Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 24 september 2021

Chinese centrale bank verklaart alle cryptotransacties illegaal, waarde van bitcoin en co tuimelt naar beneden

HLN
Chinese centrale bank verklaart alle cryptotransacties illegaal, waarde van bitcoin en co tuimelt naar beneden
Alle handelingen die met cryptomunten te maken hebben zijn illegaal, dat heeft de Chinese centrale bank verklaard. In een reactie op de beslissing tuimelt de waarde van bitcoin en co naar beneden.
Lees verder

Genk plaatst 'knalpotcamera's' in Stalenstraat om geluidsoverlast tegen te gaan: "Primeur in Vlaanderen"
In de Stalentstraat in Genk durven de decibels al eens de hoogte in te gaan: luide sportauto's, relletjes, quads of luidruchtige motorfietsen veroorzaken er geregeld geluidsoverlast. Het Genkse stadsbestuur wil daar iets aan doen en plaatste daarom vier microfoons bij de camera's in de straat. Als eerste stad in Vlaanderen kunnen ze zo geluidsoverlast registreren.
Lees verder

Vader van Eefje Lambrecks wil film over zaak-Dutroux stoppen: "De regisseur beseft niet hoe hij ons hiermee tegenwerkt"
De Brusselse regisseur Fabrice Du Welz (48) waagt zich volgende zomer aan een film gebaseerd op de zaak-Dutroux en dat is in het verkeerde keelgat geschoten bij Jean Lambrecks, de vader van de vermoorde Eefje. "Het zal fictie zijn, geïnspireerd op een trauma dat iedereen met zich meedraagt", verklaarde Du Welz eerder in onze krant, maar volgens Lambrecks draagt dit net bij tot een zoveelste foute interpretatie van een complexe zaak met nog steeds veel vragen. Dat hij zelfs niet gecontacteerd werd, vindt hij ronduit onbeleefd.
Lees verder

PORTRET. Angela Merkel, een Mädchen dat hard haar best gedaan heeft
Een koude winteravond, begin 1990. In de amper verwarmde barakken van het Zentralinstitut für physikalische Chemie in Berlijn-Adlershof zegt doctor in de kwantumchemie Angela Merkel tegen enkele collega's: "De politiek boeit me meer dan dit." Ze neemt haar jas van het haakje en stapt naar de S-bahn, die haar langs de Muur naar Prenzlauer Berg zal voeren. Het begin van een onwaarschijnlijk verhaal waar dit weekend (voorlopig?) een einde aan komt.
Lees verder

Zorgen om Evergrande nemen toe na missen betalingsdeadline, China verscherpt toezicht op rekeningen van bedrijf
De Chinese toezichthouder voor volkshuisvesting heeft het toezicht op de bankrekeningen van China Evergrande Group verscherpt. Dat meldt financieel persbureau Bloomberg vrijdag op basis van ingewijden. Het conglomeraat, vooral bekend als vastgoedbedrijf, staat op omvallen nu het zijn financiële verplichtingen niet lijkt na te komen.
Lees verder

Na 561 dagen schrapt Noorwegen laatste coronamaatregelen
Vanaf zaterdag klokslag 16.00 uur kunnen de Noren opnieuw de draad van hun oude leven oppikken. Op dat tijdstip worden quasi alle resterende coronamaatregelen geschrapt, zo maakt aftredend premier Erna Solberg vrijdag bekend. Enkel de verplichting om in isolatie te gaan bij een positieve coronatest, blijft nog overeind.
Lees verder

Nederlandse politie pakt in Eindhoven negen terreurverdachten op die trainden voor een aanslag
De anti-terreureenheid van de Nederlandse politie heeft donderdag heel vroeg in de ochtend negen mannen opgepakt in Eindhoven, niet ver van de Belgische grens. De verdachten zouden zich bezighouden met het voorbereiden van een terroristische aanslag.
Lees verder

Demograaf Patrick Deboosere kijkt met een andere blik naar de pensioenen: "Het klopt niet dat we allemaal ouder worden"
Telkens als de pensioendiscussie oplaait, springt demograaf Patrick Deboosere (VUB) op de barricade. We moeten volgens hem op een andere manier naar die pensioenen kijken. De stelling dat iedereen ouder wordt, klopt niet, zegt Deboosere: "Veel, vooral jongere, mensen zijn door die misvatting ervan overtuigd dat we als mens steeds ouder worden, waardoor ze het eigenlijk niet zo erg vinden als we wat langer zouden moeten werken. Maar dat klopt niet."
Lees verder

Smartphones van vijf Franse ministers gehackt met Pegasus-software
Op de telefoons van zeker vijf Franse ministers en een diplomaat verbonden aan het Elysée zijn sporen gevonden van de geavanceerde hackingsoftware Pegasus. Dat is spyware van het Israëlische bedrijf NSO die in 2016 werd ontdekt. De smartphones werden hoogstwaarschijnlijk in 2019 en 2020 aangevallen. Naar aanleiding van de bekendmaking is het parket van Parijs een gerechtelijk onderzoek gestart.
Lees verder

REALITYCHECK. Zoveel haalde Diaz op voor het goede doel en dit denkt Presley over Donna en Nico in 'Temptation Island: Love or Leave'
'Temptation', 'Ex On The Beach' of 'Love Island': het zijn pleasures waar wij ons helemaal niet guilty over voelen. En omdat wij u van hetzelfde verdenken, houden wij u elke vrijdag op de hoogte van het reilen en zeilen in de realitywereld. Nieuwe liefdes, ruzies of andere capriolen van (voormalige) tv-figuren: u komt het hier allemaal te weten.
Lees verder

Wegpiraat (40) met vijf keer levenslang rijverbod vliegt twee jaar de cel in na 57ste veroordeling en moet VW Golf afgeven
Een wegpiraat uit Diest heeft van de rechter in beroep geen krediet meer gekregen. Geert G. (40) werd voor de zoveelste maal betrapt op het rijden tijdens een rijverbod en betaalt daar nu de rekening voor. De rechter nam z'n VW Golf af en stuurt hem twee jaar naar de cel. Hij kreeg al vijf maal een levenslang rijverbod, maar dat bracht de man niet tot inkeer.
Lees verder

China wist bijna elk spoor van topactrice op het internet. Wat is er aan de hand?
De populaire Chinese actrice Zhoa Wei (45) behoort tot het clubje van invloedrijke entertainers in China. Ze werd bekend dankzij haar rol in de televisieserie 'My Fair Princess' uit 1998. Maar ze groeide uit tot een echt fenomeen en vandaag is ze ook filmregisseur, popzangeres, en een echte zakenvrouw. Maar tegenwoordig vind je haar in China bijna niet meer terug op het internet. Waarom? China houdt letterlijk een grote schoonmaak.
Lees verder

"Thibau Nys, Thibau Nys!": talrijke fans in Leuven schreeuwen zoon van Sven naar boven
De sfeer zit goed op het WK wielrennen in Leuven. Zo schreeuwen de talrijke fans op de Wijnpers, de zwaarste helling van het lokale parcours, publiekslieveling Thibau Nys steevast naar boven. "Thibau Nys, Thibau Nys!", luidt het. Bovenstaande beelden spreken voor zich. Kan de Europees kampioen en zoon van Sven Nys een medaille pakken? Volg het WK voor beloften HIER!
Lees verder

Valpartijen ontsieren WK bij beloften, ook Belgen gaan tegen de grond
Het aantal valpartijen op het WK wielrennen bij de beloften viel amper bij te houden. Slag om slinger gingen er renners tegen de grond, en ook de Belgen kregen af te rekenen met pech.
Lees verder

Onderneemster Mats combineert minimalisme met business chic en elegantie. "Ik koop enkel kwaliteitsitems die ik met elkaar kan combineren"
Mats Meyer kan geen seconde stilzitten en gaat voluit voor haar carrière. Tijd verliezen voor haar kleerkast, daar doet ze niet aan mee, maar tegelijk wil ze niet inboeten aan elegantie. Hoe de onderneemster dat doet? Ze vertelt het aan de hand van haar signature look. "Ik wil hetzelfde kunnen dragen voor een vergadering als voor een date. Ik heb geen tijd om me om te kleden, hé."
Lees verder

Nieuwe documentaire over Avicii in de maak
De Zweedse muziekjournalist en regisseur Henrik Burman werkt aan een documentaire over de overleden dj Avicii. De film moet volgens Billboard in 2023 uitkomen.
Lees verder

KIJK LIVE (17u). Wie treffen de eersteklassers in de 1/16de finales van de Croky Cup? Volg hier de loting
Het bekervoetbal kan bijna écht beginnen. Vandaag kan u omstreeks 17u LIVE naar de loting van de 1/16de finales van de Croky Cup kijken op HLN.be. Met Racing Genk-coach John Van Den Brom, Croky Cup-directeur Jan Claes en Jonas Decleer als presentator. Tegen wie nemen Anderlecht en Club Brugge het op? En welke eersteklassers mogen zich opmaken voor een lastige wedstrijd? Volg het hierboven LIVE!
Lees verder

Onze reporter meet de WK-koorts op in Leuven: "Er staat hier iets groots te gebeuren"
Zondag is de Vlaams-Brabantse provinciestad Leuven even het middelpunt van de wereld. Toch zeker voor wie een 'chasse patate' van een 'vroege vlucht' kan onderscheiden. Van burgemeester tot bergbewoner: iedereen lijdt er aan WK-koorts. Al blijven de ouders van Leuvense wielertrots Jasper Stuyven opvallend nuchter: "Geen klakken en spandoeken, wij zijn in de eerste plaats Jaspers ouders, niet zijn fans."
Lees verder

PORTRET. Biden kiest ambassadeur voor wie België tweede keus is
Het Witte Huis heeft laten weten wie Joe Biden als ambassadeur in België wil. Michael Adler (70) is een vastgoedmagnaat uit Florida die Biden al decennialang kent en financiert. Bij de vorige stembusslag verzamelde hij meer dan 100.000 dollar voor de Democraat. Zelf noemt hij de post in Brussel "een belangrijke rol" — al was hij eigenlijk liever in een andere hoofdstad beland.
Lees verder

Nederlandse dief van schilderijen Vincent Van Gogh en Frans Hals krijgt acht jaar cel
De rechtbank in het Nederlandse Lelystad heeft een 59-jarige man vrijdag veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf en een schadevergoeding wegens de roof van twee waardevolle schilderijen uit musea in Laren en Leerdam. De straf voor de man, die ook aangeklaagd werd voor drugs- en wapenbezit, komt overeen met de eis van het Nederlandse Openbaar Ministerie.
Lees verder