Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 16 oktober 2021

Europese autoverkoop kent slechtste septembermaand in kwarteeuw

Europese autoverkoop kent slechtste septembermaand in kwarteeuw

Er zijn in september in de Europese Unie 718.598 auto's ingeschreven. Dat is het laagste cijfer voor een maand september sinds 1995. Een tekort aan chips lijkt aan de basis van de malaise te liggen.

Lees verder

Dader aanslag Kongsberg overgedragen aan gezondheidszorg

De man die woensdag in het Noorse Kongsberg met pijl en boog vijf mensen heeft gedood en drie andere verwond is overgedragen aan de gezondheidsdiensten. Er zijn twijfels rond zijn mentale gezondheid, en dus is het onzeker of hij wel toerekeningsvatbaar is.

Lees verder

Duitse bondskanselier Merkel neemt vandaag afscheid van België

De Duitse bondskanselier Angela Merkel brengt vrijdag een bezoek aan ons land. Ze krijgt van koning Filip een grootlint in de Leopoldsorde tijdens een officieel diner op het koninklijk paleis.

Lees verder

Miljonair die op tv moord bekende veroordeeld tot levenslang

De Amerikaanse miljonair die in een documentairereeks per ongeluk toegaf een moord gepleegd te hebben, is vrijdag veroordeeld tot een levenslange celstraf. Een rechtbank in Los Angeles acht bewezen dat Robert Durst in 2000 een vriendin heeft vermoord.

Lees verder

Antwerpse politie kan nu drones uit de lucht schieten: Bart De Wever demonstreert hoe

In het opleidingscentrum voor hulpdiensten Campus Vesta in Ranst heeft de Antwerpse lokale politie de voorbije weken collega's uit zeventien Europese landen een spoedcursus 'dronevangen' gegeven. De opleiding is onderdeel van het Europese Skyfall-project, dat door de Antwerpse politie wordt gecoördineerd. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) ging donderdag een kijkje nemen en testte de nieuwe antidronetoestellen uit.

Lees verder

Van Gucht: 'Opnieuw stijgende trend coronabesmettingen, testen helse taak voor huisartsen'

Na een lange stabiele periode is er opnieuw duidelijk sprake van een stijgende trend van het aantal coronagevallen in ons land. De stijging is algemeen: bij alle leeftijden, en in alle delen van het land. 'We verwachten dat deze stijging nog verder zal versnellen', zegt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano. Het vele testen wordt zo voor de huisartsen 'een helse taak'.

Lees verder

Nieuwe windpark op zee dubbel zo groot

In de prinses Elisabethzone worden veel grotere windturbines gebouwd dan ingeschat. Het nieuwe windpark dat voor de Belgische kust verschijnt, zal het totaal van windenergie op zee verdriedubbelen.

Lees verder

Adele lanceert langverwachte nieuwe single

Adele is terug, met een nieuw album '30', en een nieuwe single 'Easy on me', die donderdagnacht is gelanceerd. De Britse popdiva hulde zich vijf jaar in stilzwijgen. Nu treedt ze weer op het voorplan.

Lees verder

Bondscoach Roberto Martinez veegt geruchten van tafel: 'Barcelona nam geen contact op met mij'

Belgisch bondscoach Roberto Martinez heeft op de Spaanse radiozender Cadena SER klaarheid geschapen over de geruchten dat in beeld zou zijn om Ronald Koeman te vervangen bij FC Barcelona. 'Ze hebben geen contact opgenomen met mij.' En over zijn verdere toekomst: 'Ik heb nog niet beslist of ik doorga na het WK in Qatar.'

Lees verder

Getuige Noorse aanslag: 'Ik zag een man met een pijl in zijn rug'

De Noorse stad Kongsberg verwerkt de traumatische gebeurtenis die er zich woensdagavond afspeelde. De man met pijl en boog is inmiddels opgepakt en in hechtenis geplaatst. Enkele getuigen vertellen wat ze zagen die bewuste avond.

Lees verder

Garnaalvisser wordt onwel en sterft op paard: 'Kon hij kiezen zou dit wellicht zijn mooiste dood zijn'

De bekende paardenvisser Johan Vanmassenhove (56) uit Avekapelle is donderdagmiddag overleden toen hij onwel werd op zijn paard op de terugweg van zee. Reanimatie kon niet meer baten. 'We verliezen een warme ambassadeur', zegt burgemeester Marc Vanden Bussche bij monde van het gemeentebestuur.

Lees verder

Burgemeester Elsene sluit cafés na klachten over seksueel misbruik

El Café en Waff, twee cafés in de studentenbuurt van Elsene, moeten onmiddellijk dicht. Dat heeft burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) beslist nadat een barman van beide cafés beschuldigd is van meerdere verkrachtingen.

Lees verder

Ook Vlaamse regering snoeit in elektriciteitsfactuur

Volgend jaar zal de Vlaamse overheid voor in totaal 201,6 miljoen euro aan kosten niet doorrekenen in de energiefactuur. Voor een gemiddeld huishouden, met een verbruik van 3,5 MWh komt dat neer op een besparing van zo'n 43 euro.

Lees verder

'Britse Queen' doet hoofden draaien: hyperrealistisch wassen beeld maakt toer door Engelse straten

Inwoners van Blackpool, in het noordwesten van Engeland, stonden donderdag versteld toen ze de Britse koningen Elizabeth II in een koets door hun straten zagen rijden. Het ging echter om een nieuw, hyperrealistisch wassen beeld van de Queen dat werd onthuld in het museum van Madame Tussauds. Die geüpdatete versie vervangt een verouderd beeld uit 2012.

Lees verder

As van afgebrand Amazonewoud wordt gigantische mural in Brazilië

De Braziliaanse straatartiest Mundano maakte een gigantische muurschildering in São Paulo die volledig gemaakt is uit het as van het afgebrande Amazonewoud. Daarmee wil hij een statement maken tegen de forse stijging van ontbossing sinds het aantreden van president Bolsonaro.

Lees verder

In beeld | Dreiging voor steden door meerjarige zeespiegelstijging

Als de opwarming van de aarde in het huidige tempo doorzet moeten zo'n vijftig steden 'ongekende aanpassingsmaatregelen' nemen om te voorkomen dat ze door stijgend waterpeil onder water komen te staan.

Lees verder

Sekswerkers krijgen meer sociale bescherming

Het wordt binnenkort onmogelijk om arbeidsovereenkomsten van sekswerkers nog nietig te verklaren. Dat heeft de federale ministerraad vrijdag beslist.

Lees verder

Duitse socialisten, groenen en liberalen starten formele coalitiegesprekken op

De Duitse formatie lijkt in zijn beslissende plooi te vallen. De sociaaldemocraten (SPD) , de liberalen (FDP) en de Groenen zullen samen formele coalitiegesprekken aangaan. Dat melden de drie partijen vrijdag.

Lees verder

Brugge neemt extra veiligheidsmaatregelen voor Europese clash met Manchester City: 'Geen zwaar bier promoten'

Brugge zal op 19 oktober extra veiligheidsmaatregelen nemen voor de voetbalwedstrijd tussen Club Brugge en Manchester City. Dat meldt de stad vrijdag. Verwacht wordt dat heel wat Britse supporters naar Brugge zullen afzakken. Aan horecazaken wordt onder meer gevraagd om het drinken van sterke dranken of zware bieren niet te promoten.

Lees verder

Tientallen doden bij aanslag in moskee in Kandahar

Bij een aanslag in een moskee in de Afghaanse stad Kandahar zijn vrijdag zeker 33 doden gevallen en meer dan 70 mensen gewond geraakt. Dat melden internationale persbureaus.

Lees verder

Chaotische Hervé Jamar veroorzaakt opschudding in onderzoekscommissie

De Luikse gouverneur heeft de Waalse onderzoekscommissie naar de overstromingen in opperste verwarring achtergelaten. Hij was slecht voorbereid, sprak zichzelf tegen en deed zowel meerderheid als oppositie naar adem happen.

Lees verder

Ook België kampt met stevig tekort aan truckers

Het tekort aan vrachtwagenchauffeurs neemt in België steeds grotere proporties aan, met naar schatting 5.000 vacatures. 'Britse toestanden zitten er nog niet in, maar het is niet uit te sluiten dat de bevoorrading moeilijk wordt op piekmomenten als de eindejaarsperiode.'

Lees verder

Brits parlementslid neergestoken op bijeenkomst met kiezers

Het Britse parlementslid David Amess is vrijdag neergestoken in een kerk in zijn kiesdistrict Leigh-on-Sea. Er is een verdachte opgepakt. Hoe Amess eraan toe is, is niet duidelijk.

Lees verder

Weg ligt open voor homoseksuele troonopvolger

Buiten de grondwet treden om een lesbische koningin op de troon te zetten? Volgens grondwetsspecialist Hendrik Vuye staat het in de sterren geschreven. Juridisch kan het een warboel worden, maar de politiek heeft het laatste woord.

Lees verder

Assisenjury beschouwt verkeerscrash die vrouw leven kostte als moord

Op het assisenproces rond de fatale crash waarbij Sharon Gruwez (22) om het leven kwam, is Davy Kesteman (32), die achter het stuur zat, schuldig verklaard aan moord. Hij riskeert levenslange opsluiting.

Lees verder

Minstens 81 van de 95 vaccinatiecentra in Vlaanderen blijven langer open: bekijk hier welke

In Vlaanderen blijven 81 of 82 - over één centrum is nog niet beslist - van de huidige 95 vaccinatiecentra open na vrijdag. Dat heeft Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) vrijdag gezegd op de persbriefing vaccinatie van het Agentschap Zorg & Gezondheid.

Lees verder

Zaterdag nationale staking bij Lidl, tot 309 winkels dicht

Het conflict bij Lidl escaleert verder. De vakbonden organiseren morgen, zaterdag, een collectieve staking bij de supermarktketen Lidl.

Lees verder

Lederschildpad van 272 kilogram kruipt vrijheid tegemoet

Op het schiereiland Cap Cod in Massachusetts zat zondag een lederschildpad van 272 kilogram klem op een zandbank. Hulpverleners van het wildreservaat Mass Audubon Wellfleet Bay en van het New England Aquarium schoten te hulp om het dier uit zijn benarde situatie te verlossen. Het dier mocht gisteren de vrijheid opzoeken.

Lees verder

Zelfde game, andere naam: Fifa wordt buitenspel gezet

Er dreigt een einde te komen aan het huwelijk tussen de wereldvoetbalorganisatie Fifa en spellenfabrikant EA. De onderhandelingen over de rechten op de merknaam Fifa zitten in het slop. Dat is vooral vervelend voor de Fifa, die miljoenen euro's misloopt. Het spel zelf zou amper veranderen, behalve de naam.

Lees verder

ATPC sluit raffinaderij in haven: 30 jobs op de helling

De controversiële raffinaderij van ATPC in het zuiden van de Antwerpse haven sluit de deuren. Dat is donderdag aangekondigd. Meer dan een kwart van het personeel dreigt op straat te komen. 'Maar we gaan niet akkoord. Er zijn nog veel open vragen', zegt ABVV-secretaris Levi Sollie.

Lees verder

Chinese raket succesvol gelanceerd richting ruimtestation

De Chinese raket Shenzhou-13 is vrijdag met drie ruimtevaarders, onder wie een vrouw, succesvol gelanceerd richting het ruimtestation Tiangong, Chinees voor Hemels Paleis. Zhai Zhigang, Wang Yaping en Ye Guangfu zijn vrijdag om 18.23 uur (00.23 uur lokale tijd) opgestegen. Zij zullen zes maanden in de ruimte blijven, een record voor China.

Lees verder

Amerikaanse regering wil dat Hooggerechtshof Texaanse abortuswet weer blokkeert

De Amerikaanse regering gaat aan het Hooggerechtshof vragen om de controversiële Texaanse abortuswet te blokkeren. Dat heeft Anthony Coley, woordvoerder van het ministerie van Justitie, vrijdag meegedeeld.

Lees verder

Als voetballen plots om een vaccin vraag

De invoering van het Covid Safe Ticket in Brussel zet sportclubs, jongeren en hun ouders voor verscheurende dilemma's: geen sport meer, of dan toch dat vaccin? 'Wij zijn niet zomaar een club, maar voor veel van onze jongeren hun tweede of zelfs enige thuis.'

Lees verder

Ruud Vormer bezorgt Club Brugge zege tegen KV Kortrijk met twee doelpunten

Ruud Vormer scoorde twee keer voor Club Brugge in een wedstrijd tegen KV Kortrijk die al bij de rust in de plooi lag. Het grootste applaus reserveerde Jan Breydel voor José Izquierdo. Twee maanden vroeger dan verwacht trakteerde de Colombiaanse verloren zoon het Brugse publiek op enkele flukse heupbewegingen.

Lees verder

Demir weigert vergunning voor centrale Tessenderlo

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) weigert de milieuvergunning voor de realisatie van een nieuwe gasgestookte elektriciteitscentrale in Tessenderlo. Dat deelde de minister vrijdagavond mee.

Lees verder

'Albatros' wint Prix Europa voor beste fictieserie

De Vlaamse televisieserie 'Albatros' heeft de Prix Europa voor beste Europese fictieserie gewonnen. Dat is vrijdagavond bekendgemaakt op een ceremonie in het Duitse Potsdam.

Lees verder

In de nieuwe Dave Eggers zijn we allemaal slaven van big tech

Deze week in Radar: de nieuwe roman van Dave Eggers en de spannendste games van dit najaar.

Lees verder

Coronacijfers | Besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen blijven stijgen

Volgens de cijfers van gezondheidsdienst Sciensano zijn de coronaparameters in ons land nog steeds in stijgende lijn.

Lees verder

Het blijft droog dit weekend, mét zon

Paraplu's en regenjassen kunnen de komende dagen weer even opgeborgen worden. Het weerbericht van zaterdag en zondag schetst een idyllisch beeld voor herfstwandelingen.

Lees verder