Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 29 september 2021

Werknemer (51) zwaar verbrand tijdens onderhoudswerken in hoogspanningscabine

HLN
Werknemer (51) zwaar verbrand tijdens onderhoudswerken in hoogspanningscabine
In de Lindestraat in Zele is woensdagmiddag een man van 51 jaar uit Koekelare levensgevaarlijk gewond geraakt bij een arbeidsongeval. De man was er samen met enkele collega's aan het werken in een hoogspanningscabine toen hij plots geëlektrocuteerd werd en 12.000 volt door zijn lichaam kreeg. Na de elektrocutie ontstond er ook een brand waardoor hij zware brandwonden opliep.
Lees verder

Spanning tussen Fransen en Britten over visserijrechten loopt opnieuw hoog op
In Frankrijk wordt bijzonder boos gereageerd op de beslissing van de Britse overheden om maar een beperkt aantal Europese vissersboten meer toe te laten in hun wateren. De Franse vissers staan klaar om "ten aanval te trekken tegen Saint Helier", de hoofdplaats van het Britse kanaaleiland Jersey, zegt een sectorverantwoordelijke. De Franse minister van Europese Zaken Clément Beaune zegt niet te twijfelen over "vergeldingsmaatregelen".
Lees verder

Brugge neemt afscheid van traditionele houten chalets op kerstmarkt en gaat voor moderne look: "De combinatie met de historische binnenstad zal breed publiek aanspreken"
Brugge neemt afscheid van de traditionele kerstchalets. De kerstmarkt ondergaat vanaf dit jaar een volledige transformatie en daar horen nieuwe kraampjes bij. De zwarte units moeten zorgen voor een moderne look. "In combinatie met het historisch kader van onze stad, zal dat een uniek effect geven. We willen een kerstmarkt creëren die volledig anders is dan op andere plaatsen in binnen- en buitenland", zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). Er komt ook een uitbreiding richting 't Zand. In combinatie met de lichtwandeling in een nieuw jasje, lijkt Brugge helemaal klaar voor de kerstperiode.
Lees verder

Houten chalets op Brugse kerstmarkt ruimen plaats voor moderne, zwarte containers: "De combinatie met de historische binnenstad zal breed publiek aanspreken"
Brugge neemt afscheid van de traditionele kerstchalets. De kerstmarkt ondergaat dit jaar een transformatie en daar horen nieuwe kraampjes bij. De zwarte chalets moeten de kerstmarkt een moderne look geven. "We willen een kerstmarkt creëren die anders is dan op andere plaatsen in binnen- en buitenland", zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). Daarnaast breidt de kerstmarkt ook uit naar 't Zand. In combinatie met de lichtwandeling in een nieuw jasje, lijkt Brugge helemaal klaar voor de kerstperiode.
Lees verder

Familie van Gabby Petito richt zich tot spoorloze verloofde: "Brian, we vragen je om jezelf aan te geven"
Gabby Petito's familie hield dinsdag een persconferentie. De 22-jarige vrouw uit Florida verdween na een roadtrip met haar verloofde, Brian Laundrie. Hij keerde begin september alleen terug, maar verdween enkele dagen later. Het lichaam van Gabby werd teruggevonden in Wyoming. De familie wilde zelf geen vragen beantwoorden over haar verloofde, maar hun advocaat reageerde wel: "Brian, we vragen je om jezelf aan te geven." De familieleden kondigden wel de oprichting aan van de Gabby Petito Foundation. Dit initiatief moet andere families helpen bij verdwijningszaken. "We willen alles doen wat we kunnen om andere mensen te helpen", vertelt Joe Petito, de vader van Gabby.
Lees verder

PVDA: "Vlaams Parlement voerde belofte om parlementair wedde te verlagen niet door"
De radicaal-linkse PVDA klaagt aan dat het Vlaams Parlement al in 2019 een resolutie goedkeurde om de vergoedingen van parlementsleden te doen dalen, maar dat er sindsdien niets meer van gekomen is. "Waarom zouden we hiermee wachten?", vraagt fractieleider Jos D'Haese zich af.
Lees verder

Nieuw label in de supermarkt: deze producten kan je perfect opeten wanneer de datum op de verpakking overschreden is
Nee, het is niet omdat de datum op de verpakking van je melk, yoghurt, choco of ontbijtgranen is overschreden, dat de inhoud ervan in de vuilbak moet. Een nieuwe campagne roept consumenten op eerst te kijken, ruiken en proeven vooraleer voedsel weg te gooien. Zo'n 200 producten krijgen een label dat zegt dat de datum niet allesbepalend is voor de houdbaarheid. "Correct bewaard voedsel is vaak nog dagen, weken of zelfs een jaar nadat de datum op de verpakking overschreden is perfect te eten. En lekker."
Lees verder

PORTRET. Nieuwenhove: de Oostkampse wijk die in zijn hart werd geraakt door de brutale moord op Milan (15): "Nooit gedacht dat we op zo'n manier het nieuws zouden halen"
Een kat die beschoten wordt met een loodjesgeweer, nu en dan eens wat nachtlawaai en geregeld een vechtpartij onder jongeren. Nieuwenhove krijgt zoals elke Vlaamse buurt wel eens te maken met kleine criminaliteit, maar een moord? Nee, dat hadden de bewoners nooit verwacht. 1.500 woningen telt de Oostkampse wijk ondertussen: een mix van sociale en residentiële huizen. In de jaren 1970 gebouwd voor de arbeiders van de nieuwe Siemens-fabriek. Een portret van de wijk die afgelopen week even nationaal nieuws haalde door de dodelijke steekpartij op Milan Meert (15).
Lees verder

RECENSIE. 'Pose 3': "Een vaarwel in Murphy-majeur"
De categorie is: einde van een tijdperk. Na drie jaar en drie seizoenen doet 'Pose' officieel de ballroom boeken dicht. Maar niet zonder nog een laatste keer alles uit de kast te halen in een ceremonie vol lief, leed, melodrama en haastige verhaallijnen; jawel, Ryan Murphy is weer z'n zwierige zelve. Of u het sluitstuk van deze populaire Netflix-serie, over de hoogdagen van het ondergrondse nachtleven in New York tegen de achtergrond van de aidsepidemie, moet voltooien? Evelien Delgouffe zoekt het in onze Kijkgids voor u uit.
Lees verder

Wie wordt de nieuwe 007? Onze Hollywood-reporter wikt en weegt de mogelijke opvolgers van Daniel Craig
Het einde van een tijdperk: de nieuwe James Bond-film 'No Time To Die' - die donderdag bij ons in première gaat - is het allerlaatste optreden van Daniel Craig (53). En dus wordt er al maandenlang duchtig gediscussieerd over een mogelijke opvolger. Wordt een Amerikaan? De eerste niet-blanke Bond? Of toch een vrouw? Zowat alle pistes liggen nog open. Onze Hollywoodvrouw Kristien Gijbels bekijkt wie op dit moment het best scoort bij de bookmakers en zet de topfavorieten voor u op een rijtje.
Lees verder

Demir suggereert tijdelijke btw-verlaging op elektriciteit om stijgende energiefacturen te temperen
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir suggereert dat de federale regering het btw-tarief op elektriciteit tijdelijk zou kunnen verlagen om op die manier de stijgende energiefacturen te temperen. Dat heeft de N-VA-minister woensdag gezegd tijdens het debat over de Septemberverklaring in het Vlaams Parlement.
Lees verder

Ruim 400.000 bedienden mogen uitkijken naar 2,3 procent meer loon
Onder invloed van de hoge inflatie zullen meer dan 400.000 bedienden in ons land hun loon in januari stevig zien stijgen. Hr-dienstverlener SD Worx verwacht een verhoging met 2,32 procent.
Lees verder

Voka-topman wil af van klassieke ziektebriefjes en pleit voor 'fitnota': "Ziek of gezond zijn is geen zwart-witverhaal"
Een 'fitnote' in plaats van een 'sicknote'. Voka wil de logica achter de ziektebriefjes omkeren en vraagt dat artsen opschrijven wat langdurig zieken wél nog kunnen. "De terugkeer-coaches van Vandenbroucke zullen niet volstaan om de alarmerende hoge uitval terug te dringen", zegt topman Hans Maertens. Terwijl de huisartsen zijn voorstel op de korrel nemen, gaat hij nog een stapje verder. "Waarom geven we langdurig zieken niet dezelfde begeleiding als langdurig werklozen?"
Lees verder

Trailer van 'OnlyFans: de naakte Vlaamse waarheid' laat weinig aan de verbeelding over
De documentairereeks 'OnlyFans: de naakte Vlaamse waarheid' geeft een blik op het platform OnlyFans en hoe het in Vlaanderen in z'n werk gaat. De eerste trailer van de reeks is alvast veelbelovend, want deze geeft meteen al een aantal sappige details prijs. "Dankzij dit platform had ik genoeg geld om mijn appartement te financieren."
Lees verder

KOERS KORT. Jakobsen troeft Meeus af in Eurométropole Tour - Amstel Gold Race en Parijs-Roubaix wisselen van datum
Fabio Jakobsen heeft de Eurométropole Tour op zijn naam geschreven. De Nederlander was de snelste in een groepssprint en bezorgde zo Deceuninck-Quick.Step de 64ste overwinning van het seizoen. In de internationale zegestand is Jumbo-Visma tweede met… 40 zeges. Het team van Patrick Lefevere domineert ook het wielerjaar 2021. De 23-jarige Belg Jordi Meeus werd knap tweede in Doornik, Mads Pedersen vervolledigde de top drie.
Lees verder

Bpost stelt Active Ants-magazijn voor waar robots pakjes van webwinkels verwerken
Deze zomer opende bpost in Willebroek een Active Ants-e-commercemagazijn. In het magazijn werken er vooral robots. Daarmee wil het postbedrijf Belgische bedrijven helpen met hun onlineverkoop.
Lees verder

Deze Netflix-reeks is nog populairder dan 'La Casa de Papel': zit er een geldmachine achter of moet je deze serie écht gezien hebben?
De nieuwe reeks 'Squid Game' is wereldwijd een onverwacht succes. In bijna alle landen staat de Koreaanse thriller op 1 in de top 10 van Netflix. Uit het niets, zo lijkt het wel. Nu al is het de best bekeken niet-Engelstalige reeks op het streamingplatform. Nog populairder dan 'La Casa de Papel'. Is de serie écht zo goed of is er vooral veel geld mee gemoeid? Desna en Senne proberen in Showbits het succes te verklaren.
Lees verder

Vlaamse inwoners van La Palma weten niet of hun woning nog overeind staat: "Doodop van stress en onzekerheid"
"Elke ochtend worden we wakker met slechts één vraag: zal ons huis wel er nog staan?" Aldus Anne Van Den Eede en Tom Van Den Eynde (allebei 53), een geëvacueerd Vlaams echtpaar van La Palma dat de lava van vulkaan Cumbre Vieja tot op 150 meter van hun woning schat. "Want met eigen ogen kunnen we het niet meer zien. De Spaanse politie verbiedt ons zelfs om met een verrekijker op een nabijgelegen heuvel te gaan kijken."
Lees verder

John van den Brom gaat tegen Dinamo Zagreb voor zes op zes: "Match is niet cruciaal, wel belangrijk"
Racing Genk wil er stáán in z'n eerste Europa Leaguewedstrijd voor eigen volk tegen Dinamo Zagreb. "Hoog tempo ontwikkelen én controle houden, dat is de sleutel tot succes", weet John van den Brom.
Lees verder

Ook jongeren kunnen messentrekker zijn: "Ze denken dat ze veiliger zijn met mes op zak, maar het kan hen in nog grotere problemen brengen"
In Hemiksem stak een 18-jarige een jongen van 17 neer. In Oostkamp overleed de 15-jarige Milan na een fatale steek van een 17-jarige dader. Wat doen al die jongeren met een mes op zak? We vroegen het aan jeugdcriminoloog Stefaan Pleysier (KU Leuven). "De reden kan begrijpelijk zijn. Maar een steekwapen dragen vergroot de kans dat er ook effectief iets mee gebeurt."
Lees verder