Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 1 oktober 2021

Tekeningen van bokslegende Muhammad Ali onder de hamer

HLN
Tekeningen van bokslegende Muhammad Ali onder de hamer
Een zeldzame verzameling schetsen en schilderijen van de Amerikaanse bokser Muhammad Ali wordt volgende week geveild in New York. Dat maakte veilinghuis Bonhams donderdag (lokale tijd) bekend. Voor Ali zou tekenen een prettige manier zijn geweest om te ontspannen na een gevecht of training.
Lees verder

Zeedrone filmt voor het eerst orkaan van binnenuit
Amerikaanse wetenschappers hebben een met camera uitgeruste zeedrone bestuurd die van binnenuit de over de Atlantische Oceaan razende orkaan Sam filmde, zo blijkt uit beelden die werden vrijgeven door de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), een federale instantie die zich bezighoudt met meteorologie en oceanografie.
Lees verder

Wereldberoemde spelersmakelaar Pini Zahavi in verdenking gesteld in België
De Israëlische Pini Zahavi (77), een van de beroemdste voetbalmakelaars ter wereld, is door het gerecht in België in verdenking gesteld voor valsheid in geschrifte en gebruik van valse stukken, fraude en witwassen in het kader van de zaak rond voetbalclub Moeskroen. Dat bericht La Dernière Heure/Les Sports vandaag.
Lees verder

Ook paardenhouders krijgen subsidie voor bescherming tegen wolf
Ook niet-professionele paardenhouders binnen een nog te bepalen 'schutkring' zullen een subsidie krijgen voor bescherming tegen de wolf. Dat schrijft Het Belang van Limburg vandaag. Volgende week zou de Vlaamse regering de nieuwe subsidieregeling voor wolfwerende maatregelen goedkeuren.
Lees verder

Al in 2006 rapport over PFAS in de lucht
Een rapport uit 2006 wees al op mogelijke verontreiniging met PFAS via de lucht in de buurt van de Zwijndrechtse 3M-fabriek. Dat schrijft De Morgen vandaag op basis van documenten die de PFOS-onderzoekscommissie kon inkijken.
Lees verder

Nu coronasteun is vrijgesteld van sociale bijdragen: correcte eindafrekening niet mogelijk voor 200.000 zelfstandigen
De sociale verzekeringskassen kunnen geen juiste afrekening maken van de sociale bijdragen voor zo'n 200.000 zelfstandigen die zonder vennootschap werken. Het crisisoverbruggingsrecht dat hen in het kader van corona werd toegekend, is immers vrijgesteld van die bijdragen. Maar omdat het niet afzonderlijk werd opgenomen in de belastingaangifte, vrezen de kassen dat ze de afrekening op een te hoog bedrag gaan maken.
Lees verder

Nieuwe app 'Picky' lost lastigste vraag in elk huishouden op: "Wat eten we vandaag?"
Ook anno 2021 is de wereld nog verre van perfect, maar die dagelijkse kwellende kwestie - "Wat moeten we in hemelsnaam vanavond weer eten?" - krijgt een oplossing. De Gentse start-up Picky wil de Tinder van het avondeten worden. Goesting in een gerecht? Swipe naar rechts. Als je huisgenoten dat ook doen, is er een match. Alleen nog iemand zoeken die het klaarmaakt.
Lees verder

Wat de politiek kan doen om de stijgende energieprijzen te counteren (en wat ze effectief van plan is)
De politieke druk om de energiefactuur betaalbaar te houden neemt toe. De Wetstraat zoekt naar oplossingen, maar haar bewegingsruimte is beperkt. Wat is er wel mogelijk?
Lees verder

De Croo is op zoek naar 2 miljard om ontspoorde begroting op orde te krijgen, maar waar gaat hij dat vinden?
Premier Alexander De Croo (Open Vld) is op zoek naar 2 miljard euro om de begrotingsput van meer dan 21 miljard te dempen. Waar hij dat wil vinden? Door tabak duurder te maken, de woonbonus voor tweede verblijven af te schaffen en fiscale fraude beter op te speuren. Maar dan zal hij alle zeven Vivaldi-partijen wel op één lijn moeten krijgen. Zo staan de begrotingsgesprekken ervoor.
Lees verder

Stijgende energieprijzen zorgen voor rush op nieuwe energiecontracten
Doordat de energieprijzen de pan uit swingen, is er een rush ontstaan op nieuwe energiecontracten. Heel wat consumenten willen nog op het laatste nippertje de overstap maken en een vast tariefplan afsluiten om zich in te dekken. Dat merken verschillende online prijsvergelijkers.
Lees verder

INTERVIEW. Viroloog Marc Van Ranst: "Op plaatsen waar het niet meer moet, draag ik geen mondmasker meer. Ik heb het gehaat"
Morgen is het 1 oktober en mag het mondmasker bijna overal weg. Zelfs Marc Van Ranst zal het niet meer dragen op plaatsen waar het niet meer verplicht is. Al moet er wel bij gezegd worden dat hij áltijd een CO2-metertje op zak heeft. Als dat alarm slaat, kan de viroloog alsnog zijn masker opzetten of meteen naar buiten gaan. "Ik heb ongeveer elk moment met mondmasker gehaat", geeft hij toe.
Lees verder

REPORTAGE. We krijgen een 'Parijs-Roubaix light' zondag: "Het wordt geen feest zoals anders. Maar ik ga bij elke camper sorry zeggen. Alle 250"
"We rekenen op onze Vlaamse vrienden voor de sfeer", zegt Salvatore Castiglione (51). Hij is burgemeester van Wallers, het dorpje van het beroemde Bos waar zondag de Hel écht begint. In normale tijden is Parijs-Roubaix één groot feest daar - voor de vele toeschouwers meer dan voor de coureurs. En nu? "Het zal héél wat minder zijn", zucht hij. "De coronaregels in Frankrijk zijn nog strenger dan in Vlaanderen." Mondmaskers zijn er nog verplicht. Grote terrassen zijn verboden. Eén frietkraam mag er nog staan, in plaats van een straat vol eet- en drankstanden. "Het is de prijs die we moeten betalen. Anders was er wéér geen Parijs-Roubaix."
Lees verder

Vlaanderen brengt honderden overbodige uitgaven in kaart
Voor het eerst heeft de Vlaamse regering op grote schaal opgelijst welke uitgaven zonder al te veel problemen kunnen worden geschrapt. Het gaat over honderden subsidies en steunmaatregelen die naar bedrijven, gezinnen en het middenveld vloeien. Dat bericht De Tijd vandaag.
Lees verder

Handelsgesprekken tussen EU en Australië opgeschort in nasleep van duikbootaffaire
Een lang geplande ronde van besprekingen over de vrijhandel tussen Australië en de EU is uitgesteld. Dat bevestigen zowel een Europese functionaris als de Australische minister van Handel, Dan Tehan. Het uitstel volgt op een ruzie tussen de EU en Australië over het besluit van Canberra om de aankoop van ​​Franse onderzeeërs ter waarde van ruim 30 miljard euro te annuleren.
Lees verder

Proces tegen afgezette regeringsleider Aung San Suu Kyi van start
De voormalige politieke leidster van Myanmar, Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, staat vanaf vandaag terecht op beschuldiging van corruptie. Het is niet het enige proces tegen de ook binnen de internationale gemeenschap in onmin gevallen politica. Ze is onder huisarrest geplaatst sinds haar partij Nationale Liga voor Democratie (NLD) begin dit jaar tijdens een militaire coup van de macht verdreven werd.
Lees verder

Vooral Oranje Duivels: de vormbarometer van de Belgen, één week voor de clash met Les Bleus
De vormbarometer van de Rode Duivels ziet er een beetje uit zoals de coronakaart van Europa: te weinig groen, veel oranje, nog altijd wat rood. Bondscoach Roberto Martínez hakt vandaag de laatste knopen door. Wie haalt zijn finale selectie voor de Nations League?
Lees verder

Roberto Martínez: "Er is niets met Barcelona, maar je weet nooit wat morgen brengt"
Bondscoach Roberto Martínez geeft deze middag zijn selectie van 23 spelers voor de Final Four in de Nations League van volgende week in Italië. Thomas Vermaelen zal er niet bij zijn, wegens de Japanse corona-maatregelen.
Lees verder

IN KAART. Minstens 72 fabrieken stoten giftige stoffen uit in Vlaanderen. Check hier hoeveel PFAS in uw gemeente wordt uitgestoten
In maar liefst één op de vier Vlaamse gemeenten is de laatste jaren PFOS of een andere giftige stof uit de PFAS-familie gemeten. Dat blijkt uit onderzoek van Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws. De toxische stoffen zijn aangetroffen op minstens 72 fabriekssites in Vlaanderen en zit massaal in Vlaamse beken en rivieren. En dat is nog maar het topje van de ijsberg: "Overal waar we meten, vinden we het." Op de onderstaande kaart kan u checken hoeveel PFAS in uw regio wordt uitgestoten.
Lees verder

Ook in winkelcentra mogen mondmaskers af: "Sommige maatregelen blijven wel nog gelden"
Het is zover: de mondmaskers mogen op heel wat plaatsen af. Niet enkel in winkels en op school, maar ook in shoppingcentra. "Wij zijn heel blij", klinkt het bij Katrien Geysen van het Wijnegem Shopping Center. "Maar een aantal veiligheidsmaatregelen blijft wel nog gelden", voegt ze eraan toe.
Lees verder

Op, op, de inspiratie is op... Maken Samson & Marie er zich niet te gemakkelijk vanaf met gerecycleerd album?
Samson & Marie brengen vandaag hun tweede studio-album uit. Maar de meeste liedjes klinken verdacht bekend in de oren. Marie recupereert tien nummers van haar vader Gert(je), het vorige baasje van Samson. Gewoon omdat dat klassiekers zijn, zegt Marie, maar tegelijk maakt ze er zich wel heel gemakkelijk vanaf. Snel geldgewin voor Studio 100 dus? Of is de inspiratie gewoon op? Senne en Jarne vragen het aan Marie Verhulst zelf in een nieuwe Showbits.
Lees verder