Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 10 oktober 2021

INTERVIEW. Neurochirurg en ‘Topdokter’ Veerle Visser-Vandewalle hoopt ons allen mentaal weerbaarder te maken: “...

HLN
INTERVIEW. Neurochirurg en 'Topdokter' Veerle Visser-Vandewalle hoopt ons allen mentaal weerbaarder te maken: "We moeten niet al onze problemen zelf oplossen"
Binnenkort richt Rode Neuzen Dag de schijnwerpers op het belang van mentale weerbaarheid bij jongeren. Een onderwerp dat ook Veerle Visser-Vandewalle (56) - u kent haar als hersenchirurg uit 'Topdokters' - na aan het hart ligt. "De jeugd heeft het tijdens corona echt zeer zwaar gehad, maar waar werd op gefocust? Op jongeren die wilden feesten. Daar gaat mijn haar van overeind staan", zegt ze strijdvaardig in Dag Allemaal.
Lees verder

92-jarige vrouw zwaargewond na aanrijding door bestelwagen
Een 92-jarige vrouw uit Bree is zwaargewond naar het ziekenhuis overgebracht nadat ze aangereden werd door een bestelwagen. De vrouw stond op het moment van het ongeval op haar eigen oprit.
Lees verder

"Laten we niet ál te gek doen": onze chef voetbal ziet hoe het publiek zijn geloof in Rode Duivels nog wat meer kwijt is, maar roept op tot kalmte
Twee opeenvolgende nederlagen voor de Rode Duivels onder Roberto Martínez. Een negatieve primeur is dat, maar onze chef voetbal Stephan Keygnaert stelt de bondscoach niet meteen in vraag. Achtergrond bij de twee nederlagen van de Rode Duivels in de Final Four van de Nations League. "De defensieve lacunes zullen in de toekomst niet zozeer opgelost moeten worden door een injectie aan individueel talent, maar dienen een collectief antwoord te krijgen. En dát is dan weer, jazeker, de verantwoordelijkheid van de coach."
Lees verder

"Ik heb Rosa niet kunnen redden. Ze verdronk in Ourthe": vrienden van slachtoffer (15) van waterramp nemen deel aan klimaatmars
De overstromingen afgelopen zomer hebben velen extra gemotiveerd om deel te nemen aan de klimaatmars, die tienduizenden mensen op de been bracht in Brussel. Volgens de deelnemers is nog eens duidelijk geworden dat de politiek vooral aan de zijlijn blijft toekijken. Dat vinden ook de vrienden van Rosa, een 15-jarig meisje dat op kamp in de Ardennen meegesleurd werd door het water en stierf.
Lees verder

Duizenden Polen op straat pro Europa "de plaats van Polen is in Europa"
In Polen zijn over het hele land duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen het omstreden oordeel van het Grondwettelijk Hof van eerder deze week en voor het behoud van het lidmaatschap van Europese Unie. In Warschau verzamelden de manifestanten op het Paleisplein. Ze zwaaiden er met Poolse en Europese vlaggen en riepen: "We blijven" en "We zijn Europa". Ook in Gdansk, Poznan, Szczecin en in Krakau werd er betoogd.
Lees verder

Elise Mertens ondanks snelle exit Indian Wells toch naar de Masters? Ze mag nog steeds hopen
Elise Mertens (WTA 18) maakte geen al te beste beurt vrijdagnacht in Indian Wells. Nederlaag (6-3, 4-6, 4-6) tegen lucky loser Jasmine Paolini (WTA 63). Nog vier weken tot aan de Masters.
Lees verder

LIVE. Spanje en Frankrijk strijden om Nations League - Beide coaches voeren twee wissels door
• Aftrap: 20u45
Lees verder

Akkoord over begroting waarschijnlijk niet voor vandaag, regering buigt zich nog over details
Premier Alexander De Croo en de topministers van de federale regering zetten zondag de begrotingsonderhandelingen voort. Ze zitten al sinds de middag samen en zouden vanavond nog niet tot een akkoord komen, zo is vernomen uit betrouwbare bron.
Lees verder

50 appartementsbewoners geëvacueerd voor brand in Gavere: politie arresteert flatbewoonster voor brandstichting
Aan de Stationsstraat in Gavere is zondagavond een appartementsgebouw met een vijftigtal bewoners ontruimd. Er was brand op de eerste verdieping. Alles wijst op kwaad opzet.
Lees verder

LIVE. Meteen Frans gevaar: Pogba zondert Benzema héérlijk af, maar diens teruglegger vindt geen ploegmaat
• Aftrap: 20u45
Lees verder

Oostenrijkse president roept partijen op wederzijds vertrouwen te herstellen nu regeringscrisis is overwonnen
De Oostenrijkse president Alexander Van der Bellen roept de coalitiepartijen ÖVP en Groenen op om doelgericht en zakelijk te werken, nu de regeringscrisis is overwonnen. Het is belangrijk dat het wederzijdse vertrouwen wordt hersteld, zei Van der Bellen zondagavond in Wenen.
Lees verder

Ingenieur Amerikaanse marine was van plan om geheimen over kernonderzeeërs te verkopen
Een ingenieur van de Amerikaanse marine zou volgens justitie hebben geprobeerd om geheime informatie over de bouw van reactoren van kernonderzeeërs te verkopen aan een buitenlandse inlichtingendienst. De 42-jarige had toegang tot als 'top secret' ingeschaalde vertrouwelijke informatie. Hij en zijn vrouw zijn dit weekend opgepakt, meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie zondag. Ze zullen zich moeten verantwoorden voor poging tot spionage en overtreding van de geheimhoudingsplicht.
Lees verder

LIVE. Weinig kansen in nerveuze finale, vrije trap Alonso gaat er ver naast
• Aftrap: 20u45
Lees verder

Zo verkent videogame-expo 'Game On' de uithoeken van de gamingcultuur
Ja, Groningen is ver: vanaf iedere voordeur in Vlaanderen ben je sneller in Parijs of Londen dan in de Noord-Nederlandse stad. Maar het is evengoed een fijne stek voor een citytripje, en als je een gamer bent is ook de zopas neergestreken tentoonstelling Game On – Experience 50 years of videogames een must. Vooral omdat ze ook de uithoeken van het medium, en de cultuur erachter, exploreert.
Lees verder

Vliegtuig maakt noodlanding in New York nadat passagier "incident" veroorzaakte
Op de luchthaven LaGuardia in New York heeft een vliegtuig zaterdag een noodlanding moeten uitvoeren door het verdachte gedrag van een van de passagiers. Dat melden de luchtvaartautoriteit FAA en de bevoegde politiedienst.
Lees verder

LIVE. Frustraties groeien: Pogba zet medemaats op scherp met wilde gebaren
• Aftrap: 20u45
Lees verder

Eli Iserbyt wint Wereldbekermanche in Waterloo, vrees voor sleutelbeenbreuk bij Thibau Nys na harde smak
Eli Iserbyt heeft in het Amerikaanse Waterloo de eerste Wereldbekermanche gewonnen. De Europese kampioen rekende na driekwart cross af met ploegmaat Michael Vanthourenhout. Minder goed nieuws bij Thibau Nys, die viel op het vettige asfalt. Er wordt gevreesd voor een sleutelbeenbreuk.
Lees verder

LIVE. De Fransen doen het opnieuw: Mbappé held van de natie met goal waar ferme buitenspelgeur aan hangt
• Aftrap: 20u45
Lees verder

Belgische helikopter ingezet bij reddingsactie van migranten voor Franse kust
Zondagmiddag is de NH90-helikopter vanuit de luchtmachtbasis van Koksijde ingezet bij een reddingsactie voor de Franse kust. De Franse autoriteiten schakelden de Belgische heli in voor een zoektocht naar een zinkende rubberboot met 38 migranten. Uiteindelijk konden alle opvarenden gered worden.
Lees verder

De Haan kraait het hardst: Benzema en Mbappé schenken Frankrijk Nations League na nieuwe comeback
Opnieuw heeft Frankrijk het geflikt. Herrezen uit de dood. 2-0 achter tegen België, in de finale van de Nations League tegen Spanje na een uur Stratego tegen het canvas via Oyarzabal. Maar Benzema - momenteel de beste spits ter wereld? - met een héérlijke goal en Mbappé (nog via een Spaanse voet en dus geen offside) keerden de situatie helemaal om. De Duivels kennen er alles van. De Haan kraaide het hardst, deze week in Turijn en Milaan. Deschamps mag er na de Wereldbeker nog een prijs(je) bijschrijven op het palmares.
Lees verder