Doorgaan naar hoofdcontent

Na zaak-El Kaouakibi: nieuwe regeling voor langdurig zieke parlementsleden op komst

Na zaak-El Kaouakibi: nieuwe regeling voor langdurig zieke parlementsleden op komst

Sinds de zaak-El Kaouakibi is algemeen bekend dat leden van het Vlaams Parlement met een ziektebriefje onbeperkt loon blijven ontvangen. Elders valt een werknemer al na een maand terug op zestig procent. Dat moet ook bij de parlementsleden in de toekomst zo zijn, vindt Vooruit. Groen en Vlaams Belang zijn het daarmee eens, andere partijen komen met eigen voorstellen.

Lees verder

Wat is Dali (20) overkomen? Ouders doen ultieme oproep: 'Wie iets gezien heeft, meld het'

'Mijn zoon heeft zware hoofdletsels. We wachten bang af. Het allerbelangrijkste is dat hij er weer bovenop komt.' Twee dagen nadat de Gentse vicepraeses Dali Van Buynder (20) levensgevaarlijk gewond werd teruggevonden na een avondje in de Overpoort is het nog volstrekt onduidelijk wat hem is overkomen. Zijn moeder doet een ultieme oproep.

Lees verder

'Geen voorbarige conclusies trekken in zaak-Chovanec'

De procureur-generaal van Bergen, Ignacio de la Serna, waarschuwt om 'uiterst voorzichtig te zijn' en 'geen voorbarige conclusies te trekken' over de mogelijke doodsoorzaak van Jozef Chovanec. Naar aanleiding van nieuwe berichten over de zaak is een onderzoek geopend naar schending van het beroepsgeheim.

Lees verder

Rwanda annuleert ontmoeting met Sophie Wilmès over proces-Rusesabagina

'Een ontmoeting met de Rwandese minister, Vincent Biruta, is gepland voor deze week in New York', liet minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès gisteren optekenen in een persbericht waarin ze Belgiës ongenoegen uitte over het proces-Rusesabagina. Die ontmoeting heeft Rwanda vandaag geannuleerd.

Lees verder

Gynaecoloog die abortuswet met opzet overtrad aangeklaagd

De Texaanse gynaecoloog Alan Braid overtrad 'volledig bewust van de juridische gevolgen' de nieuwe, strenge abortuswet in zijn staat. De man is nu aangeklaagd: de wetgeving zal voor het eerst juridisch getest worden.

Lees verder

Advocaat Fabre: 'Er is een karikatuur gemaakt van Fabre'

Op de inleidende zitting in de zaak tegen kunstenaar Jan Fabre werd bekend dat twaalf danseressen zich burgerlijke partij stellen. Het proces start pas in maart volgend jaar. Fabre zal zich zelf komen verdedigen voor de rechtbank.

Lees verder

Lava brengt zwembaden aan de kook op La Palma

De vulkaan Cumbre Vieja op het Canarische eiland La Palma is nog steeds actief en heeft al heel wat ravage aangericht. De lava blijft stromen richting de kust waardoor alsmaar meer huizen worden verslonden. Een drone kon vastleggen hoe zwembaden werden overspoeld door lava.

Lees verder

Europees Hof stelt Rusland verantwoordelijk voor moord op dissident Litvinenko

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft dinsdag geoordeeld dat Rusland verantwoordelijk is voor de moord op dissident Aleksander Litvinenko. De voormalige spion werd in 2006 in het Verenigd Koninkrijk vergiftigd met polonium-210.

Lees verder

Prins Andrew kan zich niet meer verstoppen in misbruikzaak

De discussie of de Britse prins Andrew (61) officieel geïnformeerd werd over de rechtszaak die in de Verenigde Staten tegen hem werd aangespannen, is van de baan. De advocaten van Virginia Giuffre (38), de vrouw die hem beschuldigt van seksueel misbruik, hebben hem kunnen dagvaarden. Dat blijkt uit gerechtelijke documenten.

Lees verder

Teruggevonden student niet langer in levensgevaar

Dali van Buynder, de student die afgelopen weekend zwaargewond in Gent werd teruggevonden, is niet langer in levensgevaar. Hij zal ondervraagd worden zodra het medisch verantwoord is. Dat meldt het parket.

Lees verder

Verdachte moord David Polfliet ontsnapt uit instelling

Eén van de drie minderjarigen die zichzelf aangaven na de moord op David Polfliet is zaterdagavond weggelopen uit de instelling in Wingene waar hij door de jeugdrechter was geplaatst. Hij staat geseind, maar voorlopig is er geen spoor.

Lees verder

Russische maakt favorietenrol waar op WK tijdrijden junioren

Alena Ivanchenko heeft zich tot wereldkampioen tijdrijden bij de junioren gekroond. De bijna 18-jarige Russische, die ook Europees kampioen werd, was over een parcours van 19 kilometer tussen Knokke-Heist en Brugge elf seconden sneller dan de Britse Zoë Backstedt. Onze landgenote Febe Jooris werd negende.

Lees verder

OPROEP | Voetgangers versus fietsers

'Fietsers zijn de nieuwe automobilisten', schrijft de (film)journalist Robin Broos vandaag op onze opiniepagina's. Fietsers dragen nog altijd het statuut 'zwakke weggebruiker', maar in de praktijk gedragen ze zich niet altijd even bedachtzaam. En daar zijn de 'nog zwakkere' weggebruikers, denk aan voetgangers, al eens de dupe van. Het opiniestuk raakt een pijnlijke kwestie aan: verschillende snelheden in combinatie met weinig geduldig gedrag leidt tot conflict en zelfs tot incidenten in de openbare ruimte, zowel bij fietsers als voetgangers.

Lees verder

'Wilmès beledigt het Rwandese gerecht'

Het zit er bovenarms op tussen België en Rwanda. Het regime van Paul Kagame pikt niet dat minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès kritiek levert op de veroordeling van Hotel Rwanda-held Paul Rusesabagina.

Lees verder

PSG moet geblesseerde Lionel Messi missen

Lionel Messi zal vanwege last aan de linkerknie woensdag niet met Paris Saint-Germain kunnen aantreden in en tegen Metz op de zevende speeldag in de Ligue 1. Dat heeft PSG bekendgemaakt.

Lees verder

Yellow Tigers hebben ticket beet voor WK 2022

De Belgische nationale vrouwenvolleybalploeg is officieel zeker van deelname aan het WK in Nederland en Polen (23 september-15 oktober 2022). Dat bevestigt de internationale volleybalfederatie (FIVB) dinsdag op zijn website.

Lees verder

Deense drugsbende ontvoerde 23-jarige Oostendenaar

Een 23-jarige man uit Oostende is in zijn thuisstad in een auto gedwongen en ontvoerd. De daders – leden van de Deense drugsmaffia – reden met het slachtoffer naar het Nederlandse Nijmegen. Daar kon de politie de wagen onderscheppen en het slachtoffer bevrijden.

Lees verder

Ook beleggers zijn dol op Billie Eilish

Vandaag maakt Universal Music Group zijn debuut op de beurs van Amsterdam. De platenfirma van The Beatles en U2 stijgt meteen 40 procent. De inkomsten uit streaming geven de muzieksector een tweede adem.

Lees verder

Hoe bestand zijn uw huis en tuin tegen hitte en wateroverlast?

Een onlinetool, het 'groenblauwpeil', leert woningeigenaars met een score en tips hoe ze hun huis en tuin kunnen klaarstomen voor de veranderende weersomstandigheden die op ons afkomen.

Lees verder

Koning Willem-Alexander opent parlementair jaar: 'Regering moet hand in eigen boezem steken'

'Nederland is en blijft een goed land om in te leven en kent een stevige economie.' Met die positieve boodschap opende de Nederlandse koning Willem-Alexander het parlementaire jaar. Maar in zijn traditionele toespraak wees hij er ook op dat de regering na de toeslagenaffaire de hand in eigen boezem moet steken.

Lees verder

Berggeit doodt grizzlybeer met hoorns in Canada

In het natuurpark Yoho National Park in Canada heeft een berggeit zich succesvol kunnen verdedigen tegen een hongerige grizzlybeer. Uit een forensische autopsie blijkt dat de vrouwelijke beer werd gedood nadat de hoorns van de geit haar nek en oksels doorboorden.

Lees verder

Amerikaanse grenswachters te paard zwaaien met 'zweep' naar migranten

Het Witte Huis heeft kritiek geuit op de manier waarop Amerikaanse grenswachters enkele Haïtiaanse migranten hardhandig hebben aangepakt in Texas. Toen sommigen terugkeerden van Mexico, waar ze voedsel kochten voor hun families, werden ze bedreigd door agenten te paard. De migranten moesten de grens over omdat het voedsel op Amerikaanse bodem schaars was. 'Ik denk niet dat iemand die deze beelden ziet, zou denken dat het aanvaardbaar of gepast was', aldus de woordvoerster van het Witte Huis.

Lees verder

Biden blijft achter terugtrekking uit Afghanistan staan, en belooft tijdperk van 'aanhoudende diplomatie'

In zijn eerste toespraak voor de algemene vergadering van de Verenigde Naties, heeft de Amerikaanse president Joe Biden de militaire terugtrekking uit Afghanistan verdedigd. Tegelijk beloofde hij inspanningen om de vrede te handhaven, en om de klimaatcrisis aan te pakken. Daar trekt hij ook meer budget voor uit.

Lees verder

Alec Segaert pakt brons voor België op WK tijdrijden bij junioren, goud is voor Deen Wang

Derde dag, vierde medaille voor België op het WK wielrennen. De 18-jarige Alec Segaert snelde naar brons op het WK tijdrijden bij de junioren. De Deen Gustav Wang werd verrassend wereldkampioen, de Brit Joshua Tarling pakte zilver.

Lees verder

Jasper Philipsen pakt in de GP Denain al zijn derde zege in vijf dagen

Jasper Philipsen heeft dinsdag de Grand Prix Denain gewonnen. De renner van Alpecin-Fenix toonde zich in de generale repetitie voor Parijs-Roubaix de snelste in de sprint. Vrijdag won Philipsen al eens op het Kampioenschap van Vlaanderen in Koolskamp, zondag was hij de snelste tijdens Eschborn-Frankfurt.

Lees verder

Eerste zedenhond van federale politie kan sperma lokaliseren

De federale politie heeft dinsdag de eerste Belgische zedenhond voorgesteld bij de Directie Hondensteun, in de Vlaams-Brabantse gemeente Linter. De hond kan sperma lokaliseren op plaatsen waar dat niet voor de hand ligt, zoals in een groot grasveld of in een groot gebouw, en kan zo de politie helpen om zedenzaken op te lossen. 'Door sporen te vinden kunnen we ons veel beter wapenen en bewijsmateriaal voorleggen in rechtszaken', zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld).

Lees verder

Twintigjarige opgepakt voor geweld tegen politieagenten in Gentse studentenbuurt

In Gent is een 20-jarige man uit Lokeren in de nacht van maandag op dinsdag opgepakt voor slagen en verwondingen aan politieagenten in de Gentse studentenbuurt rond de Overpoortstraat. De jongeman gaf onder meer een kopstoot aan een van de politieagenten en werd onmiddellijk gedagvaard voor de correctionele rechtbank

Lees verder

Japanse zussen zijn oudste eeneiige tweeling ooit

Twee Japanse zussen van meer dan 107 jaar oud zijn de oudste eeneiige tweeling ooit. Umeno Sumiyama en Koume Kodama werden op 1 september 107 jaar en 300 dagen oud en verbraken daarmee het vorige wereldrecord.

Lees verder

Navalny: 'Uitslag Russische verkiezingen is vervalst'

De gevangengenomen oppositieleider Aleksej Navalny heeft zich kritisch uitgelaten over de parlementsverkiezingen in Rusland, die volgens hem vervalst zijn. De uitslag werd op de 'meest primitieve manier' veranderd en dus van de kiezers 'gestolen', klinkt het.

Lees verder

Beerschot vervangt Peter Maes met coachingteam

Beerschot heeft een opvallend plan om de ploeg uit het degradatiemoeras te trekken. Als vervanger voor Peter Maes stelt de club niet één nieuwe trainer, maar een coachingteam aan.

Lees verder

Demir wil meer duidelijkheid over leidingstraat vanuit Antwerpse haven

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vraagt aan de industriesector om meer duidelijkheid te scheppen rond de geplande leidingstraat tussen de Antwerpse haven en het Duitse Ruhrgebied. De N-VA-minister wil onder meer weten om hoeveel leidingen het gaat en welke stoffen er vervoerd zullen worden.

Lees verder

Franse monniken bekennen brandstichting bij 5G-masten

Twee Franse monniken uit het departement Rhône worden aangeklaagd voor het in brand steken van twee 5G-masten. Ze werden betrapt, en hebben bekend.

Lees verder

Gemeente zet buitenschoolse activiteiten voor -12-jarigen stop vanwege coronabesmettingen

Het aantal coronabesmettingen bij lagereschoolkinderen vertoonde de afgelopen dagen een significante stijging in Hoeilaart. Daarom besliste het gemeentebestuur om alle buitenschoolse activiteiten voor -12-jarigen met onmiddellijke ingang tijdelijk stop te zetten tot maandag 4 oktober.

Lees verder

Milieuactivisten slepen BMW en Mercedes voor rechter

Geïnspireerd door een eerder vonnis tegen Shell in Nederland willen Duitse milieuactivisten bedrijven via de rechtbank dwingen hun CO2-uitstoot te verlagen.

Lees verder

Zwaardere straffen voor verkrachting op komst

De Kamer buigt zich over de plannen om het seksueel strafrecht te moderniseren. Verkrachting zal strenger worden bestraft.

Lees verder

Opgepakte tiener ontsnapt via raam uit Mechels politiekantoor: 'Grondig onderzoeken'

Uit het politiecommissariaat van de zone Mechelen-Willebroek is dinsdagmiddag een opgepakte verdachte ontsnapt. Het ging om een jongen van 14 jaar die in de voormiddag betrokken zou geweest zijn bij een diefstal in de Stationsstraat in Mechelen. Tijdens de administratieve afhandeling van de zaak zag de tiener zijn kans om door een raam te klauteren en weg te vluchten. De knaap kon, ondanks een zoekactie, ontkomen.

Lees verder

Michel reageert ontgoocheld op 'America first' van Biden

De EU overweegt de eerste sessie van de nieuwe technologieraad met de VS te verdagen. De manier waarop Biden de Fransen koud pakte door een militaire alliantie te sluiten met het VK en Australië, wil ze niet over haar kant laten gaan.

Lees verder

Bijna 95 procent leerkrachten gevaccineerd

Leerkrachten in Vlaanderen kunnen uitstekende vaccinatiecijfers voorleggen. Ze overtreffen zelfs het zorgpersoneel. 'Deze cijfers verantwoorden versoepelingen.'

Lees verder

Opnieuw 154 migranten gered die Kanaal wilden oversteken vanuit Frankrijk

Exact 154 migranten die Engeland probeerden te bereiken in kleine bootjes zijn maandag en dinsdag gered in het Kanaal. Dat maakte de maritieme prefectuur dinsdag bekend.

Lees verder

Union moeiteloos door naar volgende ronde van Croky Cup

Felice Mazzu liet in de vijfde ronde van Croky Cup tegen Lebbeke zoals voorspeld een B-armada opdraven. Die zorgde voor een moeiteloze 7-0-kwalificatie en liet de fans kraaien van de pret met technische hoogstandjes.

Lees verder

Red Flames schuiven Albanië met 7-0 opzij

Tessa Wullaert (28) kreeg een gala-avond voor haar 100ste cap. De Red Flames (FIFA-19) wonnen zoals verwacht makkelijk hun WK-kwalificatiewedstrijd Albanië (FIFA-75) en zetten zo hun misstap tegen Polen (FIFA-29) vorige vrijdag enigszins recht. De Belgen wonnen onder meer dankzij twee assists en een goal van Wullaert met 7-0.

Lees verder

FBI bevestigt dat gevonden lichaam in Wyoming dat van Gabby Petito (22) is, lijkschouwer beschouwt haar dood als 'moord'

Het lichaam dat zondag gevonden is in het Bridger-Teton National Forest (Wyoming) is wel degelijk dat van de Amerikaanse Gabby Petito. Dat blijkt uit de autopsie en bevestigt de FBI. De 22-jarige YouTubester verdween tijdens een roadtrip met haar verloofde Brian Laundrie (23) door de Verenigde Staten.

Lees verder

Turkije gaat klimaatakkoord van Parijs ratificeren

Turkije gaat het klimaatakkoord van Parijs volgende maand ratificeren. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dinsdag aan de Verenigde Naties gezegd.

Lees verder

Man opgepakt die twee mensen gijzelde in bus in Duitsland

In het zuiden van Duitsland heeft de politie een man opgepakt die dinsdag in een bus twee mensen zou hebben gegijzeld. De verdachte werd rond 21.30 uur na een na een grootscheepse politieactie die enkele uren duurde, in hechtenis genomen, verklaarde een politiewoordvoerder.

Lees verder

Amnesty International: 'Producenten coronavaccins voeden mensenrechtencrisis'

De weigering van zes producenten van coronavaccins - AstraZeneca, Pfizer, BioNTech, Johnson & Johnson, Moderna en Novavax - om vaccinatietechnologie te delen en afstand te doen van intellectuele eigendomsrechten verergeren een ongekende mensenrechtencrisis. Dat meldt Amnesty International woensdag in een nieuw rapport.

Lees verder

Aardbeving treft Australische deelstaat Victoria

De Australische deelstaat Victoria is woensdag opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6. Dat meldt het Australische geologische instituut Geosciences Australia, dat aardbevingen registreert. Het Amerikaanse geologische instituut USGS gewaagt van een aardbeving met een magnitude van 5,8.

Lees verder

De zaak-Dutroux als keerpunt voor kinderen en ouders

Plotselinge angst voor witte busjes, voor ontvoeringen, en voor kelders: er is een 'voor' en een 'na' Dutroux. Wat deed de zaak met wie destijds opgroeide en wat deed het met hun ouders?

Lees verder

Hoe zinvol is het om nu hulp te sturen naar Afghanistan?

De Taliban in Afghanistan vragen hulp. Investeringen, wederopbouwprojecten en humanitaire steun voor de regering of de burgers zijn welkom, luidt het. Gekker moet het niet worden nadat ze eerst het hele land veroverden, de door ons gesteunde regering buitengooiden, terroristen in die regering zetten en ondertussen alle vrouwen tot wanhoop dreven. Of zien we dat verkeerd?

Lees verder

Coronavaccins: waar veel niet-gevaccineerden wonen, tiert corona weliger
Circuleert het coronavirus echt sterker in de gemeenten waar veel niet-gevaccineerden rondlopen? Ja, maar dat is niet volledig toe te schrijven aan het lagere aantal prikken.
Lees verder

Waar veel niet-gevaccineerden wonen, tiert corona weliger

Circuleert het coronavirus echt sterker in de gemeenten waar veel niet-gevaccineerden rondlopen? Ja, maar dat is niet volledig toe te schrijven aan het lagere aantal prikken.

Lees verder

Chinese vastgoedreus Evergrande kondigt akkoord over rentebetaling aan

De Chinese vastgoedreus Evergrande, die op de rand van het faillissement staat, heeft woensdag aangekondigd dat een betalingsregeling is overeengekomen met obligatiehouders om de op 23 september verschuldigde rente terug te betalen. De voorwaarden van de overeenkomst werden niet verduidelijkt.

Lees verder

Aantal coronapatiënten in ziekenhuis zakt opnieuw onder de 700

Terwijl de besmettingen licht toenemen, nemen de ziekenhuisopnames en overlijdens verder af. Dat blijkt woensdagochtend uit de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Xi Jinping: 'China zal geen kolencentrales meer bouwen in buitenland'

China zal geen kolencentrales meer bouwen in het buitenland. Dat heeft de Chinese staatsleider Xi Jinping gezegd in zijn toespraak tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dinsdag in New York.

Lees verder

De Warmste Week wordt ook een 'stadsfestival'

Op de Grote Markt in Mechelen geven Studio Brussel, MNM en Eén vandaag het officiële startschot van De Warmste Week.

Lees verder

Eerste herfstdag droog en overwegend zonnig

Woensdag blijft het droog en wordt het overwegend zonnig met hoge sluierbewolking. De maxima liggen tussen 16 graden in de Hoge Venen en 20 à 21 graden in het westen. De wind waait zwak uit zuidwestelijke richtingen in Vlaanderen en uit veranderlijke richtingen in het zuiden van het land. Aan zee draait de wind tussen west en noordwest, en wordt hij soms matig, zo meldt het KMI.

Lees verder

Vier grootste banken halveren aantal bankautomaten

Batopin, het samenwerkingsverband dat de vier Belgische grootbanken hebben opgezet voor de uitrol van neutrale bankautomaten, heeft de zes eerste toestellen geïnstalleerd. De nieuwe cashpunten zullen stapsgewijs en tot eind 2024 de helft van de ongeveer 5.000 geldautomaten van BNP Paribas, KBC, Belfius en ING vervangen.

Lees verder

Ontsnapte minderjarige verdacht van moord op David Polfliet terecht

De 16-jarige jongen die afgelopen weekend ontsnapte uit de gesloten inrichting in Wingene, is terecht. Dat bevestigt zijn advocaat Dirk De Maerschalck.

Lees verder

PS wil vrijwillig ontslag mét uitkering mogelijk maken, Vlaanderen verzet zich

Federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) wil vrijwillig ontslag mét een uitkering mogelijk maken, schrijft De Tijd en dat blijkt ook uit de plannen die De Standaard kon inkijken. Dermagne botst daarbij meteen op Vlaams verzet.

Lees verder