Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 4 november 2021

Duitse bondskanselier Merkel krijgt hoogste Franse onderscheiding bij afscheidsbezoek

HLN
Duitse bondskanselier Merkel krijgt hoogste Franse onderscheiding bij afscheidsbezoek
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de hoogste Franse onderscheiding gekregen tijdens haar afscheidsbezoek aan het land. In Beaune, een stad in het hart van het wijnbouwgebied van Bourgondië, ontving ze het Grootkruis van het Legioen van Eer uit handen van de Franse president Emmanuel Macron.
Lees verder

Pentagon: "Luchtaanval Kaboel met 10 burgerdoden was legaal"
De luchtaanval die de Verenigde Staten in augustus in Kaboel uitvoerden en waardoor tien Afghaanse burgers om het leven kwamen, was legaal. Het Pentagon meldt woensdag lokale tijd na een onderzoek naar de aanval dat er geen wetten werden overtreden. Er was sprake van een "eerlijke fout" die het gevolg was van "helaas onnauwkeurige" interpretaties van de beschikbare inlichtingen.
Lees verder

Truiens bedrijf mag al jarenlang meer PFOS lozen dan vergund
Het bedrijf Tenneco, dat actief is in het Limburgse Sint-Truiden, krijgt al ­jaren toestemming om PFOS-lozingen te doen in de riolering die ruim de norm van 0,1 microgram per liter overschrijden. Dat schrijft Het Belang van Limburg vandaag.
Lees verder

Meer dan twintig verloren of gestolen wapens van Defensie niet teruggevonden voorbije vijf jaar
In de voorbije vijf jaar (2016-2020) zijn bij Defensie 5.521 gevallen geregistreerd van verloren of gestolen materiaal, waaronder wapens en munitie. Een twintigtal wapens werd niet gevonden. Dat meldt Sudinfo vandaag, verwijzend naar cijfers van defensieminister Ludivine Dedonder (PS).
Lees verder

Laatste sprint ingezet voor Vlaams klimaatakkoord: dit ligt nog allemaal op tafel
Als Zuhal Demir (N-VA) zaterdag op het vliegtuig naar Glasgow wil stappen, moet de Vlaamse regering vandaag - of ten laatste morgen - een klimaatplan afkloppen. Over de renovatieplicht en de vergroening van het wagenpark staan de neuzen (ongeveer) in dezelfde richting, al zorgden de perslekken wel voor wrevel. De voorstellen om de CO2-uitstoot in de landbouw te verminderen, worden als 'ruim onvoldoende' bestempeld.
Lees verder

ONZE OPINIE. 250 laadpalen voor elektrische wagens per jaar erbij? Daar lachen ze in Amsterdam eens om. Trage Belgen
Neen, Vlaanderen maakt zich niet onsterfelijk belachelijk door zonder vers klimaatakkoord op de top van Glasgow te verschijnen. Neen, de wereld zit niet te wachten op Vlaanderen, en zelfs niet op België, om de lat op hoge hoogte te leggen. We belanden zo niet zonder pardon aan de verkeerde kant van de geschiedenis. Joe Biden deed ongetwijfeld even slinks de ogen toe bij de oproep tot actie van Alexander De Croo, ware het niet dat hij in een andere zaal zat met de andere hoogwaardigheidsbekleders. Zo klinken grote woorden gemakkelijk hol.
Lees verder

Ook deze papa's willen verloren tijd met kinderen inhalen: "Die eerste stapjes, ze komen nooit meer terug"
Met zijn tranen deed Sam Gooris, die de reis in 'Expeditie Gooris' aangrijpt om verloren tijd met zijn kinderen in te halen, ook andere mama's en papa's stilstaan: wat miste ík van de kinderen? Drukbezette vaders Dirk Vierendeel (47) en Bart Van Hoecke (48) herkennen het wrange gevoel, en zouden vandaag van bij de meet anders van start gaan. "Die eerste stapjes, zelfs die oudercontacten: ze komen nooit meer terug."
Lees verder

Waarom viel gerecht binnen bij extreemrechtse militairen en kazernes? Viertal militairen verspreidde neonazistische boodschappen
De federale gerechtelijke politie is vanochtend binnengevallen in drie militaire kazernes, en bij acht militairen en hun familieleden thuis. De elf huiszoekingen kaderen in een onderzoek naar de verspreiding van extreemrechtse ideeën binnen het leger, die mogelijk kunnen aanzetten tot het plegen van terreurdaden. De actie is een uitloper van het onderzoek in de zaak-Jürgen Conings.
Lees verder

Studie: vaccin lijkt risico's op baarmoederhalskanker te beperken
Het aantal gevallen van baarmoederhalskanker is gedaald bij Britse vrouwen die een vaccin hebben gekregen tegen de HPV-infectie die deze kankers veroorzaakt. Dat blijkt vandaag uit een pas gepubliceerde studie. "Onze studie levert het direct bewijs van het effect van vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV), via het bivalente Cervarix-vaccin, op de incidentie van baarmoederhalskanker", aldus de auteurs van de studie, die gepubliceerd is in The Lancet.
Lees verder

Ferrari populairder dan ooit, ook bij ons: "Tot twee jaar wachten. Maar alles is mogelijk"
Het Italiaanse luxemerk Ferrari stevent dit jaar op een recordverkoop af. Ook bij ons merken verkopers de toegenomen populariteit. "Een interieur dat matcht met de handtas van mevrouw? Waarom niet." Je kan het zo gek niet bedenken of het is mogelijk.
Lees verder

Australische politie: "Verdachte in zaak ontvoerde Cleo handelde waarschijnlijk alleen"
De 36-jarige man die vastzit voor de ontvoering van de Australische kleuter Cleo Smith, handelde waarschijnlijk alleen, meldt de politie. De man wordt mogelijk vandaag al aangeklaagd.
Lees verder

Geen enkele match met dezelfde elf en een garantie op flipperkastvoetbal: het wordt over drie weken alles of niets voor Club en Leipzig
In de Bundesliga heeft RasenBallsport Leipzig de zaken resultaat-gewijs stilaan op orde. In de Champions League blijft de Duitse vice-kampioen als een flipperkast. Onze man ging de tegenstander voor de derde plaats in groep A van de Champions League scouten.
Lees verder

Het verhaal van Ten Bel in Tenerife: nu verloederd, vroeger een Vlaams vakantieparadijs. "Als het een dag regende, kreeg je je geld terug"
Vandaag ligt het er deels verloederd bij, maar in zijn gloriejaren was Ten Bel een bruisend vakantiedomein waar honderdduizenden toeristen van zon, zee en strand genoten. Oprichter Michel Huygen was een visionair én een marketinggenie avant la lettre. "Als het een dag regende, kregen de mensen hun geld terug", vertelt auteur Guy Devos. "Dat ze daarna een veelvoud van dat geld zouden opmaken in de bars en restaurants van Ten Bel, wist Michel Huygen maar al te goed."
Lees verder

COLUMN. "Als het van Open Vld afhangt", zegt Freek Braeckman. Maar het hángt niet van Open Vld af
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Lydia 'Lidochka' Peeters.
Lees verder

Achter de schermen bij de eerste ronde van 'BV Darts': "Urenlang thuis met die stomme pijltjes geoefend"
Snoepen als middel tegen de stress of familieleden op de zenuwen werken omdat 'one hundred and eighty' uitgooien niet vlot: de negen bekende deelnemers van 'BV Darts' hebben er enkele intensieve maanden opzitten. Voor drie van hen — Jinnih Beels, Kamal Kharmach en Andy Peelman — volgt vanavond een eerste confrontatie, op het scherpst van de snee. "Andy is een competitiebeest, maar ik ook, dus ik ga me niet laten doen", zegt Kamal.
Lees verder

Werkstraffen pieken in Vlaanderen
De Vlaamse justitiehuizen kregen tijdens de eerste zes maanden van dit jaar ruim 3.300 autonome werkstraffen door, terwijl dat er in heel 2020 maar 500 meer waren. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (CD&V) heeft opgevraagd bij Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA). Volgens Schryvers heeft de stijging onder meer te maken met de inhaaloperatie na corona.
Lees verder

De grote doorbraak kwam er nooit: Charly Musonda Jr. (25) verlaat Chelsea straks
Na tien jaar zwaait Charly Musonda Junior (25) straks Chelsea uit. Zijn aflopend contract wordt niet verlengd.
Lees verder

Doordenkers van Dorothee Dauwe in scheurkalender ten voordele van Rode Neuzen Dag gegoten
Tijdens haar radioshows op Qmusic schotelt Dorothee Dauwe (31) haar luisteraars met de regelmaat van de klok een doordenker voor. Nu kan je ook op papier je hersenen pijnigen, want Dorothee verzamelde haar 365 beste doordenkers in een scheurkalender.
Lees verder

Dag start met veel mist, later opnieuw buien
Vandaag wordt het druilerig, bewolkt en fris. In bepaalde regio's kan het deze ochtend mistig zijn. Het KMI waarschuwt dan ook voor beperkt zicht. De komende dagen beloven droger te worden en begin volgende week maakt de zon haar comeback.
Lees verder

Remco Evenepoel start seizoen in San Juan en rijdt behoorlijk wat WorldTour-rondewerk
Tenzij de coronarestricties roet in het eten gooien, zal Remco Evenepoel (21) het nieuwe wielerseizoen in 2022 opstarten in de Ronde van San Juan (23-30 januari).
Lees verder