Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 8 oktober 2021

Wegenarbeiders halen dronken slapende student (21) ‘s ochtends uit asfalteermachine: “Dit had véél erger kunnen...

HLN
Wegenarbeiders halen dronken slapende student (21) 's ochtends uit asfalteermachine: "Dit had véél erger kunnen aflopen"
Een 21-jarige student uit Oud-Heverlee is vrijdagochtend dankzij alerte wegenarbeiders mogelijks aan ernstige kwetsuren of erger ontsnapt. Tegen beter weten in was de twintiger in een roes in een asfalteermachine in slaap gesukkeld.
Lees verder

Doet Pogacar waar al bijna 50 jaar geen renner in slaagt? "Wie de Tour wint, moet ook in Lombardije de beste kunnen zijn"
Quizvraagje: weet u welke Tourwinnaars voor het laatst in hetzelfde jaar de Ronde van Lombardije wonnen? Eddy Merckx en Fausto Coppi, misschien wel de twee allergrootsten. Zaterdag kan Tadej Pogacar (23) daar zomaar bijkomen. Het zou wat zijn. 't Is in elk geval iets wat voor Lucien Van Impe nooit lukte: "De Ronde van Lombardije is een enorm mooie, maar erg zware koers."
Lees verder

'Geniale' honden kunnen tot wel 100 namen van speeltjes onthouden
Een hond die op bevel kan zitten of liggen, daar is niet veel bijzonders aan. Een hond die onthoudt hoe zijn speeltjes heten, is daarentegen bijzonder vernuftig. Het mag niet verbazen dat Max, Gaia, Nalani, Squall, Whisky en Rico door enkele Hongaarse onderzoekers gekroond werden tot 'geniale' honden nadat ze wel honderd verschillende speeltjes bij naam leerden herkennen en aanduiden.
Lees verder

Voor het eerst meer dan één op de vijf nieuwe wagens elektrisch of hybride
Van de nieuw ingeschreven wagens in ons land, was tijdens de eerste negen maanden 21,8 procent elektrisch of hybride (met of zonder plug-in). Het is voor het eerst dat meer dan één op de vijf niet langer een klassieke brandstofmotor heeft, zegt automobielfederatie Febiac vrijdag. In 2020 lag hun aandeel op 14,4 procent.
Lees verder

Ze verijdelden zelfs een aanslag: achter de schermen van de échte secret service van de Queen
Het is niet 'Bond, James Bond', maar de Britse Queen Elizabeth (95) heeft wel degelijk haar eigen secret service. De zogenaamde SAS staat dagelijks in voor de veiligheid van de koningin en haar familie. Hun verhalen moeten echter niet onderdoen voor de scènes uit een spannende actiefilm. Van oefeningen in de beruchte 'Killing Room' tot het oppakken van terroristen: het leven van de échte 007's is niet te onderschatten. "Queen Elizabeth kent meer staatsgeheimen dan eerder welke andere levende persoon."
Lees verder

Omstreden gezichtsherkenningsoftware werd dan toch getest door Belgische politie
De Belgische politie heeft dan toch gebruikgemaakt van de omstreden gezichtsherkenningssoftware 'Clearview AI'. Minister Annelies Verlinden (CD&V) bevestigt dit nadat ze de feiten eerst tweemaal had ontkend. PVDA eist nu dat commissaris-generaal van de Federale politie, Marc De Mesmaeker, verhoord wordt in het parlement.
Lees verder

Belgische politie testte dan toch omstreden gezichtsherkenningsoftware
De Belgische politie heeft dan toch gebruikgemaakt van de omstreden gezichtsherkenningssoftware 'Clearview AI'. Minister Annelies Verlinden (CD&V) bevestigt dit nadat ze de feiten eerst tweemaal had ontkend. PVDA eist nu dat commissaris-generaal van de Federale politie, Marc De Mesmaeker, verhoord wordt in het parlement.
Lees verder

Er even nonchalant chic uitzien als Charlotte Gainsbourg? Het stijlicoon maakt een kledingcollectie voor Zara
Het Franse stijlicoon Charlotte Gainsbourg (50) liet haar 'effortlessly cool'-licht schijnen op een nieuwe collectie voor modeketen Zara. Het resultaat? The Charlotte Gainsbourg Collection die bestaat uit veel denim, stoere stuks en een gezonde portie no-nonsense vibe. "De kleding is netjes, maar tegelijkertijd ook niet."
Lees verder

ASSISEN. "Davy is geen moordenaar": verdediging richt zich eerste keer tot jury op proces rond dodelijke crash van Sharon (22)
Op het assisenproces tegen Davy Kesteman (32) uit Poperinge heeft de verdediging een eerste keer in haar kaarten laten kijken. Weinig verrassend kondigden de broers Omar en Mounir Souidi aan dat ze de tenlastelegging van moord gaan betwisten. "Hij kan onmogelijk leven met het etiket van moordenaar op z'n voorhoofd", klonk het.
Lees verder

Chinese regering beveelt mijnen weer meer kolen te produceren
De Chinese regering heeft tientallen kolenmijnen opgedragen veel meer steenkool te delven. Het bevel is speciaal gericht aan de vele mijnen in Binnen-Mongolië, een grote regio ten noordwesten van Beijing. Volgens staatsmedia wil de overheid als gevolg van de voortdurende energieschaarste de productie daar snel met bijna 100 miljoen ton opgevoerd zien.
Lees verder

Verliefde man (64) die 142.000 euro van partner aan internetoplichters gaf, loopt opnieuw in de val én riskeert celstraf: "Hoe is het in godsnaam mogelijk?"
Een 64-jarige man uit De Panne, die vorig jaar nog zijn flat moest verkopen omdat hij 142.000 euro van zijn partner aan oplichters had gegeven, heeft zich opnieuw in de luren laten leggen via het internet. Onbedoeld - hij werd alweer verliefd - werkte hij weer mee aan oplichting. En dus stond Jean C. opnieuw voor de strafrechter.
Lees verder

Europees Commissievoorzitter Von der Leyen: "Beschermen rechten Poolse burgers is onze hoogste prioriteit"
Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen is diep bezorgd over het veelbesproken nieuwe arrest van het Poolse Grondwettelijk Hof, dat gisteren geoordeeld heeft dat delen van het recht van de Europese Unie niet compatibel zijn met de Poolse grondwet en dat de EU zich onterecht met de interne aangelegenheden van een lidstaat bemoeit.
Lees verder

SHOWBITS. Beestige ochtend voor Peter Van de Veire en 'Temptation' Megan vertoeft weer in Dubai
The show must go on, want de Showbizzwereld staat nooit stil. Wat jouw favoriete BV's de laatste 24 uur hebben uitgespookt, ontdek je hier in onze nieuwsstream.
Lees verder

Nu toch groen licht: fregat Leopold 1 klaar voor deelname aan NAVO-oefening
Het fregat Leopold 1 van de Belgische marine heeft nu toch toestemming gekregen om deel te nemen aan de NAVO-oefening 'Joint Warrior'. Dat meldt Defensie. Het schip was aanvankelijk niet welkom omdat de jonge bemanning onvoldoende opgeleid bleek te zijn en de verplichte standaarden niet haalde.
Lees verder

EU-landen gaven vorig jaar 2,2 miljoen verblijfsvergunningen af
De EU-landen hebben vorig jaar 2,2 miljoen verblijfsvergunningen afgegeven aan burgers van buiten de EU. Dat zijn er volgens het Europese statistiekbureau Eurostat 706.000 minder dan in 2019 ofwel 24 procent.
Lees verder

"Dat er niémand opstond om de match weer in handen te nemen, is teleurstellend": Marc Degryse in HLN Sportcast scherp na nieuwe deceptie Duivels
Opnieuw een teleurstelling voor de Rode Duivels. 'The day after' blikt gastheer Jonas Decleer in een nieuwe HLN Sportcast terug op de deceptie tegen Frankrijk met analist Marc Degryse en Anderlecht-verdediger Hannes Delcroix.
Lees verder

Twee mannen gered nadat ze 29 dagen verloren op zee waren, maar zo erg vonden ze het niet eens: "Was eigenlijk wel eens leuke pauze van alles"
Ze overleefden op appelsienen die ze bij hadden, kokosnoten die in zee waren beland en langs hun boot voorbij kwamen, en regenwater dat ze slim wisten te verzamelen: twee mannen zijn na 29 dagen dolen op zee gered, in totaal waren ze 400 kilometer afgedreven. Opvallend: ondanks dat ze compleet verzwakt werden gered, vonden ze hun ongelofelijke avontuur niet eens zo heel erg. "Het was eigenlijk wel eens een leuke pauze van corona en zo", getuigt één van hen.
Lees verder

Twee mannen gered nadat ze 29 dagen verloren waren op zee, maar zo erg vonden ze het niet eens: "Was eigenlijk wel eens leuke pauze van alles"
Ze overleefden op appelsienen die ze bij hadden, kokosnoten die in zee waren beland en langs hun boot voorbij kwamen, en regenwater dat ze slim wisten op te vangen: twee mannen zijn na 29 dagen dolen op zee gered, in totaal waren ze 400 kilometer afgedreven. Opvallend: hoewel ze compleet verzwakt werden gered, vonden ze hun ongelofelijke avontuur niet eens zo heel erg. "Het was eigenlijk wel eens een leuke pauze van corona en zo", getuigt één van hen.
Lees verder

KOERS KORT. Astana wordt Astana Qazaqstan Team - klaplong voor Kreder na val in Roubaix
De wielrenners van Astana gaan komend seizoen met de naam Kazachstan op hun tenue rijden. Na het vertrek van sponsor Premier Tech springt de overheid van het Oost-Europese land bij. De ploeg heet met ingang van 2022 officieel Astana Qazaqstan Team.
Lees verder

Orange lanceert app voor nationale en internationale geldtransfers op Belgische markt
Telecomoperator Orange heeft vandaag de app Orange Money op de Belgische markt gelanceerd, als tweede land in Europa, na Frankrijk. Met de gratis app kunnen klanten direct geld overschrijven naar andere gebruikers van Orange Money in veertien landen, waaronder België zelf, Frankrijk en tal van Afrikaanse landen.
Lees verder