Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 8 oktober 2021

Voel jij je ook altijd onzeker na een eerste ontmoeting? “Het heeft alles te maken met een denkfout van ons brein...

HLN
Voel jij je ook altijd onzeker na een eerste ontmoeting? "Het heeft alles te maken met een denkfout van ons brein", zegt neuropsycholoog
Het 'klein paniekske' na het eerste gesprek met een wildvreemde. "Vond hij me wel aardig?" Of het gevoel van teleurstelling na een sollicitatiegesprek. "Ze vinden me vast niet geschikt." Meer dan eens zijn die gevoelens onterecht. Het wordt de liking gap genoemd: anderen vinden ons vaak veel sympathieker dan we zelf denken. Neuropsycholoog Chantal van der Leest geeft duiding bij die bias in ons brein. "Iedereen krijgt ermee te maken, maar niet iedereen laat zich erdoor beperken."
Lees verder

Kremlin feliciteert Nobelprijswinnaar Muratov: "Hij is getalenteerd en moedig"
Het Kremlin heeft de journalist Dmitry Muratov, een van de twee winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede, geprezen voor zijn "moed" en "talent". Muratov is al 24 jaar hoofdredacteur van de Russische oppositiekrant Novaja Gazeta. Hij nam de prijs in ontvangst voor zijn inspanningen voor de vrijheid van meningsuiting.
Lees verder

Fiscaal gunstregime voor Jupiler Pro League? Onderzoek toont aan: "België zit in de buik van Europese peloton"
Uit een onderzoek van de universiteiten van Antwerpen en Hasselt blijkt dat de fiscale behandeling van profvoetballers in België niet buitengewoon is. Vergeleken met de competities in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Portugal, Italië en Spanje vindt de Belgische regeling een goed evenwicht, is de conclusie van het rapport.
Lees verder

Fiscaal 'gunstregime'? Belgische clubs vinden steun in wetenschappelijke studie: "Dringend nuance nodig in het debat"
Alle regeringspartijen behalve MR willen het fiscale en parafiscale 'gunstregime' voor topsporters aanpassen. Jaarlijks vloeit zo'n 90 miljoen naar RSZ-voordelen, en 110 naar de niet-doorstorting van de bedrijfsvoorheffing. Dat stoot op veel kritiek, maar dat er fiscale gunstregimes bestaan is lang niet abnormaal in Europa, wijst onderzoek van de UAntwerpen en UHasselt uit. "Bovendien gaat het geld hier naar de jeugdwerking, en in het buitenland veel minder."
Lees verder

Verkeerscentrum waarschuwt voor fileleed in en rond Antwerpen: "Blijf er weg"
Het is vrijdag, het weekend staat voor de deur. En dat betekent: druk verkeer op onze snelwegen. Maar in en rond Antwerpen lijkt de avondspits deze middag al flink op gang gekomen. De verkeerskaarten kleuren er donkerrood.
Lees verder

Carrefour blijft met lege rekken kampen, vooral in Brussel en Wallonië
Supermarktketen Carrefour blijft met lege rekken kampen, voornamelijk in Brussel en Wallonië. Vooral bij versproducten zijn er tekorten.
Lees verder

Student die politie belde nadat Jules V. hem wapen toonde op de bus: "Hopelijk krijgt die jongen nu eindelijk hulp"
"Ik wéét wel dat ik er goed aan deed de politie te verwittigen, maar toch vraag ik me af of die jongen nu niet nog meer in de problemen zit dan hiervoor al het geval was." De 22-jarige Vives-student die de politie belde nadat Jules V. (18) hem gisterenochtend een wapen toonde op de bus, kampt vandaag met gemengde gevoelens.
Lees verder

Begrotingsonderhandelingen komen op kruissnelheid: dit zijn de knopen die de regering dit weekend moet doorhakken
Morrelen aan het gunstregime voor topvoetballers, het afschaffen van de woonbonus voor tweede verblijven en sleutelen aan de auteursrechten: de federale ploeg van De Croo beslist dit weekend waar ze de schaar inzetten om de begrotingsput - 21,26 miljard euro - te dempen. Maar de regering wil ook met een heuse arbeidsmarkthervorming en met een energieoplossing uitpakken. Dit zijn de knopen die de regering dit weekend moet doorhakken.
Lees verder

Madonna wees ooit rol in 'The Matrix' af: "Spijt van"
Madonna (63) kreeg ooit een rol in de kaskraker 'The Matrix' aangeboden, maar wees het voorstel af. Dat vertelde The Queen of Pop in 'The Tonight Show' met Jimmy Fallon. "Kun je zoiets geloven? Ik kon mezelf wel iets aandoen", vertelt de zangeres ironisch.
Lees verder

Minstens 50 doden en veel gewonden bij zelfmoordaanslag in moskee in Afghaanse stad Kunduz
In een moskee in de noordelijke Afghaanse stad Kunduz heeft zich een zware ontploffing voorgedaan. Het gaat om een zelfmoordaanslag. Er is sprake van veel slachtoffers; bronnen bij Artsen Zonder Grenzen gewagen van minstens 50 doden en 140 gewonden. De aantallen zijn gebaseerd op slachtoffers die naar een ziekenhuis zijn gebracht en nemen vrijwel zeker nog toe.
Lees verder

Kortrijks ziekenhuis: "Gedwongen opname Jules V. was niet aan de orde"
Het AZ Groeninghe ziekenhuis in Kortrijk reageert op de beschuldigingen dat Jules V. enkele weken geleden niet de juiste behandeling zou hebben gekregen. De jongen waarnaar donderdag een klopjacht is gehouden rondom Kortrijk, zou door het ziekenhuis "wandelen zijn gestuurd". Zo beweerden de ouders van Jules donderdag.
Lees verder

Nieuwe reisadviezen van kracht: Frankrijk, Spanje en Italië kleuren groener, Cyprus niet langer rood
Buitenlandse Zaken versoepelt haar reisadviezen. Er is goed nieuws voor wie nog een trip plant naar enkele van de populairste bestemmingen. Zo kleuren Spanje, Italië en Frankrijk steeds groener, Cyprus krijgt in plaats van een rode, een oranje kleurcode.
Lees verder

Belgisch onderzoek naar 39 dode Vietnamezen in koelcontainer afgerond: 27 verdachten doorverwezen naar correctionele rechtbank
De raadkamer in Brugge heeft 27 verdachten doorverwezen naar de correctionele rechtbank voor hun vermeende betrokkenheid in de zaak waarbij 39 Vietnamezen stierven in een container in Essex. Die was verscheept vanuit Zeebrugge. De vermeende leider van de bende blijft z'n betrokkenheid betwisten.
Lees verder

Driekwart meer vacatures voor hooggeschoolden in september
In september 2021 werden er bijna 38.000 vacatures gemeld bij VDAB. Dat zijn er ruim 4.000 meer dan in augustus en zelfs 14.000 meer dan in september 2020. Vooral de stijging in het aantal vacatures voor hooggeschoolden springt in het oog. Voor hen zijn er 75 procent meer vacatures dan vorig jaar. Dat laat Vlaams minister van Werk Hilde Crevits vrijdag weten.
Lees verder

REALITYCHECK. Een nieuwe carrière voor Fabrizio en 'Love Island'-stel Eilish en Gianni heeft iets te vieren
'Temptation', 'Ex On The Beach' of 'Love Island': het zijn pleasures waar wij ons helemaal niet guilty over voelen. En omdat wij u van hetzelfde verdenken, houden wij u elke vrijdag op de hoogte van het reilen en zeilen in de realitywereld. Nieuwe liefdes, ruzies of andere capriolen van (voormalige) tv-figuren: u komt het hier allemaal te weten.
Lees verder

Van kwaad naar erger, herbeleef hier de vijf dramatische momenten van de wedstrijd tegen Frankrijk
Geen finale van de Nations League voor de Rode Duivels. Aan de rust zag het er nochtans goed uit. De Belgen stonden 2-0 voor en konden de finale al ruiken. Maar in de tweede helft ging het schip ten onder. Herbeleef hier hoe de Belgen de wedstrijd uit handen gaven.
Lees verder

Barcelona-voorzitter Laporta: "Ik hoopte dat Messi hier gratis wilde spelen"
FC Barcelona-voorzitter Joan Laporta had afgelopen zomer gehoopt dat Lionel Messi voor niks bij de club zou blijven voetballen. De Catalanen hadden vanwege een grote schuldenlast geen geld meer om hem te betalen. De Argentijnse vedette vertrok naar Paris Saint-Germain.
Lees verder

REPORTAGE. Marc Coucke in een Maserati, Gert Verhulst in een Bentley... Massa volk geniet van exclusieve wagens op Brugse Markt
Deelnemers, organisatie, publiek en burgemeester: allemaal komen ze superlatieven tekort om de doortocht van de Zoute Rally in Brugge te omschrijven. Het wás dan ook een ongelofelijk succes. Het decor, de atmosfeer, het weer... alle puzzelstukken vielen in elkaar. "De passage door Brugge is een enorme meerwaarde", klinkt het bij alle chauffeurs. Organisator Filip Bourgoo en kondigt nu al aan dat het volgend jaar nóg indrukwekkender wordt in de Brugse binnenstad. "Het zal uniek zijn." Wij waren erbij.
Lees verder

Football Talk. Strafvermindering voor Chakvetadze (AA Gent), Ronaldo Speler van de Maand
Ronaldo Speler van de Maand in Premier League
Lees verder

Duizenden leden van geblokkeerd cryptoplatform eisen schadevergoeding van Belgische Staat
Ongeveer 18.000 leden van cryptoplatform Vitae hebben een Belgische advocaat onder de arm genomen. Ze eisen een schadevergoeding van de Belgische staat omdat ze na een fraudeonderzoek niet langer toegang hebben tot het platform.
Lees verder