Doorgaan naar hoofdcontent

Zwitsers mogen zich uitspreken over homohuwelijk

Zwitsers mogen zich uitspreken over homohuwelijk

Inwoners van Zwitserland kunnen in referendum vandaag hun mening geven over het homohuwelijk. Dat is eind vorig jaar goedgekeurd door het parlement, maar een aantal conservatieve partijen stelt de wet nu ter discussie. Algemeen wordt verwacht dat een meerderheid wel zal instemmen met een huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht.

Lees verder

Betrapte fietsdieven moeten meteen 250 euro boete betalen

De politie zal vanaf 1 januari 2022 iedere fietsdief die ze betrapt een 'lik-op-stukboete' geven van 250 euro. Dat kondigt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) zondag aan.

Lees verder

Verdachte opgepakt na moord op jonge vrouw in Londen

De Britse politie heeft een verdachte gearresteerd na de moord op Sabina Nessa in Londen. De 38-jarige werd in de nacht van zaterdag op zondag in hechtenis genomen. De moordzaak zorgt voor veel ophef in het Verenigd Koninkrijk.

Lees verder

Mensenzee moedigt Van Aert en co. aan bij start WK in Antwerpen

De mannen elite zijn zondag omstreeks 10.45 uur in Antwerpen officieel aan hun wegrit begonnen op het WK wielrennen in België. Een grote massa langs het parcours juichte Wout van Aert en co. luidkeels toe.

Lees verder

Aantal dierenproeven in Brussel in dalende lijn

In totaal werden vorig jaar in het Brussels Gewest bijna 56.000 dieren gebruikt voor experimentele doeleinden. Dat zijn bijna 6.000 dieren minder dan in 2019, of 9,5 procent. Op vijf jaar tijd bedraagt de daling zelfs 36 procent. Zo meldt Brussels minister van Dierenwelzijn Bernard Clerfayt (DéFI).

Lees verder

Uitbreiding coronapas zorgt voor vijf maal meer inschrijvingen vaccinatie

De aankondiging om het Covid Safe Ticket (CST) breder te gaan gebruiken in Wallonië heeft geleid tot 4.000 afspraken in 24 uur voor een vaccinatie. 'Een vervijfvoudiging van 800 naar 4000', laat Waals minister van Gezondheid Christie Morreale (PS) via haar woordvoerder laten weten.

Lees verder

Harry en Meghan roepen op tot vaccingelijkheid

Dit weekend vindt in steden over de hele wereld het Global citizen-festival plaats. In New York brachten prins Harry en Meghan Markle zaterdag een pleidooi voor vaccingelijkheid. Bekijk het in de video hierboven.

Lees verder

Lachaert: 'Federale regering moet op zoek naar 2 tot 3 miljard euro'

De federale regering zal bij de begrotingsbesprekingen op zoek moeten naar 2 tot 3 miljard euro. Dat zei Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert zondagmiddag op het VTM Nieuws. Er is volgens hem een compromis binnen de regering mogelijk, maar hij riep de PS op om 'niet elke dag ideeën te lanceren die niet betaalbaar zijn.'

Lees verder

Status Quo-bassist Alan Lancaster (72) overleden

De oprichter en bassist van de Britse rockband Status Quo, Alan Lancaster, is overleden in Australië. Dat schrijft zijn goede vriend en muziekjournalist Craig Bennett namens de familie op Facebook. Hij leed aan multiple sclerose.

Lees verder

Antwerp haalt achterstand op tegen Union en wordt tweede

Antwerp heeft zondagmiddag een belangrijke uitzege behaald op het veld van Union. De Great Old was nochtans vlak voor de rust op achterstand gekomen na een flater van Verstraete, maar zette in de laatste twintig minuten de scheve situatie helemaal recht dankzij goals van de onvermijdelijke Frey en Manuel Benson. Antwerp komt naast Eupen op de tweede plaats, op één punt van leider Club Brugge. Union telt één punt minder en blijft derde.

Lees verder

Primeur in IJsland: meer vrouwen dan mannen in parlement

Voor het eerst zullen in een Europees parlement meer vrouwen dan mannen zetelen. Dat is zeker, nu alle resultaten van de nationale verkiezingen in IJsland gekend zijn.

Lees verder

Fransman Julian Alaphilippe verlengt wereldtitel, Jasper Stuyven landt op vierde plaats

De Fransman Julian Alaphilippe heeft zich op het WK in Leuven voor het tweede jaar op rij tot wereldkampioen gekroond. Na een loodzware koers toonde Alaphilippe zijn waanzinnige klasse met een solo van 18 kilometer. Jasper Stuyven was de eerste Belg met een vierde plaats.

Lees verder

Wout van Aert na elfde plaats op het WK: 'Conclusie? Dat ik ook maar een mens ben zeker'

Wout van Aert kon zijn favorietenstatus op het WK wielrennen in eigen land zondag helaas niet waarmaken. De Belgische kopman zat in de beslissende kopgroep, maar had geen antwoord in huis op de demarrage van Alaphilippe. Van Aert moest uiteindelijk vrede nemen met een elfde plaats.

Lees verder

Olaf Scholtz versus Armin Laschet: nek-aan-nekrace voor het kanselierschap

De eerste exitpolls tonen een nipte zege voor de socialistische Olaf Scholtz (SPD). Hij wordt op de voet gevolgd door Armin Laschet van het christendemocratische CDU. Andere polls zetten de twee op gelijke hoogte. Het belooft een nek-aan-nekrace te worden tussen beide heren.

Lees verder

Lemajic redt AA Gent: matige Buffalo's buigen achterstand na rust om in 2-1- zege tegen Cercle Brugge

Bloed, zweet en tranen. Het werd allesbehalve een makkelijke namiddag voor AA Gent tegen een verdienstelijk Cercle Brugge dat voor rust op voorsprong kwam toen Millan een elfmeter benutte. De Buffalo's bakten er voor rust werkelijk niets van en haalden zich de woede van de thuisaanhang op de hals. Maar na de pauze zette de thuisploeg de scheve situatie alsnog recht dankzij doelpunten van De Sart en Lemajic.

Lees verder

Duitsland gaat zonder winnaar de nacht in

Zowel de SPD-kandidaat Olaf Scholz als zijn christendemocratische rivaal Armin Laschet eist het kanseliersschap op. Beide partijen flirten met de 25 procent.

Lees verder

Union fait la force

Union liet tegen Antwerp de kans liggen om alleen op kop te komen, maar het kan de puike seizoensstart niet vergallen. De Brusselaars zijn een aanwinst voor 1A.

Lees verder

Anderlecht morst met de kansen, maar sleept met tien man alsnog verdiend punt uit de brand tegen KV Oostende

KV Oostende en Anderlecht hebben zondagavond 2-2 gelijkgespeeld, en daar mag vooral de kustploeg uiteindelijk blij mee zijn. Anderlecht speelde een prima partij, maar liet veel kansen liggen en stond halfweg 2-0 achter tegen een efficiënt Oostende. Toen paars-wit meteen na rust met een man minder verder moest na een wel heel lichte rode kaart, leek het einde verhaal. Maar Anderlecht knokte terug en sleept nog een verdiend punt uit de brand.

Lees verder

Olaf Scholz en Armin Laschet eisen kanselierschap op

Onzekerheid troef in Duitsland: wordt het groenlinks of centrumrechts?

Lees verder

Beste kiesresultaat ooit laat Groenen toch ontgoocheld achter

De Groenen worden met zo'n 14 procent van de stemmen de derde partij in Duitsland. Een overwinningsnederlaag, maar mogelijk is die toch groot genoeg om een sleutelrol in de volgende regering te kunnen afdwingen.

Lees verder

Genk dolt met Seraing, Paul Onuachu is de grote man met hattrick

KRC Genk heft een makkelijke zege geboekt op eigen veld tegen Seraing. Een doelpunt van Paintsil werd aanvankelijk nog afgekeurd en Paul Onuachu miste een strafschop, maar de Nigeriaan zorgde nadien met een hattrick voor een simpele zege. De Limburgers hijsen zich daardoor naast Antwerp en Eupen op een gedeelde tweede plaats.

Lees verder

KV Mechelen doet gouden zaak met zege op Charleroi, Vanlerberghe steelt de show met weergaloos doelpunt

KV Mechelen heeft een gouden zaak gedaan door te gaan winnen op het veld van Charleroi. Nikola Storm effende het pad, Vanlerberghe verdubbelde wel erg knap. Malinwa komt zo op gelijke hoogte van de Carolo's, op een gedeelde achtste plaats.

Lees verder

Verkiezingen Duitsland: SPD behoudt nog altijd voorsprong van zo'n 1,5 procentpunt

Het blijft spannend in Duitsland. Volgens de laatste prognoses van de Duitse media behoudt de sociaaldemocratische partij SPD een voorsprong van 1,5 procent.

Lees verder

San Marino kiest via referendum voor legalisering van abortus

De piepkleine republiek San Marino heeft zondag in een referendum massaal gestemd voor de legalisering van abortus. Dat blijkt uit de definitieve resultaten die door het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn bekendgemaakt.

Lees verder

Vrouwen dan toch niet in meerderheid in IJslandse parlement

Het nieuwe parlement van IJsland zal dan toch niet uit meer vrouwen dan mannen bestaan. Na een hertelling van de definitieve resultaten blijkt nu dat minder dan 50 procent van de parlementsleden een vrouw is. Dat meldt persagentschap AFP.

Lees verder

Vijf doden na aanval van vermoedelijke FARC-dissidenten in Colombia

Bij een aanval door vermoedelijke dissidenten van de voormalige Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) in Tumaco, aan de grens met Ecuador, zijn vijf mensen gedood. Dat heeft het Colombiaanse leger zondag bekendgemaakt.

Lees verder

'Antivaccinatiepartij' grote verrassing van Oostenrijkse deelstaatverkiezing

Een nieuwe politieke partij die gekant is tegen coronamaatregelen heeft bij de regionale verkiezingen in Oostenrijk een verrassende doorbraak gekend.

Lees verder

Aardbeving op grootste eiland Filipijnen

Op Luzon, het grootste eiland van de Filipijnen, is in de nacht van zondag op maandag een zware aardbeving geweest. Ook de inwoners van hoofdstad Manilla schrokken door de beving wakker. Er zijn nog geen meldingen van schade of slachtoffers.

Lees verder

Eén persoon aangehouden na dodelijke steekpartij Oostkamp

Na de dodelijke steekpartij in Oostkamp, waar een 15-jarige jongen het leven liet, is zondagavond één verdachte aangehouden op verdenking van moord. Het gaat om de 19-jarige Jordy B.

Lees verder

Eén jaar Vivaldi: kan De Croo zijn regering heruitvinden én samenhouden?

Op 1 oktober blaast de federale regering één kaarsje uit. Het is geen gemakkelijk jaar geweest voor premier De Croo en co., door de coronacrisis uiteraard, maar ook omdat samenwerken met zeven partijen toch niet altijd even evident blijkt te zijn.

Lees verder

Al bijna dubbel zoveel migranten staken Kanaal over als in recordjaar 2020

Dit jaar hebben al meer dan 16.400 migranten in kleine boten de oversteek van het Kanaal richting Groot-Brittannië gemaakt. Dat zijn er nu al bijna dubbel zoveel als in heel 2020, toen over het volledige jaar een recordaantal van ruim 8.400 migranten werd geteld die in de gevaarlijke oversteek slaagden.

Lees verder

De zoektocht van Wolfsburg

Wolfsburg beleefde zijn beste seizoensstart ooit, maar blijft zoekende. Het is verdedigend kwetsbaar en scoort moeilijk.

Lees verder

Tien Nigeriaanse leerlingen vrijgelaten na ontvoering, nog elf gevangen

Gewapende mannen die in juli 121 leerlingen hadden ontvoerd uit een Nigeriaanse school, hebben opnieuw 10 personen vrijgelaten. Dat heeft een ambtenaar van het land zondag bekendgemaakt.

Lees verder

Nucleaire waakhond zegt dat Iran toezicht op kernprogramma deels blokkeert

Iran blokkeert deels het toezicht op zijn nucleaire programma. Dat heeft het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zondag aangekondigd.

Lees verder

VDAB-werknemers leggen halve dag werk neer

Maandag leggen de medewerkers van de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB in de voormiddag het werk neer.

Lees verder

Nieuwe week start droog, daarna frisser en wisselvalliger

De nieuwe week start eerst nog droog, maar in de loop van de dag stijgt de kans op regen. De komende dagen krijgen we wisselvalliger en frisser weer, meldt het KMI.

Lees verder

Klimaatverandering treft kinderen harder

Kinderen die vandaag geboren worden, zullen gedurende hun hele leven onevenredig vaker blootgesteld worden aan extreme weersomstandig­heden. Dat is de conclusie van internationaal onderzoek onder leiding van professor Wim Thiery van de VUB-onderzoeksgroep BClimate. Het is het eerste onderzoek dat de brug slaat tussen klimaatwetenschap en demografie.

Lees verder

Dit verandert op 1 oktober: coronaregels versoepeld, ambtenarenlonen stijgen, paspoort voor reizen naar VK

Oktober staat voor de deur, en de nieuwe maand brengt een hele reeks veranderingen met zich mee. Een overzicht.

Lees verder

SDP wint parlementsverkiezingen: winnaar Scholz én geslagen Laschet eisen kanselierschap op

De SPD heeft de Duitse parlementsverkiezingen met 25,7 procent gewonnen. De CDU/CSU zakte na 16 jaar regering van bondskanselier Angela Merkel naar een absoluut dieptepunt. Toch mikt ook die partij op het kanselierschap.

Lees verder

'Niet op de knieën gaan voor Vlamingen in 2024'

De Franstaligen moeten zich dringend voorbereiden op wat er na 2024 komt, vindt mp Pierre-Yves Jeholet (MR).

Lees verder

Eerste vrouwelijke burgemeester voor Berlijn

De SDP won de regionale verkiezingen in Berlijn waardoor de sociaaldemocratische Franziska Giffey de eerste vrouwelijke burgemeester van de Duitse hoofdstad wordt.

Lees verder

Team USA herovert Ryder Cup

Het hing al na dag twee in de lucht dat de Verenigde Staten de Ryder Cup zouden winnen. Op de Whistling Straits golfbaan in het Amerikaanse Sheboygan behaalden de Amerikanen uiteindelijk een afgetekende 19-9 overwinning tegen het Europese team.

Lees verder