Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 28 oktober 2021

Ngo’s dagvaarden Vlaamse overheid voor wapenexport naar Turkije

Ngo's dagvaarden Vlaamse overheid voor wapenexport naar Turkije

Vredesactie en haar Franstalige tegenhanger CNAPD zijn samen met Amnesty International een burgerlijke kortgedingprocedure opgestart tegen de Vlaamse overheid. Die laatste weigert volgens de ngo's de onrechtstreekse export van wapens naar Turkije, ondanks schendingen van het VN-wapenembargo door de Turkse autoriteiten.

Lees verder

Vooruit wil e-steps verbieden voor kinderen onder de 16 jaar

Regeringspartij Vooruit wil elektrische steps verbieden voor kinderen onder de 16 jaar. Kamerlid Joris Vandenbroucke dient daar een wetsvoorstel voor in.

Lees verder

Coronacommissaris Pedro Facon: 'Ook in privésfeer onze contacten weer wat meer beperken'

Volgens coronacommissaris Pedro Facon zullen we ook in de privésfeer de contacten wat moeten beperken om de vierde golf van het coronavirus terug te dringen. Dat is zeker zo voor ouderen en andere kwetsbare personen, zei hij woensdag op Radio 1. Facon vindt dat er ook in het onderwijs extra maatregelen nodig zijn.

Lees verder

Dieter Coppens: 'Nu ik eindelijk skinny jeans draag, zijn brede broekspijpen weer in de mode'

Het Belgische modelabel Mr. Manchette en Stratier, het creatieve bureau van tv-maker Dieter Coppens en Tom Suykens, hebben de handen in elkaar geslagen voor een collectie hemden en hemdjurken, die gekoppeld is aan het project van Coppens om een bos te planten. Dit zijn zijn stijlgeheimen.

Lees verder

Weerbericht | Eerst veel wolken, later geleidelijk zonnig

Het wordt woensdag droog met eerst nog vrij veel wolkenvelden, later geleidelijk zonnig.

Lees verder

Walrus Freya klimt aan boord van onderzeeër in Waddenzee

De Nederlandse Koninklijke Marine heeft bezoek van een bijzondere gast. Walrus Freya, die al enkele weken in de Waddenzee gespot kon worden, klom dinsdag in Den Helder aan boord van de 'Zr. Ms. Dolfijn', een onderzeeboot die geheel toepasselijk tot de walrusklasse van de marine behoort. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Congocommissie kan nu echt van start gaan

De tien experts van de Congocommissie hebben een stevig rapport klaar. Het rapport van 608 pagina's moet het startschot zijn van het effectieve werk van de commissie.

Lees verder

Wout Van Aert in de wolken met trofee: 'Ik had mezelf ook op één gezet'

Wout van Aert is dinsdagavond door zijn collega-renners voor het derde jaar op rij verkozen tot 'Flandrien van het Jaar'. Van Aert was in de wolken met die erkenning en gaf eerlijk toe dat hij de trofee terecht vindt: 'Mijn top drie? Mezelf, Jasper Stuyven en Tim Merlier.'

Lees verder

Zoekactie naar bootje met vluchtelingen voor kust van Zeebrugge: 'Al twee dagen op drift'

Er is momenteel een zoekactie naar 26 transmigranten bezig op zee. Zij belden zelf de hulpdiensten op met de melding dat ze al twee dagen op drift zijn.

Lees verder

Nog geen witte rook over derde prik: beslissing valt pas zaterdag

Er is woensdag op de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid geen beslissing gevallen over een mogelijke derde prik tegen het coronavirus. De beslissing is uitgesteld tot zaterdag.

Lees verder

Katholiek Onderwijs trekt aan alarmbel: 'Situatie in scholen is onhoudbaar'

De lagere scholen kreunen onder de stijgende besmettingscijfers. Lieven Boeve, directeur generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, noemt de huidige maatregelen 'onwerkbaar' en roept om de strategie breed te herbekijken.

Lees verder

Opnieuw staking bij aanmeldpunt asielzoekers

Werknemers van het Klein Kasteeltje, waar het gros van de asielvragen voor België binnenstromen, leggen voor de tweede keer in twee weken tijd hun werk neer. Ze kaarten er verslechterde werkomstandigheden mee aan.

Lees verder

Al 2,16 miljard schade door watersnood

Na de zware overstromingen van half juli zijn 71.746 schadedossiers ingediend bij de Belgische verzekeringsmaatschappijen, voor een totaalbedrag van 2,16 miljard euro. De verzekeringsfederatie Assuralia belooft dat de getroffenen kunnen rekenen op een volledige schadevergoeding.

Lees verder

Hinder op metrolijnen in Brussel houdt aan door staking MIVB

Een staking van de vakbond ACLVB bij de MIVB legt druk op de Brusselse metrolijnen. Vooral op de lijnen 1, 2, 5 en 6 is hinder merkbaar. Het bus- en tramverkeer verloopt wel normaal. De ACLVB klaagt de werkdruk en het absenteïsme aan.

Lees verder

Eerste Australische profvoetballer komt uit de kast: 'Ik wil voetballen en gelijk behandeld worden'

De Australische voetballer Josh Cavallo heeft in een emotionele videoboodschap laten weten dat hij homoseksueel is. De 21-jarige middenvelder van Adelaide United zegt dat hij het moe is om een 'dubbelleven' te leiden en wil zich niet langer 'schamen om zijn geaardheid'. Met zijn coming-out wil Cavallo anderen inspireren: 'Het is oké om jezelf te zijn in het voetbal.'

Lees verder

Europa plooit deels voor bankenlobby

Om de economie niet in gevaar te brengen, pakt de Europese Commissie de banken toch weer met fluwelen handschoenen aan. Er komen wel strengere kapitaalregels, maar veel trager dan de bezorgde toezichthouders willen.

Lees verder

Hoe verkrijg je een Covid Safe Ticket? En hoe lang is het geldig?

De coronapas, het coronacertificaat of het Covid Safe Ticket. Drie verschillende benamingen voor hetzelfde ding: een document dat je voorlopig alleen nodig had om op reis te gaan of evenementen bij te wonen, maar dat nu veel breder ingezet zal worden. Maar hoe werkt het nu precies? Hoe kom je eraan? En wat kan je er allemaal al mee doen?

Lees verder

'Dune' krijgt groen licht voor tweede deel

Regisseur Denis Villeneuve kan op beide oren slapen. Hij mag een vervolg breien aan 'Dune'. Filmstudio Legendary Entertainment en verdeler Warner wilden de opbrengsten van de eerste film afwachten vooraleer ze groen licht gaven aan een vervolg.

Lees verder

Hof van Justitie legt Polen dwangsom op van 1 miljoen per dag

De Poolse regering geeft geen gevolg aan een arrest van het Europees Hof van Justitie om de omstreden tuchtkamer voor rechters op te schorten. Op vraag van de Commissie legt het Hof Polen daarom een boete op.

Lees verder

Mediterrane orkaan eist twee mensenlevens in overstroomd Sicilië

Het Italiaanse eiland Sicilië heeft afgelopen weekend te maken gekregen met een mediterrane orkaan. Het noodweer teisterde de regio met extreme regenval, die de straten en pleinen van Catania in kolkende rivieren veranderde. Zeker twee mensen zijn daarbij omgekomen, een derde persoon wordt nog vermist.

Lees verder

Pixar deelt eerste beelden van 'Lightyear'

Op de tonen van David Bowies 'Starman' heeft Pixar een eerste trailer van 'Lightyear' gelanceerd. De spin-off van de 'Toy story'-franchise draait rond het verhaal van Buzz Lightyear, de fictieve held op wie het speelgoed in de Pixar-film gebaseerd is. Acteur Chris Evans verleent zijn stem aan de Space Ranger. De animatiefilm komt in juni 2022 in de zalen. 

Lees verder

Als u eerst weigerde, maar nu toch een vaccin wil

Als u uw uitnodiging voor het coronavaccin had geweigerd, kan u nog altijd gevaccineerd worden. 'Je moet hiervoor zelf contact opnemen met het vaccinatiecentrum', zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Lees verder

Keisse en Cavendish opnieuw koppel op Zesdaagse van Gent

Iljo Keisse en Mark Cavendish zullen op de tachtigste Zesdaagse van Gent (16-21 november) opnieuw samen een koppel vormen. Dat maakte de organisatie woensdag bekend. Keisse en Cavendish zijn op de weg ploegmaats bij Deceuninck-Quick Step.

Lees verder

Valverde gaat nog niet met pensioen, en doet er één jaartje bij: 'Maar het is écht het laatste'

Wanneer hangt Alejandro Valverde zijn fiets aan de haak? Wel, in 2022 blijkbaar. Komend wielerseizoen wordt het allerlaatste voor de Spaanse ex-wereldkampioen.

Lees verder

Drone filmt hoe zuiveringsstation rioolwater naast natuurgebied in zee pompt

Een Britse fotograaf heeft met een drone kunnen vastleggen hoe een waterzuiveringsinstallatie aan de zuidkust van Engeland onbehandeld rioolwater in zee heeft gepompt. De uitwerpselen en chemicaliën in het onverdunde afvalwater kunnen schadelijk zijn voor het zeeleven en het natuurgebied vlakbij.

Lees verder

Sharia4Belgium-kopstuk Hicham Chaib schuldig aan terroristische moord in Syrië

Sharia4Belgium-kopstuk Hicham Chaib is door de assisenjury schuldig bevonden aan een terroristische moord in Syrië. Chaib eiste op 27 maart 2016 in een videoboodschap vanuit Syrië de aanslagen van Brussel en Zaventem op, in naam van IS. Aan het einde executeerde hij een gijzelaar.

Lees verder

Nederlander verdacht van illegale verkoop van zelfdodingspoeder aan 700 mensen

Een man (28) uit Eindhoven werd dinsdag aangehouden omdat hij verdacht wordt van het illegaal verkopen van zelfdodingsmiddelen. De Nederlandse justitie kan bevestigen dat er zeker vijftien mensen uit het leven zijn gestapt door het middel. Hij wordt verdacht van hulp bij zelfdoding, overtreding van de Geneesmiddelenwet en witwassen.

Lees verder

Langverwacht onderwijsrapport pleit onder meer voor bindende instaptoets lerarenopleiding

Liefst 58 adviezen formuleert de Commissie Beter Onderwijs in het langverwachte rapport dat minister Weyts een jaar geleden had besteld om de tanende onderwijskwaliteit een halt toe te roepen. Ze variëren van het voorspelbare 'laat de leerkracht leerkracht zijn' tot een verrassend pleidooi voor een bindende instaptoets in de lerarenopleiding.

Lees verder

Alec Baldwin 'niet uitgesloten' van strafrechtelijke vervolging na dodelijk schietincident

Het is niet uitgesloten dat acteur Alec Baldwin strafrechtelijk wordt vervolgd. Dat heeft de onderzoeksrechter woensdag bekendgemaakt. De Amerikaan schoot vorige week op de set van de western Rust cameraregisseur Halyna Hutchins neer.

Lees verder

Miljonairskoppel redt cinema Sphinx

Computer- en filmnerds Bruno Lowagie en Ingeborg Willaert werden miljonair met de verkoop van hun IT-bedrijf. Met die winst én een bovenmatige liefde voor film kopen ze nu het gebouw van de Sphinx.

Lees verder

Mondmaskers in basisschool moeten aantal quarantaines verminderen

In het vijfde en zesde leerjaar komt er opnieuw een voorwaardelijke mondmaskerplicht. Het hoge aantal coronabesmettingen liet de onderwijssector geen alternatief. De strenge test- en quarantaineregels gaan grotendeels op de schop.

Lees verder

Titelhouder Genk stoot vlot door, net als AA Gent

Uittredend bekerwinnaar KRC Genk heeft zich woensdagavond probleemloos geplaatst voor de achtste finales.

Lees verder

'Miljardeninvestering in infrastructuur nodig'

Onze industrie heeft nood aan een nieuwe energie- en CO2-infrastructuur om de omslag naar een volledig CO2-vrije productie te kunnen maken. Dat zal dan zonder kernenergie zijn. De topman van Electrabel herhaalde dat het te laat is om de kerncentrales te verlengen.

Lees verder

Hebben we echt nog een nieuwe klimaattop nodig?

Dit weekend begint in Glasgow de langverwachte klimaattop. Het doel: de opwarming van de aarde tot anderhalve graad beperken.

Lees verder

Israël gaat verder met bouw duizenden nederzettingen op Westelijke Jordaanoever

Israël besloot woensdag door te zetten met plannen om zo'n 3.000 Joodse nederzettingen te bouwen op de bezette Westelijke Jordaanoever, ondanks hevige kritiek van de Verenigde Staten.

Lees verder

'Nicolas Cage stormde woedend van set' na eerder schietincident met wapenexperte Alec Baldwin-film 'Rust'

'Je hebt m'n fucking trommelvlies eruit geblazen!' Dat schreeuwde acteur Nicolas Cage tegen wapenmeester Hannah Gutierrez-Reed voor hij weg stormde tijdens opnames van de western 'The Old Way'. De 24-jarige, die aan haar eerste job bezig was, had net een wapen afgevuurd vlak naast Cage, zonder waarschuwing. De nonchalance van de twee personen die verantwoordelijk waren voor de wapens op de set van 'Rust', waar acteur Alec Baldwin vorige week per ongeluk cameraregisseur Halyna Hutchins doodschoot, wordt steeds duidelijker.

Lees verder

Volg hier vanavond De Grote Shift | From farm to fork: wat mogen we nog eten?

Gezond, lokaal, vegetarisch, betaalbaar, duurzaam… Modewoorden? Of is het de voedingsindustrie ernst om ons menu klimaatneutraal te maken? Om 19 uur gaan in de Handelsbeurs in Gent vier topfiguren uit de voedingssector in debat in 'De Grote Shift', een reeks klimaatdebatten van De Standaard. U kunt het debat hierboven live volgen vanaf 19 uur. 

Lees verder

Pentagon bevestigt Chinese test met hypersonische raket: 'Zeer zorgwekkend'

Peking heeft midden augustus inderdaad een test uitgevoerd met een hypersonische raket, een nieuw soort ruimtetuig. Dat heeft de hoogstgeplaatste Amerikaanse militair, generaal Mark Milley, woensdag gezegd nadat de Financial Times een tiental dagen geleden als eerste over de testen berichtte. Milley erkende dat Washington verrast was door de testen. Hij had het over een 'zeer zorgwekkende test'.

Lees verder

Proces Deliveroo: Vooruit en PS willen platformwerkers altijd als werknemers beschouwen

Donderdag start het proces van een dertigtal koeriers tegen Deliveroo. Vooruit en PS willen zulke rechtszaken voorkomen. Ze hebben een wetsvoorstel ingediend in de Kamer, waarmee platformwerkers als werknemers in plaats van als zelfstandigen zouden worden behandeld, zodat ze automatisch alle rechten krijgen die elke andere werkende Belg krijgt. 'Iedereen heeft recht op een eerlijk loon en sterke sociale bescherming naar werk. Ook binnen de platformeconomie', zegt Kamerlid Anja Vanrobaeys (Vooruit).

Lees verder

Gemiddeld dagelijks 125 nieuwe ziekenhuisopnames

Met gemiddeld 125 nieuwe ziekenhuisopnames per dag, klimt het aantal coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen tot 1.379. Dat blijkt donderdag uit de voorlopige cijfers van het coronadashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

FC Barcelona ontslaat trainer Ronald Koeman

Het avontuur van de Nederlander Ronald Koeman als trainer van FC Barcelona is voorbij. Het bestuur van de Spaanse topclub heeft de samenwerking met de 58-jarige coach beëindigd, melde Catalanen donderdag kort na middernacht.

Lees verder

Knokke-Heist wil af van jongeren die feestvilla's huren in woonwijken

Knokke-Heist wil af van de overlast door jongeren die via Airbnb voor exuberante prijzen villa's afhuren in rustige woonwijken, om er dan een week lang te feesten.

Lees verder