.000 dollar

Het Amerikaanse ruimtetoerismebedrijf Virgin Galactic heeft sinds augustus al ongeveer 100 tickets verkocht voor een ruimtereis, voor 450.000 dollar (ruim 388.000 euro) per stuk.

Lees verder

Gedenkteken 'De Standaard'-journaliste Stephanie Verbraekel opgefrist

Afgelopen weekend heeft de actiegroep Heroes for Zero het gedenkteken voor 'De Standaard'-journaliste Stephanie Verbraekel opgefrist. Stephanie overleed vier jaar geleden tijdens een verkeersongeval waarbij de bestuurder te snel reed.

Lees verder

Amerikaans koppel naar de rechter nadat embryo's verwisseld werden tijdens ivf-behandeling

Een Amerikaans koppel heeft een klacht ingediend tegen een vruchtbaarheidskliniek, nadat tijdens een ivf-behandeling twee embryo's verwisseld werden. Daardoor bracht de vrouw een kind van andere ouders op de wereld.

Lees verder

Meer dan 2.000 coronapatiënten in ziekenhuizen

Er liggen nu al 2.071 coronapatiënten in de ziekenhuizen, van wie 418 op intensieve zorg. Dat blijkt dinsdag uit de cijfers van Sciensano.

Lees verder

Prinses Delphine over haar deelname aan Dancing with the stars: 'Mijn enige danservaring zijn trouwfeesten'

Prinses Delphine van Saksen-Coburg is met haar deelname aan 'Dancing with the stars' nu al de tv-verrassing van het jaar. Ze liet zich overhalen omdat ze op die manier Make-a-Wish kan steunen.

Lees verder