Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 18 september 2021

COLUMN. Ze zijn niet meer te tellen, de activisten die er een dagtaak van maken elke medeburger in het oog te houden

HLN
COLUMN. Ze zijn niet meer te tellen, de activisten die er een dagtaak van maken elke medeburger in het oog te houden
Dat kon er ook nog wel bij. Straks moet de hele Sporza-redactie een traject volgen rond 'integriteit en inclusie', na de zaak-Demarez. Ik ben blij dat ik daar niet bij moet zijn, al probeer ik het mij voor te stellen, vanuit enig sadomasochisme. Alle journalisten in een bankje, loerend naar een lichtend voorbeeld dat van 'integriteit en inclusie' zijn beroep dan wel zijn broodwinning heeft gemaakt. Een tik met de stok tegen het bord. "Hoofdstuk één. Inclusie."
Lees verder

Biden organiseert woensdag virtuele coronatop
Amerikaans president Joe Biden organiseert aanstaande woensdag een virtuele top over Covid-19, in de marge van de algemene vergadering van de Verenigde Naties. Dat kondigde het Witte Huis vrijdag aan.
Lees verder

Carl Devos: N-VA zit met een leveringsprobleem
Professor politicologie aan de UGent Carl Devos analyseert elke week voor HLN de stand van zaken in de Wetstraat. Je kan hem ook volgen op Twitter via @devoscarl.
Lees verder

Mogelijk laatste gesprek Charles en Philip te horen in docu: "Dan moet ik nog wel in leven zijn hè?"
In de nieuwe documentaire Prince Philip: The Royal Family Remembers is te zien wat mogelijk het laatste gesprek tussen prins Charles en zijn in april overleden vader prins Philip zou kunnen zijn geweest.
Lees verder

324 events krijgen 84 miljoen euro coronasteun
Honderden organisatoren hebben de voorbije coronaperiode een voorschot aangevraagd van de Vlaamse overheid, om in totaal 473 events voor te bereiden. 324 daarvan kregen groen licht, samen goed voor 83.841.106 euro. Daarvan is nog maar 1.159.271 euro definitief toegekend, aan vijf events. De overige dossiers worden nog grondig onderzocht.
Lees verder

AA Gent bereidt zich voor op overname
Ivan De Witte (74) en Michel Louwagie (65), de sterke mannen van AA Gent, bereiden een mogelijk overname van de voetbalclub voor. Dat berichten De Tijd en L'Echo zaterdag.
Lees verder

Voetbalicoon Pelé verlaat voor de tweede keer intensive care: "Vrienden, ik lach nog iedere dag"
Een paar dagen nadat hij nog monter had laten weten dat het beter met hem ging, is Pelé vanwege een verslechterde gezondheid vrijdagochtend vroeg toch weer enkele uren opgenomen op de intensive care. De Braziliaanse voetballegende (80) verliet dinsdag nog de afdeling intensieve zorg van het Albert Einstein ziekenhuis in São Paulo.
Lees verder

Experts hadden het liever anders gezien: "Te vroeg, maar soms moet je durven"
"Dat Vlaanderen versoepelt, is een risico. We weten niet wat er de komende weken zal gebeuren", zo zeggen de virologen. Hoewel zij de mondmaskerplicht nog even wilden behouden, legden de premier en zijn ministers hun advies gisteravond naast zich neer.
Lees verder

PORTRET. Ilse De Meulemeester: altijd in de spotlights, maar intussen dik tegen haar zin
Ze is bloedmooi, na al die jaren nog steeds, en gemaakt voor de schijnwerpers. Die krijgt Ilse De Meulemeester (50) dan ook al bijna dertig jaar op zich gericht, maar zeker de laatste tien jaar had ze dat zelf liever anders gezien. Het proces tegen die rijke friturist waar zoveel rond te doen is - goudstaven, al dan niet gekregen sportwagens en verliefde sms'jes: alweer een extra hoofdstuk in het woelige privéleven van de ex-miss. Maar ze heeft al voor hetere vuren gestaan.
Lees verder

De comeback van de glimlach: mondmaskerplicht in winkels en horeca verdwijnt na 1,5 jaar
En of 'De Bevrijding' gisteren een kamerbrede glimlach op hun gezichten toverde. In Vlaanderen hoeven we vanaf 1 oktober geen mondmaskers meer op in winkels en horecazaken. Bij de kapper en andere contactberoepen moeten klanten en personeel wel nog een mondkapje dragen - maar ook dat kan de sfeer niet drukken. "Zelfs als het niet meer zou moeten, zou ik het toch nog even dragen."
Lees verder

Kennen koppels elkaar echt zo slecht als in Temptation Island? "Zij heeft al een orgasme gefaket"
Na de aflevering van 'Temptation Island' van gisterenavond is het wel duidelijk dat enkele koppels elkaar niet goed kennen. Hoe zit dat in het echte leven? Daniël trekt op pad en zoekt het uit met de ultieme relatietest.
Lees verder

Sportredactie VRT zal inclusietraject volgen, maar hoe zit zo'n traject in elkaar?
Na enkele ongepaste uitlatingen van Eddy Demarez (53) over de Belgische basketvrouwen op de Olympische Spelen besloot de directie van VRT hem en een collega een sanctie op te leggen. Daarnaast zal de openbare omroep ook een traject opzetten voor inclusie en integriteit voor de hele sportredactie. Maar wat is eigenlijk de bedoeling van zo'n traject en hoe gaat dat in zijn werk?
Lees verder

Bondscoach Sven Vanthourenhout gelooft in succesvolle WK-symbiose Van Aert-Evenepoel: "Remco kan hier als een held uitkomen"
'Wout en de rest.' Leuke WK-plot, blockbuster in spe, strak geregisseerd door Sven Vanthourenhout (40). Hoe de bondscoach alvast zeven Belgen, inclusief Remco Evenepoel, op één lijn kreeg in dienst van kopman Van Aert? "Simpel: het was te nemen of te laten." Nu die regenboogtrui nog.
Lees verder

Zo wil Ed Sheeran illegale ticket(door)verkoop stoppen
De Britse superster Ed Sheeran (30) zal bij zijn komst volgende zomer naar het Koning Boudewijnsysteem meteen ook een nagelnieuw ticketsysteem lanceren. Volledig papierloos, met een beveiligde QR-code die alleen door de originele koper gebruikt kan worden. Zo wil Sheeran de doorverkoop van concerttickets aan woekerprijzen definitief een halt toeroepen.
Lees verder

Vivaldi-partijen profiteren nog niet van populaire boegbeelden: "Die bonus moet je nu nog niet uitspelen"
Als het morgen verkiezingen zouden zijn, dan is Vlaams Belang nog steeds de grootste partij in Vlaanderen - al staat ze niet op haar hoogtepunt. De Vlaamse Vivaldi-partijen blijven kabbelen rond de 11 à 12%. Open Vld kan het feit dat ze de populairste politicus levert niet verzilveren, maar dat evengoed voor Vooruit. "Die bonus moet je pas uitspelen tegen de verkiezingen", aldus Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert.
Lees verder

De Croo blijft populairste, Demir komt top 5 binnen
Premier Alexander De Croo (Open Vld) is voor de vijfde keer op rij de populairste politicus in Vlaanderen, terwijl Zuhal Demir (N-VA) zich de top vijf binnenknokt.
Lees verder

OVERZICHT. Aantal ziekenhuisopnames blijft dalen, bijna 2.000 nieuwe besmettingen per dag
Het aantal nieuwe opnames van coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen blijft voorlopig dalen. Dat blijkt uit de gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

Uitkijken naar Wesley: Braziliaan mag zich opmaken voor eerste basisplek sinds terugkeer bij Club
Geen rentree voor Ruud Vormer vandaag in Charleroi - de aanvoerder gaf forfait met een achillespeesblessure. Wél is het uitkijken naar het debuut van Wesley, straks zo goed als zeker in de basis.
Lees verder

Nog honderden Belgen vast in Kaboel
Er zitten nog 475 "mensen onder de verantwoordelijkheid van België" vast in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Dat blijkt uit een telling van Buitenlandse Zaken, schrijft 'Le Soir'. Afghanistan viel ruim een maand geleden in handen van de taliban.
Lees verder

Vriendin Sarah liet zich al opnemen, nu zit ook André Hazes thuis: "Opgebrand door te veel bagger"
Hij haalt alles uit het leven, maar vandaag weegt dat leven net iets te zwaar. André Hazes (27) zit thuis, is "emotioneel opgebrand" volgens zijn manager. De druk op zijn relatie met Sarah van Soelen (25) en de bijbehorende roddels liepen in Nederland de spuigaten uit. "André moet op adem komen." Zijn vriendin volgt sinds afgelopen week ook al therapie in een Spaans behandelcentrum.
Lees verder