Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 6 oktober 2021

“In 70 à 90 procent van de huizen kan je asbest vinden”: de risico's en beste aanpak volgens expert

HLN
"In 70 à 90 procent van de huizen kan je asbest vinden": de risico's en beste aanpak volgens expert
De voorbije jaren is al voor miljoenen vierkante meters aan asbest verwijderd in ons land. Toch duikt het schadelijke materiaal nog dagelijks op in oude gebouwen. Hoe herken het bouwmateriaal? Kun je het zelf veilig verwijderen? En wat zijn de risico's? Jan Verheyen van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) wijst de weg. "Zeker wanneer je losse asbestvezels inademt kan je zwaar ziek worden."
Lees verder

Europese Commissie lanceert volgende week 'toolbox' voor lidstaten om energiefactuur te verlagen
De Europese Commissie moedigt de lidstaten aan om maatregelen te nemen tegen de hoge energieprijzen. Om hen daarbij te helpen, zal ze woensdag 13 oktober een 'toolbox' voorstellen van ingrepen die op korte en middellange termijn de factuur voor burgers en bedrijven kunnen verlichten. Dat heeft commissaris voor Energie Kadri Simson aangekondigd in het Europees Parlement.
Lees verder

Duitse Groenen willen coalitie met SPD en FDP
De Duitse Groenen willen formele gesprekken opstarten met de centrumlinkse SPD en de liberale FDP, om een coalitieregering te vormen. Dat meldt covoorzitter Analena Baerbock woensdag in Berlijn.
Lees verder

OPROEP. Hoe bespaart u zelf op uw energiefactuur?
Energiewaakhond Creg roept op om te besparen op energie. Hoe bespaart u zelf op uw energiefactuur? En weet u ook wat dat oplevert? Laat het ons weten op tatiana.triest@dpgmedia.be. Vergeet niet uw naam en telefoonnummer mee te geven zodat we u kunnen contacteren. Bedankt!
Lees verder

Kirsten Flipkens klopt Poolse en plaatst zich voor de hoofdtabel in Indian Wells
Kirsten Flipkens (WTA 135) heeft zich dinsdag geplaatst voor de hoofdtabel van het prestigieuze WTA-toernooi in het Amerikaanse Indian Wells. De 35-jarige Kempense versloeg in haar tweede (en laatste) kwalificatieronde de Poolse Katarzyna Kawa (WTA 163) in 3 sets (2-6, 6-2, 6-3).
Lees verder

Alpen kleuren wit: eerste sneeuwdump van het nieuwe winterseizoen
De Alpen kleuren deze week voor het eerst na de zomer voor een groot deel wit. Niet alleen de hoogste bergtoppen krijgen een verse laag. De sneeuwgrens zakt zelfs tot onder 1.500 meter. Op sommige plaatsen wordt een halve meter sneeuw of zelfs meer verwacht.
Lees verder

Hooverphonic opnieuw op tournee met orkest
Hooverphonic gaat opnieuw touren. En niet zomaar: Alex Callier, Raymond Geerts en Geike Arnaerts brengen een heus orkest mee naar de concertzalen.
Lees verder

Alpen kleuren wit: eerste sneeuwdump van het nieuwe winterseizoen
De Alpen kleuren deze week voor het eerst na de zomer voor een groot deel wit. Niet alleen de hoogste bergtoppen krijgen een verse laag. De sneeuwgrens zakt zelfs tot onder 1.500 meter. Op sommige plaatsen wordt een halve meter sneeuw of zelfs meer verwacht.
Lees verder

'Temptation'-Deborah zoekt naar liefdesnest in 'Huizenjagers': "Met Tim droomde ik van kinderen, nu niet meer"
Het hoofdstuk 'Timtation' heeft ze definitief afgesloten. Voormalig 'Temptation Island'-deelneemster Deborah Leemans (29) wil zich zo vlug mogelijk settelen met haar vriend Bruno (42). Daarom gaan ze in 'Huizenjagers' op zoek naar hun droomhuis. Een tv-passage die naar meer smaakt, vertelt ze in dit gesprek over het verleden, het heden en de toekomst. Wat doet ze nu van job? Hoe leerde ze Bruno kennen? En heeft ze nog contact met Tim? "Ik word nog heel vaak herkend, zelfs mét mondmasker."
Lees verder

Zus van spoorloze Brian Laundrie smeekt hem om zichzelf aan te geven bij de politie: "Als ik zou weten waar hij is, zou ik hem zelf inleveren"
De zus van Brian Laundrie, de 23-jarige man die een belangrijke rol speelt in de moordzaak van zijn 22-jarige verloofde Gabby Petito, roept haar broer op om zichzelf bij de politie aan te geven. Cassie Laundrie weet naar eigen zeggen niet waar haar broer is, "maar als ik het zou weten, zou ik hem zelf inleveren", vertelde ze tijdens een interview met de Amerikaanse pers. De vrouw beweert dat ze met de politie meewerkt, omdat ze "meeleeft" met de familie van de vermoorde Gabby.
Lees verder

Voor 11 euro naar de psycholoog, kan dat nu eigenlijk? En wat gebeurt er met uw geheimen? Wij legden ons oor te luister bij de psychologen zelf
Betaalbare psychologische zorg, voor iedereen, vanaf september. Zo klonk het afgelopen zomer bij Vooruit. Uw krant ging zodoende op zoek naar een psycholoog voor de prijs van een dagschotel. We kwamen met honger terug. De nieuwe regeling staat nog in kinderschoenen, en belangrijker: enkele psychologenverenigingen trekken naar de Raad van State, want het beroepsgeheim staat onder druk. Dat is ook voor u als patiënt van belang.
Lees verder

Ed Sheeran brengt in december kerstlied met Elton John uit
De Britse zanger Ed Sheeran (30) heeft een kerstlied gemaakt met zijn vriend en collega Elton John (74). Dat vertelde Sheeran woensdag in de ochtendshow Jan-Willem Start op! op NPO Radio 2. De plaat komt over twee maanden uit "and it will be fucking great", aldus de zanger.
Lees verder

Je woning energiezuinig maken: wat kan je met 500, 5.000 en 10.000 euro?
Nu de energieprijzen de pan uit swingen is het interessanter dan ooit om uit te zoeken hoe je je woning (nog) energiezuiniger kan maken. Er zijn heel wat maatregelen die je energiefactuur aanzienlijk drukken en meteen ook zorgen voor meer wooncomfort. Bouwsite Livios legt uit hoe je met elk budget verschil kan maken.
Lees verder

Actievoerster Extinction Rebellion tegen de grond gewerkt op catwalk Louis Vuitton in Parijs
Een actievoerster is gisteren in Parijs de catwalk opgelopen tijdens een show van Louis Vuitton. Ze toonde het publiek een spandoek met de slogan 'overconsumptie = uitsterving'. De security greep in en voerde de vrouw af.
Lees verder

OPROEP. Hoe leerden jij en je geliefde elkaar kennen? NINA wil jullie verhaal horen
In een nieuwe reeks op HLN en nina.be willen we mooie, unieke, ontroerende of grappige verhalen brengen over hoe geliefden elkaar leerden kennen en het hof maakten. Heb jij zo'n verhaal, dan zijn we nog naar jou op zoek.
Lees verder

Nederlandse inzending trekt zich terug uit Miss World-verkiezing: "Niet klaar voor vaccin"
Dilay Willemstein, die Nederland in Puerto Rico zou vertegenwoordigen in de Miss World-verkiezing, trekt zich terug. Om mee te kunnen doen aan de schoonheidswedstrijd moet ze gevaccineerd zijn en dat wil ze niet. "Ik ben er nog niet klaar voor om de prik te nemen. Ik voel me er niet goed bij", laat ze weten.
Lees verder

Heisa in 'Tiger King'-land: Joe Exotic dreigt BBC aan te klagen, Carole Baskin verbiedt makers om nog beelden van haar te gebruiken
De hoofdrolspelers uit de populaire Netflixserie 'Tiger King' zorgen opnieuw voor heisa. Joe Exotic (58) beweert dat de BBC zijn nummer 'Here Kitty Kitty' zonder zijn toestemming heeft gebruikt en wil de zender voor de rechter slepen. Carole Baskin (60) verbiedt de makers van 'Tiger King' dan weer om beelden van haar te gebruiken in het tweede seizoen.
Lees verder

Stookolieprijs schiet opnieuw de hoogte in: 86 procent duurder dan vorig jaar
De stookolieprijs gaat vandaag opnieuw de hoogte in: er komt 2,3 eurocent per liter bij de maximumprijs voor bestellingen vanaf 2.000 liter, zo meldt de FOD Economie. Net nu is er veel vraag naar mazout, zegt de Belgische federatie van brandstoffenhandelaars (Brafco).
Lees verder

Red Lions vallen ondanks olympische titel naast de prijzen op Star Awards: "Er hapert iets aan het systeem"
De Internationale Hockey Federatie FIH maakte de winnaars van de Star Awards – de beste hockeyspelers van het jaar – bekend en zeer opvallend: de Red Lions, de gouden medaillewinnaars van Tokio 2021, vallen niet in de prijzen.
Lees verder

De een gaat boeren, de ander wordt manager: indrukwekkend lijstje afzwaaiers dit jaar samen goed voor meer dan 300 zeges in peloton
Nog wat Italiaanse koersen en dan zit het wielerseizoen er definitief op. Zoals elk jaar wuift het peloton een pak renners voorgoed uit, al oogt het lijstje dit jaar echt wel stevig. Wij lichten er tien opvallende namen met een meestal flink palmares uit. Van André Greipel over Fabio Aru tot Kenny De Ketele.
Lees verder