Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 19 oktober 2021

Noord-Korea vuurt ballistische raket af

HLN
Noord-Korea vuurt ballistische raket af
Noord-Korea heeft een ballistische raket afgevuurd. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap vandaag. Eerder maakten de media melding van een "onbekend projectiel", maar het bleek dus om een ballistische raket te gaan.
Lees verder

Poolse premier verdedigt zich vandaag in Straatsburg in rechtsstaatruzie
Het slagveld van het hoogopgelopen conflict tussen Polen en Brussel over het gezag van Europese regels verplaatst zich naar Straatsburg. De Poolse premier Mateusz Morawiecki verdedigt zich vandaag hoogstpersoonlijk in het Europees Parlement en koos aan de vooravond daarvan vast de aanval.
Lees verder

Poolse premier verdedigt zich in Straatsburg in rechtsstaatruzie én valt aan
Het slagveld van het hoogopgelopen conflict tussen Polen en Brussel over het gezag van Europese regels verplaatst zich naar Straatsburg. De Poolse premier Mateusz Morawiecki verdedigt zich vandaag hoogstpersoonlijk in het Europees Parlement en koos aan de vooravond daarvan vast de aanval.
Lees verder

Doopschandalen of niet, deze studenten zijn blij met hun kersvers lintje: "Nieuwe vrienden: daarvoor smeren we met plezier eieren in ons haar"
Afgelopen week stond in veel studentensteden in teken van studentendopen. En ook deze week volgen er nog een resem, net nu er een nieuw doopschandaal is opgedoken aan de ULB. Toch houden de schandaalberichten veel studenten niet tegen. Zes studenten getuigen over hun eerste doopervaring. "Er zijn infosessies georganiseerd zodat we wisten wat te verwachten", klinkt het.
Lees verder

Zus (51) van Bart De Pauw doorbreekt de stilte: "Bart komt nooit meer op televisie"
Vier jaar lang hield zij de lippen stijf op elkaar, tot vandaag. In een exclusief interview bij Dag Allemaal vertelt Sofie - de zus van Bart De Pauw (53) - over de impact dat de affaire-De Pauw op haar broer, zijzelf en de rest van de familie had. "Hij is gecanceld."
Lees verder

1.500 leerkrachten staan niet voor de klas: haalt Weyts ze straks terug?
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) bekijkt of bijna 1.500 personeelsleden uit het onderwijs teruggeroepen kunnen worden naar de scholen. Het gaat om personeel dat gedetacheerd is naar organisaties buiten de scholen, maar nog wel op de payroll van het ministerie staat.
Lees verder

Onze chef voetbal roept Club op vol te houden: "Wat ben je met 4 op 6 en de lof van Pep indien Leipzig alsnog over je springt?"
Club Brugge staat vanavond voor z'n derde grote uitdaging in de Champions League. Blauw-zwart krijgt op Jan Breydel het grote Manchester City van Kevin De Bruyne over de vloer. Club deed het met 4 op 6 al voortreffelijk, maar net daarom mag het niet op z'n lauweren rusten, vindt onze chef voetbal. "De reputatie van Club Brugge in Europa anno 2021 zal geschreven worden op het eínde van deze groepsfase."
Lees verder

Nieuwe coronaregel maakt verplichte CO2-meters quasi nutteloos: zelfs bij alarm mogen ramen dichtblijven
Om de lucht in binnenruimtes 'covid-veilig' te maken, zet de federale regering al een paar maanden fors in op CO2-meters. Onder meer uitbaters van restaurants, cafés, sportcentra en nachtclubs werden verplicht er eentje aan te schaffen. Gaat zo'n meter in het rood, dan moet er verlucht worden. Die regel kan vanaf 1 november echter omzeild worden. Uitbaters die dat willen doen, zullen wel moeten investeren. Voor klanten worden CO2-meters dan weer zo goed als nutteloos.
Lees verder

Vader bevrijdt dochter (4) en zoon (6) uit huis van veroordeelde pedofiel: "Buur lokte mijn kinderen met snoepjes"
Twee kinderen van 4 en 6 die in hun wijk aan het spelen waren, zijn door een buur meegelokt met snoep. Een uur nadat ze waren verdwenen, kwamen de ouders de dader op het spoor. "We keken door het raam en zagen hem in ondergoed naast ons dochtertje staan", zegt vader Adam S. (34). Verdachte Marc C. (49) werd eerder veroordeeld voor verkrachting van minderjarigen.
Lees verder

ONZE OPINIE. Leerlingen kijken naar een lege muur. Wat nu, politiek?
Kinderen die sinds 1 september nog geen uur Frans of aardrijkskunde onderwezen kregen. Kinderen die zich in de studiezaal in stilte bezighouden of op een stille speelplaats een balletje trappen. Omdat het niet anders kan. Omdat er geen leerkrachten zijn. En er is geen beterschap op komst. Waar de pandemie goede reclame bleek voor een opleiding in de zorg, valt dat in het onderwijs tegen.
Lees verder

Oud-secretaresse nazikamp na vluchtpoging alsnog voor de rechter
Een hoogbejaarde vrouw die als secretaresse heeft gewerkt in een concentratiekamp moet vandaag in Duitsland alsnog voor de rechter verschijnen. Haar zaak kreeg internationale aandacht toen ze vorige maand voor aanvang van het proces op de vlucht sloeg.
Lees verder

Moslimexecutieve wil af van federale subsidies: "Politieke bemoeienissen beu"
Voor de Moslimexecutieve - de spreekbuis voor de islam in ons land - zijn de federale subsidies niet meer nodig. Dat zegt voorzitter Mehmet Üstün vandaag in de kranten van Mediahuis. "We zijn de politieke bemoeienissen beu", zegt hij.
Lees verder

Algemene staking tegen bendegeweld in hoofdstad Haïti
De inwoners van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince hebben maandag lokale tijd massaal gereageerd op de oproep tot nationale staking. Ze drukken zo hun woede uit tegenover het geweld door bendes waar ze al maanden mee kampen en protesteren tegen de grote mate van onveiligheid, die zaterdag nogmaals werd geïllustreerd door de ontvoering van 16 Amerikanen en een Canadees.
Lees verder

Leuvense hoogleraar maakt de berekening: "Zonder afbouw van de veestapel halen we milieudoelen nooit"
Minder koeien, varkens en kippen om milieuproblemen onder controle te krijgen. In een nieuw scenario van de Leuvense hoogleraar Wannes Keulemans kan 80.000 hectare landbouwgrond vrijkomen. "De Vlaamse strategie is: het probleem zolang mogelijk negeren."
Lees verder

Anke De Ridder heeft een nieuwe vriendin: "We zijn heel gelukkig"
Anderhalf jaar na haar breuk met radiostem Alexandra Potvin (55) heeft de Antwerpse actrice en adoptiezus van Sven, Anke De Ridder (41) opnieuw de liefde gevonden. Sinds kort vormt zij een koppel met Ann Essers.
Lees verder

"Er is geen enkele reden waarom vrouwen minder goed zouden zijn in IT"
Te weinig vrouwen in de IT-sector? Daar wil CoderDojo Belgium iets aan doen. De vzw organiseerde afgelopen weekend aan de Vrije Universiteit Brussel een event dat meisjes liet kennismaken met coderen en andere computertoepassingen. "Je gaat meisjes niet over de streep trekken door ze te pamperen."
Lees verder

Ruud Vormer vrijuit over hoe hij eerst 'heel kwaad werd' en nu weer 'goed in het kopje' zit: "Ik moest het zien op training. Zeg het mij dan toch"
Ruud Vormer speelt (tot nader order) geen Champions League meer. Ruud Vormer wilde erover praten, Club Brugge stond het toe. Big boys don't cry. "Als ik niet speel tegen City, zal het gevoelig zijn. Maar ik ga niet weer naar boven stormen."
Lees verder

COLUMN. Tegen 2023 zoekt de VRT een schermgezicht met een beperking. Voelt ook u zich aangesproken?
Onze ex-editorialist Jan Segers schrijft nu geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: William Boeva, 1m37.
Lees verder

Zus van Bart De Pauw zwijgt niet langer: "De sprankel is uit z'n ogen verdwenen. Dit ruikt naar een afrekening"
Vier jaar lang hield zij de lippen stijf op elkaar. Maar nu Bart De Pauw (53) eindelijk voor de rechter is verschenen, wil zijn twee jaar jongere zus Sofie vertellen welke tol de affaire-De Pauw van haar en de rest van de familie heeft geëist: "Ze hebben Bart geraakt in z'n kern... Die grappige momenten met hem aan de keukentafel zijn we voorgoed kwijt", vertelt ze in een exclusief gesprek.
Lees verder

BV's gaan naakt op cover van Story: "Vrienden zeiden: doe dit toch niet"
Ligt er vandaag een nieuw blootblad in de krantenwinkel? Zo lijkt het wel, maar het is Story dat uitpakt met drie poedelnaakte BV's op de cover. Niemand minder dan Kristof Goffin (Dertigers), zangeres Loredana (2Fabiola) en ex-miss en kersverse mama Joke Van de Velde gaan uit de kleren. Aanleiding is het VTM-programma 'Ze zeggen dat' waarin Dina Tersago en Andy Peelman onderzoek voeren naar de nieuwe preutsheid in Vlaanderen. Dina gaat voor het programma ook naakt. Ook nu krijgen de BV's veel reacties, vertellen ze aan Desna en Jarne. "Doe dat toch niet, raadden familie en vrienden mij aan", vertelt Kristof Goffin in een nieuwe 'Showbits'.
Lees verder