Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 25 november 2021

Asteroïde krijgt koekje van eigen deeg: Nasa valt aan met ‘ruimtekogel’

Asteroïde krijgt koekje van eigen deeg: Nasa valt aan met 'ruimtekogel'

De Amerikaanse Dart-sonde, die deze ochtend werd gelanceerd, zal straks op volle snelheid op een asteroïde knallen. Het is een eerste, voorzichtige test voor een planetair ruimteafweersysteem.

Lees verder

Charles: 'Ik heb één rode sweater en één wit T-shirt, al de rest van mijn kleding is zwart'

Ze won The voice in 2019, kreeg een contract bij een groot platenlabel en schreef mee aan 'The wrong place', het nummer waarmee Hooverphonic naar het Eurovisiesongfestival trok. Charlotte Foret oftwel Charles is dit najaar en volgend jaar niet weg te slaan van Belgische en buitenlandse podia. Zo treedt ze dit weekend op in de Brusselse Botanique, waar ze haar debuut-EP voorstelt. Dit zijn alvast haar stijlgeheimen.

Lees verder

Angèle speelt voorprogramma van Dua Lipa in Londen

Het Verenigd Koninkrijk kan in mei kennismaken met Angèle. De Belgische zangeres speelt op 2 en 3 mei het voorprogramma van popster Dua Lipa.

Lees verder

Overlegcomité zet licht op groen voor 5G-veiling: 'Ruimte voor vierde telecomspeler'

Het Overlegcomité heeft het licht op groen gezet voor de veiling van 5G-licenties. Daarmee staat de deur ook open voor een vierde speler op de Belgische telecommarkt.

Lees verder

Woordvoerder Brusselse politie voorgedragen als korpschef politie Brussel Noord

Hoofdcommissaris Olivier Slosse is door de politieraad van de politiezone Brussel Noord (Schaarbeek/Evere/Sint-Joost-ten-Node) voorgedragen als nieuwe korpschef.

Lees verder

Personeel ZNA-ziekenhuizen trekt aan alarmbel in videoboodschap: 'Besmettingskraan moet dicht'

Het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) heeft woensdag een video verspreid waarin artsen en andere medewerkers de bevolking oproepen om zich aan de coronamaatregelen te houden en zo 'de besmettingskraan dicht te draaien'. Alleen door de viruscirculatie naar beneden te krijgen, kan nog worden voorkomen dat de ziekenhuizen overspoeld raken, klinkt het.

Lees verder

Geplande verfilming leidt tot vrijspraak in 40 jaar oude verkrachtingszaak

De 61-jarige Anthony J. Broadwater werd dinsdag vrijgesproken van verkrachting. In 1982 werd hij veroordeeld voor de verkrachting van Alice Sebold. De auteur van The lovely bones brak in 1999 door met haar relaas van die zaak. Aan de verkrachting twijfelt niemand, maar een geplande verfilming door Netflix zette vraagtekens achter de veroordeling van de vermeende dader.

Lees verder

Handleiding | Zo voert u een zelftest uit

Volgens de apothekers is de vraag naar zelftests sterk toegenomen. Hoe u ze moet gebruiken, ziet u in deze video.

Lees verder

SPD, FDP en Groenen bereiken regeerakkoord in Duitsland

Na twee maanden onderhandelen stellen de drie formerende Duitse partijen om 15 uur hun regeerakkoord voor.

Lees verder

Franse topvoetballer Karim Benzema schuldig bevonden aan afpersing in 'sekstape-affaire'

Karim Benzema is woensdag schuldig bevonden aan medeplichtigheid bij een poging om collega-voetballer Mathieu Valbuena af te persen. Dat heeft de rechtbank in Versailles vrijdag meegedeeld. De Franse topvoetballer gaat in beroep tegen de uitspraak.

Lees verder

Kerstvakantie begint halve dag vroeger in onderwijs

Op 24 december, de laatste schooldag voor de kerstvakantie en kerstavond, worden leerlingen en leerkrachten na de middag niet meer op school verwacht.

Lees verder

Oproep | Hoe beleefden jonge kinderen uit het vierde tot zesde leerjaar het voorbije jaar?

Voor een artikel over het mentaal welzijn van kinderen uit de lagere school zijn we op zoek naar jonge kinderen uit het vierde tot zesde leerjaar. Hoe hebben zij het voorbije jaar beleefd? Misten ze hun vrienden of vonden ze online een manier om elkaar toch voldoende te horen en te zien? Was het fijn om vaker thuis en dichter bij het gezin te zijn of was dat nu net iets waar ze, zich volop ontwikkelend, écht geen zin in hadden? We horen het graag! Mail ons via Sarah.Vankersschaever@standaard.be. We nemen contact op voor we iets publiceren.

Lees verder

Haalt het onderwijs de kerstvakantie?

Hoewel de scholen open blijven, gaat het onderwijs langzaam onderuit door ziektes, quarantaines en een tekort aan leerkrachten. 'Afstandsonderwijs kan om de examens te redden', zegt Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

Lees verder

Brian Laundrie, de verloofde van de vermoorde Gabby Petito, doodde zichzelf

Brian Laundrie, de verloofde van de 22-jarige Gabby Petito, is zelf uit het leven gestapt. Dat heeft de advocaat van de familie bekendgemaakt.

Lees verder

Parket seponeert onderzoek naar corona-uitbraak Ischgl

Het parket van Innsbruck heeft het strafrechtelijk onderzoek naar de zaak-Ischgl gesloten. Dat melden Oostenrijkse media. Er is volgens het parket geen bewijs van nalatigheid.

Lees verder

Veertig actievoerders in slaapzak voor kabinet Sammy Mahdi

Veertig actievoerders klaagden woensdag aan de Regentlaan in Brussel, in de buurt van het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V), de verzadiging van het opvangnetwerk voor asielzoekers aan. Ze gingen op een stuk karton in een slaapzak op de middenberm liggen.

Lees verder

Weerman voorspelt tot twintig centimeter sneeuw dit weekend: hier moet je zijn voor de eerste winterpret

Goed nieuws voor fans van het echte winterweer. In het zuiden van ons land wordt dit weekend tot 20 centimeter poedersneeuw verwacht. Dat schrijft SudInfo, maar ook het KMI voorspelt sneeuw.

Lees verder

Twintig arrestaties in Antwerps en Nederlands drugsmilieu, met dank aan informatie via Sky ECC

De Antwerpse Antwerpse federale gerechtelijke politie (FGP) heeft een twintigtal huiszoekingen uitgevoerd in België en Nederland. Twintig personen werden daarbij gearresteerd. Er werd ook vastgoed in beslag genomen.

Lees verder

Telecomfactuur niet per se lager bij komst vierde speler

Het Overlegcomité besliste gisteren dat er een vierde telecomspeler komt, en dat 5G vanaf volgend jaar in ons land uitgerold kan worden. Maar een prijsbreker dient zich niet meteen aan.

Lees verder

Amerikaanse man na 43 jaar gevangenschap vrijgesproken: 'Onschuldig'

Een rechter in Missouri heeft Kevin Strickland vrijgesproken, na bijna 43 jaar gevangenschap. Op zijn achttiende werd de zwarte man verkeerdelijk veroordeeld voor drievoudige moord. 'Ik had niet gedacht dat deze dag zou komen.'

Lees verder

Vanaf december moet wie positief test zelf hoogrisicocontacten ingeven

Wie positief test op het coronavirus zal vanaf december een sms krijgen met een link naar een website. Daarop kan hij zelf de mensen met wie er een hoogrisicocontact was ingeven. Dat beslisten de ministers van Volksgezondheid vandaag, om contacttracers te ontlasten.

Lees verder

Trump ontmoet Rittenhouse na verdict: 'Een aardige jongeman'

Ex-president Donald Trump zegt dat hij een ontmoeting heeft gehad met Kyle Rittenhouse, de tiener die Black Lives Matter-betogers doodde en is vrijgesproken.

Lees verder

Antwerpse glazenzetters oog in oog met wilde vos op vijfde verdieping van werf

Enkele Antwerpse werkmannen stonden woensdagmorgen vanuit hun hoogtewerker plots oog in oog met een wilde vos. Het angstige beestje had de trap naar boven genomen, maar vond waarschijnlijk zijn weg niet meer terug naar beneden.

Lees verder

Aantal besmettingen op school met 58 procent gestegen in de laatste twee weken

Uit de meest recente cijfers van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB's) blijkt dat er tussen 8 en 21 november een positieve covid-test afgenomen werd bij 1,76 procent van de leerlingen, dat is een stijging van 58 procent.

Lees verder

Vanaf vrijdag geen Uber meer in Brussel

Het Brusselse Hof van Beroep heeft vandaag, woensdag, geoordeeld dat een oud stakingsbevel tegen taxiplatform UberPop in Brussel, ook nu nog geldt voor de diensten van Uber. 'Deze uitspraak is gebaseerd op verouderde wetgeving', reageert Uber.

Lees verder

Duits regeerakkoord zeer ambitieus inzake Europa

Olaf Scholz, de toekomstige Duitse kanselier, zegt dat Duitsland de opdracht heeft om de EU beter te doen werken. Het regeerakkoord leest alvast zeer pro-Europees.

Lees verder

Staande ovatie voor eerste vrouwelijke premier van Zweden

De sociaaldemocrate Magdalena Andersson is woensdag de eerste vrouwelijke premier van Zweden geworden. De voormalige minister van Financiën kreeg bij een stemming in het Zweedse parlement de nodige steun en een daverend applaus. 

Lees verder

Hoe slaan de buurlanden zich door de vierde golf?

Overal om ons heen neemt het aantal coronabesmettingen toe. De buurlanden kondigden al diverse maatregelen aan om de snelle stijging tegen te gaan en de ziekenhuizen te ondersteunen. Een overzicht.

Lees verder

Congolees gerecht start onderzoek naar voormalig president Kabila

In Kinshasa is een gerechtelijk onderzoek geopend naar Joseph Kabila, de voormalige president van Congo, en zijn clan. Dat zou een gerechtelijke bron woensdag aan het franstalig persagentschap AFP bevestigd hebben.

Lees verder

Zwarte dag op het Kanaal: zeker dertig migranten verdronken

Meer dan dertig migranten zijn verdronken in het Kanaal, in de buurt van de Franse stad Calais, toen ze schipbreuk leden op weg naar Groot-Brittannië.

Lees verder

Jens Dendoncker beschrijft voor het eerst zijn angstaanvallen: 'Ik zat volledig vast en hield niet op met huilen'

Na een jaar worstelen met depressie en angstaanvallen vertelt Jens Dendoncker (31) met mondjesmaat wat hij de afgelopen maanden precies doormaakte. Nadat hij zijn terugkeer op televisie aankondigde tijdens een gesprek met Johan Terryn, vertelt hij in het kader van Rode Neuzendag nu concreet welk effect depressie had op zijn leven. 'Ik hield niet op met huilen.'

Lees verder

Fintro Prijzen voor jonge kunstenaars uitgereikt

Zestien jonge kunstenaars krijgen een steuntje in de rug via de eerste Fintro Prijzen 'Supporting Young Artists'. Die focussen op jonge kunstenaars tussen 18 en 32.

Lees verder

Brugge verliest dramatisch tegen Leipzig met 0-5 in Champions-League-clash

Al in de eerste helft liep Club Brugge een achterstand van 4 doelpunten op. Voor Leipzig scoorden Nkunku en Forsberg twee keer, Silva een keer.

Lees verder

Jonge dokters trekken in open brief aan alarmbel: 'De huisarts is op'

Jong Domus, de vereniging van jonge huisartsen in ons land, trekt aan de alarmbel. In een open brief benadrukt de vereniging dat het voor huisartsen onhaalbaar is om het hoofd boven water te houden tijdens deze vierde coronagolf. 'We willen terug naar onze zorgtaken, het is genoeg geweest', klinkt het.

Lees verder

Vrees voor Brits alcoholtekort tijdens de feestdagen

De Britse branchevereniging voor drankverkopers is bezorgd over tekorten aan alcohol in winkels tijdens de feestdagen door een gebrek aan vrachtwagenchauffeurs om die te bevoorraden. De overheid moet volgens de belangenvereniging meer doen om de tekorten aan truckers in het Verenigd Koninkrijk tegen te gaan.

Lees verder

Waalse arts die coronacertificaten vervalste is gearresteerd

De arts uit de regio Luik die ervan verdacht wordt 2.000 valse coronacertificaten te hebben uitgegeven, is woensdagavond door de federale gerechtelijke politie van Charleroi opgepakt. Dat heeft de procureur des Konings van Charleroi bekendgemaakt.

Lees verder

Ook Australië overweegt politieke boycot Olympische Winterspelen

Australië overweegt een 'diplomatieke boycot' van de Olympische Winterspelen in Beijing. Dat zou betekenen dat Australische sporters begin volgend jaar wel naar China kunnen reizen, maar er geen vertegenwoordiging vanuit de staat bij aanwezig zal zijn. Dat schrijft de Australische krant The Sydney Morning Herald op basis van ingewijden.

Lees verder

'Wit-Rusland gebruikt migranten met kinderen om EU bang te maken'

De Wit-Russische president Loekasjenko heeft een nieuw wapen in zijn strijd tegen z'n machtige buren van de Europese Unie. Hij laat asielzoekers massaal overvliegen naar zijn land vanuit het Midden-Oosten, met de belofte dat ze gemakkelijk Europa kunnen bereiken. Maar die mensen eindigen in mensonterende omstandigheden aan de Poolse grens, waar de politie hen tegenhoudt.

Lees verder

Drie mannen schuldig bevonden aan moord op Ahmaud Arbery

In de VS zijn de drie mannen die worden beschuldigd van het achtervolgen en doden van Ahmaud Arbery schuldig bevonden. De zaak groeide net als het proces rond George Floyd uit tot één van de symbolen van de Black Lives Matter-beweging in de VS.

Lees verder

Vierde telecomspeler leidt niet per se tot lagere factuur

Het Overlegcomité heeft beslist dat er een vierde telecomspeler komt en dat 5G volgend jaar uitgerold kan worden. Een prijsbreker dient zich niet meteen aan.

Lees verder

VS roepen Ethiopische premier aan het front op om gevechten te staken

De Amerikaanse autoriteiten hebben de Ethiopische premier Abiy Ahmed dringend verzocht de gevechten in zijn land te staken. Ahmed is volgens Ethiopische media inmiddels persoonlijk aan het front aan het strijden tegen rebellen. De VS steunen dat niet. 'Diplomatie is de eerste, laatste en enige optie', schrijft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Lees verder

Meer dan 16.000 dagelijkse besmettingen

De coronacijfers in ons land blijven de hoogte inschieten. Zowel het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens stijgt fors, blijkt donderdag uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Aantal verkeersdoden in Vlaanderen stijgt

Er vielen in de eerste negen maanden van dit jaar minder verkeersdoden in ons land dan in dezelfde periode vorige jaar. De daling komt dankzij lager cijfers in Wallonië en Brussel, want in Vlaanderen werden dertig verkeersdoden meer geteld dan vorig jaar.

Lees verder

Regenzone trekt traag voorbij

Een zwakke regenzone trekt donderdagvoormiddag door het noorden van het land, maar nadien komen er brede opklaringen vanaf de kust. De maxima schommelen tussen 2 en 9 graden, meldt het KMI.

Lees verder

Werknemers blokkeren toegang tot kerncentrale Tihange

Een vijftigtal werknemers blokkeert donderdagochtend de toegang tot de kerncentrale van Tihange, in de provincie Luik. Ze vrezen door de geplande kernuitstap hun baan te verliezen.

Lees verder

Trainer Clement na smadelijke nederlaag Club Brugge: 'Verkeerde keuzes gemaakt'

De levensbelangrijke Champions League-wedstrijd tegen RB Leipzig is op een gigantische teleurstelling uitgedraaid voor Club Brugge. 'Natuurlijk neem ik de schuld ook op mezelf. Ik ben degene die de namen zet en de tactiek bepaalt', gaf een diep ontgoochelde trainer Philippe Clement toe.

Lees verder