Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 8 oktober 2021

Teleurgestelde Martínez is scherp voor zijn spelers en zinspeelt op ‘choking’: “De ploeg was de emoties niet d...

HLN
Teleurgestelde Martínez is scherp voor zijn spelers en zinspeelt op 'choking': "De ploeg was de emoties niet de baas"
Bondscoach Roberto Martínez gaf na de nederlaag tegen Frankrijk een opvallende verklaring voor de desastreuze tweede helft van de Rode Duivels. Een uitleg waarbij hij zinspeelde op 'choking' vanwege de spelers, die de verantwoordelijkheid om te moéten winnen niet de baas waren.
Lees verder

Voor het eerst volledig fossielvrije diesel op grotere schaal verkrijgbaar in België
In drie Q8-tankstations in België is sinds donderdag 100 procent fossielvrije diesel te vinden. De diesel wordt gemaakt van afvalstoffen uit de voedingssector, en stoot tot 90 procent minder CO2 uit dan een gewone dieselmotor. Nog deze maand worden er vier extra Q8-tankstations bevoorraad met de fossielvrije diesel, oftewel HVO100.
Lees verder

Hoe is dit kunnen gebeuren? Rode Duivels sturen hun kat, gelukkig is er nog Courtois: "Dit is echt klote"
Wat een desillusie. De finale van de Nations League wenkte, tot het licht na rust uitging. De (virtuele) mixed-zone bleek al even desolaat. Gelukkig was er nog Courtois: "Dit is klote." Amai nog niet.
Lees verder

Amerikaanse kernonderzeeër beschadigd bij botsing in Zuid-Chinese Zee
Een nucleaire onderzeeër van de Amerikaanse marine is afgelopen zaterdag in de Zuid-Chinese Zee beschadigd geraakt door een botsing met een onbekend object. De marine meldt in een verklaring dat de kernonderzeeër onder water opereerde toen het in botsing kwam met het object.
Lees verder

Moslimexecutieve "ontkent elke beschuldiging van gesjoemel"
Het Executief van de Moslims van België ontkent en veroordeelt elke beschuldiging van gesjoemel. Het orgaan werkt in alle rust aan zijn vernieuwing, klinkt het vannacht in een persbericht.
Lees verder

Hoofdzetel Tesla verhuist van Californië naar Texas
De hoofdzetel van de Amerikaanse autoconstructeur Tesla verhuist van Palo Alto in Californië naar Austin in Texas. Dat heeft topman Elon Musk donderdag aangekondigd tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van de producent van elektrisch wagens. Tesla bouwt momenteel een nieuwe fabriek in Austin.
Lees verder

Kim Clijsters opnieuw onderuit in eerste ronde WTA Indian Wells
Kim Clijsters (WTA 1476) heeft zich donderdag niet geplaatst voor de tweede ronde van het prestigieuze WTA-toernooi in het Amerikaanse Indian Wells (hard/8.150.470 dollar). De 38-jarige Clijsters, die een wildcard kreeg, ging in de eerste ronde in drie sets onderuit tegen de Tsjechische Katerina Siniakova (WTA 53).
Lees verder

Kim Clijsters opnieuw onderuit in eerste ronde WTA Indian Wells: "Waarom zou ik opgeven?"
Vijfde nederlaag in de vijfde wedstrijd van haar comeback. Het wil maar niet lukken voor Kim Clijsters. Ook niet tegen Katerina Siniakova (WTA 53) in Indian Wells. 6-1, 2-6, 6-2 voor de Tsjechische dubbelspecialiste. En weer die ups-and-downs. Clijsters had momenten van ouderwetse dominantie maar sloeg evenzeer groteske fouten op belangrijke punten in de derde set. Matchritme is het codewoord.
Lees verder

Betaalt iedereen straks maar 4 euro bij de huisarts?
Alle artsen, van tandarts tot specialist, zullen straks zelf kunnen beslissen om alleen nog het remgeld te vragen aan al hun patiënten. Die omwenteling in de zorg is in stilte in de maak, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag.
Lees verder

Onze opinie. De Vlaamse regering nestelt zich in haar rol van tweede viool
Van 135 euro naar 311 euro per maand voor energie. Van 140 euro naar 352 euro per maand. Een verdubbelde stroomfactuur legden enkele Vlamingen in deze krant op tafel. Dat is véél geld voor een basisbehoefte. Te veel geld. En daar blijft het niet bij. De hogere energieprijs heeft tentakels die de burger verder raakt dan de maandelijkse afrekening.
Lees verder

500 jobs bedreigd in volwassenenonderwijs
Als Vlaanderen de financiering van het volwassenenonderwijs niet herziet, dreigen ruim 500 voltijdse jobs verloren te gaan. De scholen vragen minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) met aandrang de financiering vlot te trekken, zo schrijft de Tijd vandaag.
Lees verder

Telenet en Willemen komen met totaaloplossing voor huurders: vast bedrag voor gas, elektriciteit en internet
Een vaste prijs per maand betalen voor gas, elektriciteit, water en internet in je huurwoning? Dat kan. De bouwgroep Willemen en telecombedrijf Telenet richten een gemeenschappelijke onderneming op die de basisvoorzieningen via een soort Netflix-abonnement op de markt brengt. Ze gaat zich vooral richten op expats en jongeren die net afgestudeerd zijn en een eerste job hebben.
Lees verder

Waarom opname in psychiatrie zo moeilijk was voor de ouders van Jules
Een volwassene gedwongen laten opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis, is niet zo eenvoudig. Ook de ouders van Jules, de gewapende tiener naar wie in Kortrijk donderdag een hele dag werd gezocht, probeerden het enkele weken geleden nog. Tevergeefs. "Een opname van een 18-plusser is altijd vrijwillig", zegt Frieda Matthys, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie. "Tenzij er sprake is van een accuut gevaar, maar er zijn nog andere voorwaarden."
Lees verder

Weyts vraagt ouders mening over kortere zomervakantie
Voor het eerst zet Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) de deur op een kier voor een kortere zomervakantie. De minister heeft advies gevraagd aan het onderwijsveld en de so­ciale partners, maar ook de ouders worden betrokken. Dat schrijven de Mediahuiskranten vandaag.
Lees verder

Vader en zoon voor het eerst samen piloot van lijnvlucht: "In de cockpit babbelen we meer dan thuis. We moeten wel"
Samen een Boeing 737 vol toeristen de lucht in krijgen en die samen veilig op Spaanse grond doen landen: veel beter wordt een vader-zoonmoment niet. Piloten Nander (22) en Lieven Lavaert (53) deden het vandaag, tijdens hun eerste gezamenlijke lijnvlucht vanuit Oostende. "In de cockpit babbelen we meer met elkaar dan thuis. Je bent wel verplicht, want je zit uren naast elkaar."
Lees verder

Meer dan 30 gewonden na aardbeving nabij Tokio
Bij een aardbeving met een magnitude van 5,9 zijn donderdagavond meer dan dertig mensen gewond geraakt in de regio van de Japanse hoofdstad Tokio. Er is geen tsunamigevaar, aldus de Japanse meteorologische dienst.
Lees verder

"Waarom verdeel je die miljoenen nú niet, Demir?": Groen wil 185 miljoen euro klimaatgeld inzetten tegen hoge energiefactuur
Terwijl de energieprijzen ongeziene hoogtes bereiken, is er geen eensgezindheid over de 350 miljoen euro aan klimaatgeld die vanuit Europa voor België is bestemd. Volgens Groen houdt Vlaams minister voor Energie Zuhal Demir (N-VA) een snelle verdeling daarvan tegen. "Het heeft nochtans geen zin om dat geld daar te laten staan."
Lees verder

Het verhaal van Ter Beke, de slagerij die uitgroeide tot een miljardenbedrijf: "Vlees mag je niet laten liggen, anders is den hond ermee weg"
Met alweer een overname van een sectorgenoot groeit de beursgenoteerde vleesverwerker Ter Beke uit tot een multinational van meer dan 1 miljard euro omzet per jaar. Niet slecht voor een gewezen paardenslagerij uit het Meetjesland. Ter Beke is het grote succesverhaal van de familie Coopman: de juiste achternaam is soms al een goed begin.
Lees verder

Eerste klinieken weer begonnen met abortussen in Texas
De eerste abortusklinieken in de Amerikaanse staat Texas hebben donderdag de deuren weer geopend voor vrouwen die meer dan zes weken zwanger zijn en een abortus uit willen laten voeren. Na een besluit van een rechter op woensdag om de zeer strenge abortuswet voorlopig niet te handhaven, durven sommige klinieken weer abortussen uit te voeren.
Lees verder

VTM zoekt mensen die samen kind willen maar geen relatie: Remko, Pim en Els tonen dat het kan
Eén mama en twee papa's, maar vooral twee warme nesten voor de prijs van één: de 3-jarige Rein groeit op in Minderhout bij Els en Pim en Remko. Een niet alledaagse vorm van co-ouderschap, maar de drie ouders hadden alles goed doordacht vooraleer ze aan Rein begonnen en hebben in functie van het ukje alles juridisch laten vastleggen. "Je hebt met z'n drieën een grote verantwoordelijkheid, je kan niet zeggen: 'Het is leuk geweest, maar nou ik ga er eens vandoor'", legt Pim uit.
Lees verder