Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 30 oktober 2021

LIVE (20u45). Kan STVV Club Brugge in de problemen brengen?

HLN
LIVE (20u45). Kan STVV Club Brugge in de problemen brengen?
• Jupiler Pro League • Speeldag 13 • Stayen • Aftrap: 20u45
Lees verder

LIVE (15u30). Borussia Dortmund krijgt FC Köln over de vloer in de Bundesliga
• Bundesliga • Signal Iduna Park • Aftrap: 15u30 • Speeldag 10
Lees verder

LIVE (15u30). Wat kunnen de Wolfsburg-Belgen op het veld van Bayer Leverkusen?
• Bundesliga • Aftrap: 15u30 • BayArena • Speeldag 10
Lees verder

LIVE (16u15). Kan Charleroi de rug rechten na pijnlijke bekeruitschakeling?
• Jupiler Pro League • Aftrap: 16u15 • Mambourg • Charleroi werd uitgeschakeld door 1B-club Lommel in beke
Lees verder

LIVE (18u30). Kan Beerschot broodnodige zege pakken tegen Seraing?
• Jupiler Pro League • Aftrap: 18u30 • Het Kiel • Speeldag 13
Lees verder

LIVE (18u30). Kan KV Kortrijk winnen op het veld van Standard en ex-coach Elsner?
• Jupiler Pro League • Speeldag 13 • Aftrap: 18u30 • Sclessin
Lees verder

Verrassende ontdekking: maagdelijke voortplanting bij ernstig bedreigde Californische condors
Amerikaanse natuuronderzoekers hebben ontdekt dat twee Californische condors, een ernstig bedreigde vogelsoort, eitjes hebben uitgebroed zonder enig mannelijk genetisch DNA. Het fenomeen, gekend als parthenogenese, verrast de wetenschappers. De studie werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Heredity.
Lees verder

Lockdown dreigt voor eilandstaat Tonga na allereerste coronabesmetting
Pohiva Tuionetoa, de premier van de eilandengroep Tonga in Polynesië, heeft vandaag zijn burgers gewaarschuwd voor een lockdown nadat het land de allereerste coronabesmetting heeft geregistreerd.
Lees verder

Prins Andrew wil dat klacht over seksueel misbruik verworpen wordt
De Britse prins Andrew heeft het Amerikaanse gerecht vrijdag gevraagd om de klacht van Virginia Giuffre, die hem beschuldigt van seksueel misbruik toen ze nog minderjarig was, te verwerpen. Dat blijkt uit een document dat het Franse persagentschap AFP kon inkijken.
Lees verder

Khloé Kardashian en dochtertje (3) allebei besmet met coronavirus
Khloé Kardashian en haar driejarige dochtertje True hebben het coronavirus onder de leden, dat schrijft de realityster vrijdag op haar Instagrampagina. Ook meldt ze de komende tijd rust te nemen, waardoor een aantal verplichtingen in Khloé's agenda niet door kunnen gaan.
Lees verder

Vlaamse overheid grijpt in na onrustwekkend bloedonderzoek bij omwonenden: 3M moet derde van productie stilleggen
Het chemiebedrijf 3M in Zwijndrecht moet de productielijnen die PFAS uitstoten tijdelijk stilleggen. Dat heeft de Vlaamse overheid beslist na de onrustwekkende resultaten uit het bloedonderzoek begin deze week. "Het is de enige manier om zeker te zijn dat blootstellingsrisico's voor omwonenden niet toenemen."
Lees verder

INTERVIEW. Minister-president Jan Jambon: "Ik lees de commentaar onder HLN-artikels ook. Soms bel ik die mensen zelfs op!"
Zelfs in het hete Dubai, 5.000 kilometer verwijderd van zijn geliefde Vlaanderen, kon Jan Jambon (N-VA) niet ontsnappen aan het coronavirus. Dat hij toch zijn fiat gaf aan een coronapas in de horeca, zorgde aan het thuisfront voor een golf van kritiek. Maar de Vlaams minister-president bijt van zich af. "Had ik het kunnen tegenhouden? Ja. Maar dan was er geen compromis, wel complete chaos. Kan u de kritiek dàn al inbeelden?"
Lees verder

Eeuwenoude Maya-kano gevonden in zuiden van Mexico
Mexicaanse archeologen hebben op het schiereiland Yucatán een vrijwel intacte houten Maya-kano ontdekt die volgens deskundigen mogelijk meer dan duizend jaar oud is. De zeldzame vondst werd gedaan bij voorbereidend onderzoek voor de aanleg van een treintraject in het gebied, waar nog veel bouwwerken van de Maya's staan.
Lees verder

COLUMN. De liefdesbreuk van André Hazes... je zou compassie hebben, mocht het niet zo voorspelbaar zijn
Elke zaterdag blikt onze columniste Nadine Van Der Linden terug op de week. De breuk van André Hazes met Sarah doet haar stilstaan bij rustige, alledaagse liefde, en hoe lastig dat is voor mensen die in de showbizz zitten. Alles moet voor hen groots en exuberant zijn, het moet snel gaan, niet moeilijk dat na enkele maanden telkens de uitputting volgt. En daar is de volgende verleiding al...
Lees verder

Hoge Gezondheidsraad ziet geen wetenschappelijk bewijs voor algemene boosterprik
De Hoge Gezondheidsraad (HGR) ziet op de dag van vandaag geen wetenschappelijke ondersteuning voor een algemene boosterprik voor iedereen onder de 65 jaar. Dat schrijft De Standaard vandaag. De Raad ziet wel heil in een boostervaccin voor het zorgpersoneel, om uitval van het personeel zo veel mogelijk te voorkomen.
Lees verder

Nooit werd er zoveel getest. En we kunnen er zelfs nog meer aan
Sommige labo's die Covid-testen analyseren kreunen onder de werkdruk. De voorbije week werden er elke dag gemiddeld 69.000 mensen getest met als uitschieter 97.600 op woensdag, een absoluut record. "We verwerken duizenden stalen per uur, maar de stroom aan tests blijft maar komen", klinkt het in een labo in Dendermonde. "De afspraak is dat wie te veel werk heeft, het teveel aan tests doorspeelt aan collega's", zegt Karine Moykens, voorzitter van het interfederaal comité testing en tracing.
Lees verder

ONZE OPINIE. Elegant is de politiek van Zuhal Demir niet. Duidelijk wel
Wat was deze week nog aanweziger dan PFOS in het bloed van 3M-buren? Ging viraler dan de coronacurve? En lijkt hongeriger dan de Vlaamse wolvenroedel? Minister Zuhal Demir (N-VA) leek deze week overal. Critici hekelen -terecht trouwens- het feit dat ze van iets cruciaal als het energiedebat een oorlogje tussen federale en Vlaamse regering heeft gemaakt. En haar temperament doet ook partijgenoten fronsen. Maar ondanks haar tekorten is het belangrijkste wapen van Demir er één waar veel politici een voorbeeld aan zouden kunnen nemen: klare taal. Zo noemde ze het energiebeleid in dit land "gewoon kut". Elegant is dat niet. Duidelijk wel.
Lees verder

Carl Devos. "Kiezers willen geen fabrikanten van valse beloften of jojo-beleid"
Professor politicologie aan de UGent Carl Devos analyseert elke week voor HLN de stand van zaken in de Wetstraat. Je kan hem ook volgen op Twitter via @devoscarl.
Lees verder

Druilerig weekend, maar zondag tot 18 graden
Vandaag wordt zwaarbewolkt tot betrokken met periodes van regen of buien. In het westen van het land wordt het tegen het einde van de middag opnieuw droger met opklaringen. De maxima schommelen tussen 10 en 14 graden bij een matige wind uit het zuiden. Dat meldt het KMI vanochtend.
Lees verder

Anna (85) aan het graf van echtgenoot Hubert (84): "Op het laatste heb ik hem gezegd: 'Suske, laat het los nu'"
"Hubert moest Nat King Cole nog maar horen of hij kwam mij zoeken in huis om er samen met mij op te dansen. Wij twee, schuifelend over het tapijt. Dichter konden twee mensen elkaar niet vastpakken." Aan het woord is Anna Moors, op een bankje aan het graf van haar man die ze elke dag van haar tweeënzestig mooie huwelijksjaren heeft gezegd dat ze hem graag zag. "En dat blijf ik hem hier zeggen, zolang ik leef."
Lees verder