Doorgaan naar hoofdcontent

Weyts: ‘Geen verplichte CO2-meter, onze “boots on the ground” controleren waar nodig’

Weyts: 'Geen verplichte CO2-meter, onze "boots on the ground" controleren waar nodig'

Twee dagen voor de start van het nieuwe schooljaar heeft minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) nogmaals de beslissing verdedigd om de installatie van een CO2-meter niet te verplichten in elk klaslokaal. 'Zo'n meter meldt het probleem, maar lost het niet op', zei Weyts in 'De ochtend'.

Lees verder

Carole Baskin verkoopt dierentuin van Joe Exotic

De voormalige dierentuin van Joe Maldonado-Passage, beter bekend als Joe Exotic, is van eigenaar verwisseld. Carole Baskin, de aartsrivale van Joe Exotic, heeft het terrein verkocht, melden Amerikaanse media.

Lees verder

Wintercollectie te laat door corona

Door logistieke problemen in Azië raakt een deel van de wintercollectie voorlopig nog niet in onze ­kleding­winkels.

Lees verder

Amazone Manon Claeys verovert tweede bronzen medaille op Paralympische Spelen

Manon Claeys heeft maandag op de Paralympische Spelen in Tokio met haar paard San Dior 2 de bronzen medaille gewonnen in de individuele freestyle test (vrije kür) van de paradressuur (graad IV). Het is haar tweede eremetaal deze Paralympics.

Lees verder

Koeien vliegen over Zwitserse Alpen bij reddingsactie

Een ongewoon beeld uit Zwitserland: koeien vliegen per helikopter over de Alpen. Een tiental Zwitserse koeien was gewond geraakt tijdens het grazen in de bergen. Omdat de boer ongerust was over hun toestand, liet hij ze overvliegen naar een lagergelegen gebied. Bekijk het in de video hierboven.

Lees verder

Afghaanse filmmakers en kunstenaars op de vlucht

Luttele uren voor de Taliban Kaboel innamen, kreeg filmmaakster Shahrbanoo Sadat een uitnodiging om Afghanistan te verlaten. Ze weigerde. De dag erop was alles anders. 'Plots zagen we Taliban op wagens rondrijden met witte vlaggen en moesten we rennen.'

Lees verder

Japan verliest meer dan 2,6 miljoen vervuilde vaccins

Verschillende vaccinatiecentra merkten vreemde partikels op in coronavaccins van Moderna. Daarop werden vijf batches teruggeroepen uit de vaccinatiecentra. Twee mannen die al een prik uit één van die batches hadden gekregen, zijn overleden. Een verband wordt verder onderzocht.

Lees verder

Michèle George verovert opnieuw gouden medaille op Paralympische Spelen

Michèle George heeft maandag op de Paralympische Spelen in Tokio goud veroverd in de individuele freestylecompetitie (graad V) van de paradressuur. Het is haar zesde paralympische medaille, de tweede in Japan na haar gouden plak afgelopen donderdag in de individuele test.

Lees verder

Vrouwelijke journaliste die taliban interviewde gevlucht uit Afghanistan

Amper twee weken nadat Beheshta Arghand een vooraanstaand lid van de taliban interviewde op de Afghaanse televisie, is ze gevlucht uit Afghanistan. 'Net als miljoenen anderen vrees ik de taliban', zegt aan CNN.

Lees verder

Zo ziet orkaan Ida er in de lucht uit

Een verkenningsvliegtuig is zondag door het oog van orkaan Ida gevlogen, die zondag aan land is gekomen in de Amerikaanse staat Louisiana. Op het moment van de vlucht was Ida een orkaan van categorie 4 op schaal van 5, dus zeer gevaarlijk aan het aardoppervlak. Bekijk de indrukwekkende beelden in de video hierboven.

Lees verder

Brussel vaccineert nu ook in winkels: 'Is het echt gratis? En mag mijn man ook komen?'

Brussel hinkt achterop met de vaccinatiecijfers. Onder het motto 'als u niet naar ons komt, komen wij naar jullie' start Comeos, de Belgische Federatie van de handel en diensten, een vaccinatiecampagne in populaire winkelketens. Maandag zijn de eerste prikken gezet aan onder andere een Action-filiaal in Molenbeek.

Lees verder

Hoge inflatie doet uitkeringen en ambtenarenweddes sneller dat verwacht stijgen

De inflatie in België is in augustus verder opgelopen, tot 2,73 procent, vooral onder impuls van de hoge energieprijzen. Daardoor is ook de spilindex overschreden, wat betekent dat de sociale uitkeringen, pensioenen en ambtenarenweddes de komende maanden met 2 procent stijgen. Dat blijkt maandag uit cijfers van het statistiekbureau Statbel.

Lees verder

Internationale pers over PSG-debuut Messi: 'Prima samenspel met andere sterren', al is eén blad minder enthousiast

De hele wereld keek zondagavond met grote ogen toe hoe Lionel Messi zijn debuut voor PSG maakte op het veld van Reims. De Argentijn deed het nog rustig aan, al liet hij volgens toonaangevende sportmedia wel flitsen van zijn klasse en goed samenspel met die andere supersterren zien. Tenminste: volgens zo goed als alle sportmedia. In Catalonië laten ze weinig subtiel doorschemeren dat ze Messi liever nog steeds in Barcelona hadden zien spelen.

Lees verder

Joachim Gérard verrassend snel uitgeschakeld op Paralympische Spelen, ook Jef Vandorpe grijpt naast plek in kwartfinales

Joachim Gérard (ITF 3) en Jef Vandorpe (ITF 16) hebben zich maandag niet kunnen plaatsen voor de kwartfinales van het rolstoeltennistoernooi op de Paralympische Spelen in Tokio. Voor de 20-jarige Vandorpe was de uitschakeling logisch, het verlies van Gérard komt als een verrassing.

Lees verder

Let op: Vanaf morgen gelden nieuwe testvereisten

Coronatests behoren nog lang niet tot het verleden. Vanaf morgen - 31 augustus - gelden aanvullende testvereisten, zelfs voor gevaccineerden. De Interministeriële Conferentie Volksgezondheid besloot daartoe omwille van de hogere besmettelijkheid van de deltavariant.

Lees verder

Biden opnieuw onder vuur nadat hij snelle blik op horloge werpt tijdens aankomst gedode militairen

Het zijn geen gemakkelijke dagen voor Joe Biden. De president van de Verenigde Staten moest in het defensief na zijn beslissing om de Amerikaanse troepen tot 31 augustus uit Afghanistan te halen. En hij kreeg bakken kritiek na de aanslag in de luchthaven van Kaboel, waarbij dertien Amerikaanse soldaten om het leven kwamen. Maar nu is Biden opnieuw kop van Jut nadat hij de doodskisten van die militairen groette. De president wierp een snelle blik op zijn horloge tijdens de ceremonie, of zo leek het toch op beelden van herdenking. Die fractie van een seconde levert hem nu heel wat negatieve reacties op.

Lees verder

Henri d'Udekem d'Acoz, oud-burgemeester en oom van koningin Mathilde, overleden

Graaf Henri d'Udekem d'Acoz, de 88-jarige oom van koningin Mathilde en oud-burgemeester van Poperinge, is overleden. Dat is bevestigd aan onze redactie. De man raakte bekend in Vlaanderen toen koning Filip in 1999 trouwde met zijn nichtje Mathilde.

Lees verder

Robert Huygens officieel aangeduid als interim-voorzitter KBVB

De Raad van Bestuur van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft maandag Robert Huygens aangeduid als voorzitter voor een ambtstermijn die loopt tot en met juni 2022. De 73-jarige Oost-Vlaming bekleedde die functie al ad interim na het afscheid van zijn voorganger Mehdi Bayat.

Lees verder

Lukebakio wordt al vierde Belg bij Duits koploper Wolfsburg

Het Belgische contingent bij Wolfsburg is weer wat groter geworden. De Wolven maakten maandagochtend bekend dat ze Dodi Lukebakio voor de rest van het seizoen huren van Hertha BSC. De Rode Duivel wordt zo al de vierde Belg bij de huidige koploper van de Bundesliga, na kapitein Koen Casteels, verdediger Sebastiaan Bornauw en middenvelder Aster Vranckx.

Lees verder

Naomi Osaka: 'Ik ga mezelf en mijn prestaties meer vieren'

In een nieuwe openhartige post op sociale media houdt de Japanse toptennister Naomi Osaka haar negatieve inwendige dialoog mee verantwoordelijk voor haar donkere gevoelens. 'Ik zeg mezelf nooit dat ik het goed heb gedaan, alleen dat ik waardeloos ben of dat het beter moet.'

Lees verder

Perrigo wil schadevergoeding van 350 miljoen binnen de maand

Het Amerikaanse farmabedrijf Perrigo stelt alles in het werk om de toegekende 350 miljoen binnen de dertig dagen te incasseren.

Lees verder

Thierry Henry definitief in staf Rode Duivels tot na WK 2022

Thierry Henry wordt nu ook definitief opgenomen in de staf van de Rode Duivels. Net zoals bondscoach Roberto Martinez blijft hij tot na het WK 2022. In het verleden werkte Henry al met de Belgische nationale ploeg, maar toen deed hij dat enkel op grote toernooien. Zo was de Franse legende erbij op het WK 2018 en het EK van eerder dit jaar.

Lees verder

Oproep | Opnieuw zoenen en handen geven?

Het sociaal leven komt opnieuw op snelheid en de vertrouwde omgeving van pot en pint brengt al eens vertrouwde handelingen met zich mee: handen schudden, elkaar groeten met een kus … Wat zijn uw ervaringen de voorbije weken? Heeft u die reflex ook? En voelt dat vertrouwd, vreemd of zorgt het voor gekke situaties? Mail het ons op binnenland@standaard.be, graag met vermelding van uw naam, leeftijd en contactgegevens.

Lees verder

Parijs heeft nieuwe toeristische attractie: een boot op wielen

De Franse hoofdstad heeft er een nieuwe toeristische attractie bij. Sinds kort kun je een tour boeken bij 'Les Canards de Paris' en genieten van Parijs door de straten én op de Seine. Zij rijden namelijk met hun bus in het water. Hoe dat in z'n werk gaat ziet u in de video hierboven.

Lees verder

Piloten willen compensatie voor fans na uitgeregende GP van België, Formule 1-baas: 'Kosten zijn gemaakt'

F1- rijders zoals Daniel Ricciardo en Lewis Hamilton vinden dat de fans die afgelopen weekend aanwezig waren in Spa-Francorchamps, recht hebben op compensatie of zelfs terugbetaling van hun tickets, nadat de wedstrijd werd stopgezet. Formule 1-ceo Stefano Domenicali hield zich in een reactie op de vlakte.

Lees verder

PVDA-coup op begroting levert 4.500 zorgbanen op

Het Zorgpersoneelsfonds, dat er kwam na een bonte coalitie met onder meer PVDA/PTB en Vlaams Belang, leverde vorig jaar 4.500 extra banen in de zorg op.

Lees verder

Bankrovers overvallen Braziliaanse stad en binden gijzelaars vast boven op auto's

Tientallen bankrovers hebben maandagochtend een Braziliaanse stad afgezet en er drie banken beroofd. Bij hun aftocht bonden ze enkele gijzelaars vast boven op hun auto's.

Lees verder

China limiteert online-gaming voor minderjarigen drastisch

China kondigt maandag aan een maximum van drie uur online gaming toe te staan bij minderjarigen. Het land kamp al langer met een probleem van gameverslaving bij jongeren.

Lees verder

Tim Merlier wint eerste rit Benelux Tour

Nul hoogtemeters en toch spektakel: De eerste etappe van de Benelux Tour mocht dan wel vlak zijn, ze leverde toch een onversneden spektakel op, met dank aan de wind. Ritzege en de eerste leiderstrui zijn voor Tim Merlier. Remco Evenepoel verloor kostbare tijd als gevolg van materiaalpech.

Lees verder

Nieuwe Thaise tempel doet twist met Cambodja heroplaaien

De Cambodjaanse overheid zou specialisten sturen naar de bouwsite in het noordoosten van Thailand om vast te stellen of het gaat om een kopie van Angkor Wat, een tempelcomplex uit de twaalfde eeuw en de nationale trots van Cambodja.

Lees verder

Modern, groen, begrijpelijk: wat verandert er aan het goederenrecht?

Voor het eerst in 200 jaar krijgt het goederenrecht een grondige update. Die houdt veel meer in dan een voetbal die in de tuin van de buren terechtkomt.

Lees verder

Gezinsleden Bart De Wever oog in oog met inbreker

De Antwerpse politie heeft maandag kort na 18 uur een verdachte gearresteerd die was betrapt toen hij had ingebroken in de woning van Bart De Wever, in de Herentalsebaan in Deurne. Een aantal gezinsleden van de burgemeester die thuis waren, stond oog in oog met de inbreker. 'Ze zijn zwaar onder de indruk en krijgen bijstand van slachtofferzorg', zegt Sven Lommaert van de Antwerpse politie.

Lees verder

Fietsende actievoerders houden auto's even tegen op gevaarlijke kruispunten

De Fietsersbond en andere actievoerders zetten maandagavond hun eis voor een veiliger verkeer kracht bij door op liefst veertien plekken, verspreid over Vlaanderen en Brussel, kruispunten even te bezetten. Concrete aanleiding waren de start van het nieuwe schooljaar en het tragische ongeval dat vorige week twee jonge meisjes het leven kostte in Antwerpen. Onder meer in Antwerpen, Mechelen, Hasselt en Gent werd actie gevoerd.

Lees verder

Ek volley: Yellow Tigers niet opgewassen tegen Italië

Het Belgische vrouwenteam volleybal Yellow Tigers verloor 3-1 van Italië. Het Europees kampioenschap eindigt daarmee in de achtste finale voor de Tigers.

Lees verder

Instagrampost overleden Amerikaanse soldate gaat viraal

Nicole Gee (23) is een van de dertien Amerikaanse soldaten die om het leven kwam na een zelfmoordaanslag in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Vlak voor haar dood postte ze een foto op Instagram. Die gaat nu viraal.

Lees verder

De moeder, de zoon en de Heilige Geest

De release van Kanye Wests tiende album werd vaker uitgesteld dan de her­opening van de cultuursector, maar hij staat nu toch op de streamingdiensten. Donda is opgedragen aan Wests moeder, maar heeft het vaker over God – en hoe die zondaars moet redden.

Lees verder

Het steenkooltijdperk is nog lang geen geschiedenis

Verguisd, maar gegeerd: hoewel ze alle klimaatambities dreigt te torpederen, raakt de wereld niet af van haar steenkoolverslaving. China is de motor, maar zelfs Europa ziet een comeback.

Lees verder

Meerderheid blokt discussie over brugemeester Veerle Heeren af

Vandaag werd op de gemeenteraad in Sint-Truiden het auditrapport over burgemeester Veerle Heeren (CD&V) besproken. Audit Vlaanderen concludeerde dat Heeren een deontologische fout maakte, maar de meerderheid wou geen debat.

Lees verder

Hele klassen mogelijk in quarantaine bij covid-besmetting

Als er meerdere besmettingen zijn in een klas of groep, of wanneer een leerkracht of kinderverzorgster positief test, kan het nodig zijn de volledige klas in quarantaine te plaatsen.

Lees verder

Kan de laptop het lerarentekort opvangen?

De scholen gaan weer open en hoera, ze doen dat in groten getale zoals ze dat altijd deden in de klas en niet meer zoals in coronatijden vanachter de laptop. Een goeie zaak toch, tenzij er natuurlijk geen leerkracht is die voor de klas kan staan. Misschien kan de laptop dan onze leerlingen redden.

Lees verder

Twee keer zilver en twee keer brons: opnieuw vier Belgische medailles op de Paralympische Spelen

Ewoud Vromant (zilver), Peter Genyn (zilver), Roger Habsch (brons) en Maxime Hordies (brons) hebben vannacht elk een medaille veroverd op de Paralympische Spelen. Dat brengt het totaal voor ons land op elf.

Lees verder

Sven Mary zal Salah Abdeslam niet verdedigen in Parijs

Advocaat Sven Mary (49) zal Salah Abdeslam (31) dan toch niet bijstaan op het grote terrorismeproces in Parijs, dat op 8 september start en acht maanden zal duren. Dat zegt hij in een interview met 'De Morgen' en 'Het Laatste Nieuws'.

Lees verder

Elise Mertens met veel moeite voorbij Rebecca Peterson op US Open

Elise Mertens (WTA 16) heeft in de eerste ronde van de US Open de Zweedse Rebecca Peterson (WTA 54) geklopt. Ze haalde het in drie sets na 3 uur en 40 minuten tennis met 3-6, 7-6 en 7-6.

Lees verder

Opnieuw iets meer overlijdens door covid-19 geregistreerd

Het aantal overlijdens door het coronavirus lag de laatste dagen gemiddeld wat hoger dan in de voorgaande weken in ons land. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Weerbericht | Meeste zon na de middag

Na het optrekken van ochtendgrijs zullen opklaringen en wolkenvelden elkaar afwisselen, met de meeste zon na de middag. Dat zegt het KMI. Er is een kleine kans op een bui, maar op de meeste plaatsen blijft het droog.

Lees verder

300 extra CLB'ers moeten mentale problemen bij kinderen opsporen: 'Zo kunnen we veel erger voorkomen'

De centra voor leerlingenbegeleiding (CLB) krijgen 307 extra krachten om onder meer in te spelen op de groeiende mentale klachten onder jongeren. 'We moeten ingrijpen alvorens die problemen uit de hand lopen', zegt Stefan Grielens, directeur van de vrije CLB's.

Lees verder

De laatste Amerikaanse militair is vertrokken uit Kaboel

Het Amerikaanse leger heeft een foto gepubliceerd van de laatste Amerikaanse militair die vertrekt uit de Afghaanse hoofdstad Kaboel. De terugtrekking is daarmee afgerond, een dag vroeger dan verwacht.

Lees verder

Rode Duivel Dennis Praet keert terug naar de Serie A

Dennis Praet (27) legde maandag de medische tests af in Turijn, waar hij het seizoen volmaakt bij de Italiaanse traditieclub Torino. De Leuvenaar hoopt in Italië opnieuw meer aan spelen toe te komen na een frustrerend half jaar bij Leicester City.

Lees verder