Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 5 oktober 2021

Facebook-klokkenluider toont haar gezicht

Facebook-klokkenluider toont haar gezicht

Facebook zit al weken in een mediastorm. Sinds zondagavond kent het bedrijf de naam van de persoon die daarvoor verantwoordelijk is: Frances Haugen. Ook de rest van de wereld kent nu het gezicht van de Facebook klokkenluider.

Lees verder

Fumio Kishida door parlementsleden verkozen tot premier Japan

De 64-jarige Fumio Kishida is maandag door het lagerhuis verkozen tot premier van Japan. De samenstelling van zijn regering wordt in de namiddag verwacht.

Lees verder

Kroonprinses Elisabeth geeft inkijk in nieuwe leven in Oxford

Een grote dag voor kroonprinses Elisabeth (19): ze start maandag aan het academiejaar aan het Lincoln College in Oxford, waar ze de komende drie jaar zal studeren. De dochter en troonopvolger van koning Filip kwam vorige week al in Engeland aan en gaf een rondleiding in haar nieuwe habitat, kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Herman Brusselmans jaagt Nederlandse schrijfsters op de kast bij literair festival

Herman Brusselmans heeft zaterdagavond bij een literair festival in Rotterdam twee Nederlandse schrijfsters de zaal uitgejaagd. Dat schrijven verschillende media maandag.

Lees verder

Doek valt voor Mbaye Leye, Standard zet trainer na 3 op 15 op straat

Mbaye Leye is niet langer trainer van Standard. De 3-1-nederlaag op het veld van KV Mechelen bleek de spreekwoordelijke druppel voor de 38-jarige trainer.

Lees verder

'Borstvoeding lukt beter, en papa moet niet de hele tijd cava schenken'

Na anderhalf jaar corona bekijken de ziekenhuizen in Vlaanderen hoe ze de bezoek­regeling kunnen versoepelen. Op de meeste afdelingen snakken de patiënten naar meer bezoek, maar voor de materniteit ligt dat anders.

Lees verder

Oproep | Hebt u ooit een bontjas of een ivoren sieraad geërfd?

Wat we vandaag als kostbare erfstukken beschouwen, zien we morgen misschien in een heel ander licht. Heeft u thuis familiestukken, zoals sieraden of objecten uit ivoor, of een bontjas – familiestukken die van generatie op generatie werden doorgegeven en die u niet wilt wegdoen omdat het erfstukken zijn waaraan u waarde hecht, maar waar u tegelijk gemengde gevoelens bij hebt?

Lees verder

Nobelprijs voor Geneeskunde voor ontdekkers receptoren voor temperatuur en aanraking

De Amerikaan David Julius en de Libanees Ardem Patapoutian krijgen de Nobelprijs voor Geneeskunde voor hun ontdekking voor receptoren voor temperatuur en voor aanraking.

Lees verder

Congolese student mag toch in ons land studeren

De Congolese student die in ons land aan de UCL (Louvain-la-Neuve) wil gaan studeren, krijgt 'na nieuwe elementen in het dossier' toch toegang tot ons land. Dat meldt de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ).

Lees verder

Historische Belgische brug brandt af in centrum Rome

In de Italiaanse hoofdstad Rome is zaterdagavond de Ponte dell'Industria deels afgebrand en ingestort. Het bouwwerk heeft een link met ons land: de 'IJzeren brug' werd in de negentiende eeuw door een Belgisch bedrijf gebouwd. De burgemeester van Rome Virginia Raggi noemde de brand 'hartverscheurend'.

Lees verder

Carles Puigdemont voorlopig terug een vrije man in Italië

Het Sardijnse Hof van Beroep schort de zitting van de voormalige Catalaanse leider Carles Puigdemont op in afwachting van de uitspraak van het Europees Hof over zijn parlementaire onschendbaarheid. Tot dan is Puigdemont een vrije man in Italië en wordt hij niet overgeleverd aan Spanje.

Lees verder

Politie beëindigt actie Greenpeace in Rotterdamse haven

De politie heeft ingegrepen bij een actie van Greenpeace bij Shell Pernis, de grootste olieraffinaderij van Europa. Activisten van de milieuorganisatie hadden daar onder meer lijnen gespannen om de toegang tot de tweede petroleumhaven te blokkeren.

Lees verder

Spektakel en een gebroken arm: zo verliep het eerste WK 'tikkertje' in ons land

In Antwerpen vond gisteren het WK tikkertje plaats, en dat ging er toch net iets anders aan toe dan op de speelplaats. Op de World Chase Tag, zoals het evenement officieel heet, kreeg één tikker telkens twintig seconden om één ontwijker te raken. Klein detail: het speelterrein, of de 'quad', is maar 12 vierkante meter groot en staat vol met obstakels.

Lees verder

Fusie Eurostar en Thalys terug op tafel, merknaam Thalys verdwijnt op termijn

De hst-operatoren Eurostar en Thalys pikken hun fusieplannen, die wegens corona een tijd in de koelkast waren beland, weer op. Het fusiebedrijf zal zijn hoofdzetel hebben in België, en op termijn verdwijnt de merknaam Thalys.

Lees verder

Alison Van Uytvanck maakt grote sprong op wereldranking na titel in Nur-Sultan

Alison Van Uytvanck ziet haar toernooizege in de Kazachse hoofdstad Nur-Sultan vertaald in 34 plaatsen winst op de nieuwe wereldranglijst. Ze staat nu 55e.

Lees verder

Boerinneke in Italiaanse handen

De Antwerpse producent van chocoladepasta Boerinneke wordt overgenomen door de Italiaanse concurrent Nutkao.

Lees verder

Klokkenluidster bezorgt Facebook zwaarste crisis ooit

Met Frances Haugen krijgt Facebook-baas Mark Zuckerberg zijn gevaarlijkste vijand ooit: een hoogopgeleide, uiterst goed geïnformeerde en communicatief ijzersterke ex-medewerker. Al heeft ze wel 'veel empathie met Mark'.

Lees verder

Agent verongelukt tijdens opleiding nabij Brugge

Bij een ongeval op het op- en afrittencomplex van de E40 in Brugge is maandagmiddag een motorrijder van de lokale politie van Oostende tijdens een opleiding om het leven gekomen.

Lees verder

Brusselse Ring in Groot-Bijgaarden volledig versperd door vrachtwagen die tegen brug rijdt

Op de E40 tussen Gent en Brussel is maandagmiddag in Groot-Bijgaarden een vrachtwagen tegen een brug gereden. Alle rijvakken in de richting van Brussel zijn afgesloten, het Vlaams Verkeerscentrum verwacht 'hinder van lange duur'.

Lees verder

Nieuwe dronebeelden tonen enorme kracht van lava spuwende vulkaan

De noordzijde van de vulkaan Cumbre Vieja op La Palma is zondagavond ingestort, waardoor lava nu hoger de lucht in geschoten wordt en de lavastroom die uit de krater komt aan snelheid en volume heeft gewonnen. Een drone kon indrukwekkende beelden maken van die natuurkracht, bekijk ze in bovenstaande video.

Lees verder

Waarom de federale regering vastloopt op uw energiefactuur

Het simpele idee om de extra btw uit de gestegen energiefactuur 'terug te geven' botst op praktische én politieke bezwaren. Het geld werd al ingecalculeerd om de begroting te verbeteren en kan dus moeilijk een tweede keer uitgegeven worden.

Lees verder

Remco Evenepoel wint Coppa Bernocchi na straffe solo

Remco Evenepoel heeft op indrukwekkende wijze de Coppa Bernocchi gewonnen.

Lees verder

Noodweer teistert zuiden van Frankrijk

Wegens felle onweders is vandaag in het Franse departement Bouches-du-Rhône code rood afgekondigd, in vijf andere geldt code oranje. Scholen sloten preventief en inwoners kregen de raad thuis te blijven.

Lees verder

Dit zijn de kandidaten van 'De slimste mens'

Erik Van Looy stelt vandaag de kandidaten van het nieuwe seizoen van 'De slimste mens ter Wereld' voor. Ze zijn met 34, waaronder Acid en Niels Destadsbader.

Lees verder

Olielek bedreigt zeeleven voor kust van Californië

Voor de kust van de Amerikaanse staat Californië is zaterdag een olielek ontstaan door een kapotte pijpleiding van een boorplatform. Er is al 570.000 liter ruwe olie ontsnapt, en dat veroorzaakt nu al grote problemen voor het milieu. Bekijk beelden van de besmeurde stranden in bovenstaande video.

Lees verder

Slachtoffer R. Kelly vertelt welke regels ze moest volgen

Eind augustus heeft een volksjury in New York zanger R. Kelly schuldig bevonden aan negen misdrijven, waaronder mensenhandel, seksuele uitbuiting van minderjarigen, ontvoering en omkoping. Een van de slachtoffers en ex-vriendin Azriel Clary spreekt openlijk over alle regels die de zanger haar oplegde tijdens hun relatie. Bekijk het hierboven.

Lees verder

Storing bij Facebook, Instagram en Whatsapp

Maandag rond 17 uur werden bij de applicaties Facebook, Messenger, Instagram en Whatsapp storingen vastgesteld. Zo zouden berichten die verstuurd worden via Messenger en Whatsapp niet toekomen. De oorzaak is nog onbekend.

Lees verder

Btw-verlaging als oplossing voor de stijgende elektriciteitsfactuur?

De voorbije week schoven federale oppositiepartijen N-VA, Vlaams Belang en PVDA een btw-verlaging van de elektriciteit naar voren als een oplossing voor de stijgende elektriciteitsfactuur. Maar in hoeverre versterkt deze maatregel ook de koopkracht?

Lees verder

Vragen blijven over Covid Safe Ticket in Brussel

De invoering van het Covid Safe Ticket (CST) in Brussel roept vragen op over het wettelijke kader.

Lees verder

Rusland voert vanuit onderzeeër succesvolle test met hypersonische raket uit

Rusland heeft bij een succesvolle test een hypersonische raket afgevuurd vanuit een onderzeeër. Dat heeft het ministerie van Defensie in Moskou maandag meegedeeld.

Lees verder

Deal tussen parket en Veljkovic is rond: 'Rond vier miljoen euro in beslag genomen'

Voetbalmakelaar Dejan Veljkovic zijn werk als spijtoptant zit erop. Het federaal parket en de voetbalmakelaar hebben hun handtekening gezet onder het definitieve akkoord. Veljkovic' akkoord met het gerecht kost hem uiteindelijk 4 miljoen euro. Dat heeft zijn advocaat Kris Luyckx gezegd in De Afspraak.

Lees verder

De man die belastingparadijzen bestreed, investeerde zelf via de Maagdeneilanden

Wopke Hoekstra las de voorbije jaren Europese landen graag de les over financiële orthodoxie. Dat hij investeerde via een belastingparadijs, is daarom extra pijnlijk, voor hem en zijn partij.

Lees verder

De peilloos diepe diepte van Anouk Matton

Anouk Matton die wordt gefilmd terwijl ze puzzelt: dat is de peilloos diepe diepte die we met reality-tv aan het verkennen zijn. Als de tv-zenders in een onderzeeboot zouden zitten, zijn ze ondertussen gezakt tot een niveau waarop de naden beginnen te scheuren, de bouten losspringen en het water naar binnen spuit. 'Soms schaam ik me er een beetje voor', vertelde Matton. 'Ik verstop die puzzel als er mensen komen.' Die moeite kan ze zich besparen nu het op tv is geweest.

Lees verder

Amnesty International: 'Talibanstrijders vermoordden dertien leden van Hazaraminderheid'

Talibanstrijders hebben in de Afghaanse provincie Daykundi dertien leden van de minderheidsgroep Hazara gedood, onder wie een 17-jarig meisje. Dat gebeurde nadat leden van de veiligheidstroepen van de vorige regering zich hadden overgegeven. Dat is gebleken uit een onderzoek van Amnesty International.

Lees verder

Waar een beetje inflatie al niet goed voor is

De inflatie stijgt. Dat hoeft geen slecht nieuws te zijn. We mogen best blij zijn met een florerende economie. Maar trop is te veel, zoals u wel weet. En dus kijken we toch wat bezorgd naar onze portemonnee en doet onze regering hetzelfde.

Lees verder

Regenachtige dinsdag met veel wind

Dinsdag begint de dag met brede opklaringen in het centrum en het oosten van het land. In het westen wordt het snel zwaarbewolkt met regen vanaf de kust. De regenzone bereikt het centrum van het land op het einde van de voormiddag en het oosten in de loop van de namiddag. In de namiddag wordt het wisselvallig in het westen met buien, meldt het KMI.

Lees verder

Ziekenhuisopnames en overlijdens stijgen met twaalf procent

Van 28 september tot 4 oktober werden elke dag gemiddeld 58,4 personen opgenomen in het ziekenhuis met covid19, een stijging met 12 procent ten opzichte van de voorgaande zevendaagse periode. In totaal liggen er nu volgens de meest recente cijfers 732 mensen in het ziekenhuis, waarvan er 208 intensieve zorgen nodig hebben. Dat blijkt dinsdagochtend uit de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Star Trek-acteur William Shatner gaat ruimte in met ruimtebedrijf Blue Origin

William Shatner, de acteur die Captain Kirk speelde in Star Trek, zal op 12 oktober meevliegen op de volgende ruimtemissie van Blue Origin, zo heeft het ruimtevaartbedrijf maandag bevestigd.

Lees verder

Na 5,5 miljoen downloads opgemerkt: Covid Safe App gebruikt gekaapte Europese vlag

Het duurde 5,5 miljoen downloads voor een wakkere burger opmerkte dat de Europese vlag op onze Covid Safe App verkeerd is.

Lees verder

Universitaire labs zien vaste vergoeding voor coronatests dalen

De acht universitaire labo's die coronatests moeten analyseren zien hun vergoeding fors teruggeschroefd. Ze blijken al maanden niet voldoende testen te verwerken voor het geld dat ze krijgen. Volgens de labo's en minister Vandenbroucke lag de vergoeding zo hoog om snel te kunnen schakelen bij een nieuwe coronagolf. 'En het overschot aan geld werd goed geïnvesteerd in de gezondheidszorg.'

Lees verder

Ex-VRT-baas Paul Lembrechts duikt op in Pandora Papers

De Pandora Papers onthullen miljoenen documenten over offshoreconstructies van miljardairs, wereldleiders en topambtenaren en popsterren. Ook 1.200 Belgen zouden voorkomen in de documenten. Vandaag schrijven De Tijd, Knack en Le Soir dat onder meer Paul Lembrechts betrokken is.

Lees verder