Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 2 november 2021

Dader mesaanval trein in Tokio verklaart fan te zijn van ‘The Joker’

Dader mesaanval trein in Tokio verklaart fan te zijn van 'The Joker'

Een 24-jarige man heeft zondag in een trein in Tokio passagiers aangevallen met een mes. Daarbij raakten zeventien mensen gewond, waarvan één iemand in kritiek toestand verkeerd. De verdachte zou verkleed geweest zijn als 'The Joker' uit de Batmanfilms.

Lees verder

Natte en kille Allerheiligen

De eerste november wordt herfstig.

Lees verder

Britse Queen moet nog rusten: 'Dit is een wake-upcall dat zij ook wel al 95 jaar is'

Dokters hebben de Britse Queen opgedragen om nog eens 14 dagen extra rust te nemen. De 95-jarige koningin mag alleen maar wat korte plichtplegingen uitvoeren vanuit haar bureaustoel. Maar ook al heerst er aan de andere kant van het Kanaal heel veel ongerustheid over haar gezondheid, stelde Boris Johnson de bevolking gerust.

Lees verder

Vlaanderen ontving voor ruim 31 miljoen euro aan schademeldingen na wateroverlast in juli

Na de overvloedige regenval van midden juli, die in ons land vooral Wallonië erg zwaar trof, ontving de Vlaamse overheid 530 schademeldingen, goed voor een bedrag van 31,75 miljoen euro.

Lees verder

Alles in stelling voor het ultieme kerndebat

Met de CRM-veiling is de zwaar ideologisch beladen discussie in de regering niet ten einde. Mogelijk worden kleine en modulaire reactoren een glijmiddel voor de kernuitstap.

Lees verder

Antwerpse opvolger van Boekenbeurs geopend in Antwerp Expo

In Antwerp Expo is maandag 'LEES! Het Boekenfestival' van start gegaan, een van de geestelijke opvolgers van de Boekenbeurs. Nog tot en met 7 november kan je er terecht in drie beurshallen met boeken, strips, signeersessies, een kinderpodium en een auteurspodium.

Lees verder

Te duur kopje koffie: obers gearresteerd in Boedapest

In de Hongaarse hoofdstad Boedapest heeft de politie obers gearresteerd nadat ze een Duitse toerist een rekening van liefst 210.000 forint (583 euro) voorschotelden voor een kopje koffie.

Lees verder

In beeld | Griezelen met kunst, virussen en Squid Game

Bij ons is Halloween nog niet zo 'doorgebroken' als in andere landen. Zondag waren er wereldwijd parades en feesten met mooi tot gruwelijk verklede mensen. Twee actuele thema's konden natuurlijk niet ontbreken: het coronavirus en de populaire Netflix-serie 'Squid game'.

Lees verder

Cabine van kabelbaan stort neer in Tsjechië, inzittende overleden

Op de berg Ješted in het noorden van Tsjechië is een cabine van een kabelbaan naar beneden gestort. Een persoon kwam daarbij om het leven. De cabine raakte plots los van de kabel, maar hoe dat is kunnen gebeuren is nog niet duidelijk. 

Lees verder

Britse regering geeft Frankrijk 48 uur om visserijconflict te ontmijnen

Als Frankrijk de dreigementen die het tegenover Britse vissers, truckchauffeurs en exporteurs heeft geuit, niet binnen de 48 uur intrekt, zal de regering in Londen vergeldingsmaatregelen treffen. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss maandagochtend gezegd.

Lees verder

Italiaanse premier op laatste G20-top Angela Merkel: 'Ze is van onschatbare waarde geweest'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel nam afgelopen weekend deel aan haar laatste G20-top in Rome, Italië. De Italiaanse premier Mario Draghi prees Merkel voor haar bewezen diensten en zwaaide haar uit met een enorme bos bloemen. Bekijk het in de video hierboven.

Lees verder

Greet Minnen zet België op voorsprong tegen Wit-Rusland in Billie Jean King Cup

Greet Minnen (WTA 70) heeft maandag voor België het openingsduel gewonnen tegen Wit-Rusland in groep B op de Billie Jean King Cup Final in de O2 Arena in de Tsjechische hoofdstad Praag.

Lees verder

Gewonden bij schietpartij in Sint-Truiden

In de nacht van zondag op maandag heeft er in een bar op de Luikersteenweg in Sint-Truiden een schietpartij plaatsgevonden. Twee mannen die de bar binnenvielen, geraakten gewond.

Lees verder

Premie voor investering in zonnepanelen daalt dan toch niet vanaf volgend jaar

De Vlaamse regering heeft vrijdag beslist om de investeringspremie voor zonnepanelen toch niet te laten dalen. 'We moeten ervoor zorgen dat de particulier in hernieuwbare energie blijft investeren', zegt minister van Energie Zuhal Demir (N-VA).

Lees verder

Japanse vrouw probeert te zwemmen in zee vol puimsteen: 'Levensgevaarlijk'

In Ogimi op de Japanse prefectuur Okinawa is een dikke laag vulkanisch puimsteen aangespoeld. Het gesteente is afkomstig van een vulkaanuitbarsting die plaatsvond in augustus op zo'n 1.500 kilometer van de kuststreek. Een Japanse kunstenares deed vrijdag een poging om erin te zwemmen, maar omdat het gesteente op sommige plekken tot een meter diep is, was het praktisch onmogelijk en zeer gevaarlijk.

Lees verder

Natste oktobermaand sinds 1998

De afgelopen maand was de natste oktobermaand sinds 1998 en de op een na natste oktober van de huidige referentieperiode sinds 1991. Dat meldt het KMI maandag.

Lees verder

Auto belandt in de Dender, twee inzittenden overleden

In Okegem in het Oost-Vlaamse Ninove is een auto met twee inzittenden in de Dender beland. De twee inzittenden konden in eerste instantie nog uit het wrak gered worden, maar werden in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. De passagier, een man van 38 uit Ninove, is ondertussen overleden, dat bevestigt het parket van Halle-Vilvoorde.

Lees verder

Internationale Handbalfederatie past regels aan: vrouwen hoeven niet langer in bikinibroekje te spelen

Nadat de Internationale Handbalfederatie (IHF) beschuldigingen van seksisme kreeg, schrapt de federatie de regel dat handbalspeelsters bikinibroekjes moeten dragen.

Lees verder

Rock Werchter slaat prijzen op voor wie na 1 december tickets koopt: 'Geen populaire maatregel, wel een noodzakelijke'

Wie nog geen tickets heeft gekocht voor Rock Werchter, zal daar vanaf 1 december meer voor betalen. Dat maakt de organisatie maandag bekend, net als de komst van de populaire band Imagine Dragons.

Lees verder

Wolkenkrabber in aanbouw stort in in Lagos, mogelijk tientallen slachtoffers

Een wolkenkrabber in aanbouw is maandag ingestort in Lagos, de grootste stad van Nigeria. Veel arbeiders zijn volgens bouwvakkers en de hulpdiensten bedolven onder het puin.

Lees verder

Tien maanden cel wegens 'schunnige foto die gelovigen beledigt'

Een blogger die een suggestieve foto op de sociale media postte, is samen met zijn vriendin tot tien maanden cel veroordeeld. Het beeld past niet in Poetins 'gezonde conservatisme'.

Lees verder

Buitenlandse eigenaars brengen ons voetbal weinig bij

Union blijft verbazen. De Brusselaars blijven alleen op kop na winst in Gent. Het is ook de enige club met een buitenlandse eigenaar in de top 5.

Lees verder

Begijnhofkerk weer bezet door 140 mensen zonder papieren

Na hun hongerstaking, dienden de sans-papiers van de Begijnhofkerk elk een indivi­dueel regularisatiedossiers in. Velen krijgen nu alsnog een njet.

Lees verder

Wereldleiders geven weinig hoop

Alleen de Indiase premier Narendra Modi heeft nieuwe klimaatdoelstellingen op tafel gelegd. Die maken opnieuw duidelijk hoe lastig het wordt de doelstellingen van Parijs te halen.

Lees verder

Facebook elimineert 'trollenfabriek' die verkiezingen Nicaragua probeert te beïnvloeden

Meta, het moederbedrijf van Facebook, heeft maandag aangekondigd dat het zo'n 1.000 Facebook- en Instagramaccounts heeft ontdekt en verwijderd die werden beheerd door een 'trollenfabriek' van de Nicaraguaanse regering. Bedoeling van die accounts was om het publieke debat te manipuleren. Over een week vinden presidentsverkiezingen in het land plaats.

Lees verder

Amerikaanse onderzeeër die schade opliep in Chinese Zee raakte onderzeese berg

De Amerikaanse kernonderzeeër die vorige maand beschadigd raakte in de Chinese zee, trof een niet in kaart gebrachte onderzeese berg. Dat blijkt uit voorlopige bevindingen die maandag werden vrijgegeven.

Lees verder

IJzersterke Eli Iserbyt imponeert opnieuw op Koppenberg: 'Vooraf niet verwacht zo een goede dag te hebben'

En of de Koppenberg zijn ding is. Maandagmiddag reed Iserbyt de tegenstand opnieuw op een hoopje, goed voor een derde overwinning op rij in de Koppenbergcross. Achteraf was de 24-jarige crosser van Pauwels Sauzen-Bingoal dan ook tevreden na zijn 'perfecte weekend'.

Lees verder

Amazon stuurt volgend jaar eerste satellieten naar ruimte

Amazon lanceert waarschijnlijk in het vierde kwartaal van volgend jaar zijn eerste satellieten voor Project Kuiper, heeft het Amerikaanse webwinkel- en technologieconcern laten weten.

Lees verder

Lessen na De Grote Shift

Zal het ons lukken, die strijd tegen de klimaatverandering? Het hangt een beetje van u en van mij af. Maar we moeten niet flauw doen. Elke inspanning van ons is prima. Maar de echte hefbomen voor verandering, voor de grote shift, hebben anderen in handen: de politiek, het bedrijfsleven, de voedingsindustrie, de transportsector, de financiële wereld. Gaan zij onze planeet redden? Of beter nog: zijn ze er al mee bezig?

Lees verder

IJslandse voetballer krijgt hartstilstand tijdens wedstrijd

De IJslandse middenvelder Emil Palsson is maandagavond tijdens een wedstrijd in de Noorse tweede klasse op het veld in elkaar gestuikt na een hartstilstand. Dat heeft zijn club Sogndal laten weten.

Lees verder

Jury akkoord met vervolging miljonair Durst voor moord op echtgenote

Een jury in de Verenigde Staten heeft de 78-jarige miljonair Robert Durst in staat van beschuldiging gesteld voor de moord op diens in 1982 verdwenen vrouw.

Lees verder

Premier Hamdok wil dat afgezette Soedanese regering kan terugkeren

Soedan kan uit de crisis geraken als de afgezette regering kan terugkeren. Dat heeft de Soedanese premier Abdallah Hamdok verklaard. Hij wordt nog steeds thuis bewaakt na de staatsgreep van vorige week.

Lees verder

Buitenlandse eigenaars brengen ons voetbal weinig bij

Union blijft verbazen. De Brusselaars blijven alleen op kop na winst in Gent. Het is ook de enige club met een buitenlandse eigenaar in de top 5.

Lees verder

Bezetters Begijnhofkerk verwijten Mahdi 'willekeur'

Na hun hongerstaking, dienden de sans-papiers van de Begijnhofkerk elk een indivi­dueel regularisatiedossiers in. Velen krijgen nu alsnog een njet.

Lees verder

Lessen na De Grote Shift

Zal het ons lukken, die strijd tegen de klimaatverandering? Het hangt een beetje van u en van mij af. Maar we moeten niet flauw doen. Elke inspanning van ons is prima. Maar de echte hefbomen voor verandering, voor de grote shift, hebben anderen in handen: de politiek, het bedrijfsleven, de voedingsindustrie, de transportsector, de financiële wereld. Gaan zij onze planeet redden? Of beter nog: zijn ze er al mee bezig?

Lees verder

Lectrr, cartoon van de dag

Elke dag brengt De Standaard nieuwe cartoons van huiscartoonist Lectrr.

Lees verder

Partijtop CDU buigt zich over opvolging Laschet

De landelijke top van de Duitse CDU-partij komt bijeen om te bespreken hoe het verder moet na de historische verkiezingsnederlaag van september. De christendemocraten kregen toen bij landelijke parlementsverkiezingen minder dan een kwart van de stemmen en behaalden daarmee hun slechtste resultaat ooit.

Lees verder

Assistent-regisseur 'geschokt en bedroefd' door schietincident tijdens opnames 'Rust'

David Halls, de assistent-regisseur van de film 'Rust', heeft zich voor het eerst uitgesproken sinds het schietincident waarbij acteur Alec Baldwin cameravrouw Halyna Hutchins dodelijk raakte. 'Ik ben geschokt en bedroefd door haar overlijden', vertelt Halls aan de 'New York Post'. Volgens hem moet de filmindustrie haar omgang met wapens herzien.

Lees verder

Regenachtige en frisse dinsdag

Dinsdag krijgen we een regenachtige dag met frisse minima. Ook de komende dagen blijft het wisselvallig, meldt het KMI.

Lees verder

België klopt Wit-Rusland in Billie Jean King Cup-finale: 'Ervaring kan ons hopelijk helpen dinsdag tegen Australië'

Dankzij twee zeges in het enkelspel – eerst Greet Minnen, dan Elise Mertens – won België tegen Wit-Rusland zijn eerste interland in de Billie Jean King Cup-finale. In het dubbelspel moest het duo Elise Mertens/Kirsten Flipkens wel verrassend buigen voor een Oost-Europees span, maar wanneer België dinsdag wint tegen Australië is de halve finale sowieso een feit.

Lees verder