Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 24 november 2021

“Het lukte me nooit om te sparen, tot ik ‘kakeibo’ tegenkwam.” Alles over de Japanse manier van budgetteren d...

HLN
"Het lukte me nooit om te sparen, tot ik 'kakeibo' tegenkwam." Alles over de Japanse manier van budgetteren die je inzicht geeft in je geldzaken
Keukenkasten en bankrekeningen hebben meestal één ding gemeen: ze zijn een rommeltje. Terwijl Marie Kondo onze besteklade opruimt, schept kakeibo orde in onze financiën. Auteurs Inge Boot en Marina Steinmann passen de Japanse methode toe. "Het is een financieel dagboek, dat inzicht geeft in je (spendeer)gedrag. Dat geeft gemoedsrust." Met hun tips krijg je kakeibo onder de knie, en wordt geld sparen vanzelf een pak makkelijker. "Ik kocht vaak spullen in een impulsieve bui. Tot kakeibo me met de neus op de feiten drukte."
Lees verder

"Wij zijn een echte familiezaak": chef Michael staat met zijn vader Franky in de keuken, en jij kunt er een etentje van 150 euro winnen
Twee sterren heeft Hostellerie Saint Nicolas in Elverdinge, misschien wel dankzij de twee chefs achter het fornuis. Michael Vanderhaeghe – in de keuken chef Michael genoemd – werkt samen met zijn vader Franky, kortweg chef. "Al vanaf mijn eerste werkdag heeft mijn vader mij laten leiden in de keuken", zegt Michael.
Lees verder

ZNA slaakt noodkreet: "De besmettingskraan moet dicht"
Medewerkers en artsen van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) roepen in een video op om de besmettingskraan dicht te draaien. De circulatie van het virus moet omlaag. Alleen zo is te voorkomen dat de ziekenhuizen overspoeld raken. Concreet betekent dit dat bijvoorbeeld verkeersslachtoffers of patiënten met een hartinfarct of beroerte dan niet meer geholpen kunnen worden op intensieve zorg. "Help ons, nu", klinkt het in de video.
Lees verder

INTERVIEW. Podiumbouwer Hedwig De Meyer van Stageco na 2 verloren jaren opnieuw volop aan de slag in de VS: "De echte test komt er pas volgend jaar"
Het komende concert- en festivalseizoen kondigt zich volgens de internationale kalender aan als de roaring twenties. Als het van podiumbouwer Hedwig De Meyer (67) afhangt, mogen ze na twee verloren jaren losbarsten. Maar de CEO van Stageco ziet ook té veel werk en bijhorende uitdagingen op zich afkomen. "Het gaat van het ene uiterste naar het andere. We zijn al aan het kijken wat we volgend jaar kunnen doen, en wat niet. De hele sector zit aan zijn limieten."
Lees verder

Jambon: "We wachten nog even het effect van nieuwe maatregelen af"
Jan Jambon (N-VA) roept op om even de effecten af te wachten van de maatregelen die vorige week door het Overlegcomité werden beslist. Het duurt immers tien tot veertien dagen alvorens je die in de coronacijfers ziet. De Vlaamse minister-president reageert zo op de forse verboden die de Oost-Vlaamse gouverneur gisteren heeft afgekondigd.
Lees verder

"Mijn partner wil een open relatie, maar werkt dat wel?" Seksuoloog Wim Slabbinck over monogamie
In een nieuwe videoreeks geeft Wim Slabbinck elke week advies rond thema's waar veel koppels zich vragen over stellen. In de derde aflevering geeft de seksuoloog antwoord op de vraag of open relaties werken. "In dit geval is het heel belangrijk dat het een keuze is die gedragen wordt door beide partijen. Dwang geeft nooit een goed resultaat, dat zie ik in de praktijk", luidt zijn mening.
Lees verder

Tussen hoop op achtste finales en dreigende Europese uitschakeling: wat zijn de scenario's voor Club ná vanavond?
Dat het een levensbelangrijk duel wordt vanavond voor Club Brugge tegen Leipzig, was al duidelijk. Dat zetten de mogelijke uitkomsten voor de laatste speeldag extra in de verf. Die schommelen tussen hoop op de achtste finales van de Champions League en een dreigende Europese uitschakeling. Een overzicht.
Lees verder

Tussen hoop op achtste finales en Europese uitschakeling: wat zijn de scenario's voor Club ná vanavond?
Dat het een levensbelangrijk duel wordt vanavond voor Club Brugge tegen Leipzig, was al duidelijk. Dat zetten de mogelijke uitkomsten voor de laatste speeldag extra in de verf. Die schommelen tussen hoop op de achtste finales van de Champions League en een pijnlijke Europese uitschakeling. Een overzicht.
Lees verder

"Moet er iemand doodvriezen?": actievoerders liggen op stuk karton aan kabinet Sammy Mahdi
Zo'n veertig actievoerders hebben aan de Regentlaan in Brussel de verzadiging van het opvangnetwerk voor asielzoekers aangeklaagd. Ze gingen op een stuk karton in een slaapzak op de middenberm liggen, als symbool voor de asielzoekers die op straat moeten slapen. De actie vond plaats in de buurt van het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi.
Lees verder

Eén brengt tweedelige documentaire over Rob De Nijs: 'Voor Het Laatst'
Op maandag 6 en 13 december brengt Eén de documentaire 'Rob De Nijs – Voor Het Laatst'. Documentairemaker Eric Goens schetst in deze tweedelige docu een intiem portret van Rob de Nijs, die er samen met zijn geliefden en muzikanten alles aan doet om zijn fans nog één keer te betoveren.
Lees verder

Word ik zieker van de booster? En mag ik me op dezelfde dag ook inenten tegen griep? Dit zijn jullie vragen (en antwoorden) over het derde vaccin
Iedereen krijgt een boosterprik, en al meer dan een miljoen Belgen heeft er één. Toch hebben jullie nog een hoop vragen over dat derde vaccin. Gudrun Briat, van het Coronacommissariaat, beantwoordt de meest relevante. "Veel mensen denken dat hun weerstand van de ene op de andere dag pijlsnel gedaald is. Dat klopt niet."
Lees verder

COLUMN. Iris geeft zichzelf meer bloot dan Wendy ooit heeft gedaan: de rimpels in haar gelaat, de rimpels in haar leven
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Iris / Wendy.
Lees verder

Bundesligakenner Filip Daems over Leipzig-man-in-vorm Nkunku: "Club moet hem afstoppen zoals ze met Mbappé en Messi gedaan hebben"
RB Leipzig wemelt van toppers, maar één man steekt er dit seizoen bovenuit: Christopher Nkunku (24). Filip Daems, ex-prof in Duitsland en Bundesliga-analist bij Eleven Sports, looft zijn veelzijdigheid en grote trukendoos: "Nkunku is nog geen Mbappé, maar kan er een worden."
Lees verder

Belgische Eefje 'Sjokz' Depoortere is beste presentatrice op Esports Awards 2021 voor tweede jaar op rij
De Belgische Eefje Depoortere, in online kringen beter bekend als 'Sjokz', won afgelopen weekend voor de tweede keer op rij de prijs voor beste presentatrice op de Esports Awards van 2021.
Lees verder

Huisarts schreeuwt om ander testbeleid: "Geef elke burger tien gratis zelftesten"
Huisarts Stephanie Johanns uit Tildonk heeft het gevoel dat er totaal niet naar haar beroepsgroep geluisterd wordt en ventileert die frustratie op Twitter. "We zijn al sinds augustus aan het schreeuwen dat het test- en quarantainebeleid moet veranderen", verduidelijkte ze in De Ochtend op Radio 1. Ze pleit voor het stoppen van het massaal PCR-testen en wil dat elke burger tien zelftesten gratis van de overheid krijgt. "Laat artsen weer artsen zijn."
Lees verder

Station Mechelen bant als eerste sigaret van perrons
Treinreizigers in het groot station van Mechelen gaan voortaan vergeefs op zoek naar een asbak. De perrons werden woensdag rookvrij gemaakt om gebruikers te stimuleren hun sigaret achterwege te laten. Het gaat om een sensibiliserend proefproject in het kader van de sensibiliseringsactie Generatie Rookvrij, niet om echt een rookverbod want dat laat de wetgeving niet toe. Een wetsvoorstel moet daar verandering in brengen, voor alle stations.
Lees verder

Operatie Sky: Bende van 6 miljoen euro opgerold. Liet brandwacht in elkaar slaan bij uithaling van 476 kg cocaïne
De drugsbende die verantwoordelijk wordt geacht voor de brutale aanval op een brandwacht van Belgian New Fruit Wharf bij de uithaling van 476 kg cocaïne is opgerold. In België zijn onder andere Yannick W., beter bekend als "Flash" en enkele handlangers opgepakt. De Antwerpse onderzoeksrechter heeft ook arrestatiebevelen uitgeschreven voor kopstukken die zich vermoedelijk in het buitenland schuilhouden, zoals Nederlander Jos L. en Limburger Flor B.
Lees verder

KOERS KORT. De Buyst tot eind 2024 bij Lotto Soudal
Lotto Soudal heeft het contract van de jarige Jasper De Buyst (28) opengebroken. Onze landgenoot - die nog tot eind 2022 vastlag - blijft nu zeker tot eind 2024 bij de ploeg van de nationale loterij koersen. De Buyst was de voorbije jaren een belangrijke schakel in de sprinttrein van Caleb Ewan. Een rol die hij ook in de toekomst wil blijven vervullen. "Uiteraard zal ik me de komende seizoenen ook voor de volle honderd procent geven in dienst van Caleb Ewan. Ik zet al enkele jaren mijn persoonlijke ambities opzij in dienst van een kopman. Daarom wordt het wat aftoetsen om opnieuw ook mijn eigen kans te gaan. Het zou in ieder geval fijn zijn om een combinatie te kunnen doen. Uiteraard wil ik graag nog enkele koersen winnen."
Lees verder

Effecten telewerk al zichtbaar: minder verkeer en opvallend meer apotheekbezoeken
De effecten van de verplichting van telewerk, sinds zaterdag van kracht, zijn duidelijk zichtbaar op de weg. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Verkeerscentrum. "De ochtendspitsen hebben veel minder lange files en dat geldt ook voor de avond", zegt Peter Bruyninckx bij HLN LIVE. "Vanmorgen hadden we op de piek slechts tachtig kilometer file, terwijl dat op een gemiddelde werkdag 150 tot 160 kilometer file bedraagt."
Lees verder

Hoe hoger de vaccinatiegraad in een land, hoe lager het sterftecijfer
Gevaccineerden hebben minder kans om ernstig ziek te worden van Covid-19 of eraan te overlijden. Dat benadrukte Ursula von der Leyen nog eens in de plenaire vergadering gisteren. Ze verwees daarbij naar een grafiek van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -controle. Hun gegevens tonen aan dat hoe hoger de vaccinatiegraad is, hoe lager het sterftecijfer.
Lees verder