Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 2 september 2021

Ida maakt zeker zeven doden in New York: straten veranderen in kolkende rivieren, metro’s vast tussen stations

HLN
Ida maakt zeker zeven doden in New York: straten veranderen in kolkende rivieren, metro's vast tussen stations
De nasleep van Ida, de orkaan die zondag in de Amerikaanse staat Louisiana voor enorme schade zorgde, treft nu ook andere delen van Amerika. In New York City zijn sommige straten veranderd in kolkende rivieren en zitten metro's vast tussen stations. Er is ook al sprake van zeker zeven doden, onder de slachtoffers zit een jongetje van twee jaar. Burgemeester Bill de Blasio heeft de noodtoestand uitgeroepen voor zijn stad, kersvers gouverneur Kathy Hochul deed hetzelfde voor de staat. In New Jersey, de staat die aan New York grenst, werd dan weer een "grote en extreem gevaarlijke" tornado waargenomen. Daar zijn tot nu toe twee slachtoffers te betreuren.
Lees verder

Kat Kerkhofs wordt nieuwe gezicht van de Roze Mars
Vanaf vandaag kan iedereen zich inschrijven voor de vierde editie van De Roze Mars. Kat Kerkhofs neemt de fakkel over van Ella Leyers en wordt de nieuwe ambassadrice. Zij motiveert alle Belgen om gedurende de maand oktober dagelijks 10.000 stappen te zetten. Deelnemers werken zo aan hun eigen gezondheid en geven de strijd tegen borstkanker een duwtje in de rug. Op vraag van de deelnemers van de vorige edities, kan je jezelf of je team nu laten sponsoren. Nieuw is ook dat iedereen bij het team van Kat kan aansluiten.
Lees verder

POLL. Zou u wél doorselecteren? Wie moet bondscoach Martínez vanavond opstellen in afwezigheid van onder meer De Bruyne, Mertens en Vertonghen?
Daar zijn de Rode Duivels weer. Vanavond komen de spelers van bondscoach Roberto Martínez in het kader van de WK-kwalificatiecampagne voor het eerst sinds het EK weer het veld op. Wie moet spelen? Laat het in onze poll weten!
Lees verder

POLL. Zou u wél doorselecteren? Wie moet bondscoach Martínez vanavond opstellen in afwezigheid van onder anderen De Bruyne, Mertens en Vertonghen?
Daar zijn de Rode Duivels weer. Vanavond komen de spelers van bondscoach Roberto Martínez in het kader van de WK-kwalificatiecampagne voor het eerst sinds het EK weer het veld op. Wie moet spelen? Laat het in onze poll weten!
Lees verder

Ex-energieminister Marghem (MR): "Kerncentrales langer open houden wordt onvermijdelijk"
Het wordt volgens MR-Kamerlid en voormalig energieminister Marie Christine Marghem onvermijdelijk twee kerncentrales langer open te houden dan tot de voorziene kernuitstap in 2025. Dat heeft ze donderdag herhaald op DH Radio.
Lees verder

Ex-energieminister Marghem (MR): "Kerncentrales langer openhouden wordt onvermijdelijk"
Het wordt volgens MR-Kamerlid en voormalig energieminister Marie-Christine Marghem onvermijdelijk om twee kerncentrales langer open te houden dan tot de voorziene kernuitstap in 2025. Dat heeft ze donderdag herhaald op DH Radio.
Lees verder

Gasprijs piekt naar 45 euro per megawattuur. In 2019 was dit zo'n 16 euro: hoe kan je je indekken tegen een ontsporende factuur?
De prijs voor aardgas is de voorbije maanden almaar hoger geworden. Hoe komt dat en vooral: hoe kan u zich wapenen tegen een ontsporende energierekening? Energie-expert Bram Claeys en Simon November van consumentenorganisatie Test Aankoop geven advies.
Lees verder

Man met corona ontsnapt uit quarantainehotel, agenten in beschermende pakken arresteren hem
De Nieuw-Zeelandse politie heeft jacht gemaakt op een man met corona die 's nachts uit een quarantainehotel ontsnapt was. Na ruim twaalf uur kon hij aan zijn woning gearresteerd worden.
Lees verder

Eline Berings zet een punt achter haar carrière: "Ik hoop dat ik velen van jullie geïnspireerd heb om jezelf en je dromen nooit op te geven"
Hordeloopster Eline Berings heeft in een boodschap op Instagram het einde van haar professionele atletiekcarrière aangekondigd. De atlete miste dit jaar op een haar na de Olympische Spelen van Tokio, wat naar eigen zeggen alles veranderde voor haar: "Dat ik mijn sport dit jaar niet kon delen met vrienden en familie, ontnam me de vreugde van deelnemen aan wedstrijden."
Lees verder

QUIZ. Test je kennis over ABBA
ABBA-fans wereldwijd hebben vandaag 2 september met stip in hun agenda aangeduid. De leden van de Zweedse popgroep kondigen straks op YouTube groot nieuws aan, allicht een wereldtournee met hologrammen. Fans hopen vooral dat nieuw werk - vijf nieuwe liedjes - op de wereld wordt losgelaten.
Lees verder

Historische avond voor Cristiano Ronaldo, maar had hij wel nog op het veld mogen staan?
Cristiano Ronaldo (36) is na gisteravond in zijn eentje wereldrecordhouder. Met twee extreem late goals tegen Ierland zorgde hij niet alleen voor een 2-1-zege voor Portugal, maar de superster maakte ook interlandgoals nummer 110 en 111. Daarmee liet hij Ali Daei uit Iran definitief achter zich. Niemand maakte ooit zoveel goals voor zijn land als Ronaldo. Maar hád CR7 gisteravond nog wel op het veld mogen staan?
Lees verder

China bant reality-tv-programma's en verbiedt mannen om zich "te vrouwelijk" te kleden
De Chinese overheid draait de duimschroeven voor de entertainmentindustrie strakker aan. Zo worden bepaalde reality-tv-programma's verboden en mogen mannen zich niet "te vrouwelijk" meer uitdossen.
Lees verder

LIVE VUELTA. Renners vertrokken voor laatste zware bergrit, komt leiderstrui Roglic nog in gevaar?
De 18e etappe van de Vuelta is de laatste echte bergrit, al belooft het wel nog een erg zware te worden. Primoz Roglic heroverde gisteren de rode leiderstrui en moet die vandaag dus nog met succes zien te verdedigen. Of de Sloveen van Jumbo-Visma daar ook in slaagt, kan u op deze pagina op de voet volgen.
Lees verder

LIVE BENELUX TOUR. Drie avonturiers op pad richting Ardooie, maar sprintersploegen houden boel onder controle
In de Benelux Tour staat alweer de vierde etappe op het programma. De aankomst volgt rond 14.55 uur in Ardooie, waar in het verleden in de Eneco Tour en de BinckBank Tour praktisch altijd de snelle mannen aan zet waren. Ook vandaag? U krijgt het antwoord op deze pagina!
Lees verder

Twee illegaal geadopteerde vrouwen getuigen: "Mijn hele leven dacht ik dat ik een ongewild kind was. Nu blijkt dat ik helemaal niét ben afgestaan, maar werd gestolen en verkocht"
Saartje werd als baby gestolen uit een kraamkliniek in Chili. En Rani werd als peuter ontvoerd door een non in India. Allebei werden ze daarna voor veel geld verkocht aan een adoptiebureau en naar België gebracht, waar aan hun nietsvermoedende adoptieouders werd verteld dat het om gedumpte kinderen ging. Zowel Saartje als Rani gingen als volwassen vrouwen op zoek naar hun biologische ouders, en doen vandaag hun verhaal. "Ik zal het gezicht van mijn Belgische papa, toen ik hem vertelde wat ik ontdekt had, nooit vergeten. Hij trok lijkbleek weg, had geen idéé. Mama en hij hadden met de beste bedoelingen een kindje geadopteerd, en nu bleek dat kindje gestolen. Plots voelde hij zich een 'medeplichtige'.
Lees verder

De decennia van Diana (slot): "Niemand mocht weten dat ze zélf achter die onthullingen zat"
Ze was één van de populairste vrouwen ter wereld, bewonderd om haar vriendelijkheid, haar stijl en haar lef. Maar prinses Diana, die 24 jaar geleden overleed, was ook een zeer complexe vrouw met een donker kantje. In deze reeks nemen we de belangrijkste decennia van Diana Spencer onder de loep. Vandaag zoomen we in op de jaren negentig. Daarin vond Diana haar eigen stem - met dank aan een journalist - spatte haar sprookjeshuwelijk uit elkaar en begon de 'War of the Waleses'. "Ze zei dat ze een zelfmoordpoging had ondernomen. Het benam me de adem."
Lees verder

Om 5 uur uit bed voor lange schoolrit wordt opstaan voor bus die niet komt: De Lijn vergat bus leerlingenvervoer naar buitengewoon onderwijs Richtpunt te bestellen
Alsof het nog niet erg genoeg is dat kinderen uit het buitengewoon onderwijs urenlang op de bus moeten zitten om op school te geraken, zijn 38 jongeren van BuSO-school Richtpunt uit Buggenhout niet eens opgehaald voor de rit naar school. Ze stonden dan wel in alle vroegte klaar, net als de busbegeleiders die de school inzet, maar de bus daagde niet op. En dat omdat vervoersmaatschappij De Lijn ze was vergeten te bestellen.
Lees verder

Skelet van 66 miljoen jaar oude dinosauriër 'Big John' te koop
In het bekende Parijse huis Drouot vindt binnenkort een wel erg bijzondere veiling plaats. Het skelet van een triceratops, een plantenetende dinosauriër die 66 miljoen jaar geleden leefde, wordt te koop aangeboden.
Lees verder

Nederlandse (63) valt 20 meter naar beneden van rotswand aan Idromeer in Italië
Aan het Idromeer in het noorden van Italië is dinsdag onrust ontstaan nadat een Nederlandse vrouw van een rotswand was gevallen. Het 63-jarige slachtoffer viel twintig meter naar beneden en belandde vervolgens in het water. De vrouw is per helikopter naar het ziekenhuis in Brescia gebracht en maakt het naar omstandigheden goed.
Lees verder

LIVE VUELTA. Zeven landgenoten mee in grote kopgroep, komt leiderstrui Roglic nog in gevaar in koninginnenrit?
De 18e etappe van de Vuelta is de laatste echte bergrit, al belooft het wel nog een erg zware te worden. Primoz Roglic heroverde gisteren de rode leiderstrui en moet die vandaag dus nog met succes zien te verdedigen. Of de Sloveen van Jumbo-Visma daar ook in slaagt, kan u op deze pagina op de voet volgen.
Lees verder