Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 30 september 2021

Na de snoepreisjes: oud-minister Karel Pinxten verliest twee derde van Europese pensioenrechten

HLN
Na de snoepreisjes: oud-minister Karel Pinxten verliest twee derde van Europese pensioenrechten
Karel Pinxten (69) heeft gehandeld in strijd met zijn verplichtingen als lid van de Europese Rekenkamer. Dat heeft het Europese Hof van Justitie donderdag geoordeeld. De vroegere Belgische minister verliest twee derde van zijn pensioenrechten.
Lees verder

Bert neemt drastische beslissing over relatie in 'Temptation Island': "Ik wil geen traan meer laten"
Na de onthullingen van Delphine in de vorige aflevering van 'Temptation Island' lichtten de tablets in beide villa's op. Zowel Bert als Delphine zocht na de ingrijpende kampvuurbeelden de mogelijke connecties met de andere singles op.
Lees verder

Telefoonnummer dat in 'Squid Game' te zien is, bestaat echt: "Ik krijg dagelijks 4.000 oproepen"
De dramaserie 'Squid Game' staat nog geen twee weken op Netflix, maar scheert nu al hoge toppen. En dat voelt vooral een Zuid-Koreaanse zakenman. Zijn telefoonnummer werd in de serie gebruikt zonder dat hij hiervan op de hoogte was. Dagelijks krijgt hij nu duizenden oproepen en sms'jes van vreemden.
Lees verder

Conte over Chelsea: "Pas als ze weten hoe ze Lukaku aan moeten spelen, worden zij het te kloppen team"
Geen statement bij zijn terugkeer naar Italië, alleen nog meer van hetzelfde. Te weinig ballen, die ene kans (zie video onder) gemist. 't Werd een baalavond voor Romelu Lukaku (28) in Turijn, zo zag ook z'n ex-trainer Antonio Conte. "Naar mijn mening heeft Chelsea nog altijd niet de formule gevonden om het beste uit hem te krijgen."
Lees verder

Sarkozy veroordeeld tot een jaar cel wegens illegale financieringspraktijken tijdens verkiezingscampagne
De Franse oud-president Nicolas Sarkozy - die zelf niet aanwezig was in de rechtbank in Parijs - is schuldig bevonden aan illegale financieringspraktijken tijdens zijn verkiezingscampagne in 2012. De 66-jarige politicus hield tijdens het proces vol van niets geweten te hebben. Tegen het voormalige staatshoofd was een jaar cel geëist, waarvan de helft voorwaardelijk, maar de rechtbank heeft een strengere straf uitgesproken: één jaar effectief. Sarkozy mag zijn straf wel thuis onder elektronisch toezicht - met een enkelband dus - uitzitten. Hij moet dus niet naar de gevangenis.
Lees verder

Sarkozy schuldig bevonden aan illegale financiering verkiezingscampagne
De Franse oud-president Nicolas Sarkozy is schuldig bevonden aan illegale financieringspraktijken tijdens zijn verkiezingscampagne in 2012. Dat heeft een rechtbank in Parijs donderdag bepaald. De 66-jarige politicus hield tijdens het proces vol van niets geweten te hebben.
Lees verder

Alison Van Uytvanck rukt op naar halve finales WTA Nur-Sultan
Alison Van Uytvanck (WTA 89) heeft zich donderdag geplaatst voor de halve finales van het WTA-toernooi in de Kazachse hoofdstad Nur-Sultan (hard/235.238 dollar). Van Uytvanck, het tweede reekshoofd, versloeg in de kwartfinales het Russische zevende reekshoofd Varvara Gracheva (WTA 88) in tweemaal 6-4. De partij duurde 1 uur en 21 minuten.
Lees verder

Hij vond z'n bruid in Brussel en eist de troon in Rusland op: ​dit is groothertog Georgi, erfgenaam van de laatste Tsaar
Hun naam doet niet bij iedereen een belletje rinkelen, maar ooit waren de Romanovs de machtigste familie ter wereld. Maar nadat de laatste Russische tsaar en zijn gezin werden uitgemoord, houdt de rest van de adellijke familie zich vooral stil. Al is er toch één man die opstaat: groothertog Georgi, zonder twijfel de meest kleurrijke erfgenaam van de familie. Een portret van de man die zaterdag een gigantisch huwelijksfeest geeft én die met zijn moeder een plan heeft om van Rusland weer een monarchie te maken.
Lees verder

Crevits: "Ecologiesteun aan 3M kan tot vijf jaar na investering worden teruggevraagd"
Vlaanderen kan de toegekende strategische ecologiesteun aan bedrijven tot vijf jaar na de investering terugvorderen. Dat heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) donderdag in het parlement gezegd na vragen van Mieke Schauvliege (Groen), Els Sterckx (Vlaams Belang) en Tinne Rombouts (CD&V).
Lees verder

Tot zeven keer meer extreem weer: klimaatcrisis treft kinderen en jongeren veel harder
Kinderen die net geboren zijn, zullen in hun leven twee tot zeven keer meer met extreem weer geconfronteerd worden dan zestigers. Dat toont internationaal onderzoek onder leiding van klimaatwetenschapper Wim Thiery (VUB). "De veiligheid van onze kinderen en jongeren is bedreigd", laat hij optekenen in De Morgen.
Lees verder

UGent-prof op de vingers getikt nadat hij vaccinatiebewijs vraagt om aula te betreden: "Niet in overeenstemming met coronabeleid"
Verbazing bij de studenten aan de Faculteit Economie: een professor eiste er een Covid Safe Ticket of coronatest om de les fysiek bij te mogen wonen. De universiteit heeft de lesgever intussen op het matje geroepen.
Lees verder

Bart Peeters over zijn nieuwe album: "Ik heb alles gepikt van Beyoncé"
Morgen komt het langverwachte nieuwe album van Bart Peeters uit: 'De kat zat op de krant'. Een absurde titel toch wel. Daar moest onze Showbitsreporter Daniël alles over weten. Het draait uit op een knotsgek gesprek, waarin Bart Peeters zich helemaal laat gaan en z'n beste Beyoncé-moves bovenhaalt. Bekijk het hier in een nieuwe Showbits.
Lees verder

Meer dan 200.000 Volkswagen-busjes hebben mogelijk probleem met deuren: "Kunnen bij vriesweer onverwacht opengaan"
Bij wereldwijd meer dan 200.000 Volkswagen-busjes van het model T6 is er potentieel een probleem met de deurvergrendeling. Dat zegt de Duitse regulator.
Lees verder

Camerabeelden tonen hoe Sarah Everard (33) door moordenaar wordt tegengehouden en meegenomen
De politieman die op 3 maart van dit jaar de Britse Sarah Everard (33) ontvoerde, verkrachtte en vermoordde, krijgt vandaag zijn straf te horen. Wayne Couzens (48) bekende de feiten en riskeert levenslang. De zaak was begin dit jaar internationaal groot nieuws. Tijdens het proces raakten meer details bekend over wat er zich op de avond van de gruwelijke feiten precies afspeelde en werden ook beelden getoond van bewakingscamera's in Londen, waarop de vrouw voor het laatste levend te zien is.
Lees verder

Zeven gewonden bij tornado in Duitse stad Kiel
Zeven mensen zijn donderdagochtend gewond geraakt nadat een tornado over de Noord-Duitse stad Kiel is getrokken. Dat hebben de lokale autoriteiten gemeld. Door de wervelstorm werden dakpannen van huizen gerukt, kwamen tegels los en vlogen diverse voorwerpen door de lucht.
Lees verder

Britse bestuurders moeten kentekenletters GB vervangen door UK als ze naar buitenland reizen
Geen stickers met de letters GB meer op de wagens van Britse bestuurders die het Verenigd Koninkrijk uitrijden naar Europa. Sinds dinsdag geldt de landcode UK voor hen. De nieuwe sticker moet ook duidelijk aangebracht worden op de achterkant van het voertuig.
Lees verder

Football Talk. Geen Van Damme bij KV Mechelen voor duel tegen Standard - Flamengo naar finale Copa Libertadores
KV Mechelen moet het morgen zonder Joachim Van Damme (30) doen tegen Standard. De middenvelder, die de voorbije twee matchen telkens 90 minuten speelde, is ziek uitgevallen. Hij trainde deze week amper mee en geraakt dus niet fit. Dat Van Damme er niet bij zal zijn, is een aderlating voor KV. Hij bracht (defensieve) stabiliteit op het middenveld. Malinwa pakte niet toevallig met hem in de ploeg twee zeges (en twee clean sheets) op rij. (ABD)
Lees verder

Belangenorganisaties en vakbonden reageren verontwaardigd op besparingen voor de start van onderwijsoverleg
In het kader van de begrotingsplannen van de Vlaamse regering zal er 100 miljoen bespaard worden op onderwijs. Hoe dat precies zal worden verdeeld, wordt vandaag besproken met de onderwijspartners. Deze reageerden alvast verontwaardigd voor de aanvang van het overleg. "Hoe is het in godsnaam mogelijk dat we vandaag plotseling een factuur krijgen van 100 miljoen?", vraagt topman van Katholiek Onderwijs Lieven Boeve zich af.
Lees verder

Vlaanderen onder Europees gemiddelde voor diploma's wiskunde, wetenschappen en technologie
In 2019 was 20 procent van het totale aantal uitgereikte diploma's in het hoger onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap een diploma in wiskunde, wetenschappen of een technologische richting. Daarmee doen we het slechter dan gemiddeld in Europa, waar het om ongeveer een kwart van alle diploma's gaat.
Lees verder

Google voegt context toe aan zoekresultaten tegen desinformatie
Google gaat details en context toevoegen bij onderwerpen en bronnen van zijn zoekmachineresultaten. Met die stap wil het concern Amerikaanse gebruikers helpen meer kennis te krijgen over de oorsprong van digitale informatie. Ook wil het bedrijf voorkomen dat desinformatie wordt verspreid. Of de dienst er ook in andere landen komt, is nog niet bekend.
Lees verder