Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 29 oktober 2021

Frankrijk voert dreigementen op in visserijdispuut, Britse boten beboet

Frankrijk voert dreigementen op in visserijdispuut, Britse boten beboet

Als Groot-Brittannië voor volgende week dinsdag niet met een oplossing komt voor de vergunningen aan Franse vissers, dreigt Frankrijk er onder andere mee Britse vissers de toegang tot havens te ontzeggen. Twee Britse boten werden al beboet, de Britse regering noemt de dreigementen onwettelijk.

Lees verder

Agoria: 'Bedrijven moeten coronapas voor werknemers kunnen verplichten'

Bedrijven moeten de mogelijkheid krijgen om de coronapas te verplichten voor werknemers op de werkvloer. Dat vindt althans technologiefederatie Agoria. 'Wie pertinent weigert, moet zonder loon terug naar huis gestuurd kunnen worden', zegt ceo Bart Steukers. Het voorstel krijgt bijval van Unizo.

Lees verder

Auto met jong gezin belandt op dak na val van openstaande brug

In Leuven beleefde een gezin de schrik van hun leven toen ze met hun auto zich op een brug begaven die plots openging om een boot door te laten. De auto viel van de brug en kwam terecht op zijn dak op de gesloten slagbomen. De brandweer bevrijdden een man, een vrouw en een kindje van anderhalf uit de auto. Ze zijn lichtgewond. Het incident wordt verder onderzocht.

Lees verder

VS eisen opnieuw uitlevering, maar Julian Assange mag straf in Australië uitzitten

De Verenigde Staten hebben in beroep opnieuw de uitlevering gevraagd van Julian Assange, nadat een Britse rechter eerder had geoordeeld dat de mentale toestand van de Wikileaks-oprichter zo'n uitlevering niet toelaat. Assange mag zijn straf van de Amerikanen wel in vaderland Australië uitzitten.

Lees verder

En plots speelden twee top-ceo's een rondje 'wie heeft de grootste'

Tijdens het debat van De Grote Shift woensdag begon Jacques Beuckelaers, de ceo van TotalEnergies Belgium, over de krakers die hij gebruikt in zijn bedrijf. Al snel betrok hij de ceo van BASF Antwerpen in het gesprek. 'Ik heb twee krakers'. 'Die van ons is groter', zo klonk het. Wat doet een kraker? Het zet nafta of vloeibaar aardgas om in basisbouwstenen, die het begin zijn van vele chemische waardeketens. Bekijk de ludieke discussie hierboven.

Lees verder

'Meghan Markle slachtoffer van gecoördineerde haatcampagne op Twitter'

De hertogin van Sussex, Meghan Markle, is het slachtoffer geworden van een doelbewuste haat- en desinformatiecampagne op Twitter. Dat concludeert een rapport van Bot Sentinel, dat de 83 accounts identificeerde die achter het merendeel van de beledigende tweets aan het adres van Meghan en haar man Harry zitten.

Lees verder

Eetbare Guernica op chocolade-expo in Parijs

De eerste dag van de 26ste editie van de Parijse chocoladebeurs Salon du Chocolat trok heel wat belangstelling. Een chocolade-replica van Guernica, het iconische schilderij van Pablo Picasso, is er vandaag te bezichtigen en moet de gastronomische fierheid van het Baskenland onderstrepen. Er vond ook een modeshow plaats waarin de modellen kleren droegen met van chocolade gemaakte accenten. De beurs loopt nog tot 1 november.

Lees verder

IS-beul Hicham Chaib krijgt levenslang en verliest Belgische nationaliteit

Het Antwerpse hof van assisen heeft Hicham Chaib donderdag na een uur beraadslaging bij verstek veroordeeld tot de levenslange opsluiting voor een terroristische moord in Syrië. Het voormalige kopstuk van Sharia4Belgium wordt ook vijftien jaar ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank en verliest zijn Belgische nationaliteit.

Lees verder

Supporter die onwel werd tijdens voetbalmatch Lierse-OH Leuven is overleden

De Lierse-supporter die woensdagavond tijdens het bekerduel op de tribunes van het Lisp onwel werd, is overleden. Dat maakte Lierse donderdag bekend op Twitter. De man, een trouwe supporter van de Pallieters, werd 86 jaar.

Lees verder

Joe Biden ziet ook betaald ouderschapsverlof verdwijnen uit zijn plannen

Senator Joe Manchin is erop gebrand om betaald ouderschapsverlof te torpederen uit Joe Bidens ambitieuze binnenlandse programma. Het is de laatste episode in wekenlang getouwtrek tussen de Democraten en twee senatoren uit hun eigen rangen.

Lees verder

Gemeente Zwijndrecht stelt 3M in gebreke

Zwijndrecht stelt chemiebedrijf 3M in gebreke in het kader van de PFOS-vervuiling. Dat heeft het gemeentebestuur bekendgemaakt op een persconferentie. Zwijndrecht vraagt ook een financiële compensatie van de Vlaamse overheid om de kosten in het dossier te dekken.

Lees verder

Marathonloper Bashir Abdi bekroont topjaar met Nationale Trofee voor Sportverdienste

Bashir Abdi heeft donderdag in het stadhuis van Brussel de 93ste Nationale Trofee voor Sportverdienste, een prijs die een atleet slechts eenmaal kan winnen in zijn carrière, mogen ontvangen. De 32-jarige Belg van Somalische afkomst schitterde dit jaar met een bronzen medaille op de marathon op de Olympische Spelen.

Lees verder

Prijzen swingen de pan uit: inflatie gestegen tot hoogste peil sinds 2008

De inflatie is in oktober gestegen tot 4,16 procent. Dat meldt de FOD Economie. Het gaat om het hoogste niveau sinds oktober 2008, toen de inflatie 4,72 procent bedroeg.

Lees verder

Naast onze energierekening piekt ook onze tankrekening

Afgelopen weken zijn naast de energie- ook de brandstofprijzen de pan uitgeschoten. Zowel voor een liter benzine als een liter diesel betaal je nu 1,754 euro. Dat is de maximumprijs per liter. Gelukkig betaal je in praktijk meestal iets minder.

Lees verder

Brussel is ideaal voor de start van je loopbaan

Brussel is the place to be voor je loopbaanstart. Want maak je het hier waar, dan vind je later overal je draai. De hoofdstad is als werkplek een geweldige leerschool en dat geldt voor alle profielen, zeggen onze Brusselse werkgevers tijdens het laatste Jobat panelgesprek over werken in Brussel.

Lees verder

In Amsterdam knapt een zelfvarend bootje, de Roboat, het vuile werk op

Het Amsterdams Institute for Advanced Metropolitan Solutions creëerde de Roboat, een zelfvarend bootje. Na vier jaar experimenteren werden woensdag de eerste twee functionele Roboats tentoongesteld. Tijdens een testperiode zal het vaartuig vuilnis vervoeren. Op langere termijn is het de bedoeling dat ook mensen vervoerd kunnen worden. Het project wil de waterwegen gebruiken om het wegverkeer te verlichten.

Lees verder

Vakbonden dreigen met staking in verzekeringssector

De vakbonden hebben een stakingsaanzegging ingediend voor de verzekeringssector. Die kan ingaan vanaf 8 november. Ze zijn ontevreden over de loonvoorstellen voor komend jaar.

Lees verder

Verbod op 'majesteitsschennis' is in strijd met vrije meningsuiting, oordeelt Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof veegt het Belgische verbod op 'majesteitsschennis' van tafel. Het arrest kwam er nadat België een Spaanse rapper weigerde uit te leveren.

Lees verder

Racen op hoge hakken en in extravagante kostuums in Washington DC

Dinsdag ging de High Heel Drag Race door in Washington DC. Het event is een feest voor iedereen, maar vooral voor de lgbtq-gemeenschap. De burgemeester van de stad, Muriel Bowser, is trots: 'het is onze diversiteit die ons sterk maakt'.

Lees verder

Night of the Proms stelt 'Dankeditie voor de Zorg' uit

De stijgende ziekenhuisopnames door covid-19 nopen het muziekfestival Night of the Proms ertoe na de reguliere concerten ook de 'Dankeditie voor de Zorg' op 19 en 20 november in het Antwerpse Sportpaleis uit te stellen. De 'Dankeditie' - om de zorgmedewerkers te bedanken voor hun inzet tijdens de coronacrisis - zou in het voorjaar doorgaan.

Lees verder

Podcasttips | Heeft deze man 'dode ogen'? Tom Hanks vindt van wel

'Connor Ratliff heeft dode ogen.' Zei Tom Hanks dat echt? In Dead eyes zoekt de acteur het uit. In Afscheid van een auto bivakkeert een theatermaker op 60 autosnelwegparkings. En het Britse Uncanny nodigt uit tot een halfuurtje griezelen.

Lees verder

Dinosaurus neemt het woord in klimaatcampagne: 'Ik weet wel het een en ander van uitsterven'

In aanloop naar de COP26, de klimaatconferentie van de Verenigde Naties, lanceert het VN-Ontwikkelingsprogramma de campagne 'Don't Choose Extinction'. In het filmpje dat ze daarvoor de wereld instuurden, komt er een dinosaurus de Algemene Vergadering in New York City binnengewandeld. Hij neemt het woord en heeft een niet mis te verstane boodschap: 'Wij hadden meteorieten, wat is jullie excuus?'.

Lees verder

Luid applaus in Italiaanse senaat na blokkeren wetsvoorstel tegen homofobie

De Italiaanse Senaat heeft tegen de verdere behandeling van een wet gestemd die discriminatie tegen lgbti'ers strafbaar stelt. Er klonk luid applaus, naast enkele protestkreten.

Lees verder

Man verdronken in vijver in Halle, twee kinderen uit water gehaald

In de August De Maeghtlaan in Halle zijn donderdagnamiddag twee kinderen en een volwassen man in een vijver terechtgekomen. De man is overleden, maar de twee kinderen konden uit het water gehaald worden. Eén kind wordt nog gereanimeerd. Dat meldt het parket Halle-Vilvoorde.

Lees verder

Cristiano Ronaldo wordt opnieuw papa van tweeling

De Portugese superster Cristiano Ronaldo en zijn vriendin Georgina Rodriguez zijn in blijde verwachting van een tweeling. Dat maakten ze donderdag in een gezamenlijke mededeling op Instagram bekend.

Lees verder

Red Flames moeten voorbij Frankrijk en Italië op EK 2022

De Red Flames kennen hun tegenstanders voor de groepsfase van het komende EK voetbal voor vrouwen. Dat wordt van 6 tot 31 juli 2022 in Engeland gespeeld. Tessa Wullaert en co nemen het in groep D op tegen Frankrijk, Italië en IJsland.

Lees verder

Sihame El Kaouakibi kreeg 1,3 miljoen Vlaamse subsidie

1.363.622 euro. Dat is het precieze bedrag aan subsidies dat Sihame El Kaouakibi de afgelopen jaren ontving van de Vlaamse overheid.

Lees verder

Facebook Inc. wordt Meta

Het bedrijf achter het sociale netwerk Facebook verandert zijn naam van Facebook Inc. naar Meta. Zo toont het dat niet zijn eerstgeborene, Facebook, maar Metaverse het belangrijkste product is. 'Van nu af aan komt Metaverse eerst', sprak ceo Mark Zuckerberg.

Lees verder

Antwerp uitgeschakeld, Cercle Brugge gaat door naar volgende ronde Beker

Westerlo zorgt voor een nieuwe bekerstunt door Antwerp uit te schakelen met 2-1. KVK Tienen kon in de zestiende finales van de Croky Cup echter niet voor een verrassing zorgen. Cercle Brugge won de matige pot voetbal met 3-0.

Lees verder

Waarom Saartje, waarom?

Met wat slechte wil zou je het een trend kunnen noemen: de mens die het bos in trekt om zichzelf te herontdekken. Met wat minder slechte wil noem je het iets van alle tijden: waar zouden we anders de wijsheden van tijdelijke kluizenaars à la Sylvain Tesson, Henry David Thoreau, Chris 'Into the wild' McCandless geplukt hebben?

Lees verder

Debat over voeding stilt de honger niet

In het klimaatdebat over voeding leek iedereen wel wat verantwoordelijkheid te willen nemen, maar echt ambitieus klonk niemand. De consument moet kunnen blijven kiezen.

Lees verder

Croky Cup | Bekerhouder Genk ontvangt kampioen Club Brugge in achtste finales

Bekerhouder KRC Genk neemt het in de achtste finales van de Croky Cup thuis op tegen landskampioen Club Brugge. Dat bleek donderdag bij de loting na afloop van de zestiende finales.

Lees verder

Trump lanceert zijn eigen sociaal netwerk

Wie fan is van heerlijke bassen, moet op Mars zijn. Wetenschappers ontdekken steeds meer over hoe het geluid zich daar voortplant, en dat zorgt voor verrassingen. Verder: Trump lanceert zijn eigen sociale netwerk, Netflix knalt harder dan we verwacht hadden en er is terug hoop voor de olifant.

Lees verder

Waarom Sam Bettens zijn bovenlichaam ontbloot

Hoe voelt het om als transgender persoon door het leven te gaan? Zanger Sam Bettens is één van de velen die daar sinds kort kan over meepraten. Als statement toont hij nu zijn bloot bovenlichaam in de nieuwste videoclip van z'n band Rex Rebel. Met een reden.

Lees verder

Amazon rekent op veel lagere winst door personeelstekorten

Webwinkelconcern Amazon waarschuwt dat de winst in het vierde kwartaal sterk zal dalen. Het bedrijf verwacht miljarden meer te moeten uitgeven door schaarste op de arbeidsmarkt en sterk gestegen kosten voor goederenvervoer. Ook in het voorbije kwartaal viel het resultaat lager uit dan een jaar eerder.

Lees verder

Oud-gouverneur New York aangeklaagd voor zedenmisdrijf

De voormalige gouverneur van de staat New York Andrew Cuomo (63) wordt formeel beschuldigd van een zedendelict. In augustus nam Cuomo ontslag nadat zijn positie onhoudbaar was geworden. Een vernietigend rapport van de openbaar aanklager bracht toen aan het licht dat hij zeker elf vrouwen seksueel had lastig gevallen.

Lees verder

Stuiptrekkingen en braken bij eerste executie in Oklahoma in zes jaar tijd

Voor het eerst in zes jaar hebben de autoriteiten in de Amerikaanse staat Oklahoma een executie uitgevoerd. De veroordeelde moordenaar John Marion Grant kwam om door een dodelijke injectie. Voor hij stierf, kreeg Grant echter een twintigtal stuiptrekkingen en braakte hij. Dat meldden verschillende mediagetuigen na afloop.

Lees verder

From farm to fork: wat mogen we nog eten?

Gezond, lokaal, vegetarisch, betaalbaar, duurzaam … Modewoorden? Of is het de voedingsindustrie ernst om ons menu klimaatneutraal te maken? Bekijk het volledige debat met vier topfiguren uit de voedingssector.

Lees verder

Vierde golf overspoelt Europa

Van groene tot donkerrode zones: Europa is opnieuw een lappendeken van besmettingscijfers en bijbehorende coronamaatregelen. Op onderstaande kaart vindt u de meest recente besmettingscijfers.

Lees verder

Volg hier vanavond De Grote Shift| De politici mogen het komen uitleggen

Wat zijn hun plannen om de groene transitie fair, sociaal en betaalbaar te houden? Hoe redden we de planeet zonder onze welvaart te verliezen? Om 19 uur gaan in het voormalige Shellgebouw in Brussel drie ministers in debat in 'De Grote Shift', een reeks klimaatdebatten van De Standaard. U kunt het uitverkochte debat hierboven live volgen vanaf 19 uur. 

Lees verder

Vorming Nederlandse regering breekt naoorlogs record langstlopende formatie

Het naoorlogse record voor langstlopende regeringsvorming in Nederland is vrijdag verbroken. De kabinetsformatie is al 226 dagen bezig. Het vorige record stond op naam van het nu ontslagnemende kabinet-Rutte III. Dat blijkt uit gegevens die zijn verstrekt door Parlement.com.

Lees verder

1.417 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, lichte daling reproductiegetal

Terwijl de ziekenhuisbezetting blijft toenemen, is er een in de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano vrijdag een klein eerste lichtpuntje waar te nemen: het reproductiegetal heeft een daling ingezet en staat nu op 1,22. Zolang dat getal boven 1 is, zullen de besmettingcijfers wel blijven stijgen.

Lees verder

Druilerig herfstweer vanaf vrijdagmiddag

De zon gaat vrijdag snel schuil onder hoge wolkenvelden. Rond de middag neemt de bewolking aanzienlijk toe in het westen en dit wordt gevolgd door wat regen in de namiddag.

Lees verder

Driehonderd jaar oude wervelstorm op Jupiter blijkt veel dieper dan gedacht

Een driehonderd jaar oude wervelstorm op de planeet Jupiter, die onder wetenschappers bekend staat als de 'grote rode vlek', blijkt veel dieper te zijn dan onderzoekers altijd dachten.

Lees verder