Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 11 november 2021

Facebooks smerige waarheid? Groei boven alles: “Ze nemen terrorisme op de koop toe”

HLN
Facebooks smerige waarheid? Groei boven alles: "Ze nemen terrorisme op de koop toe"
Pesterijen, genocide, het beïnvloeden van verkiezingen: Facebook-berichten veroorzaken steeds meer ellende in de echte wereld. Dat neemt het bedrijf op de koop toe, winst gaat boven alles, schrijft Cecilia Kang in haar bestseller Een smerige waarheid.
Lees verder

'Superheldin' Angelina Jolie reist met haar kinderen de wereld rond voor 'Eternals': "We zijn ook maar gewoon een gezin"
Eigenlijk houdt ze niet zo erg meer van acteren, maar tegen de rol van halfgodin Thena in het nieuwe Marvel-epos 'Eternals', kon Angelina Jolie (46) geen nee zeggen. "Het is een film vol diversiteit. Ik ben heel trots dat Disney een kus tussen twee mannen niet heeft geschrapt." En haar vijf jongste kinderen? Die neemt ze tijdens de promo-momenten gewoon mee. "Gelukkig zien ze er de lol wel van in", zegt ze.
Lees verder

Opletten voor mist en gladheid vanavond en vannacht: KMI kondigt code geel af
Het KMI heeft code geel afgekondigd voor mist en gladheid. De mist kan voorkomen in het hele land, voor gladheid moet je vooral uitkijken in Limburg en het zuidoosten van het land.
Lees verder

Tiental landen en regio's slaan handen in elkaar om petroleum en gas uit te faseren
Een tiental landen en regio's hebben zich op de VN-klimaattop COP26 in Glasgow geëngageerd om petroleum en gas versneld uit te faseren. Daarvoor verenigen ze zich in de "Beyond Oil and Gas Alliance" (BOGA).
Lees verder

HERBELEEF. Geen Benteke, Praet en Courtois op trainingsveld - Nieuwkomer Wout Faes: "Als ik kans krijg, zal ik er staan"
Nog twee dagen en de Rode Duivels spelen voor eigen publiek hun WK-kwalificatieduel tegen Estland. Thorgan Hazard en nieuwkomer Wout Faes stonden vandaag de pers te woord. "Als ik een kans krijg, zal ik er staan", aldus de jonge verdediger.
Lees verder

Oekraïne gaat duizenden militairen inzetten aan grens met Wit-Rusland
Oekraïne is van plan om duizenden militairen, grenswachters en politiemensen in te zetten aan zijn grens met Wit-Rusland. Aan de grens tussen Wit-Rusland en Polen speelt zich momenteel een ernstige migratiecrisis af, waarbij Europa Minsk ervan beschuldigt die georkestreerd te hebben.
Lees verder

Overrompeling op tweede avond Lichtfestival: belangrijkste invalsweg naar Gent Zuid afgesloten, volle parkings, overal file
Wie deze avond nog Gent wil inrijden met de auto, staat bijna voor een onmogelijke opdracht. Op de snelweg richting Gent is het volop filerijden en alle parkings in het centrum zijn volzet. In het centrum zelf is het koppen lopen. De tweede avond van het Lichtfestival belooft met andere woorden nog drukker te worden dan de eerste.
Lees verder

Gent is volzet: volle parkings, overal file. Tweede avond Lichtfestival belooft nog drukker te worden dan eerste
Gent inrijden met de auto zal niet meer lukken vanavond. Op de snelweg richting Gent is het volop filerijden en alle parkings in het centrum zijn volzet. In het centrum zelf is het koppen lopen. De tweede avond van het Lichtfestival belooft met andere woorden nog drukker te worden dan de eerste.
Lees verder

Italiaanse politie vindt stoffelijke resten in grot bij vulkaan Etna: "Mogelijk van journalist die vijftig jaar geleden verdween"
De Italiaanse politie probeert te achterhalen of de menselijke resten die zijn gevonden in een grot aan de vulkaan Etna die van een journalist zijn die 51 jaar geleden verdween. Een politieagent en zijn speurhond troffen de stoffelijke resten afgelopen dinsdag aan tijdens een oefening in de regio. De resten zouden afkomstig zijn van een man, die mogelijk tussen 1970 en 1990 is overleden. Volgens de politie zou de man minstens 50 jaar oud en 1 meter 70 groot zijn geweest en had hij "aangeboren misvormingen aan zijn neus en mond".
Lees verder

Waar is Shuai Peng? Chinese tennisster verdwenen nadat ze aanranding door voormalig vicepremier bekendmaakte
Zorgen omtrent voormalig topvijftienspeelster Shuai Peng. De 35-jarige Chinese postte vorige week op Weibo dat ze seksueel aangerand werd door voormalig vicepremier Gaoli Zhang. Al haar berichten waren binnen het half uur verwijderd en nu lijkt ook Peng zelf verdwenen.
Lees verder

"Zoals ze in de loopgraven deden": onze fotograaf Henk Deleu neemt beelden van Wapenstilstand met 'soldatencamera'
"En dan waren de omstandigheden van meer dan 100 jaar geleden nog niet te vergelijken met die van nu." Fotograferen zoals de soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog stiekem deden, het blijkt geen gemakkelijke opgave. Onze fotograaf Henk Deleu ondervond het vandaag aan den lijve toen hij met een 'Kodak Vest Pocket'-toestel de hort opging tijdens Wapenstilstand. Kijkt u even mee.
Lees verder

Dan toch weer fit: Messi na blessureleed bij PSG plots speelklaar voor Argentinië in WK-kwalificatie
Lionel Messi is klaar om zijn bijdrage weer te leveren in de WK-kwalificatiecampagne van Argentinië. Volgens bondscoach Lionel Scaloni is de sterspeler van Paris Saint-Germain hersteld van blessures aan knie en dijbeen. Messi heeft enkele individuele trainingen goed doorstaan en kan daardoor vrijdag in het basisteam beginnen in de uitwedstrijd tegen Uruguay.
Lees verder

Vrouwen voelen zich gemiddeld 2 keer per week onveilig op straat
Dat blijkt uit een test van het VTM-programma 'Ze zeggen dat'. 100 vrouwen tussen 15 en 40 jaar kregen een klikteller mee, die ze elke keer als ze zich onveilig of bedreigd voelden moesten induwen. In 6 weken klikten ze 1046 keer. "Het gaat niet alleen om een compliment of om nagefloten worden. Er zijn constant situaties waar vrouwen zich onveilig voelen. En dat gevoel zou niemand mogen hebben" vertelt Julia Day van Sensoa. De 100 mannen die deelnamen aan het experiment klikten slechts 20 keer. De volledige resultaten van het onderzoek zie je vanavond om 20.35 uur in 'Ze Zeggen Dat' op VTM.
Lees verder

Tientallen migranten, onder wie kinderen, aangekomen in Verenigd Koninkrijk na oversteek Kanaal
Tientallen mensen, onder wie kinderen, zijn er donderdag in geslaagd om het Kanaal over te steken naar het Verenigd Koninkrijk. De kinderen werden in dekens gehuld aan land geholpen in Dover. Voor de kust van Kent moesten de hulpdiensten reddingsacties opzetten, nadat een groep kleine bootjes was opgedoken in het drukbevaren gebied.
Lees verder

Van de polemiek over het parcours tot de deur van Iserbyt: onze man schetst in zes hoofdstukken de thriller van Niel
Strijd tot op de meet. Letterlijk. Eli Iserbyt kreeg Toon Aerts pas in de ultieme rechte lijn op de knieën. De Jaarmarktcross in Niel was de spannendste van het seizoen tot nog toe. En zoals dat gaat bij een thriller zat het scenario vol plotwendingen. Ook aan polemiek geen gebrek. Het relaas in zes hoofdstukken.
Lees verder

Tarieven gas en elektriciteit zijn nu al "schrikwekkend", maar experts voorspellen: "De échte schok komt pas in het voorjaar"
Een modaal gezin dat in november zijn elektriciteitscontract moet verlengen, betaalt voor een vast tarief 780 euro. Voor gas gaat het om 2.500 euro per jaar. Dat zijn, volgens consumentenorganisatie Test Aankoop "schrikwekkende tarieven". En het ergste moet nog komen, waarschuwen experts: "De huidige prijzen op de markt zijn nog altijd extreem hoog. Dus ook de komende maanden zal de rekening voor de consument niet goedkoper worden."
Lees verder

Saartje Vandendriessche beseft dat ze dankbaarder moet zijn: "Mijn ouders staan altijd voor mij klaar. Maar wat doe ik voor hén?"
Drie weken doorbrengen in een bos, verstoken van alle comfort, wat doet dat met een mens? Saartje Vandendriessche (46) ondervond het afgelopen voorjaar aan den lijve en dat resulteerde in 'Saar In Het Bos' op Eén. "Even weg uit de ratrace schept momenten om na te denken", zegt ze in Dag Allemaal. "Ik heb eindelijk een bepaalde zwaarte van mij af kunnen schudden."
Lees verder

PSG-speelster die verdacht wordt van aanval op ploeggenote is na verhoor vrijgelaten: "Het onderzoek gaat verder"
Bizar verhaal uit het vrouwenvoetbal. PSG-speelster Aminata Diallo (26) zou gemaskerde mannen hebben ingehuurd om haar ploeggenote Kheira Hamraoui (31) aan te vallen met een ijzeren staaf, zo schrijft 'L'Équipe'. Ze werd gisteren opgepakt, maar intussen weer vrijgelaten.
Lees verder

Football Talk. Premier League hervat in 2022 acht dagen na WK - Wilmots nieuwe trainer van Raja Casablanca
De clubs uit de Premier League hebben zich verenigd en spreken zich gezamenlijk uit tegen het plan van wereldvoetbalbond FIFA om het wereldkampioenschap voor landenteams in de toekomst om de twee jaar te houden in plaats van om de vier jaar. Volgend jaar moet de Engelse competitie al acht dagen na het WK in Qatar hervatten.
Lees verder

Schotse premier Sturgeon roept industrielanden op om te betalen voor schade aan klimaat
De Schotse premier Nicola Sturgeon heeft de industrielanden op de VN-klimaattop COP26 in Glasgow opgeroepen om te betalen voor de aangerichte schade aan het klimaat. Momenteel is Schotland het enige land wereldwijd dat reeds heeft toegezegd dergelijke schade te zullen vergoeden en de Schotse premier verkondigde die bedragen duidelijk te zullen verhogen.
Lees verder