Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 4 november 2021

Coronasymptomen? Website vertelt of je een test moet laten afnemen

Coronasymptomen? Website vertelt of je een test moet laten afnemen

Wie zich ziek voelt en denkt corona te hebben, hoeft niet meer per se de huisarts te bellen voor een PCR-coronatest. Vanaf vandaag kan je online nagaan of je je best laat testen. Als dat het geval is, krijg je een testcode waarmee je naar een testcentrum kan gaan. Bedoeling is om druk bij te huisartsen weg te halen.

Lees verder

Kerkfabriek dient klacht in wegens seks op het altaar

Een filmpje van een vrijend koppeltje in de Sint-Michielskerk in Bree wordt veelvuldig gedeeld op sociale media. De politie heeft een proces-verbaal opgesteld voor pornografie op een openbare plaats en voor de verspreiding van die beelden.

Lees verder

Operatie tegen extreemrechts in het leger

Er zijn vanochtend elf huiszoekingen geweest in drie kazernes en in acht privéwoningen van militairen in een onderzoek naar extreemrechts. Dat bevestigt het federaal parket.

Lees verder

David Attenborough in Glasgow: 'Ik ben getuige geweest van een vreselijke neergang'

De Britse documentairemaker David Attenborough sprak maandag de wereldleiders toe op de klimaatconferentie in Glasgow. Hij drong erop aan om het herstel op gang te brengen. 'Als we apart krachtig genoeg zijn om onze planeet te destabiliseren, dan zijn we zeker krachtig genoeg om haar te redden', aldus Attenborough. 

Lees verder

Jan-Jan Van Essche: 'Ik hou er niet van om me een wandelend reclamebord te voelen'

Jan-Jan Van Essche is één van de ontwerpers die deelneemt aan A/Part, een project dat samenwerkingen opzet tussen modeontwerpers, creatief talent en Antwerpse shops, die tussen 4 en 20 november ontdekt en gekocht kunnen worden. Van Essche ontwierp samen met singer-songwriter Tamino een bijzonder kledingstuk dat in Atelier Solarshop gepresenteerd zal worden. Dit zijn alvast zijn stijlgeheimen.

Lees verder

Verder onderzoek nodig naar doodsoorzaak Waalse student die tijdens doop overleed

Uit het autopsierapport van Antonin Deneffe, de 19-jarige student die zaterdagnacht tijdens een studentendoop in Gedinne om het leven kwam, blijkt dat hij niet is gestorven door activiteiten die tijdens de studentendoop werden georganiseerd. Er is bijkomend onderzoek nodig, zei de Naamse procureur des Konings Vincent Macq.

Lees verder

Ethiopisch conflict extreem gewelddadig, waarschuwt VN

In het conflict in de regio Tigray in het noorden van Ethiopië worden zware schendingen van mensenrechten begaan. Dat stelt een nieuw onderzoek van de Verenigde Naties.

Lees verder

Beruchte Nieuw-Zeelandse bendeleiders verenigen zich voor vaccinatiecampagne

In een opmerkelijke video die de Nieuw-Zeelandse minister voor Maori-ontwikkeling Willie Jackson via Twitter deelde, hebben zeven leiders van beruchte straatbendes de krachten gebundeld. Ze roepen leden uit hun gemeenschap op om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus.

Lees verder

Red Dragon Tomas Rousseaux 'weken buiten strijd' na drieste aanval op straat in Polen

Schokkend nieuws uit Polen: Red Dragon Tomas Rousseaux werd er volgens lokale media 'aangevallen op straat' en liep daarbij zware verwondingen op.

Lees verder

Vanaf donderdag nieuwe recordprijzen voor benzine en diesel

Benzine en diesel tanken wordt vanaf donderdag opnieuw duurder. Dat meldt de FOD Economie. De prijzen stijgen zo tot nieuwe records.

Lees verder

Opmerkelijk voorstel in Amsterdam: huis kopen is er gaan wonen

Mensen die een huis kopen met een waarde tot 512.000 euro, moeten verplicht worden om zelf in dat huis te gaan wonen: als het aan het Amsterdamse stadsbestuur ligt, wordt die maatregel zo snel mogelijk ingevoerd. Zo moet voorkomen worden dat beleggers woningen opkopen en vervolgens duur verhuren.

Lees verder

Een jaar na de zege van Biden wint weer een Republikein in Virginia

In onder meer Virginia werd dinsdag gestemd voor een nieuwe gouverneur. De Republikein Greg Youngkin heeft daar een meerderheid behaald. Daarvoor had hij Trump niet eens nodig.

Lees verder

Literaire Prix Renaudot naar Belgische Amélie Nothomb, Prix Goncourt naar Mohamed Mbougar Sarr

De Franse Goncourt literatuurprijs werd woensdag toegekend aan de Senegalees Mohamed Mbougar Sarr. De Prix Renaudot, die traditioneel net erna bekend wordt gemaakt, wint de Belgische Amélie Nothomb.

Lees verder

Chiro-leider beschoten met loodjesgeweer tijdens Halloweentocht: 'Meteen de kinderen in veiligheid gebracht'

Een leider van de chiro van Oudenburg werd zaterdagavond tijdens de Halloweentocht beschoten met een loodjesgeweer. Eén kogel raakte hem op zijn sleutelbeen. 'We hebben meteen de kinderen in veiligheid proberen te brengen. Want daarna hoorden we nog twee of drie schoten', zegt hoofdleider Jochen Ramoudt.

Lees verder

Drone filmt enorme 'draaikolk' voor Schotse kust

De Schotse fotograaf en dronepiloot Paul Young kon met zijn drone een opmerkelijk fenomeen op beeld vastleggen. Door het lozen van een grotere hoeveelheid afvalwater dan normaal, begon de zee voor de kust van Lendalfoot te kolken, waardoor iets wat leek op een draaikolk verscheen. Bekijk de mooie beelden in bovenstaande video. 

Lees verder

Miljoen euro subsidie voor oude vervuilende turbojets die mogelijk nooit zullen draaien

De veiling van de Vivaldi-regering heeft behalve twee gascentrales ook een opvallende kleine winnaar opgeleverd: een reeks oude vliegtuigmotoren van Engie Electrabel die in uiterste nood stroom moeten leveren. Hoe kan dat?

Lees verder

'Ik hoop ooit zo'n doorleefde performer te worden als Jacques Brel'

Salvador Sobral treedt vanavond op in de Vooruit in Gent. Het is zijn eerste concert ooit in België, het land van zijn vrouw en zijn idool Jacques Brel. Het Eurovisiesongfestival, dat hij in 2017 won, heeft hij achter zich gelaten. 'Ik heb er nog nooit naar gekeken.'

Lees verder

Rechtbank verklaart Arco-procedure onontvankelijk

De rechtbank verklaart de rechtzaak van de coöperanten in de zaak Arco onontvankelijk. Volgens de rechtbank is het geen groepsvordering en moet elke coöperant apart bewijs aanbrengen. De voormalige Arco-topvrouw Francine Swiggers krijgt dan weer gelijk dat er sprake was van een tergend en roekeloos geding tegen haar. (straks meer).

Lees verder

Rechtbank geeft coöperanten Arco ongelijk
De rechtbank verklaart de rechtzaak van de coöperanten in de zaak Arco onontvankelijk. Volgens de rechtbank is het geen groepsvordering en moet elke coöperant apart bewijs  aanbrengen. De voormalige Arco-topvrouw Francine Swiggers krijgt dan weer gelijk dat er sprake was van een tergend en roekeloos geding tegen haar.
Lees verder

Greta Thunberg belooft 'scheldwoordneutraal' te worden na ophefmakende video

Klimaatactiviste Greta Thunberg heeft beloofd dat ze 'scheldwoordneutraal' zal worden. Dat liet ze via Twitter weten nadat ze was gefilmd terwijl ze 'Je kan je klimaatcrisis in je reet steken' scandeerde tijdens een protestactie in een park in Glasgow, waar de klimaattop COP26 wordt gehouden.

Lees verder

'Geen fossiele brandstoffen meer bij nieuwbouw in 2023? Dat is erg kort dag'

Het liberale klimaatvoorstel om vanaf 2023 gas te verbieden als verwarming van nieuwbouwwoningen stuit op kritiek in de bouwsector. Is er niet meer tijd nodig? Kan het lokale elektriciteitsnet dat wel overal aan?

Lees verder

Politiebeelden tonen hoe voortvluchtige van brug duikt na achtervolging

De politie van het Amerikaanse Fort Meyers in Florida heeft beelden gedeeld van een spannende achtervolging van een autodief. De voortvluchtige crashte, nadat hij de controle over het stuur had verloren, met een minibusje op een brug. Hij zag geen andere uitweg dan vanop de brug 17 meter diep in de rivier te duiken. Bekijk de beelden in bovenstaande video. 

Lees verder

87-jarige vrouw overleden na val in water Gentse binnenstad

Aan de Ajuinlei in de Gentse binnenstad werd woensdagochtend het lichaam van een 87-jarige vrouw uit het water gehaald. Er werd geprobeerd om haar te reanimeren, maar de vrouw overleed ter plaatse. Het parket van Oost-Vlaanderen stelde daarop een wetsgeneesheer aan.

Lees verder

Raad van Europa trekt inclusiviteitscampagne rond hoofddoek in na Frans protest

De Raad van Europa heeft dinsdag een campagne ingetrokken met de boodschap dat het dragen van een hoofddoek 'gevierd en gerespecteerd' moet worden. De campagne had veel protest uitgelokt, onder meer in Frankrijk. Zo zeiden verschillende politici dat de slogan het dragen van een hoofddoek promootte.

Lees verder

Nederlandse gynaecoloog verwekte zeker 47 kinderen

Nederland kent de volgende 'zaak-Karbaat'. Deze keer gaat het om een gynaecoloog uit Zwolle.

Lees verder

Fed bouwt stimulus elke maand af met 15 miljard

De Amerikaanse Federal Reserve begint haar maandelijkse obligatie-aankopen af te bouwen. In juni 2022 stopt het programma.

Lees verder

Champions League | Hazard komt opnieuw niet van de bank bij moeizaam winnend Real Madrid, Saelemaekers pakt eerste punt met Milan

Woensdag in de vooravond stonden met Real Madrid - Shakhtar Donetsk en AC Milan - FC Porto al twee aantrekkelijke affiches op het programma van de Champions League. Bij Real Madrid bleef Eden Hazard de hele wedstrijd op de bank, bij Milan maakte Saelemaekers de 90 minuten vol.

Lees verder

Damon Galgut wint Booker Prize met 'The promise'

De Zuid-Afrikaanse auteur Damon Galgut heeft de Britse Booker literatuurprijs voor fictie gewonnen. 'Het boek is ongelooflijk origineel en vloeiend geschreven', klonk de lof van de jury.

Lees verder

In beslag genomen Britse vissersboot vrijgegeven

De Britse vissersboot die door de Franse kustwacht in beslag werd genomen, heeft de haven van Le Havre verlaten.

Lees verder

Rechtbank boort hoop van Arco-coöperanten de grond in

De ondernemingsrechtbank in Brussel stuurt de Arco-coöperanten met lege handen naar huis. Ze legt de bewijslast dermate hoog dat de inbreuken bewijzen onmogelijk lijkt. De Belgische Staat, Belfius en Arco ontspringen de dans.

Lees verder

Chinese tennisster Peng Shuai beschuldigt ex-vicepremier van aanranding

Voormalig nummer één van de wereld in het dubbelspel tennis, Peng Shuai, vertelde in een sociale mediapost dat Zhang Gaoli, voormalig Chinees vicepremier, haar tot seks had gedwongen voor ze later een affaire met wederzijdse toestemming begonnen. Het is een uitzonderlijke getuigenis rond #MeToo in China.

Lees verder

Pat Martino, de gitarist die twee keer virtuoos werd

Jazzgitarist Pat Martino is maandag 1 november overleden in zijn thuisstad Philadelphia. Dat heeft zijn manager via Facebook bekendgemaakt. Hij werd 77 jaar.

Lees verder

Champions League | Club Brugge verliest met 4-1 in Manchester maar blijft derde in de stand

Ook bij zijn veertiende wedstrijd op Engelse bodem is het Club Brugge niet gelukt. De ploeg toonde meer weerstand dan twee weken geleden in Jan Breydel, maar plooide opnieuw tegenover de kwalitatieve overmacht van Manchester City. De echte rivaal heet vanaf nu Rasenballsport Leipzig, dat op de valreep gelijk speelde tegen PSG en een punt inloopt op blauw-zwart in de strijd om de derde plaats.

Lees verder

Victor Campenaerts behoudt het werelduurrecord, Brit Dowsett maatje te klein

Victor Campenaerts blijft eigenaar van het prestigieuze werelduurrecord. De Brit Alex Dowsett (33) beet in het Mexicaanse Aguascalientes de tanden stuk op de 55,089 kilometer die Campenaerts op 16 april 2019 neerzette op dezelfde piste. Dowsett kwam uiteindelijk uit op een afstand van 54,555km, de tweede beste poging ooit.

Lees verder

Boeing krijgt toestemming voor satellietconstellatie

De Amerikaanse autoriteiten hebben Boeing woensdag toestemming geven om 147 satellieten in een baan rond de aarde te brengen. Op die manier wil het bedrijf consumenten wereldwijd toegang geven tot breedbandinternet.

Lees verder

Onderhandelingen over Iraans atoomprogramma worden hervat

De onderhandelingen over het zieltogende Iraanse atoomprogramma worden hervat. Na maanden stilstand komen op 29 november delegaties van Iran, China, Rusland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk weer bij elkaar in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

Lees verder

Geen identiteit, geen erkenning: het verhaal van metis Jacqueline

Midden vorige maand vond in ons land het metissenproces plaats. Vijf vrouwen van gemengde afkomst klagen de Belgische staat aan wegens ontvoering, mishandeling, het gescheiden worden van hun families en het wegnemen van hun identiteit. Dat alles op raciale basis, vanwege hun huidskleur. De vrouwen zijn allemaal afkomstig uit Congo, de toenmalige Belgische kolonie.

Lees verder

'Is warmtepomp wel betaalbaar voor iedereen?'

Het liberale voorstel om vanaf 2023 gas- en stookolieverwarming te verbieden bij nieuwbouw, stuit op kritiek in de bouwsector. 'Een iets geleidelijker omschakeling zou geen luxe zijn.'

Lees verder

Amerikaanse luchtaanval die 10 burgerdoden maakte in Kaboel 'was legaal', zegt Pentagon

De luchtaanval die de Verenigde Staten in augustus in Kaboel uitvoerden en waardoor tien Afghaanse burgers om het leven kwamen, was legaal. Het Pentagon meldt woensdag na een onderzoek naar de aanval dat er geen wetten werden overtreden. Er was sprake van een 'eerlijke fout' die het gevolg was van 'helaas onnauwkeurige' interpretaties van de beschikbare inlichtingen.

Lees verder

Ruim 400 migranten gered op Kanaal, één dodelijk slachtoffer

Op het Engelse Kanaal zijn woensdag meer dan 400 migranten gered nadat hun geïmproviseerde bootjes waren gezonken. Een migrant kwam om het leven, een andere is nog spoorloos. Dat meldt het parket van Duinkerke en de maritieme prefectuur.

Lees verder

Verdachte in zaak ontvoerde Australische Cleo 'handelde alleen'

De 36-jarige man die vastzit voor de ontvoering van de Australische kleuter Cleo Smith, handelde waarschijnlijk alleen, meldt de politie. De man wordt mogelijk donderdag al aangeklaagd.

Lees verder

Meer dan 340 coronapatiënten op intensieve zorg

Op dit moment liggen er 343 patiënten op intensive care, het hoogste aantal sinds begin juni. Dat blijkt donderdag uit cijfers van Sciensano. Daarmee is de bovengrens van fase 0 in de ziekenhuizen overschreden.

Lees verder

Democraat Murphy wint nipt gouverneursverkiezingen in New Jersey, Amerika

Met 1 procent wint Phil Murphy, de kandidaat van de democraten van zijn republikeinse uitdager Jack Ciattarelli.

Lees verder

Democratische gouverneur Phil Murphy nipt herverkozen in New Jersey

De zittende gouverneur van de Amerikaanse staat New Jersey, Democraat Phil Murphy, is woensdag nipt herverkozen. Zijn voorsprong op zijn Republikeinse uitdager was wel kleiner dan verwacht. De overwinning is een opsteker voor president Joe Biden, na een pijnlijke nederlaag voor de Democraten in Virginia.

Lees verder