Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 14 september 2021

Eerste internationale commerciële vlucht geland in Kaboel onder taliban

Eerste internationale commerciële vlucht geland in Kaboel onder taliban

Op de internationale luchthaven van Kaboel is maandag een vliegtuig van de Pakistaanse maatschappij PIA geland, zo hebben journalisten van het Franse persbureau AFP vastgesteld.

Lees verder

België maakt 2 miljoen euro vrij voor humanitaire noodhulp aan Afghanistan

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) maakt een Belgische bijdrage van 2 miljoen vrij om tegemoet te komen aan de humanitaire noden in Afghanistan.

Lees verder

Steden overspoeld met aanvragen voor evenementen in september en oktober: 'Feesten nu het zeker kan'

We hebben duidelijk wat in te halen. Zoveel dat er nooit zo hard gefeest zal zijn in september zoals nu. Stadsdiensten hebben de handen vol met aanvragen van verenigingen voor eetfestijnen, festivals, fietstochten en jubileums.

Lees verder

Mijnwerkers betogen voor 'eerlijker' pensioen

In Brussel zijn zo'n 2.500 oud-mijnwerkers maandag de straat op gegaan om te vragen om een 'eerlijker' pensioen. De gepensioneerden zeggen een lagere maandelijkse uitkering te krijgen dan hen bij hun uittreden beloofd is.

Lees verder

Vol stadion houdt adem in voor kat in nood

Een Americanfootballwedstrijd in de Verenigde Staten is zaterdag extra spannend geworden nadat een kat het stadion was binnengeslopen. Supporters keken ademloos toe terwijl het dier metershoog aan de tribune bungelde en uiteindelijk in de diepte viel. Wanneer bleek dat de kat het overleefd had, ging het hele stadion uit z'n dak. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Oproep | Zitten uw schoolkinderen in quarantaine?

De scholen zijn nog geen twee weken opnieuw open, maar toch zitten al heel wat schoolkinderen opnieuw thuis, in quarantaine, door een klasgenoot of leerkracht die positief heeft getest op het coronavirus. Wil u daarover getuigen in de krant, mail dan naar binnenland@standaard.be. Vermeld uw gsm-nummer, zodat we u kunnen bereiken.

Lees verder

Uber moet van rechter Nederlandse chauffeurs in dienst nemen

Taxi-app Uber moet zijn chauffeurs in dienst nemen. Dat heeft een Nederlandse rechter bepaald in een zaak die was aangespannen door de Nederlandse vakbond FNV bij de rechtbank van Amsterdam.

Lees verder

Droom van overleden Christo alsnog in vervulling gegaan

In Parijs is de iconische Arc de Triomphe op de Champs-Elysées ingepakt met 25.000 vierkante meter zeil. De installatie is een kunstwerk van de inmiddels overleden artiest Christo, die het werk al in 1961 bedacht. Zestig jaar later wordt 'L'Arc de Triomphe, Wrapped' door Christo's neef tot leven gebracht.

Lees verder

Groene Noren hechten aan hun olieschat

Bij de landelijke verkiezingen maandag speelt het klimaat een grote rol voor veel Noren. Maar ook het boren naar olie, een belangrijke nationale inkomstenbron, blijft steun genieten.

Lees verder

Brusselse regering maakt volledige vergoeding verzekerde slachtoffers watersnood mogelijk

De Brusselse regering en Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen, hebben een protocol van overeenstemming ondertekend dat de volledig vergoeding mogelijk maakt van de verzekerde slachtoffers van de watersnood van juli.

Lees verder

Ibrahimovic en Saelemaekers schoppen rel in Italië na zege AC Milan, Lazio-coach Sarri met rood naar binnen

Alexis Saelemaekers kreeg het na de 2-0-zege van AC Milan tegen Lazio zondagavond aan de stok met Maurizio Sarri. De Rode Duivel zou een gebaar hebben gemaakt waar de Lazio-coach niet mee kon lachen. Sarri barstte in woede uit en kreeg uiteindelijk een rode kaart.

Lees verder

77ste Vuelta start volgende zomer in Utrecht

De 77ste editie van de Ronde van Spanje begint volgend jaar op vrijdag 19 augustus met een ploegentijdrit in het Nederlandse Utrecht. Het is in 2022 precies 900 jaar geleden dat Utrecht officieel werd erkend als stad en dat wordt gevierd.

Lees verder

Minister Demir: 'Natuur en Bos gaat in beroep tegen ontbossing UGent'

De Universiteit Gent wil een bos van 4.000 vierkante meter kappen om een studentenhome te bouwen. Het project werd vergund tegen het negatieve advies van Natuur en Bos in en zorgt voor veel beroering. Bij omwonenden, studenten én personeelsleden van UGent. Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) bevestigt nu dat Natuur en Bos in beroep zal gaan tegen de verleende vergunning.

Lees verder

Duizenden op de vlucht voor bosbranden in Zuid-Spanje

Door hevige bosbranden hebben ruim 2.500 mensen aan de Zuid-Spaanse kust hun huis moeten verlaten. Een 44-jarige brandweerman is afgelopen week omgekomen in de vlammen.

Lees verder

Britten rekenen op Mark Cavendish, Tom Pidcock en Ethan Hayter voor WK wielrennen

Voor het eerst sinds 2016 maakt Mark Cavendish deel uit van de Britse WK-selectie. De ervaren sprinter (36) is opgenomen in de achtkoppige ploeg voor de wegrit op 26 september tussen Antwerpen en Leuven.

Lees verder

België krijgt mogelijk 750 miljoen euro minder uit Europees reclancepakket

België zal mogelijk 750 miljoen euro minder relancesteun krijgen dan gepland omdat het economisch beter doet dan andere EU-lidstaten. Dat zegt de Nationale Bank.

Lees verder

Exacte locatie van graven zelfmoordterroristen Brussel en Parijs even online geplaatst

De exacte locatie van de graven van meerdere zelfmoordterroristen verantwoordelijk voor de aanslagen in Parijs en Brussel, gelegen op een begraafplaats in Brussel, was de voorbije dagen online te raadplegen, zo meldt RTBF. Gemeenteraadslid Hicham Chakir (PS) betreurt het incident.

Lees verder

Argentijnse politica danst tevergeefs pikante tango in campagnevideo

In Argentinië trok men zondag naar de stemhokken voor de parlementsverkiezingen. Een opvallende kandidaat op de kieslijst was model en actrice Cinthia Fernandez: zij verraste vriend en vijand met een bijzondere campagnevideo waarin ze schaarsgekleed de tango danst voor het Nationale Congres. Fernandez haalde ondanks haar inspanningen niet voldoende stemmen.

Lees verder

Kerk ontving veel meer meldingen van seksueel misbruik in 2020

In 2020 zijn bij de opvangpunten van de katholieke Kerk 59 meldingen van seksueel misbruik gedaan. Dat zijn er een stuk meer dan de twee vorige jaren (2018-2019) toen er in totaal 64 meldingen werden genoteerd. Vaak gaat het over verjaarde feiten.

Lees verder

Voortvluchtigen rijden in op auto, 15 dagen oude baby gewond

Op het kruispunt van de Singel en de Plantin en Moretuslei in Antwerpen is maandagmiddag een auto op de kop beland na een politieachtervolging. De wagen stond geseind. Bij het oversteken van het kruispunt reed het voertuig in op een andere wagen. Een baby werd naar het ziekenhuis gebracht. De vier inzittenden werden gearresteerd.

Lees verder

Valt er te ontsnappen aan dure elektriciteit en aardgas?

Een veel hogere elektriciteits- en gasfactuur: er is de komende maanden geen ontsnappen aan. Wat niet betekent dat de verbruiker lijdzaam moet afwachten tot de rekening in de bus valt.

Lees verder

Laptop en internetvergoeding: extralegale voordelen moeten job van leerkracht aantrekkelijker maken

Na de leerlingen krijgen ook leerkrachten een laptop. Dat is een van de maatregelen uit de nieuwe cao tussen de Vlaamse regering en de vakorganisaties. Een set nieuwe ingrepen moet de job attractiever maken, de werkdruk verminderen en de onderwijskwaliteit opkrikken.

Lees verder

Allergisch voor coronavaccins: 'Ik wil niet als een crimineel leven'

Eveline Van de Ginste (38) werkt in de zorg, wil zich doodgraag laten vaccineren, maar is allergisch voor de coronavaccins. Een ­mogelijke uitbreiding van het coronapaspoort naar heel Vlaanderen jaagt haar dan ook schrik aan.

Lees verder

Zes losgebroken zebra's zwerven rond in Amerikaans dorpje

In de Amerikaanse staat Maryland zijn de bewoners van het kleine dorp Upper Marlboro in de ban van zes losgebroken zebra's. De bijzondere dieren zwerven in het plaatsje rond nadat ze waren ontsnapt uit een boerderij. Pogingen om de dieren te vangen, liepen tot nog toe vruchteloos af. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Grote publiek is overal welkom en moet geen mondmasker dragen tijdens WK Wielrennen

Het WK wielrennen wordt een feest voor elke wielerliefhebber. Ondanks de naweeën van corona is iedereen welkom en hoeft men geen mondmasker te dragen langs het parcours of in de fanzones, zo is maandag bekendgemaakt op een persconferentie.

Lees verder

Chaudfontaine hervat leveringen na zware schade door overstromingen

Waterfabrikant Chaudfontaine, waarvan de fabriek in juli zwaar beschadigd raakte door de overstromingen in de gelijknamige Waalse gemeente, heeft zijn leveringen hervat, zo kondigt het bedrijf maandag zelf aan.

Lees verder

Minder Europees herstelgeld door snelle groei

België kan mogelijk aanspraak maken op minder geld uit het Europees Herstelfonds dan aanvankelijk gedacht. Dat komt doordat de Belgische economie sneller herstelt dan die van ­andere landen in de Unie, signaleert de Nationale Bank.

Lees verder

Internationale gemeenschap houdt donorconferentie voor Afghanistan

Minder dan een maand nadat de taliban de macht hebben overgenomen in Afghanistan, is maandag in Genève een door de Verenigde Naties georganiseerde donorconferentie gehouden voor het door een humanitaire ramp getroffen land. Die heeft een miljard dollar (850 miljoen euro) opgebracht, zo liet VN-secretaris-generaal António Guterres maandagavond weten.

Lees verder

Oproep | De Standaard zoekt getuigenissen over endometriose

DS Weekblad wil aandacht schenken aan endometriose, dat is een onderbelichte gynaecologische aandoening waarbij cellen van het baarmoederslijmvlies ook buiten de baarmoeder gaan woekeren, wat vaak leidt tot heftige pijn en verminderde vruchtbaarheid.

Lees verder

Tapes met niet eerder uitgezonden interviews John Lennon geveild

Een aantal tapes met niet eerder uitgezonden interviews met John Lennon gaat binnenkort onder de hamer, meldt de Britse openbare omroep BBC. De voormalige Beatle praat onder meer over de toekomst van de band, zijn muzikale invloeden en hoe zijn vrouw Yoko Ono zijn leven heeft veranderd. De interviews werden door de Canadese journalist Ken Zeilig op drie verschillende momenten opgenomen tussen 1969 en 1970.

Lees verder

Symbolische staking bij cabinepersoneel Brussels Airlines

De vakbonden bij luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines houden dinsdag een nieuwe actie om de werkdruk bij het cabinepersoneel aan te klagen. De reizigers worden niet getroffen.

Lees verder

Ben Weyts vraagt Sciensano om quarantaineregels in onderwijs te herbekijken

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts vraagt gezondheidsinstituut Sciensano om de quarantaineregels voor het onderwijs te herbekijken. 'Te veel kinderen moeten school missen omwille van een mogelijk overdreven voorzichtigheidsreflex', zegt hij.

Lees verder

Jambon zet deur open voor uitbreiding coronapas in Vlaanderen

De Vlaamse regering gaat onderzoeken in welke omstandigheden een uitbreiding van de coronapas 'nuttig en nodig' kan zijn, zegt minister-president Jan Jambon (N-VA). Hij tempert daarmee de eerdere communicatie van zijn eigen voorzitter.

Lees verder

Risico op wateroverlast: noodnummer 1722 geactiveerd

Het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI) waarschuwt voor slecht weer. Daarom heeft de Federale Overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken tijdelijk het nummer 1722 geactiveerd.

Lees verder

Henegouwen pompte afgelopen 10 jaar 55 miljoen euro in strijd tegen overstromingen

De provincie Henegouwen heeft in een periode van 10 jaar bijna 55 miljoen euro uitgetrokken voor de beheersing van overstromingen. 'Die investeringen hebben ongetwijfeld bijgedragen tot het beperken van de gevolgen van de overstromingen deze zomer langs de 1.632 kilometer aan waterwegen van tweede categorie in Henegouwen', aldus de provinciale autoriteiten maandag.

Lees verder

Beerschot blijft laatste na verlies tegen Sint-Truiden

Het wil maar niet lukken dit seizoen voor Beerschot. De Kielse Ratten blijven ook na de zevende speeldag zonder overwinning. STVV kwam dankzij een doelpunt van Steve De Ridder winnen in Antwerpen en wipt van de vijftiende naar een gedeelde zevende plek.

Lees verder

'De Verhulstjes': zo leeg als de straten in een lockdown

Wat voorafging: in het eerste seizoen van De Verhulstjes gebeurde volstrekt niks.

Lees verder

'Minder broeikasgas? Leer koeien naar het toilet gaan'

Wetenschappers beweren dat ze met succes koeien hebben afgericht om in toiletten te plassen. Het team van Nieuw-Zeelandse en Duitse onderzoekers geeft toe dat het experiment begon als een grap, maar ontdekte dat het beheer van urine van runderen op de lange termijn een impact kan hebben op het klimaat.

Lees verder

Conservatieve Noorse premier erkent nederlaag bij parlementsverkiezingen

Noorwegen neemt na acht jaar afscheid van de conservatieve regering onder premier Erna Solberg. De sociaaldemocratische oppositiepartij van Jonas Gahr Støre won maandagavond de parlementsverkiezingen. Solberg heeft laten weten zich neer te leggen bij de nederlaag en heeft het aftreden van haar regering aangekondigd. Volgens de premier is er een 'duidelijke meerderheid die een andere regering wil'.

Lees verder

Apple komt met dringende software-update na ontdekking spyware

Apple komt met een dringende software-update die een kritieke kwetsbaarheid in het besturingssysteem iOS moet wegwerken. Een Israëlisch cyberspionagebedrijf heeft een tool ontwikkeld, Pegasus, die hen in staat stelt Apple-producten te hacken met een ongeziene techniek.

Lees verder

Ook in Afrika is de westerse bemoeienis mislukt

Na het Afghanistan-debacle klinkt de roep voor een eigen Europees leger weer luider. Kunnen we het beter zónder de Amerikanen? De oorlog in de Sahel bewijst het tegendeel. Frankrijk zakt er steeds dieper weg in het moeras, het conflict dreigt een verloren generatie jongeren op te leveren.

Lees verder

Moeder van Britse premier Boris Johnson overleden

De moeder van de Britse premier Boris Johnson, Charlotte Johnson Wahl, is op 79-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Britse krant The Telegraph.

Lees verder

Misbruikproces tegen prins Andrew begonnen: advocaat beweert dat rechtszaak ongegrond is

In New York vond maandag de eerste zitting plaats in het proces tegen de Britse prins Andrew wegens seksueel misbruik. Zijn advocaat, een tegenstander van de #MeToo-beweging, probeerde daar de rechtszaak meteen te laten verwerpen. 'We hebben ernstige zorgen over de gegrondheid van deze zaak.'

Lees verder

Pelé is 'klaar' om intensieve zorg te verlaten

De 80-jarige Braziliaanse voetballegende Pelé is 'klaar' om te worden ontslagen uit de intensive care van het ziekenhuis van Sao Paulo. Dat heeft zijn dochter maandag op sociale media bekendgemaakt. Afgelopen zaterdag werd bij Pelé een vermoedelijke tumor in de dikke darm verwijderd.

Lees verder

Man doodgeschoten in woonwijk in Marseille

Een 27-jarige man is maandagavond doodgeschoten in een wijk in de achterbuurt van de Franse stad Marseille. Dat heeft de politieprefectuur bekendgemaakt.

Lees verder

In beeld | Een Met Gala in het midden van de New Yorkse modemaand

Na een jaar te hebben overgeslagen door covid, vond het Met Gala opnieuw plaats in het Metropolitan Museum of Art in hartje Manhattan. Ook dit jaar strooide corona nog een beetje roet in het eten en werd het evenement met zo'n vier maanden uitgesteld. De genodigden hadden dus alle tijd van de wereld om over hun outfits na te denken.

Lees verder

Meer dan 80 doden na overstromingen in Soedan

Overstromingen als gevolg van hevige regens hebben in Soedan aan meer dan 80 mensen het leven gekost en duizenden huizen beschadigd of vernield. Dat heeft een Soedanese ambtenaar maandag bekendgemaakt.

Lees verder

Aantal ziekenhuisopnames in dalende lijn

Het aantal hospitalisaties als gevolg van een coronabesmetting is de afgelopen week met 15 procent afgenomen. Dat blijkt dinsdag uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Ook het aantal besmettingen daalt lichtjes.

Lees verder

Warme en onweerachtige dinsdag

Dinsdag begint op de meeste plaatsen droog met zon, maar later trekken intense en onweerachtige buien over ons land. Ook woensdag wordt het nog regenachtig, maar daarna krijgen we opnieuw iets rustiger nazomerweer, meldt het KMI.

Lees verder

Ann Lemmens (41) in verwachting van tweede kind

Tv-presentatrice An Lemmens (41) is opnieuw zwanger.

Lees verder

Belgian Cat Marjorie Carpréaux zet carrière tijdelijk op pauze

Basketster Marjorie Carpréaux heeft besloten haar professionele carrière even op pauze te zetten. Dat liet de entourage van de Belgian Cat dinsdag weten in een verklaring.

Lees verder

Standbeeld van bevrijde slavin beklad

Een sculptuur van een voormalige slavin in de Franse stad Bordeaux is het mikpunt geworden van een vandalenstreek, meldt The Huffington Post. Het beeld, dat de Afrikaanse ­Modeste Testas uitbeeldt, werd beklad met witte verf of kalk. Volgens het stadsbestuur gaat het wellicht om een racistische daad.

Lees verder

De 38 uur Messi-gekte kan beginnen: PSG landt om 11.40 uur in Oostende

Lionel Messi en zijn ploegmaats van PSG landen vanmiddag in de luchthaven van Oostende. De Argentijnse voetballegende zal voor het eerst kennismaken met een Belgische grasmat.

Lees verder

Restaurant Noma heeft eindelijk derde Michelinster beet

Het Kopenhaagse restaurant Noma heeft maandag na jaren wachten eindelijk zijn derde Michelinster gekregen. De sterrenzaak werd al verschillende keren uitgeroepen tot 's werelds beste restaurant en chef-kok René Redzepi wordt beschouwd als een van de grootste in de moderne gastronomie.

Lees verder

Van der Straeten wil sociaal tarief verlengen als bescherming tegen stijgende energieprijs

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) pleit ervoor om het sociaal tarief te verlengen zodat personen met een laag inkomen beschermd blijven tegen prijsstijgingen van elektriciteit en aardgas. Dat kondigde ze maandagavond aan in Terzake.

Lees verder