Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 13 september 2021

Stuurden oude Romeinen Corsicaanse legereenheid naar Antwerpen? Prof ontrafelt mysterie rond eeuwenoude baksteen

HLN
Stuurden oude Romeinen Corsicaanse legereenheid naar Antwerpen? Prof ontrafelt mysterie rond eeuwenoude baksteen
Sinds hun vondst in de jaren zeventig zorgen stukjes Romeinse baksteen met daarop acht letters voor animositeit onder specialisten. Was er destijds een Corsicaanse legereenheid in Antwerpen gestationeerd of niet? Christian Laes, professor Geschiedenis aan de UAntwerpen, werpt nu nieuw licht op de zaak.
Lees verder

Zjuul Krapuul stapt na 44 jaar uit Katastroof na conflict met Jos Smos: "Jos vindt het belangrijker om zijn zoon in de band te halen dan om met mij verder te gaan"
Na Stef Bef verlaat nu ook Zjuul Krapuul de cultband Katastroof. Dat maakte hij op de Twitterpagina van Katastroof bekend. Aanleiding zou een ruzie met bandlid Jos Smos zijn. Jos Smos verzekert echter dat dit niet het einde van de band betekent.
Lees verder

Vrienden vissen dode slang van vier meter uit kanaal Gent-Terneuzen: "Normaal vissen we hier op paling, maar zo'n groot exemplaar hebben we nog nooit boven gehaald"
Het was een vangst die ze niet meteen verwachtten bij een dagje vissen in het kanaal Gent-Terneuzen. Drie vrienden hebben maandag rond de middag een dode slang van bijna vier meter uit het water gehaald. Hoe het beest er terechtkwam is nog een raadsel. De gemeente Zelzate wil alvast laten onderzoeken hoe de slang aan zijn einde kwam.
Lees verder

43 ziekenhuizen gecontacteerd, nergens plaats voor hem vanwege coronadrukte: Amerikaan sterft aan hartfalen
Een man (73) uit Alabama is gestorven aan een hartaandoening nadat hij door maar liefst 43 ziekenhuizen afgewezen werd. Alle spoedafdelingen in drie verschillende staten lagen vol met coronapatiënten, weet NBC News.
Lees verder

Frankrijk start met inenting derde vaccindoses
Frankrijk is gestart met de inenting van derde vaccindoses. Sinds maandag kunnen mensen die in woonzorgcentra verblijven, die onderliggende aandoeningen hebben of die ouder dan 65 zijn, een derde inenting krijgen.
Lees verder

19 beklaagden lenen bankkaart en pincode uit aan phishingbende en zien bijna 200.000 euro via hun rekening versluisd worden: "We zijn naïef geweest"
19 zogenaamde 'money mules' of 'geldezels' hebben zich voor de rechter moeten verantwoorden, omdat ze hun bankkaart en pincode hebben uitgeleend aan een phishingbende. Via hun rekening werd in totaal bijna 200.000 euro witgewassen. Onder de beklaagden ook een vader en zoon uit Blankenberge en moeder en dochter uit Antwerpen. "Ze is in haar wanhoop op het voorstel van de bende ingegaan", stelde de advocate van de moeder.
Lees verder

Cavendish voor het eerst in vijf jaar naar WK, ook Pidcock en Hayter opgenomen in Britse selectie
Voor het eerst sinds 2016 maakt Mark Cavendish deel uit van de Britse WK-selectie. De ervaren sprinter (36) is opgenomen in de achtkoppige ploeg voor de wegrit op 26 september tussen Antwerpen en Leuven.
Lees verder

Portugal maakt einde aan mondmaskerplicht in open lucht
Portugezen moeten vanaf vandaag geen mondmasker meer dragen in open lucht. Het Zuid-Europese land kent een hoge vaccinatiegraad en er zijn nauwelijks nog nieuwe coronagevallen. Toch wordt er geadviseerd om een mondmasker te dragen in grote menigtes of wanneer de social distancing niet kan worden gerespecteerd.
Lees verder

Alanis Morissette in nieuwe documentaire: "Ik werd verkracht door meerdere mannen"
De Canadese zangeres Alanis Morissette (47) onthulde in de nieuwe documentaire 'Jagged' enkele traumatische gebeurtenissen uit haar verleden. Zo zegt ze dat ze als tiener door verschillende mannen werd verkracht.
Lees verder

Begraafplaats blundert: anonieme graven Belgische zelfmoordterroristen Parijs te vinden op website
Het is een tijd te achterhalen geweest op welke precieze plek de drie Belgische zelfmoordterroristen van de Parijse aanslagen van 13 november begraven liggen. De ligplaats van hun anoniem graf op de multiconfessionele begraafplaats in Evere kon gevonden worden via de website van de begraafplaats, zo onthult de RTBF. De blunder komt op het slechtst mogelijke moment nu vorige week net het strafproces is begonnen.
Lees verder

25 gezinnen uit rotte appartementen krijgen vraag voor begrip voor bouwpromotor en architect: "Heel onaangename verrassing"
Twee maanden nadat 25 Truiense gezinnen uit hun appartement in Residentie Platanus op de Luikersteenweg gezet werden, is er nog steeds veel onduidelijkheid. De nieuwbouw van amper zes jaar oud bleek gebouwd te zijn met rotte planken en staat op instorten. Op de vooravond van een algemene infovergadering met de mede-eigenaars, kregen de 25 gezinnen een dreigende mail van de zus van de architect in hun mailbox.
Lees verder

Zus van architect rotte appartementen vraagt 25 dakloze gezinnen om begrip: "Heel onaangename verrassing"
Twee maanden nadat 25 Truiense gezinnen uit hun appartement in Residentie Platanus op de Luikersteenweg gezet werden, is er nog altijd veel onduidelijkheid. De nieuwbouw van amper zes jaar oud bleek gebouwd te zijn met rotte planken en staat op instorten. Op de vooravond van een algemene infovergadering met de mede-eigenaars kregen de 25 gezinnen een dreigende mail van de zus van de architect in hun mailbox.
Lees verder

Speurders krijgen het woord op proces rond aanslagen Parijs
Vandaag en morgen komen politierechercheurs aan de beurt in het proces rond de terreuraanslagen van Parijs.
Lees verder

De statistiek die nog maar eens onderstreept hoe lastig Club het zal krijgen tegen PSG
Dat ze bij Club Brugge de kuiten best insmeren voor de komst van Paris Saint-Germain in de Champions League, wordt nog maar eens onderstreept door de volgende statistiek. Zo becijferde CIES Football Observatory, een gerenommeerd statistiekenbureau, dat de Parijzenaars tot dusver gemiddeld 738 passes hebben getrapt per wedstrijd waarvan liefst 92,2 procent aankwam. Ze staan daarmee helemaal bovenaan de Europese klas.
Lees verder

Hoe betaalt Willem Engel, de man die Van Ranst al drie keer aanklaagde, zijn gerechtskosten?
Er lopen drie klachten van Willem Engel tegen viroloog Marc Van Ranst. In Nederland is hij omstreden. Dansleraar van beroep, en oprichter vorig jaar, van Viruswaarheid: een groep die zich verzet tegen het coronabeleid in Nederland. Willem Engel zoekt steevast donoren, en betaalt rechtszaken met het ingezamelde geld. Ook in Nederland heeft hij er al meerdere aangespannen.
Lees verder

Een cognac handtas matcht met elke outfit: Met deze drie regels kies je het perfecte exemplaar
Op zoek naar een nieuwe lievelingstas? Een cognackleurig exemplaar weet ieder fashionistahart te bekoren. Met deze 3 tips van Ninashop.be maak je gegarandeerd de juiste keuze.
Lees verder

Jessica Chastain schittert in emotionele 'Scenes From a Marriage': "Het was een opgave om niet zelf in een put te vallen"
Of het intellectuele armoede dan wel een eindeloos geloof in het eigen kunnen is: tegenwoordig draait Hollywood er de hand niet voor om om een moderne interpretatie te geven aan succesvolle reeksen van weleer. Denk maar aan het hernieuwde 'Gossip Girl' of het vervolg op 'Sex and the City', dat momenteel gedraaid wordt. Geen verrassing dus dat ook de Zweed Ingmar Bergman, een van de bekendste cineasten van de vorige eeuw, eraan moet geloven. Streamz brengt namelijk een hedendaagse bewerking van 'Scenes From a Marriage', waarin Oscar Isaac en Jessica Chastain dit keer de hoofdrollen vertolken. "Spelen dat je depressief bent omdat je huwelijk kapot gaat door overspel: dat komt binnen. Het was een opgave om niet zelf in een put te vallen."
Lees verder

Urbanus openhartig in 'The Best Of': "Humor dient om onzekerheid te verbergen"
Dinsdag eert 'The Best Of' de man die zijn volk leerde lachen. De peetvader van de Vlaamse stand-up comedy, Urbanus (72). Ook de man die al meerdere malen het dak van een uitverkochte Ancienne Belgique blies, maar in 'The Best Of' doen anderen dat voor hem. Maar Urbanus maakt ook even tijd om met An Lemmens te praten over zijn onzekerheid. "Ik wilde eigenlijk striptekenaar worden, maar vond nergens de mogelijkheid."
Lees verder

Achtervolging eindigt met crash: 3 inzittenden gearresteerd
Een geseind voertuig is maandagmiddag na een politieachtervolging gecrasht op de Singel in Borgerhout. Drie inzittenden werden gearresteerd.
Lees verder

Poetin geeft net voor verkiezingen hoger salaris aan ambtenaren
De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag zijn goedkeuring gegeven aan een flinke salarisverhoging voor opsporingsambtenaren en politiemensen. De maatregel moet de steun voor zijn partij Verenigd Rusland (VR) doen toenemen in aanloop naar de parlementsverkiezingen die komend weekeinde worden gehouden. VR zal naar verwachting de verkiezingen winnen ondanks een daling in populariteit als gevolg van de dalende levensstandaard in Rusland.
Lees verder