Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 12 november 2021

Droog en plaatselijk glad weer

Droog en plaatselijk glad weer

Wapenstilstand start overwegend grijs, maar over het oosten zijn er opklaringen en kan het plaatselijk glad zijn. In de loop van de dag worden de opklaringen breder vanuit het zuidoosten. Dat voorspelt het KMI.

Lees verder

Boeing gaat families van slachtoffers crash in Ethiopië vergoeden

Vliegtuigbouwer Boeing heeft een akkoord gevonden met de families van de slachtoffers van de crash van een 737 MAX in Ethiopië, waarbij in maart 2019 157 doden vielen. Het akkoord vermeldt nog geen som.

Lees verder

Evergrande fors hoger op beurs in Hongkong

Evergrande werd donderdag fors hoger gezet op de aandelenbeurs in Hongkong. Beleggers reageerden opgelucht op berichten dat de noodlijdende Chinese vastgoedontwikkelaar toch opnieuw op het nippertje wanbetaling heeft weten te voorkomen.

Lees verder

Dochtertje Ardern verstoort Facebook live: 'Dat was een epic fail'

Een kind dat stiekem probeert om zijn bedtijd te ontwijken, het overkomt elke ouder wel eens. Ook als je de premier van Nieuw-Zeeland bent. Tijdens een livestream over het aanpassen van de coronamaatregelen in het land, verstoorde het driejarige dochtertje van Jacinda Ardern haar uitleg. 'Ik zal er dan maar eens mee ophouden en mijn dochter in bed leggen.' 

Lees verder

Schadevergoeding voor inwoners die het Amerikaanse Flint water met lood te dringen kregen

De Amerikaanse staat Michigan betaalt het leeuwenaandeel van in totaal 626 miljoen dollar schadevergoeding aan tienduizenden inwoners van de stad Flint vanwege verontreinigd leidingwater. Een federale rechter in Michigan keurde het schikkingsbedrag woensdag officieel goed.

Lees verder

De Sint komt, maar wel met mondmaskers en het best zonder schootzitten

Hij komt! Hij komt! Die lieve goede Sint. Maar wel met een mondmasker en op een veilige afstand. Na een jaartje stilte ziet het er naar uit dat verschillende steden en gemeenten de goedheilige man zullen ontvangen. Het Sint-Nicolaasgenootschap wijst er wel op dat schootzitten niet zo'n goed idee is en dat mondmaskers best gedragen worden. 'Hij behoort toch tot een risicogroep', zegt voorzitter Geert Vandenhende.

Lees verder

Voetballer krijgt vuurwerk tegen been tijdens wedstrijd

Een voetbalwedstrijd tussen de Britse ploegen Hashtag United Football Club en Concord Rangers FC werd in de laatste minuten afgelast. Een supporter had vuurwerk op het veld afgevuurd, dat de zestienjarige Matas Skrna aan zijn rechterbeen raakte. De voetballer ging tegen de vlakte, maar bleek achteraf gelukkig ok. 'Het voelde alsof mijn been letterlijk ontplofte', vertelde hij achteraf aan BBC. 

Lees verder

Weer meer jongeren kiezen voor studierichting in gezondheidszorg

Meer en meer jongeren kiezen voor een zorg- en welzijnsopleiding. Vooral verpleegkunde zit in de lift.

Lees verder

Frederik de Klerk, oud-president van Zuid-Afrika, is overleden

De laatste president van Zuid-Afrika in de tijd van de Apartheid, Frederik Willem de Klerk, is donderdag op 85-jarige leeftijd overleden. Dit hebben Zuid-Afrikaanse media gemeld en zijn stichting heeft het bericht bevestigd. De Klerk overleed aan kanker in zijn woning in Fresnaye.

Lees verder

Wrak voor Belgische kust blijkt duikboot uit Eerste Wereldoorlog

Op het uiterste punt van de Belgische territoriale wateren, op 35 mijl van Oostende, is een duikboot geïdentificeerd. Het gaat om de UB32– een UB-II type duikboot uit de Eerste Wereldoorlog. Alle luiken van de duikboot zijn nog gesloten, wat erop wijst dat de meeste lichamen van de overleden Duitse soldaten nog aan boord van het vaartuig zijn. 

Lees verder

Miljardenfonds Uefa moet crisis op transfermarkt voorkomen

Voetbalclubs kunnen binnenkort aankloppen bij een Uefa-herstelfonds van 6 à 7 miljard euro. Daar zullen ook Belgische clubs goedkoop geld kunnen lenen om hun transfers af te betalen. 'De meeste clubs lijden zwaar aan een gebrek aan cash.'

Lees verder

Wessel te Gussinklo wint Boekenbon Literatuurprijs met 'Op weg naar De Hartz'

De Boekenbon Literatuurprijs 2021 gaat naar het boek 'Op weg naar De Hartz' van Wessel te Gussinklo. Dat heeft Winnie Sorgdrager, juryvoorzitter van de Jaarlijkse Literatuurprijs, donderdagmiddag bekendgemaakt vanuit Museum Beeld en Geluid in Den Haag. De prijs bekroont het beste Nederlandstalige literaire boek en is 50.000 euro waard.

Lees verder

Polen vraagt snel meer sancties tegen Wit-Rusland

Met behulp van doorgedreven economische sancties moet de EU de 'entiteiten' aanpakken die de illegale migratie tussen Wit-Rusland en Polen organiseren, dat vraagt Polen. Wit-Rusland dreigt er mee om dan de gastoevoer naar de Europese Unie af te sluiten.

Lees verder

Lucinda Brand wint derde keer op rij in Niel

Lucinda Brand heeft donderdag de derde manche in de Superprestige veldrijden op haar naam gebracht. De Baloise Trek Lion haalde het in Niel na een spannende strijd voor Annemarie Worst. Denise Betsema finishte als derde.

Lees verder

Nele Van den Broeck heeft een neus die weent

Nele Van den Broeck heeft een gezicht dat lekt. Neen, geen snot. Neusvocht is het – alsof Nele een neus heeft die weent. Gelukkig bestaan daar zakdoeken voor. Nele en haar zakdoek zijn dan ook haast onafscheidelijk. Geen man die daar tussenkomt. Toch?

Lees verder

Timelapse toont hoe dramatisch snel gletsjer smelt: 'Dit kan de winter nooit herstellen'

Op deze beelden is te zien hoe razendsnel de Breiðamerkurjökull, de derde grootste gletsjer van IJsland, smelt. Wetenschappers filmden de gletsjer met timelapsecamera's gedurende zes weken in de zomer van 2021. De enorme hoeveelheid ijs die smelt, zal niet terug kunnen aangroeien in de winter, zeggen ze. Het eeuwenoude ijs toont de impact van de opwarming van het klimaat: 'Beelden zoals deze zouden een wake-up-call moeten zijn.' 

Lees verder

Verdachte aanranding in Gent opgepakt

In de Gentse Overpoortstraat is woensdagnacht een jongeman opgepakt nadat hij een meisje aangerand zou hebben.

Lees verder

Steeds meer landen kleuren donkerrood op Europese coronakaart

Het oosten van Europa ziet er steeds donkerder rood uit op de kaart van het Europees Centrum voor Ziektebestrijding en - preventie (ECDC). Ons land blijft volledig donkerrood en er zijn nog maar enkele groene plekken te vinden in Europa.

Lees verder

Eli Iserbyt klopt Aerts in de sprint

Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) heeft donderdag in Niel de Jaarmarktcross gewonnen, de derde manche van het seizoen in de Superprestige.

Lees verder

Podcasttips | Ook slimme mensen belanden in sektes

Resistance brengt uitstekend verslag uit de Black Lives Matter-beweging. The Economist slaagt erin het klimaatprobleem helder uiteen te zetten en de Volkskrant legt uit waarom slimme mensen in sektes belanden.

Lees verder

Britney Spears laat bruidsjurk maken as we speak

Groot nieuws. Donatella Versace is op dit eigenste moment bezig aan de bruidsjurk van Britney Spear. Ze trouwt met Sam Asghari.

Lees verder

Gentse Lichtfestival lokt 140.000 bezoekers

De eerste dag van het Lichtfestival heeft 140.000 bezoekers naar Gent gelokt, maar er waren geen grote incidenten. 'De mondmaskerplicht op het parcours werd goed opgevolgd', zegt het Gentse stadsbestuur.

Lees verder

Wessel Te Gussinklo wint (alweer) Boekenbon Literatuurprijs

De Boekenbon Literatuurprijs gaat naar een oude bekende: Wessel Te Gussinklo wordt bekroond voor zijn roman Op weg naar de Hartz.

Lees verder

Vliegvakantie kost gezin tot 350 euro extra

Ook vliegreizen worden duurder. Touroperator TUI rekent de sterk gestegen olieprijs door aan zijn klanten met een brandstoftoeslag. Hoe hoog die is, hangt af van uw bestemming.

Lees verder

Acteur Christopher Walken vernietigt echte Banksy

De acteur Christopher Walken overschilderde een werk van streetartkunstenaar Banksy. Hij deed dat voor de grap en als zijn personage in een komische serie van de BBC.

Lees verder

Syriëstrijder Yassine Lachiri opgepakt in Bulgarije, België vraagt overlevering

De beruchte Syriëstrijder Yassine Lachiri, die in België bij verstek veroordeeld werd tot 20 jaar cel voor terrorisme, is in Bulgarije opgepakt toen hij het land binnenkwam via de grens met Turkije. Dat melden Bulgaarse media.

Lees verder

Loekasjenko dreigt met meer migranten en minder gas

Duizenden migranten bivakkeren aan de grens tussen Wit-Rusland en Polen. De geopolitieke spanningen escaleren. De EU belooft meer sancties tegen Wit-Rusland. Wit-Rusland dreigt ermee de gaskraan dicht te draaien.

Lees verder

Belgian Cats lijden 87-81 nederlaag in Bosnië

De Belgian Cats zijn de kwalificaties voor het EK basketbal slecht begonnen. In Sarajevo leden ze donderdag een 87-81 nederlaag (rust 51-39) tegen Bosnië.

Lees verder

Hoe diabetes het leven van Robbe en Siebe (en velen) beheerst

Zondag is het Werelddiabetesdag. Het is de meest voorkomende chronische aandoening: in 2030 zal liefst één op de tien Belgen aan diabetes lijden. Zeker type 1 is heel ingrijpend, niet het minst voor tieners. Een getuigenis.

Lees verder

Nieuw element in onderzoek naar ontstaan van leven

Facebookklokkenluidster Frances Haugen heeft deze week getuigd in het Europees Parlement. Wat had ze daar te vertellen? Condors, die blijken zich ongeslachtelijk te kunnen voortplanten, een beruchte hackersgroep heeft een ferme klap gekregen, het leven op aarde ontstond misschien wel in een proefbuis én we vieren de geboorte van een nieuwe tak van de wetenschap!

Lees verder

Maritieme campus in Antwerpen krijgt groen licht

Op de Maritieme campus van CMB in Antwerpen werken straks ruim 500 mensen aan 'de toekomst van de scheepvaart'. De locatie ervan, midden in de Hobokense Polder, is omstreden.

Lees verder

Vrij zonnige brugdag

Na het optrekken van het lokale ochtendgrijs wordt het vrijdag vrij zonnig. Op het einde van de namiddag worden de lage wolken opnieuw talrijker in de kuststreek met een stijgende kans op wat neerslag.

Lees verder

Verdubbeling van aantal zedenzaken bij Brussels parket op drie jaar tijd

Het Brussels parket opende vorig jaar 1.977 nieuwe zedendossiers. Op drie jaar tijd gaat het om meer dan een verdubbeling.

Lees verder

Lichaam van vrouw aangetroffen in maïsveld in Sint-Truiden

In een maïsveld in de buurt van de Engelbamp in Sint-Truiden heeft een landbouwer donderdagmiddag het lichaam van een vrouw aangetroffen. Vermoedelijk lag het lichaam er al een tijdje.

Lees verder

Pinguïn legt 3.000 km af en spoelt aan op Nieuw-Zeelands strand

Op een Nieuw-Zeelands strand is een Adéliepinguïn aangespoeld na een tocht van meer dan 3.000 kilometer. Lokale media berichten over de zeldzame vondst van het dier, dat normaal langs de kust van het continent Antarctica leeft.

Lees verder