Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 28 oktober 2021

Zwijndrecht stelt 3M in gebreke om PFOS-vervuiling: “Onze inwoners worden gegijzeld door onzekerheid”

HLN
Zwijndrecht stelt 3M in gebreke om PFOS-vervuiling: "Onze inwoners worden gegijzeld door onzekerheid"
Het gemeentebestuur van Zwijndrecht gaat juridische stappen zetten tegen chemiebedrijf 3M na de alarmerende resultaten van het bloedonderzoek bij omwonenden. Het bedrijf krijgt 14 dagen tijd om de volledige verantwoordelijkheid te erkennen voor de vervuiling. Onderneemt 3M geen actie, zal Zwijndrecht naar de rechter stappen om schadevergoedingen te bekomen. Daarnaast wil de gemeente dat alle inwoners de kans krijgen een bloedonderzoek te ondergaan.
Lees verder

COLUMN. Gelein is depressief en somt de 10 opmerkingen op die ze het meeste krijgt. "Sommige mensen wens je veel jeuk en korte armpjes toe"
"Ik heb het gevoel dat ik door mijn depressie gegroeid ben. En niet alleen in kledingmaat." Sinds onze collega Gelein (34) het etiket 'depressief' opgeplakt kreeg, houdt ze een depressiedagboek bij. Voor de allerlaatste keer geeft ze een inkijk in haar leven. Gelein somt de tien meest opvallende opmerkingen op die ze kreeg sinds ze startte met haar column. Uiteraard met haar spitsvondige reacties erbij. "Sommige mensen wens je heel veel jeuk en korte armpjes toe."
Lees verder

"Ik leefde op chicken wings en bier": Ed Sheeran openhartig over gewichtstoename na tournee
'Bad Habits'-zanger Ed Sheeran (30) had lange tijd zelf een paar erg slechte gewoontes als het aankwam op zijn gezondheid. Na zijn laatste tour viel hij even in een zwart gat en dat vulde hij met vettig eten, bier, wijn en amper tot geen sport. De zanger kwam heel wat kilo's bij, maar besloot zijn leven om te gooien toen de geboorte van zijn dochtertje Lyra naderde.
Lees verder

Jean Paul Gaultier gaat iconische kledingstukken zoals het korset van Madonna verhuren
Herinner jij je nog Madonna in haar veelbesproken, puntige beha tijdens de Blond Ambition-tour in 1990? Wel, dat iconische korset kan je binnenkort huren, samen met heel wat andere vintage ontwerpen van Jean Paul Gaultier. Een goudmijn, noemt directeur van het merk Antoine Gagey het, en vooral Gen Z is vragende partij.
Lees verder

Sicilië bereidt zich voor op tweede cycloon in week tijd: scholen gesloten, code oranje uitgeroepen
Sicilië bereidt zich opnieuw voor op noodweer. Het eiland in het zuiden van Italië werd eerder deze week al geteisterd door hevige regenval, met zware overstromingen tot gevolg. De civiele bescherming riep al code oranje uit voor Oost-Sicilië. In de op één na grootste stad van het eiland, Catania, zijn onder andere scholen en rechtbanken gesloten.
Lees verder

"Stappenplan voor het redden van het klimaat": Lego maakt handleiding voor wereldleiders naar aanleiding van klimaattop in Glasgow
Het klimaat redden, kinderspel? In de aanloop naar de klimaattop in Glasgow heeft de Deense speelgoedfabrikant Lego een nieuwe handleiding uitgebracht. Deze keer niet met een plan voor een indrukwekkend blokjesbouwwerk, maar wel 10 simpele stappen naar een beter klimaat, gericht aan de leiders op de COP26.
Lees verder

Een ex-kapitein van de jonge Duivels, een winger waar Van Nistelrooij wild van is en eentje dat scoort aan de lopende band: de grootste Belgische talenten uit 2003
In de oorspronkelijke publicatie van onze 'Next Gen'-reeks was van hem nog geen spoor, maar gisteren maakte Cisse Sandra toch maar mooi zijn debuut in de hoofdmacht van Club Brugge. Maar hoe vergaat het de andere talenten uit onze 'Next Gen'-generatie 2003? Wie loste de verwachtingen in, wie bleef wat hangen en wie zijn de new kids on the block naast Sandra? Van Luca Oyen over Nathan Ngoy tot Daan Dierckx: ontdek in deze tweede aflevering de grootste 18-jarige Belgische talenten.
Lees verder

Europese Centrale Bank houdt belangrijkste rentetarief op 0 procent
De Europese Centrale Bank houdt haar belangrijkste rentetarief op 0 procent. Dat heeft de instelling donderdag bekendgemaakt. Het soepele monetaire beleid blijft ongewijzigd, ondanks de toenemende inflatie. De centrale bank blijft nog zeker tot eind maart vasthouden aan haar coronastimulusprogramma, waarbij ze maandelijks voor miljarden euro's obligaties opkoopt.
Lees verder

Tom (31) werd zonder reden in elkaar geslagen aan het Rabot: "Neus en oogkas gebroken, daders zijn spoorloos"
Na een gezellige avond op café op de Korenmarkt wandelde Tom Verstaen (31) samen met een vriend huiswaarts. Ter hoogte van de Opgeëistenlaan werden ze plotseling aangesproken door twee mannen. "Aanvankelijk waren ze heel vriendelijk, maar toen mijn vriend naar huis ging, sloeg de situatie om." Tom werd neergeslagen en in het gezicht geschopt, met een gebroken neus en oogkas tot gevolg.
Lees verder

Viroloog Steven Van Gucht treedt aan in 'De Slimste Mens': "Toch wat getwijfeld toen ze het vroegen"
Steven Van Gucht (45) zagen we het afgelopen jaar met stip en regelmaat op tv, maar niet echt in een fijne context. Vanavond is hij echter de nieuwkomer in 'De Slimste Mens ter Wereld'. "Blij dat ik eens niet de 'zagepee' moet zijn", klinkt het verheugd. De viroloog vertelt waarom hij geplooid is voor Van Looy, wat zijn sterktes en zwaktes zijn en hoe hij zijn kansen inschat. En of buurvrouw Conny nog steeds zijn strijk doet. "Zonder haar had ik het wellicht niet gered in die eerste lockdown."
Lees verder

Interview met Pokémon-ruilkaartendesigner Atsushi Nagashima: 'We hebben nooit iets aan de basisregels veranderd'
Met een nieuwe rush in de speelgoedwinkel, en zeldzame exemplaren die enkele honderden euro's waard zijn, hebben Pokémon-ruilkaarten zich opnieuw onder de aandacht van spelers gewerkt. En dan is de Celebrations-uitbreiding, die het vijfentwintigjarige bestaan van de Pokemon Trading Card Game viert, nog maar pas begonnen. We spraken met game director Atsushi Nagashima over het geheim achter het succes.
Lees verder

VS eisen uitlevering van Assange, advocaat WikiLeaks-oprichter hamert opnieuw op slechte gezondheid
De verdediging van de in Londen gevangen zittende Julian Assange heeft donderdag herhaald dat de mentale gezondheidstoestand van de WikiLeaks-oprichter niet toestaat dat hij aan de Verenigde Staten wordt uitgeleverd. Begin dit jaar wees een Engelse rechter het uitleveringsverzoek van de VS af, omdat de omstandigheden in Amerikaanse gevangenissen volgens psychiaters van Assange zouden kunnen leiden tot zelfmoordpogingen. Gisteren eisten de VS echter opnieuw de uitlevering. De beslissing van het Britse gerecht was "gebaseerd op onjuiste veronderstellingen", klonk het.
Lees verder

Football Talk. Ajax haalt Onana na dopingschorsing weer bij A-selectie - Dewaele speelde door ziekte niet tegen Knokke
Ajax haalt doelman André Onana weer bij de A-selectie. De Kameroense keeper mocht begin september na een dopingschorsing de training weer hervatten, maar dat moest Onana bij Jong Ajax doen omdat hij zijn aflopende contract niet wil verlengen. Nu Maarten Stekelenburg vanwege een zware blessure de rest van het seizoen is uitgeschakeld, heeft de clubleiding besloten om Onana toch weer over te hevelen naar de selectie van trainer Erik ten Hag.
Lees verder

Syriëstrijder Hicham Chaïb veroordeeld tot levenslang voor terroristische moord, ook Belgische nationaliteit afgepakt
Het Antwerpse hof van assisen heeft Hicham Chaib (40) na een uur beraadslaging bij verstek veroordeeld tot de levenslange opsluiting voor een terroristische moord in Syrië. Het voormalige kopstuk van Sharia4Belgium wordt ook vijftien jaar ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank en verliest zijn Belgische nationaliteit. Het hof heeft voorts zijn onmiddellijke aanhouding bevolen.
Lees verder

President El Salvador over aankoop 420 bitcoins: "Gekocht tijdens de dip"
El Salvador heeft woensdag 420 bitcoins toegevoegd aan de schatkist van het land. "Gekocht tijdens de dip", zegt president Nayib Bukele. De koers van bitcoin zakte gisteren even tot iets boven 58.000 dollar (49.860 euro). Momenteel is bitcoin 61.000 dollar (52.450 euro) waard.
Lees verder

Van topfunctie bij Coolblue naar biologisch sappenbedrijf: "Bij Coolblue kon mijn smartphone op vakantie aan de kant, nu ben ik onmisbaar"
Een topjob bij Coolblue had ze. Als directeur van de Belgische afdeling stuurde ze 700 werknemers aan. Een degelijke gouden kooi. En toch verliet Camille Depuydt (32) het bedrijf vier maanden geleden om Pajottenlander te kopen. Haar eigen bedrijf. Van wasmachines naar biologische fruit- en groentesappen. Van 700 naar drie werknemers. "Pajottenlander heeft alles waar ik van droomde."
Lees verder

Kobe Ilsen zit "boordevol PFOS": "Het is een schande"
Presentator Kobe Ilsen (39) steunt de inwoners van Zwijndrecht in hun strijd tegen chemiebedrijf 3M. "Een schande", noemt hij de PFOS-vervuiling in zijn Instagram Stories.
Lees verder

Grondwettelijk Hof: "Verbod op beledigen koning in strijd met vrijheid meningsuiting"
De wet die verbiedt om de koning te beledigen, is strijdig met de vrijheid van meningsuiting. Dat heeft het Grondwettelijk Hof geoordeeld. Op het beledigen staat nu, naast een geldboete, een gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar.
Lees verder

Premier en rechtse oppositie in de clinch over beslissingen Overlegcomité: "Coronadictatuur"
Premier Alexander De Croo gaf donderdagmiddag tijdens het vragenuurtje in de Kamer tekst en uitleg bij de beslissingen van het Overlegcomité van eerder deze week. Dat leidde vooral op de rechtse oppositiebanken tot geknarsetand. N-VA-fractieleider Peter De Roover verweet de premier onnodig een panieksfeer te creëren, Vlaams Belang-fractieleidster Barbara Pas had het zelfs over een "coronadictatuur".
Lees verder

'Zes jaar leefde ik in de duisternis - en waarom?': Josh Cavallo, profvoetballer die uit de kast kwam, krijgt niets dan steunbetuigingen uit voetbalwereld
"In het voetbal is een coming out niet zo vanzelfsprekend. Ik zou het afraden." Herinnert u zich nog de woorden van Rode Duivel Thomas Meunier tijdens het EK? Het getuigt dus van bijzonder veel moed dat Josh Cavallo gisteren op z'n 21ste al uit de kast kwam. Wie is de jonge Australiër eigenlijk die trots meldde dat het "oké is om voetballer én homo te zijn"?
Lees verder