Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 7 augustus 2021

Vijf HLN-reporters over het gevoel gevaccineerd te zijn: “Samen met die prik lijkt wel een groeiende prikkelbaarhei...

HLN
Vijf HLN-reporters over het gevoel gevaccineerd te zijn: "Samen met die prik lijkt wel een groeiende prikkelbaarheid geïnjecteerd"
Hoera! We schoten dan wel wat traag uit de startblokken, maar de afgelopen maanden liep de vaccinatiecampagne als een trein. Sinds deze week zijn 80% van alle volwassen Vlamingen volledig gevaccineerd en daarmee lijkt de weg naar de vrijheid steeds dichterbij te komen. Maar wat doet het met een mens? Met welk gevoel blijven we achter? Vijf HLN-reporters blikken terug en vooruit na hun vaccinatie.
Lees verder

Bolsonaro noemt Braziliaanse opperrechter "hoerenzoon"
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft vrijdag een van de rechters van het Braziliaanse Hooggerechtshof en bovendien de voorzitter van hoogste verkiezingstribunaal, Luís Roberto Barroso, een "hoerenzoon" genoemd. Dat deed de extreemrechtse president tijdens een ontmoeting met aanhangers voorafgaand aan een toespraak voor ondernemers in het zuiden van Brazilië. De uitspraak van Bolsonaro werd live uitgezonden op Bolsonaro's Facebook-pagina. De post werd later verwijderd, maar er worden nog steeds kopieën gedeeld op sociale media.
Lees verder

Jaar na moord op Ilse Uyttersprot: plan klaar om partnergeweld aan te pakken
Een jaar na de moord op Ilse Uyttersprot ligt op het kabinet van staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit Sarah Schlitz (ECOLO) een Nationaal Actieplan Gendergerelateerd Geweld klaar om in het najaar door de regeringen aangenomen te worden. Niets te vroeg, want hulplijn 1712 kreeg in coronajaar 2020 de helft meer meldingen van huiselijk geweld dan het jaar en ondanks genomen maatregelen dalen de feminicidecijfers niet.
Lees verder

LIVE (18u15). Pakt Manchester City tegen Leicester eerste prijs van het seizoen?
• Community Shield • Aftrap: 18u15 • Wembley • Komen Tielemans, Praet en De Bruyne in actie?
Lees verder

Drugs komen nu zelfs per privéjet naar ons land: "Er is meer toezicht op dit soort vluchten nodig"
Voor het eerst is in het buitenland een privéjet onderschept die onderweg was naar België met 24 reiskoffers boordevol cocaïne. 1.300 kilogram in totaal - goed voor 65 miljoen euro. "Een primeur voor ons land", zegt politiedirecteur Marc Vancoillie. "Maar dat wil niet zeggen dat het niet al eerder gebeurde." De politie onderzoekt of er extra maatregelen nodig zijn.
Lees verder

OVERZICHT. Aantal nieuwe coronabesmettingen stijgt met 18 procent, dagelijks bijna 41 ziekenhuisopnames
In de periode van 28 juli tot 3 augustus werden elke dag gemiddeld 1.672 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat is een stijging met 18 procent in vergelijking met een week eerder. Dat blijkt zaterdag uit de gegevens van het nationaal gezondheidsinstituut Sciensano. Ook het aantal coronapatiënten dat in de ziekenhuizen wordt opgenomen, neemt verder toe.
Lees verder

Gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen stijgt 18 procent
In de periode van 28 juli tot 3 augustus werden elke dag gemiddeld 1.672 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat is een stijging met 18 procent in vergelijking met een week eerder. Dat blijkt zaterdag uit de gegevens van het nationaal gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

Messentrekker verwondt tien mensen om "gelukkig uitziende vrouwen" in Japanse trein
Een man heeft vrijdagavond zeker tien mensen verwond met een mes in een trein in Tokio. Volgens Japanse media liepen de meeste slachtoffers lichte verwondingen op. Een vrouw raakte zwaargewond aan haar rug, maar zij verkeert niet in levensgevaar. De inmiddels aangehouden 36-jarige verdachte vertelde de politie dat hij woedend werd toen hij vrouwen zag die er "gelukkig uitzagen" en hen daarop wilde vermoorden, aldus lokale media.
Lees verder

Chef de mission Olav Spahl maakt met de eindmeet in zicht het Belgisch rapport op: "Blij met drie gouden medailles, maar dat is niet onze focus"
Goud voor gymnaste Nina Derwael, atlete Nafi Thiam en het nationale hockeyteam. Zilver voor renner Wout Van Aert en brons voor judoka Matthias Casse. Dat is de voorlopige balans van Team Belgium op de Olympische Spelen, één dag voor het olympisch vuur in Tokio wordt gedoofd. En wat zegt de chef de mission Olav Spahl dan: "Alle resultaten die we zagen, waren wat mij betreft min of meer voorspelbaar."
Lees verder

De honden van Geena Lisa sliepen een tijdje bij haar in bed: "Maar toen ik een nieuwe partner had, moesten ze eruit"
Geena Lisa, lifecoach en voormalig VRT-omroepster, praat deze week in Planet Lolo over haar twee honden, James en Olivia. De viervoeters liggen in haar kamer, vroeger zelfs in het bed. "Ik vond dat heel gezellig en dat stoorde mij ook niet." James en Olivia moesten het bed verlaten toen Geena een nieuwe partner had. "Maar de honden hebben zich aangepast aan de situatie".
Lees verder

COLUMN. De mooiste olympische tranen zijn de ingehouden tranen: Lotte Kopecky
In een vorig leven als sportjournalist nam Jan Segers deel aan vijf Olympische Spelen. Dezer weken schrijft hij geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende olympische kop. Vandaag: Lotte Kopecky
Lees verder

OVERZICHT. Belgische marathondames 28ste en 49ste in enorme hitte - Manon De Roey zakt verder terug op finaledag
Dag 15 en dus de voorlaatste dag van de Olympische Spelen. In de verstrengende hitte liepen de voorbije uren twee Belgische dames de marathon en golfde Manon De Roey haar finaledag. Een overzicht van wat u moet onthouden.
Lees verder

"Mijn kindertijd is gestopt toen ik elf was": Aagje Vanwalleghem keert terug naar de school waar ze ook in de zomer ging spelen
Aagje Vanwalleghem (33), de Olympische turnster die het pad effende voor gouden Nina Derwael, bracht de zomers van haar jeugd voor het grootste deel door in zomerkampjes op de speelplaats van haar lagere school in Wevelgem. Die jeugd was kort. "Vanaf mijn elfde ben ik eigenlijk opgehouden kind te zijn," zegt ze. Toen begon een topsportcarrière die veertien jaar duurde, veel voldoening schonk, maar haar ook mentaal gebroken achterliet.
Lees verder

The Big Revenge: Kevin Durant leidt Team USA naar vierde opeenvolgend olympisch basketgoud tegen taai Frankrijk
Stars & Stripes in de Saitama Super Arena, waar Team USA het voor de vierde keer op rij flikte. Kevin Durant (29 punten) leidde de Amerikanen tegen een stug en taai Frankrijk naar 'The Big Revenge' voor de nederlaag in de openingsmatch van de poulefase en een vierde opeenvolgende olympische baskettitel.
Lees verder

Team USA flikt het weer: vierde olympische basketbaltitel op rij, derde goud voor Kevin Durant
Team USA heeft voor de zestiende keer het olympische basketbaltoernooi gewonnen. Frankrijk, dat eerder in Tokio in de poulefase nog te sterk was, werd in de finale met 87-82 verslagen. Het was voor Kevin Durant zijn derde gouden medaille, waarmee hij Carmelo Anthony evenaart.
Lees verder

Mireille (67) uit Pepinster getuigt over de ellende: "Alles te danken aan Vlaamse vrijwilligers"
Het nieuwe federale crisiscentrum, in een poging om de hulpverlening in de getroffen Waalse dorpen recht te trekken en de burgemeesters daar bij te staan, komt geen dag te vroeg. Dan mag de Waalse overheid al vinden dat ze er is voor haar mensen in nood, die mensen denken daar zelf, in al hun miserie, anders over. Straffer: de hulp die ze krijgen, komt veelal van goedhartige Vlamingen. "Zonder de massale steun van Vlaamse vrijwilligers zouden wij hier helemaal aan ons lot zijn overgelaten."
Lees verder

Felix (93) neemt afscheid van zijn Mina (93): "Oef, dachten we na onze vaccinaties. We zijn er eindelijk van af"
Ze stierf zondag in hetzelfde rusthuis waar ze meer dan zestig jaar geleden aan de slag ging als verpleegster. Mina Janssen (92) is één van de zeven slachtoffers van de Colombiaanse coronavariant in woonzorgcentrum Ter Burg in Zaventem. De vrouw leed aan de ziekte van Alzheimer en was palliatief. "Ze was heel erg verzwakt", zegt haar man Felix (93). "Het virus heeft in haar helaas een ideaal slachtoffer gevonden."
Lees verder

"Bier is even verfijnd als wijn. Het brouwproces is zelfs complexer." Sommelier legt uit hoe je karaktervol bier herkent en proeft
Wist je dat België momenteel drie keer zoveel bierbrouwerijen telt als tien jaar geleden? "Onze bieren zijn officieel erkend door UNESCO als immaterieel werelderfgoed", vertelt onze bierexperte Sofie Vanrafelghem. Ze legt stap voor stap uit hoe je bier proeft als een professional. "De nasmaak moet mooi aansluiten bij het karakter van het bier."
Lees verder

KMI waarschuwt met 'code geel' voor onweer, komende week tot 28 graden
Het is zaterdag eerst wisselvallig met buien. Na de middag is er kans op fellere buien, met lokaal onweer. Tussen 14 en 22 uur is waarschuwingscode geel van kracht, zo meldt het KMI.
Lees verder

Dolblij Clouseau speelt weer: "Niet elk nummer gaat over 'ik zie ze graag en ze is nu vertrokken'"
Kom erbij en dans. Vanavond geeft Clouseau op de Lokerse Feesten de aftrap van hun nieuwe tour, maar donderdag draaide de band stiekem al warm tijdens een try-out in Aarschot. Wij waren erbij en zagen hoe Koen Wauters en co nog altijd het publiek kunnen betoveren. Dat doen ze straks 25 concerten lang met de zeemzoete klassiekers en nieuwe, diepere nummers. "Het voelt zó goed om er weer in te vliegen", aldus de frontman.
Lees verder