Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 29 oktober 2021

Jonge cipiers voor de leeuwen gegooid in overvolle gevangenis: “Hier is de sleutel, begin er maar aan.”

HLN
Jonge cipiers voor de leeuwen gegooid in overvolle gevangenis: "Hier is de sleutel, begin er maar aan."
Het personeel van de Antwerpse gevangenis heeft vrijdagnamiddag het werk neergelegd. De cellen zitten overvol: 740 gedetineerden waar er eigenlijk maar plaats is voor ruim 400 man. De cipiers klopten bij burgemeester Bart De Wever aan voor steun om snel 30 extra personeelsleden aan te werven. "Zelfs onze nieuwe krachten dreigen af te haken omdat zij hun werk van penitentiair beambte niet serieus kunnen uitvoeren", reclameerden de cipiers.
Lees verder

3 kinderen over Squid Game: "Als ik schrik had gekregen, was ik naar mama gegaan." Zo bescherm je je kind tegen televisiegeweld volgens mediapedagoog
De laatste weken is er veel te doen rond televisiegeweld en het effect op minderjarige kinderen. De aanleiding was - en is nog steeds - 'Squid Game', de Koreaanse horrorreeks waarin verliezers van kinderspelletjes op een gewelddadige manier sterven. De 16+-reeks werd bekroond tot de populairste Netflix-serie ooit, maar heeft ook een donker kantje. Want steeds meer minderjarigen spelen het bloederige concept na in de realiteit. Is zo'n gewelddadige serie dus wel zo gezond voor minderjarige kijkertjes? Een mediapedagoog geeft uitleg. "De gevoeligheid van een kind voor dergelijk geweld hangt af van een aantal factoren."
Lees verder

Siska Schoeters en Tomas De Soete gaan na 14 jaar uit elkaar: "Alles gegeven wat we konden"
Jammer nieuws voor Siska Schoeters (39) en Tomas De Soete (45). De twee hebben beslist om na een relatie van veertien jaar elk hun eigen weg te gaan. "Het was en hevige liefde, we hebben hard gelachen, hard gehuild, hard geleefd en alles gegeven voor elkaar wat we konden", laat Siska weten op Instagram.
Lees verder

Na aantal hobbels volgt nu ultiem liefdesgeluk voor Kat Kerkhofs en Dries Mertens: "Ik kijk uit naar een rustiger ritme"
Het is u vast niet ontgaan: Dries Mertens (34) en Kat Kerkhofs (33) verwachten hun eerste kindje samen. De kers op de taart voor het koppel dat al sinds hun jeugdjaren aan elkaars zijde staat. Al was het niet altijd een sprookje vol rozengeur en maneschijn: hun relatie kende ook de nodige ups en downs, en de twee gingen op bepaalde momenten zelfs eventjes uit elkaar. Een overzicht van hun romance die nu al 22 jaar duurt.
Lees verder

Majesteitsschennis niet langer verboden: zij belandden destijds wel nog in het justitiepaleis
Het Grondwettelijk Hof heeft geoordeeld dat de wet op majesteitsschennis uit 1847, die verbiedt de koning te beledigen, strijdig is met de vrijheid van meningsuiting. Op het beledigen van de vorst staan boetes en celstraffen. N-VA, dat in 2013 via onder meer toenmalig Kamerlid Theo Francken voorstelde de wet op majesteitsschennis te schrappen, wil na dit arrest de wet versneld schrappen. Slechts enkele landgenoten wisten van de prins geen kwaad en kwamen in de voorbije 174 jaar wegens majesteitsschennis in nauwe schoentjes. Een bloemlezing.
Lees verder

Vijf studenten gruwelijk vermoord op amper vier dagen tijd: het waargebeurde verhaal achter 'Scream'
Nog twee nachtjes slapen en dan is het weer Halloween. Het ideale moment om in de geschiedenis van gekende horrorfilms te duiken, die soms nog gruwelijker is dan wat we op het scherm te zien kregen. Vandaag: het waargebeurde verhaal van Danny Rolling, die onder de noemer 'Gainesville Ripper' vijf studenten op brutale manier om het leven bracht, en zo de inspiratie werd voor vijf 'Scream'-films. Door een ongelukkig toeval werd hij echter pas na twee jaar ontmaskerd...
Lees verder

Microsoft stoot Apple van troon als grootste beursgenoteerde bedrijf
Niet langer Apple, maar wel Microsoft is op dit moment het grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld. Het aandeel Microsoft steeg vrijdag op de beurs van New York, terwijl dat van Apple terrein verloor.
Lees verder

Je vervelen in de herfstvakantie? Niet met deze tips van onze redactie!
Oei, herfstvakantie... Die staat bij uw kroost zonder twijfel al een tijdje groot aangestipt in de agenda. Maar wat te doen wanneer die vakantie z'n naam helemaal waar maakt en 'grijs' het woord van elke dag wordt? Wel, laat die afstandsbediening van de televisie toch maar liggen, en lees hieronder even verder!
Lees verder

Naamsverandering Facebook belachelijk gemaakt door sprekers van het Hebreeuws: "In onze taal betekent het 'dood'"
De naamsverandering van het moederbedrijf Facebook naar 'Meta' werd de laatste uren al druk besproken op sociale media. Volgens topman Mark Zuckerberg dekte de oude naam van het sociale netwerk "de lading niet meer". Voor sprekers van het Hebreeuws heeft de nieuwe benaming echter een dubbele betekenis, wat zorgde voor de nodige golf van reacties.
Lees verder

Federale regering richt de blik op groene waterstof
Willen we de zware industrie en het zwaar transport koolstofneutraal maken, dan is er massale import van groene waterstof nodig. Een eerste federale waterstofstrategie moet daar werk van maken.
Lees verder

Kwetsbaarste gezinnen krijgen nog voor Kerstmis hun 80 euro korting op energiefactuur
De energiecheque van 80 euro die kwetsbare gezinnen krijgen om hun energiefactuur te verlagen zal nog voor Kerstmis worden uitbetaald. Dat verzekert minister van Economie en PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne.
Lees verder

"Hij is al groter dan jij!" Blije en grappige reacties op aankondiging Dries Mertens over komst van 'Baby Ciro'
Het regent reacties op het nieuws dat Dries Mertens (34) en zijn vrouw Kat Kerkhofs dit voorjaar hun eerste kindje mogen verwelkomen, maar er wordt ook wat geplaagd. "Hij is al groter dan jij", grapt Arek Milik, oude bekende van Mertens bij Napoli.
Lees verder

Hedendaagse 'heks' Elfi De Bruyn (36) geeft DIY-tips voor meer magie in je leven. "Een paars kristal kan helpen tegen hoofdpijn en nachtmerries"
Helemaal op tijd voor Halloween: hekserij is opnieuw springlevend. Er lopen verschillende tentoonstellingen over de meest 'duivelse' vrouwen uit onze geschiedenis, en op TikTok ontpoppen meisjes zich tot moderne, spirituele heksen. Ook Elfi De Bruyn (36) houdt zich bezig met kristalelixirs, de helende krachten van kruiden en regenboogaltaarkaarsen. Ze geeft enkele tips en DIY-trucjes die magie strooien over je leven.
Lees verder

Shia LaBeouf was bijna te zien in 'Call Me By Your Name', maar werd dan toch ontslagen
Het romantische drama 'Call Me By Your Name', met Timothée Chalamet (25) en Armie Hammer (35), had er heel anders uitgezien als Shia LaBeouf (35) in de hoofdrol was gecast. De voormalige Disney Channel-ster was in de running om Hammers personage Oliver te spelen, die het oudere vriendje is van Chalamets Elio.
Lees verder

Immens verdriet, onmetelijke vreugde, één datum: dag op dag drie jaar na het afscheid van dochtertje Ellie, verwelkomt koppel haar zusje Léa
29 juli. Voor Ine Lamaire (27) en Dimitri Simoen (31) uit het West-Vlaamse Staden is het een dag met zowel een gouden als een donker randje. Een dag van overweldigend geluk en onmenselijk verdriet. Drie maanden geleden mochten ze de kleine Léa in hun gezinnetje verwelkomen, dag op dag drie jaar nadat ze afscheid moesten nemen van haar zusje Ellie. "Maar Ellie is echt een deel van ons gezin. Net daarom denk ik niet dat we Léa's verjaardag ooit echt op 29 juli zelf zullen vieren."
Lees verder

Airbus voert testvlucht uit volledig op biobrandstof
De Europese vliegtuigbouwer Airbus en Franse luchtvaartondernemingen hebben een testvlucht uitgevoerd met een vliegtuig dat vloog op 100 procent biobrandstof.
Lees verder

Synthetische cannabis maakt opmars in ons land: "De ouders van gebruikers zijn doodsbang"
Synthetische cannabis rukt op in ons land. Scholen slaan alarm en het parket onderzoekt de nieuwe drugs nadat het zogeheten 'sloth juice' circuleert onder Antwerpse scholieren. En dat is niet zonder gevaar: zo zijn er in Duitsland vermoedens van 38 overlijdens die gelinkt zijn aan het gebruik ervan. "Het kan leiden tot psychoses, slapeloosheid of waanbeelden", waarschuwt toxicoloog Jan Tytgat.
Lees verder

3M moet productieprocessen met PFAS-uitstoot tijdelijk stopzetten
Het chemiebedrijf 3M in Zwijndrecht moet de productieprocessen met PFAS-uitstoot minstens tijdelijk stopzetten. Dat hebben de Omgevingsinspectie en het Agentschap Zorg en Gezondheid beslist. Vlaams minister van Omgeving, Zuhal Demir (N-VA), had na de resultaten van bloedonderzoeken bij de buurtbewoners van 3M garanties geëist dat de inwoners niet verder zouden worden blootgesteld aan bijkomende risico's. Tijdens de hoorzitting van gisteren kwamen die garanties van 3M er blijkbaar niet, vindt de Omgevingsinspectie.
Lees verder

Ancelotti: "Als een speler in januari wil vertrekken, zal ik hem niet tegenhouden", maar Hazard wíl niet weg uit Madrid
Gelukkig voor Real Madrid zijn er de vrienden van FC Barcelona. Niemand in Spanje die oog heeft voor de 5 op 12 in de competitie van De Koninklijke – de chaos in Catalonië gaat met alle aandacht lopen. Toch viel tijdens de persconferentie van Carlo Ancelotti de onvermijdelijke Eden Hazard-vraag...
Lees verder

Mohamed (44), de man die zijn leven gaf door twee broertjes te willen redden: "Voor ons blijft hij voor altijd een held"
Wat een heldendaad moest worden, draaide donderdagnamiddag uit in een tragedie voor Mohamed Attmani (44) uit Halle. De man probeerde twee broertjes van de verdrinkingsdood te redden uit een vijver, maar bezweek zelf in het water door een koudeshock. "Momo had een gouden hart, dat het spijtig genoeg heeft begeven", treurt zijn familie. Een hardwerkende man voor wie zijn kinderen boven alles gingen en die iedereen hielp waar nodig. "Die duikactie typeerde hem zo hard", zegt zijn schoonbroer Kamel (37). De familie beraadt zich intussen om een klacht neer te leggen.
Lees verder