Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 6 oktober 2021

Scoutskamp overvallen omdat hij ‘ongewenst vader werd’

Scoutskamp overvallen omdat hij 'ongewenst vader werd'

Een 20-jarige Chiroleider uit het Oost-Vlaamse Vrasene is voor de rechter verschenen omdat hij deze zomer een scoutskamp heeft overvallen.

Lees verder

Kim Clijsters opent op Indian Wells tegen Tsjechische Siniakova

Kim Clijsters (WTA 1476) neemt het in de eerste ronde van het prestigieuze toernooi van Indian Wells op tegen de 25-jarige Tsjechische Katerina Siniakova (WTA 53).

Lees verder

Kirsten Flipkens met moeite voorbij 16-jarige thuisspeelster naar tweede ronde Indian Wells

Kirsten Flipkens (WTA 132) heeft zich maandag geplaatst voor de tweede en laatste kwalificatieronde van Indian Wells (hard/8.761.725 dollar).

Lees verder

Oproep| Zet uw bedrijf zich in voor uw mentaal welzijn?

Cijfers duwen beleidsmakers met de neus op de feiten: het grootste deel van langdurig zieken valt uit op het werk door mentale problemen. Toch blijken veel bedrijven nog geen preventief beleid te hebben voor het mentale welzijn van hun personeel.

Lees verder

Oproep | Stel hier uw vragen over de rampdag bij Facebook

Net nu klokkenluidster Frances Haugen het bedrijf op zijn grondvesten doet daveren, krijgt Facebook te kampen met een wereldwijde storing. 3,5 miljard gebruikers hadden maandagavond geen toegang tot Messenger, Instagram, WhatsApp en Facebook zelf. Hoe moet het nu verder met Facebook, dat zijn zwaarste crisis ooit beleeft? Om 13.30 uur beantwoordt technologiejournalist Dominique Deckmyn uw vragen in een live video op onze website.

Lees verder

Russische filmploeg op weg naar ISS om eerste film in de ruimte te maken

Het ISS krijgt bezoek van een filmploeg. Een Russische regisseur en actrice werden zopas de ruimte ingeschoten richting het Internationaal Ruimtestation ISS om er een film te draaien. En dat is een primeur.

Lees verder

Brusselse autoshowroom van D'Ieteren wordt ook fietsenwinkel

De grote autoshowroom van D'Ieteren in Elsene wordt op zijn minst gedeeltelijk een fietsenwinkel. Het bedrijf heeft vergevorderde plannen om in heel België een netwerk van fietsenwinkels uit te ­bouwen.

Lees verder

Unicef: 'Wereldwijd nemen psychische problemen onder jongeren toe'

Tijdens de pandemie zijn de psychische klachten bij jongeren toegenomen, meldt Unicef dinsdag in een nieuw rapport. Uit dat rapport blijkt ook dat zelfdoding de tweede meest voorkomende doodsoorzaak is bij jongeren tussen de 15 en 18 jaar in West-Europa.

Lees verder

Paniek breekt uit wanneer drones tijdens lichtshow neerstorten in China

In de Chinese miljoenenstad Zhengzhou is afgelopen vrijdag paniek uitgebroken tijdens een lichtshow met drones. Er werden tweehonderd drones de lucht ingestuurd, maar tientallen toestellen stortten al na drie minuten neer op de toeschouwers. Bekijk beelden van de mislukte show in bovenstaande video.

Lees verder

Meer dan 200.000 slachtoffers van pedocriminaliteit binnen de Franse kerk sinds 1950

Tussen 1950 en 2020 zijn in Frankrijk naar schatting 216.000 mensen, die nu ouder dan achttien jaar zijn, tijdens hun minderjarigheid het slachtoffer geworden van seksueel geweld of aanranding door katholieke geestelijken of religieuzen, zo staat in het dinsdag vrijgegeven rapport Sauvé.

Lees verder

Nobelprijs Fysica voor klimaatmodellen en complexe systemen

De Nobelprijs Fysica wordt dit jaar gedeeld door Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann en Giorgio Parisi, voor hun onderzoek naar complexe systemen zoals het klimaat. Dat heeft het comité voor de prestigieuze wetenschappelijke prijs bekendgemaakt.

Lees verder

Twee verdachten aangehouden voor dodelijke steekpartij in Oostendse prostitutiebuurt

Na de dodelijke steekpartij zondagmorgen in de Oostendse prostitutiebuurt heeft de Brugse onderzoeksrechter twee Noord-Fransen aangehouden op verdenking van moord. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen.

Lees verder

Culi-jetset reist af naar Antwerpen voor de Oscars van de gastronomie

Dinsdag wordt in Antwerpen de top 50 van beste restaurants ter wereld bekendgemaakt. De 'W50B' is een graadmeter voor vernieuwing in de topgastronomie.

Lees verder

Prijzen voor gas en elektriciteit blijven stijgen

De stijging van de prijzen op de groothandelsmarkt voor elektriciteit en aardgas kent maar geen einde. Dinsdagochtend gaat er nog eens vlot tien procent bij.

Lees verder

Proximus en Belfius gieten ecologische saus over bank-app

Proximus en Belfius lanceren de bank-app Banx . Die belooft gebruikers te wijzen op de klimaatimpact van hun aankoopgedrag.

Lees verder

Werkgevers vrezen 'maandagochtendziekte' als regering ziektebriefje bant

Plannen van de federale regering om het verplicht ziektebriefje af te schaffen voor wie slechts een paar dagen ziek is, vallen slecht bij de werkgevers. Ze vrezen dat de deur wordt opengezet voor misbruik.

Lees verder

Rode Kruis verdeelt samen met getroffen gemeenten 12 miljoen euro

Samen met de 38 gemeenten die het zwaarst getroffenen zijn door het noodweer van midden juli gaat het Franstalige Rode Kruis 12 miljoen euro aanbieden voor concrete hulp voor de slachtoffers. Dat meldt de organisatie dinsdag. Het gaat om een nieuwe stap in de verdeling van de 40 miljoen euro die het Franstalige en Vlaamse Rode Kruis bij de Belgische bevolking ingezameld hebben.

Lees verder

Wanneer voel je dat je leven compleet is?

Hoe je leven goed af te sluiten? Het is een moeilijk onderwerp, dat om veel meer draait dan of je euthanasie wilt of niet. Het kaartspel 'Levenswensen' kan het gesprek openen.

Lees verder

'Klimaatuitdaging is het vraagstuk van de eeuw'

'Als we niet reageren op de klimaatcrisis, belanden we in een beschavingscrisis', waarschuwde PS-voorzitter Paul Magnette tijdens zijn speech aan de UGent. Even inzoomen op zijn vier meest opmerkelijke uitspraken.

Lees verder

Om te communiceren heb je geen talenknobbel nodig

Brussel is divers en meertalig, eerder dan 'Franstalig'. Als je maar wil communiceren op de werkvloer, dan kom je al een heel eind. Dat zeggen acht grote Brusselse werkgevers tijdens het nieuwe Jobat-panelgesprek over een job in de hoofdstad. "De andere landstaal perfect beheersen, is in Brussel vaak niet nodig."

Lees verder

Dieselprijs blijft maar stijgen, en ook voor benzinerijders ziet het er slecht uit

De prijzen voor elektriciteit, gas en brandstof blijven records breken. De dieselprijs staat voor de derde keer in een week op nooit geziene hoogte. Of hij binnenkort weer zal dalen, is volgens experts koffiedik kijken.

Lees verder

Wat bepaalt de prijs van een liter diesel en benzine?

Een liter diesel is nog nooit zo duur geweest. De prijs bereikt langzaam maar zeker die van een liter benzine. Ook de benzineprijs staat op de hoogste notering in zeven jaar. De wereldwijde vraag naar olieproducten doet de prijs stijgen. Hoe groter de vraag, hoe meer u betaalt aan de pomp. En aan de overheid.

Lees verder

Politiebeelden tonen hoe skateboarder standbeeld van George Floyd bekladt

De politie van New York City heeft de hulp ingeroepen van het publiek om een man te vinden die afgelopen zaterdag een standbeeld van George Floyd heeft gevandaliseerd. De NYPD heeft daarom beelden verspreid waarop te zien is hoe de vandaal in een oogwenk grijze verf over het kunstwerk gooit. Wie de man kan identificeren, wordt beloond met een geldsom tot 3.500 dollar.

Lees verder

'Klimaatuitdaging is het vraagstuk van de eeuw'

'Als we niet reageren op de klimaatcrisis, belanden we in een beschavingscrisis', waarschuwde PS-voorzitter Paul Magnette tijdens zijn speech aan de UGent. Even inzoomen op zijn vier meest opmerkelijke uitspraken.

Lees verder

Poetin en Blair ja, maar welke politieke kopstukken worden nog genoemd?

Honderden gezagsdragers, onder wie 35 zittende regeringsleiders, gebruikten offshoreconstructies om belastingen te ontlopen. Dit zijn de opmerkelijkste onthullingen.

Lees verder

Is pils passé? AB InBev wil af van Duitse biermerken

Is dit het begin van het einde van de blonde pils? Ab InBev, de grootste bierbrouwer ter wereld, overweegt de verkoop van zijn Duitse biermerken, inclusief Beck's. Want de echte groei ligt buiten de klassieke biermarkt.

Lees verder

HBO lost eerste trailer van 'Game of thrones'-prequel 'House of the dragon'

HBO heeft een spannende trailer gelost van House of the dragon, een spin-off van de hitserie Game of thrones. De fantasyserie die te zien zal zijn op streamingdienst HBO draait rond het huis Targaryen. Het verhaal is gebaseerd op de boekenreeks uit Het lied van ijs en vuur van de Amerikaanse schrijver George R.R. Martin. De exacte releasedatum verklappen de makers nog niet, al weten we wel dat we nog zeker moeten wachten tot volgend jaar.

Lees verder

En plots zweeft er een Barbiepop van een astronaute door de ruimte

Het European Space Agency (ESA) nam een barbiepop naar het evenbeeld van de Italiaanse astronaute Samantha Cristoforetti mee op een vlucht in de ruimte. De actie moet jonge meisjes inspireren om een carrière te overwegen in Stem. Stem staat voor opleidingen in wetenschap, technologie en wiskunde.

Lees verder

Voormalige coalitiepartners brengen Roemeense regering ten val

Het Roemeense parlement heeft dinsdag een motie van wantrouwen goedgekeurd tegen de liberale regering van premier Florin Citu. Daarmee lijkt het land op weg naar een periode van politieke instabiliteit te midden van de vierde coronagolf.

Lees verder

Ex-secretaresse nazikamp vrijgelaten in afwachting van proces

De 96-jarige ex-secretaresse van een Duits concentratiekamp is weer vrijgelaten in afwachting van haar proces. Dat maakte de rechtbank van Itzehoe dinsdag bekend.

Lees verder

Nieuwe verhoging uitkeringen en loon overheidspersoneel komt er al begin 2022 aan

Door de aanhoudend hoge inflatie zal de spilindex niet in juni 2022, maar al in januari opnieuw overschreden worden. Sociale uitkeringen en de lonen van het overheidspersoneel zullen dan voor de tweede keer in een half jaar met 2 procent verhoogd worden.

Lees verder

Anderlecht en Standard krijgen lichte boetes voor wangedrag supporters

De voetbalbond legt zowel Standard als RSC Anderlecht een boete van 1.000 euro op, waarvan de helft effectief. De supporters van beide ploegen hadden vuurwerk afgestoken in de duels tegen respectievelijk Serain en KV Mechelen.

Lees verder

Man met hersenverlamming confronteert Britse politicus op straat met 'onmenselijk beleid'

Het Britse parlementslid Jacob Rees-Mogg, een invloedrijk lid van de Conservative Party van premier Boris Johnson, is maandag op straat in een discussie verwikkeld geraakt met een man die lijdt aan hersenverlamming. Mensen met die aandoening moeten sinds enkele jaren een test ondergaan om uit te maken of ze nog recht hebben op een uitkering.

Lees verder

Illegale schoonmakers betrapt op tribunes AA Gent

Bij een controle van de arbeidsinspectie op schoonmaakbedrijven zijn vrijdag elf mensen betrapt op zwartwerk in de Gentse Ghelamco Arena. 'Het gaat om een onderaannemer van een onderaannemer en er wordt onderzocht wie de verantwoordelijkheid draagt', zegt Danny Meerschaut van het Gentse arbeidsauditoraat.

Lees verder

Oud-topman Optima ook in beroep persoonlijk failliet verklaard

Het Gentse hof van beroep heeft het persoonlijk faillissement van Jeroen Piqueur, de voormalige topman van de Optima Bank en de hoofdverdachte in de fraudezaak rond de bank, bevestigd. Dat bevestigen de curatoren van de failliete bank aan persagentschap Belga.

Lees verder

Opnieuw vertrek aan top van Bpost

Bpost heeft dinsdag bekendgemaakt dat financieel directeur Leen Geirnaerdt half november het bedrijf zal verlaten. Het is het zoveelste vertrek aan de top bij Bpost.

Lees verder

Rode Duivels kijken uit naar kans op revanche tegen Frankrijk: 'We zijn allemaal fit'

Donderdag kijken de Rode Duivels in het Italiaanse Turijn Frankrijk in de ogen in de halve finale van de Nations League. Dinsdag blikten Toby Alderweireld en Thomas Foket vooruit op het treffen met Les Bleus. 'We kijken ernaar uit te laten zien dat we Griezmann en Mbappé aan banden kunnen leggen.'

Lees verder

Hof van Cleve stijgt naar nummer 36 op lijst van beste restaurants

Hof van Cleve, het restaurant van chef Peter Goossens uit Kruisem, prijkt op nummer 36 van de World's 50 Best Restaurants. Dat is dinsdag bekendgemaakt tijdens de awardshow van 50 Best in Antwerpen.

Lees verder

Cercle Brugge neemt afscheid van assistent-coach Thomas Buffel

Cercle Brugge heeft dinsdag de samenwerking met assistent-coach Thomas Buffel stopgezet. Buffel's andere bezigheden waren volgens groen-zwart niet meer te combineren met zijn functie als T2 bij Cercle Brugge. De voormalige Rode Duivel is namelijk ook assistent bij de Belgische beloften en begint met een Pro Licence-cursus.

Lees verder

Amper kandidaten om tijdelijk als chauffeur in Groot-Brittannië te werken

Er zijn nauwelijks kandidaten gevonden voor de tijdelijke werkvisa waarmee Groot-Brittannië op korte termijn het chauffeurstekort wil wegwerken. Minder dan 10 procent van de 300 tijdelijke visa hebben een afnemer gevonden. Dat heeft de Britse regering bevestigd, daarmee een eerder bericht van premier Boris Johnson ontkennend.

Lees verder

Facebook-klokkenluidster pakt Amerikaanse Senaat in

Klokkenluidster Frances Haugen trok naar de Amerikaanse Senaat met een haarscherpe agenda: Facebook moet worden gereguleerd en gedwongen tot meer transparantie.

Lees verder

Noodnummer voor wateroverlast geactiveerd

Het KMI waarschuwt voor storm of wateroverlast. Daarom heeft de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken tijdelijk het nummer 1722 voor niet-dringende hulp geactiveerd.

Lees verder

Man (33) in levensgevaar na steekpartij vlakbij school in Oostende

In de omgeving van de renbaan van Oostende is dinsdagmiddag een 33-jarige man neergestoken. Hij is in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij geopereerd is. Kort na de steekpartij zijn twee personen opgepakt.

Lees verder

Eigenaars kerncentrales hebben bijkomende verzekering nodig

Uitbaters van West-Europese kerncentrales zullen vanaf begin volgend jaar gedurende 30 jaar aansprakelijk zijn als er zich een kernramp voordoet. Nu is dat beperkt tot tien jaar.

Lees verder

Voorzitter moslim­executieve opnieuw onder vuur

Een rapport van de Staatsveiligheid linkt de moskee in Heusden-Zolder aan de islamitische beweging Milli Görüs.

Lees verder

Planten zijn de nieuwe kinderen, niet alleen voor millennials

Vandaag lijkt iederéén te popelen om (kamer)planten in huis te halen - van sanseveria tot monstera deliciosa. Workshops 'stekken' zitten bomvol en planten ruilen is de favoriete hobby van veel liefhebbers. En ook: hoe groener je vingers, hoe méér volgers op sociale media.

Lees verder

De schaduw van Dutroux | De mars en de media

Feitelijk, zakelijk en objectief: dat is normaal gesproken de rol die media vervullen. In het geval van de zaak Dutroux ging het weleens anders: de emotie in het land drong ook door tot redacties.

Lees verder

'Biden verlaagt kosten 10-jarig sociaal plan met zo'n 1,5 biljoen dollar'

De Amerikaanse president Joe Biden en de Democratische leiders in het Congres hebben hun ambities voor een uitbreiding van het sociale vangnet in de VS verlaagd van een pakket van 3,5 biljoen dollar tot ongeveer 2 biljoen dollar. Dat bericht The New York Times.

Lees verder

Planten zijn de nieuwe kinderen, niet alleen voor millennials

Heeft de coronacrisis er iets mee te maken? Vandaag lijkt iederéén te popelen om (kamer)planten in huis te halen - van sanseveria tot monstera deliciosa. Workshops 'stekken' zitten bomvol en planten ruilen is de favoriete hobby van veel liefhebbers. En ook: hoe groener je vingers, hoe méér volgers op sociale media.

Lees verder

De wereldleiders voor wie andere regels gelden

Honderden gezagsdragers, onder wie 35 zittende regeringsleiders, gebruikten offshoreconstructies om belastingen te ontlopen. Dit zijn de opmerkelijkste onthullingen uit de Pandora Papers.

Lees verder

Protest nadat Duits-joodse zanger in hotel 'ketting met davidster moest afdoen'

Honderden mensen hebben dinsdagavond gedemonstreerd bij een hotel in het Oost-Duitse Leipzig omdat een Duits-joodse zanger daar zou zijn gevraagd zijn ketting met davidster af te doen. De aanwezigen wilden hun solidariteit betuigen met de muzikant Gil Ofarim en met Duitse joden in het algemeen.

Lees verder

Drankenproducenten willen Europees wettelijk kader voor statiegeld

In een gezamenlijk persbericht hebben Unesda Soft Drinks Europe en Natural Mineral Waters Europe (NMWE), de Europese federaties van frisdrank- en waterproducenten, zich samen met Zero Waste Europe (ZWE) uitgesproken voor een duidelijk Europees wettelijk kader voor statiegeld.

Lees verder

Ziekenhuisopnames blijven toenemen, ook aantal overlijdens in de lift

De dagelijkse ziekenhuisopnames van covid-patiënten nemen opnieuw toe, zo leren de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Momenteel liggen 748 patiënten in het ziekenhuis. Ook het aantal overlijdens zit in de lift.

Lees verder

Weerbericht | Veel wolken, wind en regen

Warm wordt het niet, en de zon zien we ook al niet vandaag. Maar vanaf vrijdag is er tijdelijk beterschap in zicht, zo meldt het KMI.

Lees verder

Mark Zuckerberg reageert op klokkenluidster: 'Winst Facebook primeert niet op veiligheid en welzijn'

Facebook-topman Mark Zuckerberg heeft zich in een lange boodschap op zijn eigen account verweerd tegen de kritiek van klokkenluidster Frances Haugen. 'Het idee dat winst primeert op veiligheid en welzijn staat centraal in de aantijgingen. Dat is gewoon niet waar.'

Lees verder

Tesla fors beboet wegens racisme op werkvloer

De producent van elektrische wagens Tesla is door een Amerikaanse rechter veroordeeld tot het betalen van 137 miljoen dollar (meer dan 118 miljoen euro) aan een voormalige werknemer omdat het bedrijf niet optrad tegen racistische feiten. Owen Diaz, een zwarte man, was in 2015 via een interimkantoor tewerkgesteld in de Tesla-fabriek in Fremont in Californië. Volgens een federale rechter kwam hij daar in een vijandige en racistische werkomgeving terecht.

Lees verder

Rode Duivels reizen met zorgen naar Nations League: Denayer licht onzeker, Theate houdt zich klaar

De Rode Duivels stappen vandaag op het vliegtuig naar Italië voor de eindfase van de Nations League. Donderdag betwisten ze in Turijn de halve finale tegen Frankrijk. Onze defensie blijft wel een probleemsector. Er werden maar vier centrale verdedigers opgeroepen, maar nu is Jason Denayer lichtgeblesseerd. Bologna-verdediger Arthur Theate (21) houdt zich klaar om in te springen.

Lees verder

Politie houdt opnieuw flitsmarathon

Wie woensdag met de wagen de weg op moet, let maar beter extra op zijn snelheid. Van woensdagochtend 6 uur tot en met donderdagochtend 6 uur controleert de politie op overdreven snelheid met een flitsmarathon.

Lees verder

Kirsten Flipkens plaatst zich voor de hoofdtabel Indian Wells

Kirsten Flipkens (WTA 135) heeft zich dinsdag geplaatst voor de hoofdtabel van het prestigieuze WTA-toernooi in het Amerikaanse Indian Wells (hardcourt/8.150.470 dollar).

Lees verder

Adele lost eerste muziek van nieuwe single, die volgende vrijdag verschijnt

Als je Adele heet, heb je met slechts enkele seconden muziek de aandacht van de hele wereld. De Britse superster loste pas een flard van haar nieuwe single 'Easy on me', die volgende vrijdag verschijnt.

Lees verder

Oliepijpleiding voor kust Californië mogelijk gescheurd door anker

De lekkende pijpleiding waardoor een enorme olievlek is ontstaan voor de kust van Californië, zou wel eens veroorzaakt kunnen zijn door een anker. Het getroffen deel van de pijpleiding is immers meer dan 32 meter verplaatst.

Lees verder