Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 8 september 2021

Jobbonus op Vlaams kapblok

Jobbonus op Vlaams kapblok

Wordt de jobbonus geschrapt nog voor hij is ingevoerd? De liberalen doen er alles aan om hun trofee in de Vlaamse regering veilig te stellen.

Lees verder

Van Peteghem gaat duidelijke wetgeving opstellen voor belasting winstpremies en prijzengeld

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) gaat een wettelijk kader opstellen voor de fiscale behandeling van premies en prijzengeld voor uitzonderlijke prestaties van landgenoten in de sportieve-, culturele- en wetenschappelijke wereld.

Lees verder

Ongerustheid in Nederland over Belgische PFAS-vervuiling

De Nederlandse provincie Zeeland schrijft de Belgische overheden aan, roept de hulp in van de eigen ministers en er gaan zelfs stemmen op de vergunning van 3M te laten intrekken via juridische weg. 'Er is ongerustheid in dit dossier.'

Lees verder

Jonge Nieuw-Zeelanders die een huis willen kopen zoeken hun heil op... Tinder

In hun wanhopige zoektocht naar een koophuis komen Nieuw-Zeelandse jongeren steeds vaker uit bij dating sites. De huizenprijzen in het land liggen zo hoog dat het als jonge single vrijwel onmogelijk is geworden een woning te kopen, daarom zoeken veel van hen een partner. Niet om hun leven mee te delen, maar een hypotheek.

Lees verder

Stefaan Fernande, songwriter van Vlaamse hits als 'Nobelprijs' en 'Porselein', overleden

'Nobelprijs' van Clouseau, 'Porselein' van Yasmine, 'Düm tek tek' van Hadise... de Belgische songwriter Stefaan Fernande had een hand in dozijnen hits. Dinsdagochtend raakte bekend dat hij is overleden.

Lees verder

Duizenden Bolsonaro-aanhangers op straat om steun te betuigen

Maandagavond kwamen al duizenden voorstanders van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro op straat om hun steun te betuigen aan de regering. Dinsdag worden massale protesten verwacht, nadat de president er bij zijn landgenoten had op aangedrongen om te betogen op hun nationale feestdag. Linkse politici denken dat Bolsonaro en zijn bondgenoten zich aan het voorbereiden zijn op een militaire staatsgreep in Brazilië.

Lees verder

Nederlandse gemeente wil wijzigen van naam met slavenachtergrond goedkoper maken

De Nederlandse gemeente Utrecht wil dat het goedkoper wordt voor inwoners om hun naam te wijzigen, wanneer deze een link heeft met het slavernijverleden. Nu is voor zo'n naamsverandering een screening van het ministerie van Justitie en Veiligheid nodig, die duizenden euro's kost.

Lees verder

Man valt huisbaas aan in Antwerpen

In de Lange Nieuwstraat in Antwerpen was dinsdagmiddag een grote politiemacht op de been. Een man had zich verschanst in zijn woning en dreigde het pand in brand te steken. Hij werd overmeesterd door de speciale eenheden.

Lees verder

Interministeriële conferentie om arbeidskrapte te counteren

Federaal minister van Werk, Pierre-Yves Dermagne (PS), organiseert volgende week een vergadering met de regionale ministers van Werk om snel een antwoord te bieden aan de roep naar werknemers in knelpuntberoepen.

Lees verder

Verviers burgerlijke partij in onderzoek naar overstromingen

De stad Verviers heeft beslist om zich burgerlijke partij te stellen in het gerechtelijk onderzoek naar de nasleep van de overstromingen in juli. Dat werd maandag beslist op de gemeenteraad.

Lees verder

Beelden laatste Tasmaanse tijger voor het eerst in kleur te zien

Het National Film and Sound archive of Australia (NFSA) heeft dinsdag een video gedeeld van de laatste Tasmaanse tijger Benjamin. Dat deden ze 85 jaar nadat de buidelwolf was gestorven in de Beaumaris Zoo in de Australische stad Hobart. Franse experts hebben de zeldzame zwart-wit archiefbeelden uit 1933 omgezet naar kleur. Bekijk het hierboven.

Lees verder

3x3 Belgian Lions mét strafklacht en intern tuchtonderzoek naar EK

De Cel Sportfraude van de federale politie buigt zich over de 'spooktoernooien' van de 3x3 Lions. Die behaalden in Tokio een verdienstelijke vierde plaats, maar zouden te weinig toernooien hebben gespeeld voor kwalificatie en daarover gelogen hebben. Vrijdag spelen de vier Antwerpse basketballers niettemin op het EK 3x3 in Parijs.

Lees verder

Eden Hazard wel, Witsel en Carrasco niet mee naar Rusland voor partij van Rode Duivels tegen Wit-Rusland

Naast Thibaut Courtois, Romelu Lukaku, Jan Vertonghen en Thomas Meunier zijn ook Axel Witsel en Yannick Carrasco vanochtend niet mee op het vliegtuig richting Kazan gestapt. De Rode Duivels spelen daar morgenavond tegen Wit-Rusland (20.45 uur) in het kader van de voorronde.

Lees verder

Tekort aan flessen schudt alcoholmarkt door elkaar

Geen bubbels met kerst? Tal van champagnehuizen waarschuwen nu al voor tekorten. Een van de nijpendste bottlenecks is het tekort aan glazen flessen, een probleem waar zowat alle alcoholproducenten mee worstelen.

Lees verder

Vrienden sinds kleuterklas, nu politieke vijanden

Dominique Cool kondigt aan dat hij Lieven Vanbelleghem van zijn burgemeesterstroon zal stoten in Langemark-Poelkapelle. Cool: 'Wij kunnen samen best nog een pint gaan drinken.' Vanbelleghem: 'Vergeet het maar.'

Lees verder

Ineos-Grenadiers snelt naar winst in ploegentijdrit Ronde van Groot-Brittannië, Brit Ethan Hayter nieuwe leider

De formatie van Ineos-Grenadiers heeft de ploegentijdrit in de Ronde van Groot-Brittannië naar zich toegetrokken. De ploeg van nieuwe leider Ethan Hayter was 17,5 seconden sneller dan Deceuninck-Quick Step en nog eens drie seconden meer dan Jumbo-Visma. Wout van Aert staat in het algemene klassement derde op 16 seconden van Hayter.

Lees verder

Justin Trudeau bekogeld met grind en uitgejouwd door antivaxers

De Canadese premier Justin Trudeau werd maandag uitgejouwd door een boze menigte antivaxers tijdens zijn bezoek aan London, Ontario. Trudeau voert campagne om meer stemmen te winnen bij de volgende verkiezingen en toert momenteel rond met een bus. Toen hij wou vertrekken uit de stad werd hij bekogeld met steentjes. De premier raakte daarbij niet gewond.

Lees verder

FOD Economie kreeg vorig jaar recordaantal meldingen van oplichting en fraude

De FOD Economie heeft vorig jaar 55.755 meldingen van oplichting en fraude ontvangen, een toename met meer dan 30 procent ten opzichte van 2019. Dat blijkt dinsdag uit het jaarverslag van de Economische Inspectie.

Lees verder

Franstalige instroom student-artsen zoveelste druppel die de emmer doet overlopen

Honderden studenten geneeskunde worden toegelaten na tweede zitperiode, ondanks federale quota.

Lees verder

Nieuwe regels aan Afghaanse universiteiten: gordijn scheidt het klaslokaal

De private universiteiten in Afghanistan openden maandag voor het eerst de deuren sinds de machtsovername van de taliban. Vrouwen werden er niet geweerd, maar het gemengd onderwijs in hogescholen en universiteiten werd wel afgeschaft. In sommige klassen werd een gordijn opgehangen als scheiding tussen de mannelijke en vrouwelijke studenten.

Lees verder

Vlaamse geneeskundestudenten willen plafond op Franstalige starters

1.100 kandidaten slaagden voor de toelatingsproef geneeskunde en mogen in de Federatie Wallonië-Brussel aan hun opleiding tot arts beginnen. De Vlaamse geneeskundestudenten reageren verontwaardigd: zij moeten niet alleen slagen, er mag maar een beperkt aantal kandidaten starten.

Lees verder

Stadionverbod en boete voor Amin (13) na selfie met sterspeler op veld

De dertienjarige voetbalfan Amin besloot om zaterdagavond het voetbalveld op te rennen tijdens de kwalificatiewedstrijd van Nederland en Montenegro, om een selfie te maken met zijn favoriete speler Memphis Depay. Hij kreeg een stadionverbod van 15 maanden en een boete van 100 euro. 'Het is niet het goede voorbeeld, maar ik moest het proberen.'

Lees verder

Minister Demir stuurt deurwaarder naar 3M: 'Het getalm moet stoppen'

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft een deurwaarder gestuurd naar de Belgische hoofdzetel van het Amerikaanse bedrijf 3M en naar meer dan tien individuele bestuurders van het bedrijf, zo heeft ze aangekondigd in het VTM Nieuws. Ze krijgen tot uiterlijk 1 oktober 2021 over de brug te komen met meer informatie.

Lees verder

Spooktoernooien 3x3 Lions krijgen gerechtelijke staart

Het Antwerpse parket buigt zich over de vermoedelijke spooktoernooien die de 3x3 Lions hebben georganiseerd om zich te kunnen plaatsen voor de Spelen. In afwachting mag de ploeg volgend weekend wel deelnemen aan het EK.

Lees verder

Belg omgekomen bij ongeval in Oostenrijkse Alpen

Een Belgische man is maandagvoormiddag omgekomen bij een ongeval in Tirol. Over de omstandigheden van het ongeval wil Buitenlandse Zaken niets kwijt.

Lees verder

Brussel is klaar voor coronapas vanaf 1 oktober

De kans is groot dat een digitaal Overlegcomité tussen de regeringen woensdag groen licht geeft aan de uitbreiding van het gebruik van het Covid Safe Ticket (CST) in het Brussels Gewest.

Lees verder

Hooggerechtshof Mexico vernietigt abortuswet in staat Coahuila

Het hooggerechtshof beval de staat Coahuila om sancties voor abortus uit het strafrecht te schrappen, omdat die ongrondwettelijk zijn. De decriminalisering van abortus wordt zo voor heel Mexico mogelijk gemaakt.

Lees verder

De Postenpakker | De schepping behoeft geen inleiding

De makers van Scheire en de schepping zaten kennelijk te popelen om dit programma ­eindelijk van de Woestijnvis-zolder te halen, waar het in 2014 was beland. Dat maken wij toch op uit de rotvaart waarmee het nieuwe, vierde seizoen uit de startblokken is geschoten.

Lees verder

Alleen mannen in Afghaanse interim-regering

Van diversiteit is niet veel te merken in de interim-regering die de taliban dinsdag voorstelden.

Lees verder

Taliban stellen nieuwe regering voor: met terreurverdachte, zonder vrouwen

Mohammad Hassan Akhund zal aan het hoofd van de nieuwe Afghaanse regering staan. Dat werd dinsdag bevestigd door Zabihullah Mujahed, woordvoerder van de taliban, meer dan drie weken nadat die de macht overnamen. De mede-oprichter van de taliban, Abdul Ghani Baradar wordt de nummer twee.

Lees verder

Red Dragons zo goed als zeker uitgeschakeld op EK Volleybal

Op het EK Volleybal in Polen verloren de Red Dragons de laatste groepsmatch tegen Oekraïne met 1-3. Daardoor zijn ze zo goed als zeker uitgeschakeld. De volleyballers kunnen nu enkel nog hopen op een gunstig resultaat tussen Portugal en Griekenland.

Lees verder

Nederlands parlement steunt zoektocht VVD'er Remkes naar minderheidsregering

In Nederland heeft een meerderheid van de Tweede Kamer de benoeming van VVD'er Johan Remkes tot informateur gesteund. De liberaal zal op zoek gaan naar een minderheidscoalitie.

Lees verder

Hooggerechtshof Mexico: criminalisering abortus is ongrondwettelijk

Het Hooggerechtshof van Mexico heeft dinsdag in een unanieme stemming de criminalisering van abortus als ongrondwettelijk bestempeld. Het verdict opent de weg naar toegang tot abortus voor alle vrouwen in het land.

Lees verder

Twee nieuwe slachtoffers 9/11 geïdentificeerd

Enkele dagen voor de herdenking van de jihadistische terreuraanslagen van 11 september 2001 zijn dankzij DNA-sequencing opnieuw twee slachtoffers van de aanslagen in New York officieel geïdentificeerd. Dat heeft de stad dinsdag gemeld.

Lees verder

Biden waarschuwt voor klimaatverandering in door water beschadigd New York

De schade die natuurgeweld onlangs heeft aangericht in de Verenigde Staten toont aan dat de klimaatverandering levens en inkomens ernstig bedreigt. President Joe Biden zei dat bij een bezoek aan de wijk Queens in New York, waar mensen in hun huis zijn gestorven door zware regenval en overstromingen. 'We kunnen het stoppen voordat het erger wordt', zei hij op een persconferentie.

Lees verder

Kan en wil deze regering de pensioenen hervormen?

Onlangs lanceerde PS-minister van pensioenen Karine Lalieux haar groot plan. Een paar uur later lag het al dood en begraven onder de kasseien van de Wetstraat. Het leek niet eens haar echte bedoeling om een algemeen aanvaard voorstel te schrijven. Wat ons meteen bij de vraag brengt of deze regering ooit wel met een goed plan zal komen.

Lees verder

Vader Britney Spears vraagt einde curatele: 'Enorme overwinning'

Na dertien jaar toezichthouder van Britney Spears te zijn geweest, heeft vader Jamie Spears een rechter gevraagd de curatele van zijn dochter te beëindigen. In de rechtbankpapieren zou vader Spears beargumenteren dat als de zangeres denkt dat ze het leven aankan zonder de maatregel, ze die kans moet krijgen, meldt showbizzsite TMZ.

Lees verder

De avond dat Parijs in het hart getroffen werd

Honderddertig doden en driehonderdvijftig gewonden. Een golf van nietsontziende terreur trok de avond van 13 november 2015 door Parijs. Het trieste dieptepunt van de terreurcampagne van IS in Europa. De drie auto's met de tien zelfmoordterroristen, onder wie de broers Salah en Brahim Abdeslam en Abdelhamid Abaaoud, waren op 12 november uit België vertrokken.

Lees verder

Brand in Indonesische gevangenis eist minstens 41 levens

Minstens 41 mensen zijn om het leven gekomen en acht mensen raakten ernstig gewond nadat een brand uitbrak in een gevangenis nabij de Indonesische hoofdstad Jakarta, zo heeft de politie gemeld.

Lees verder

Aardbeving met kracht van minstens 7,0 treft Mexico

Een krachtige aardbeving heeft het zuidwesten van Mexico dinsdagavond plaatselijke tijd getroffen. Verschillende gebouwen geraakten ernstig beschadigd maar er werden voorlopig nog geen melding van slachtoffers gemaakt.

Lees verder

SpaceX maakt zich op voor eerste commerciële volwaardige ruimtevlucht

Elon Musk en zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX maken zich op voor een nieuw hoofdstuk in de ruimtevaartgeschiedenis: de eerste bemande volwaardige ruimtevlucht op pure commerciële basis.

Lees verder

Online kliklijn zkt. host: Texaanse anti-abortustiplijn voor tweede keer offline gehaald

De digitale tiplijn in Texas, waarop iedereen anoniem mensen kon aangeven die de draconische nieuwe abortuswet overtreden, is offline gehaald door de webhost.

Lees verder

Gemiddeld 70 ziekenhuisopnames per dag

Het aantal ziekenhuisopnames van patiënten met covid-19 blijft toenemen. Anderzijds daalt het aantal besmettingen voor de tweede dag op rij. Dat blijkt woensdagochtend uit de voorlopige gegevens van gezondheidsdienst Sciensano.

Lees verder

Gentse tramsporen maken dodelijk slachtoffer

Een val op natte tramsporen in de buurt van het Lippensplein in Gent werd een 35-jarige fietser fataal. Het ongeval gebeurde vorige maand al, maar details raakten nu pas bekend, meldt VRTNWS. Gent heeft wereldwijd de slechtste cijfers wat tramspoorongevallen betreft.

Lees verder

Weerbericht | Voorlopig laatste kans op nazomeren

Net als de voorbije dagen wordt het ook woensdag nog zonnig en warm. De temperaturen kunnen lokaal 29 graden bereiken. Donderdag slaat het weer om en wordt het wisselvallig met buien en mogelijk onweer. Dat meldt het KMI.

Lees verder