Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 6 september 2021

VN en leider taliban spreken in Kaboel over organiseren humanitaire hulp voor Afghanen

HLN
VN en leider taliban spreken in Kaboel over organiseren humanitaire hulp voor Afghanen
De noodhulpcoördinator van de Verenigde Naties, Martin Griffiths, heeft de dreigende humanitaire rampspoed in Afghanistan zondag besproken met de vooraanstaande talibanleider Abdul Ghani Baradar. Deze ervaren politicus wordt het vaakst genoemd als leider van de aanstaande regering onder leiding van de fundamentalistische beweging.
Lees verder

Italië breekt record, maar wint opnieuw niet na gemiste strafschop Jorginho - Duitsland en Spanje houden schietoefeningen
Europees kampioen Italië mag een record bijschrijven. De Squadra is na vanavond de enige ploeg ooit die 36 matchen op een rij ongeslagen is. Toch won Italië opnieuw niet: het bleef op 0-0 steken in Zwitserland.
Lees verder

Jan Mulder ziet Rode Duivels swingen met hakjes: "Er viel veel te genieten"
De Rode Duivels hebben zich kostelijk geamuseerd tegen Tsjechië. Eden Hazard, Hans Vanaken, zélfs Thibaut Courtois - allemaal pakten ze wel eens uit met een hakje. Ook voor VTM-analist Jan Mulder was het genieten geblazen. "België heeft veel te bieden."
Lees verder

Everybody loves Romelu: jubilaris én scorende Lukaku in de bloemetjes gezet
Romelu Lukaku werd gehuldigd en bezongen. Romelu Lukaku scoorde en gaf een assist. Romelu Lukaku verliet het veld met een staande ovatie. Romelu Lukaku vierde feest. Met hem het hele Koning Boudewijnstadion, mama Adolphine en zoontje Romeo.
Lees verder

Ongehoord: onderzoeker ontdekt Australische eend die "bloody fool" zegt
De Australische muskuseend kan geluiden imiteren, ontdekte een Leidse onderzoeker. Dat is bijzonder, want het vermogen om geluiden na te bootsen is in het dierenrijk niet gewoon. Mensen zijn in staat tot dit zogenaamde 'vocale leren' (en leren zo praten), net als walvissen, dolfijnen, olifanten en vleermuizen. Ook van een aantal soorten vogels, zoals papegaaien, zangvogels en kolibries, was al bekend dat ze vocaal leren.
Lees verder

Poging tot staatsgreep in Guinee: coupplegers voeren avondklok in
In Guinee heerst heel wat verwarring rond een mogelijke staatsgreep. Speciale eenheden zeggen in een video dat ze president Alpha Condé gevangengenomen hebben en dat ze de instellingen ontmantelen. Het ministerie van Defensie verzekert echter dat de aanval op het presidentschap afgeweerd werd. De militaire coupplegers hebben "tot nader order" evenwel in het hele land de avondklok ingevoerd. Dat is zondagavond aangekondigd in een mededeling die werd voorgelezen op de nationale televisie.
Lees verder

Zoon van Kadhafi na zeven jaar op vrije voeten
In Libië is Saadi Kadhafi, zoon van de vroegere dictator Moammar al-Kadhafi, vrijgelaten uit de gevangenis. Dat heeft het ministerie van Justitie zondag meegedeeld.
Lees verder

Slangen op maandag. Is er nog iets wat deze 'ploeg van 11 miljoen' bindt?
Noël Slangen overschouwt in zijn gastcolumn de politieke week.
Lees verder

Elise Mertens niet voorbij Aryna Sabalenka op US Open
Elise Mertens (WTA-16) heeft zich zondag in New York niet voor de kwartfinales van het US Open kunnen plaatsen. De 25-jarige Limburgse moest in de vierde ronde in 1 uur en 10 minuten met 6-4 en 6-1 de duimen leggen voor de Wit-Russische Aryna Sabalenka (WTA-2), met wie ze in 2019 het dubbelspel won op het US Open en dit jaar dat van het Australian Open.
Lees verder

Meer coronaregels in Brussel, minder in Vlaanderen?
In Vlaanderen klinkt de roep om de coronaregels te laten varen alsmaar luider, terwijl in Brussel een uitgebreide coronapas op tafel ligt. De afwijkende vaccinatiegraden lijken een regionaal beleid niet langer in de weg te staan.
Lees verder

Winkelier vlucht met winnend lot van klant, maar wordt gesnapt op vliegveld
De grenspolitie op de luchthaven van Rome heeft zondag de eigenaar van een tabakszaak in Napels aangehouden, vlak voordat hij aan boord van een vlucht naar de Canarische eilanden wilde stappen. De man wordt ervan verdacht het winnende loterijlot van een klant te hebben gestolen. Die klant had een prijs van 500.000 euro gewonnen.
Lees verder

5 voorstellen van ACV-topman Marc Leemans: "Pensioenen? Wat met de carrière ervoor?"
ACV-voorzitter Marc Leemans ergert zich groen, rood en blauw aan het opbod rond de pensioenen. En dan vooral omdat het oorverdovend stil is rond de rést van de carrière. "De regering heeft de mond vol van een werkzaamheidsgraad van 80%. Maar het blijft een raadsel hoe we dat gaan halen en vooral: hoe werken leefbaar blijft." Daarom komt de vakbondstopman zelf met een reeks voorstellen. Zo wil hij sociale bijdragen laten betalen op studentenjobs, maaltijdcheques en flexi-jobs.
Lees verder

Experts: scholen in Brugge kregen slechte CO₂-meters
Het stadsbestuur van Brugge kocht voor zijn scholen 125 CO₂-meters die volgens experts een totaal onbetrouwbare technologie gebruiken. Dat schrijft Het Nieuwsblad maandag.
Lees verder

In MH17-proces zijn nabestaanden eindelijk aan het woord: "Ik wil laten zien welk leed ons is aangedaan"
Anderhalf jaar hebben nabestaanden tijdens het MH17-strafproces geluisterd naar het Openbaar Ministerie en de advocaten van de vier verdachten. Vanaf maandag spreken zij de rechtbank toe. 91 nabestaanden uit binnen- en buitenland vertellen over de impact van de ramp op hun leven en geven de slachtoffers een stem. "Eindelijk kan ik mijn verhaal doen"
Lees verder

Evenepoel traint op WK-parcours, maagklachten lijken voorbij: "Hij is klaar voor het EK"
Bondscoach Sven Vanthourenhout maakt vandaag zijn selectie bekend voor het WK. Is Remco Evenepoel daar bij? Gisteren ging hij in ieder geval trainen op wegen waar ook het WK passeert. Evenepoel reed 150 kilometer in de regio rond Overijse en Leuven. Geen kopie van het WK-parcours, want Evenepoel zocht ook een reeks gravelstroken op, maar hij deed wel een aantal hellingen die het WK-peloton eind deze maand ook zal moeten doen: onder andere de Moskesstraat, de Smeysberg en de Keizersberg.
Lees verder

Afghaanse verzetsleider roept taliban op tot staakt-het-vuren
De Afghaanse verzetsleider Ahmad Massoud heeft de taliban opgeroepen om hun militaire operaties in de Panjshir-vallei stop te zetten en een staakt-het-vuren in te stellen. Dit weekend sijpelden berichten door dat de verzetsbeweging van Massoud zware verliezen zou hebben geleden.
Lees verder

Twee Belgen verdrinken bij Kreta: "Hulpdiensten wilden hen niet reanimeren"
Een zwempartij in de Middellandse Zee vlak voor de kust van Kreta kende afgelopen zaterdag een fatale afloop voor twee Belgische toeristen. Twee mannen uit het Antwerpse werden verrast door de hevige stroming en levenloos uit het water gehaald. Een derde kon zich nog in veiligheid brengen.
Lees verder

Opnieuw zonnige dag, later deze week temperaturen tot 27 graden
Maandag begint met hier en daar ochtendgrijs, maar nadien wordt het vrij zonnig, met in de namiddag wat meer wolkenvelden. Dat meldt het KMI maandagochtend. De maxima variëren van 21 tot 26 graden.
Lees verder

ZAAM: Lidl gaat voor betaalbaar duurzaam
'Duurzaam' min 'duur' = ZAAM. Het mysterieuze vierletterwoord dook de afgelopen dagen overal op. Het gaat om een campagne van Lidl, dat wil aantonen dat voor de producten in kwestie niet per se meer geld moet worden neergeteld. "Duurzaam en niet-duurzaam groeien naar elkaar toe", zeggen retailspecialisten.
Lees verder

Vandaag WK-selectie, wie scoorde in extremis nog punten? "Campenaerts maakte meeste indruk"
Het wordt een hoogtepunt voor elke Belgische prof, maar wie mag mee? Van Aert, Stuyven, Benoot, Lampaert en Declercq lijken zeker van hun WK-stek. Vandaag maakt bondscoach Sven Vanthourenhout de rest van de selectie bekend. Wie scoorde in extremis nog punten? Wie vergooide zijn kansen?
Lees verder