Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 16 oktober 2021

Braziliaanse senaat wil vervolging Bolsonaro wegens coronabeleid

HLN
Braziliaanse senaat wil vervolging Bolsonaro wegens coronabeleid
Een onderzoekscommissie van de Braziliaanse senaat wil dat president Jair Bolsonaro strafrechtelijk wordt vervolgd wegens zijn beleid tijdens de corona-epidemie. Senator Renan Calheiros, die het onderzoek leidt, zei vrijdag op de Braziliaanse radio dat de commissie voldoende bewijs heeft voor elf criminele aanklachten tegen de radicaal-rechtse president.
Lees verder

COLUMN. Zou men niet beter aan depressieve mensen lachende gerechtjes voorschotelen en op cardiologie hartverwarmende ovenschotels serveren?
Elke zaterdag blikt onze columniste Nadine Van Der Linden terug op de week. Het experiment waarbij Dina Tersago twee weken ziekenhuiskost nuttigde, waarbij haar gezondheid niet echt vooruit ging, brengt herinneringen terug. Klinieketen is nu eenmaal een categorie apart. De puree in ronde bollen, de ondefinieerbare vis, het knalgele puddingkje.... Moet men dààrvan genezen? Zou men niet beter aan depressieve mensen lachende gerechtjes voorschotelen en op cardiologie hartverwarmende ovenschotels serveren?
Lees verder

Oppositie niet onder de indruk van maatregel om energiefactuur te verlichten: "Als de Vlaamse regering zich wil inspireren op het noorden: dit is het moment"
Nadat de Vivaldi-regering al aangaf de energiefactuur te hervormen, kondigt nu ook Vlaanderen aan de rekening te verlichten. In combinatie met de verlaagde nettarieven, komt die korting neer op 50 euro per gezin. Maar dat totaalbedrag verbleekt met wat in Nederland mogelijk is: daar bedraagt de compensatie gemiddeld 400 euro. "Als de Vlaamse regering zich wil inspireren op het noorden: dit is het moment."
Lees verder

Belgische speurder wint prijs op prestigieuze Top Cops Awards in Washington
De Belg Olivier Hardy is in de prijzen gevallen op de 28ste uitreiking van de Top Cop Awards. Vrijdagavond mocht speurder Olivier Hardy van de federale gerechtelijke politie (FGP) de prijs in ontvangst nemen. De plechtigheid vond plaats in de Amerikaanse staat Washington DC.
Lees verder

Gemiddeld 0,09 sollicitatieopdrachten per bruggepensioneerde
Mensen die met 'brugpensioen' zijn, hebben dit jaar gemiddeld 0,09 sollicitatieopdrachten gekregen van de VDAB. Dat meldt Gazet van Antwerpen vandaag.
Lees verder

Carl Devos: De ideeën van Vivaldi klinken soms beter dan hun intenties
Professor politicologie aan de UGent Carl Devos analyseert elke week voor HLN de stand van zaken in de Wetstraat. Je kan hem ook volgen op Twitter via @devoscarl
Lees verder

Doodsbedreigingen voor collega's van barman die verdacht wordt in verkrachtingszaak in Elsene: "Plots allemaal verkrachters"
"Violeur!" Twee jongemannen passeren het El Café bij het kerkhof van het Brusselse Elsene en schreeuwen richting het terras. De spanning is te snijden in de studentenbuurt nadat begin deze week een schandaal rond een barman van het café aan het licht kwam. De man zou verschillende vrouwelijke klanten gedrogeerd en verkracht hebben. We gingen langs op de plek waar vernielingen, verdenkingen en doodsbedreigingen uitgedeeld worden. "Deze heksenjacht moet stoppen, mijn 30 personeelsleden worden allemaal gezien als verkrachters", reageert de manager.
Lees verder

Verhoging fiscaal voordeel voor giften kost meer dan het opbrengt
De verhoging van het fiscale voordeel op giften van 45 naar 60 procent heeft de staat meer geld gekost dan het de caritatieve organisaties heeft opgebracht, zo schrijft L'Echo vandaag op basis van cijfers van de FOD Financiën.
Lees verder

Parijs plant 170.000 extra bomen
Jarenlang was Parijs één van die stedelijke agglomeraties met buitensporige luchtvervuiling, maar met de aanplanting van 170.000 nieuwe bomen willen de lokale autoriteiten het stadsklimaat de komende jaren aanzienlijk verbeteren.
Lees verder

Lege toonzalen bij autodealers door tekort aan chips in fabrieken: "Klanten denken dat de zaken slecht gaan"
Indien u dit weekend een kijkje wenst te nemen naar een nieuwe auto in een plaatselijke toonzaal, is de kans reëel dat u letterlijk van een kale reis terugkeert. Meerdere autodealers kunnen namelijk geen wagens tentoonstellen omdat fabrikanten die niet meer kunnen leveren. Het probleem: een wereldwijd tekort aan computerchips. "De prijzen van onze Peugeots stijgen daardoor tot twintig procent. En wachttijden lopen op tot zes maanden", getuigt autodealer Jules Lavrijsen (54) uit Geel.
Lees verder

Paul Van Himst en Eddy Merckx vurig over "de voetbal en de vélo": "Vaneigens dat Remco in orde was op het WK! Dat is net het spijtige"
De ene omwille van Remco Evenepoel, de andere omdat hij jarig was: Eddy Merckx (76) en Paul Van Himst (78) blijven de kranten halen. Zo gaat dat met iconen — die zijn altijd relevant. Vandaar dat we wat tevreden waren toen Merckx en Van Himst instemden met dit dubbelinterview. Een gesprek over "de vélo en de voetbal".
Lees verder

Eddy Merckx en Paul Van Himst vurig over "de voetbal en de vélo": "Ik ben een grote fan van Remco — laat dat duidelijk zijn"
De ene omwille van Remco Evenepoel, de andere omdat hij jarig was: Eddy Merckx (76) en Paul Van Himst (78) blijven de kranten halen. Zo gaat dat met iconen — die zijn altijd relevant. Vandaar dat we wat tevreden waren toen Merckx en Van Himst instemden met dit dubbelinterview. Een gesprek over "de vélo en de voetbal".
Lees verder

Bakkers rekenen duurdere grondstoffen en stroom door: "2,5 euro voor een brood, dat is schappelijk"
Een gewoon wit brood van 800 gram kost bij vele warme bakkers voortaan 2,40 of 2,50 euro. Dat is 10 tot 20 cent meer dan vorige maand. Een brood wordt dus ruim 10% duurder. Dat lijkt redelijk, want bloem, toch het belangrijkste ingrediënt, werd het voorbije jaar 30% duurder. Ook andere bakkerijgrondstoffen zijn schaars en bijgevolg prijzig en dan moet de elektriciteitsafrekening nog komen. "Tot een half jaar geleden betaalde ik 1.400 euro per maand aan elektriciteit, als daar straks 20% bijkomt, dan moet ik dat natuurlijk op een of andere manier kunnen compenseren", zegt een bakker uit Schoten.
Lees verder

ANALYSE. Een aanslag zoals die in Noorwegen bewijst dat strijd tegen terreur succesvol is
Een dader die op eigen houtje handelt, amateuristische middelen gebruikt en minstens voor een deel gedreven lijkt door psychologische problemen. Dat is waar het terrorisme dezer dagen van leeft. Groots opgezette aanslagcomplotten lijken achterwege te blijven. Vergis je niet: de pogingen zijn er nog wel. Uit jihadistische en nu ook uit extreem-rechtse hoek. Maar de strijd tegen terreur is zo succesvol dat die allemaal worden verijdeld. Voorlopig dan toch.
Lees verder

Rustige, droge zaterdag
Na het verdwijnen van het lokaal hardnekkige ochtendgrijs belooft het vandaag een rustige en droge dag te worden, met opklaringen en wolkenvelden, zo meldt het KMI. De maxima liggen tussen 9 graden in de Hoge Venen en 14 graden in het westen van het land, waar er meer zon zal zijn.
Lees verder

Noorse politie wist al in 2015 van mogelijk gevaar aanslagpleger
De Noorse politie wist dat de man die vand in Kongsberg vijf mensen doodde met onder andere pijl en boog radicaliseerde en mogelijk geweld zou gebruiken. In een interview met de krant Verdens Gang zegt het hoofd van de afdeling terrorismebestrijding Arne Christian Haugstøyl dat de politie in 2015 voor het eerst over de man werd getipt.
Lees verder

OVERZICHT. Bijna 2.500 besmettingen per dag, ook cijfers ziekenhuisopnames en doden stijgen
De stijging van de coronacijfers zet zich door. Het gemiddelde aantal besmettingen stijgt met 28 procent tot bijna 2.500 per dag. Dat blijkt uit cijfers van gezondheidsdienst Sciensano. Het reproductiegetal ligt op 1,06 procent, wat betekent dat de epidemie aan kracht wint. Ook het aantal ziekenhuisopnames neemt toe.
Lees verder

Moeder Evenepoel verbijt tranen na moeilijke periode voor haar zoon: "Ik wil niet dat de media Remco kapotmaken"
Een jaar geleden keek ze machteloos toe hoe haar zoon Remco Evenepoel over een muurtje dook in de Ronde Van Lombardije. In de VTM-docu 'Ik ben Remco' doet mama Agna Van Eeckhout (50) haar verhaal. Over anderhalf jaar vrees en hoop, over woede en bezorgdheid. Maar vooral over de liefde voor haar zoon.
Lees verder

Moeder Evenepoel verbijt tranen na moeilijke periode voor haar zoon: "Ik wilde nooit dat hij eronder door zou gaan, maar dat is wel gebeurd"
Een jaar geleden keek ze machteloos toe hoe haar zoon Remco Evenepoel over een muurtje dook in de Ronde Van Lombardije. In de VTM-docu 'Ik ben Remco' doet mama Agna Van Eeckhout (50) haar verhaal. Over anderhalf jaar vrees en hoop, over woede en bezorgdheid. Maar vooral over de liefde voor haar zoon.
Lees verder

Candice en Marijn gaan eindelijk samenwonen: "Heen en weer reizen werden we beu"
Fans moesten er lang op wachten, maar Candice (32) en Marijn (36) maakten dan toch bekend dat ze gaan samenwonen. Het Blind Getrouwd-koppel is zelfs al volop bezig met de verhuis. "Onze eerste huwelijksverjaardag heeft ons aan het denken gezet over de volgende stap", klinkt het bij Candice.
Lees verder