Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 31 augustus 2021

Las jij al klimaatfictie of ‘klim-fi’? Waarom dat genre in opmars is. “Sommige auteurs denken verder dan de ram...

HLN
Las jij al klimaatfictie of 'klim-fi'? Waarom dat genre in opmars is. "Sommige auteurs denken verder dan de rampen"
Wie graag boeken verslindt, merkte misschien al dat een nieuw thema de kop opsteekt in de literatuur. Klimaatfictie, ofwel klim-fi, is aan een opmars bezig is. Geert Buelens, Vlaamse literatuurwetenschapper aan de Universiteit van Utrecht, legde op Radio 1 uit waarom klim-fi zo populair en here to stay is.
Lees verder

Militair op rust verdient 3.100 euro netto als bijklusser in Plopsaland De Panne: "Hoe meer centen, hoe meer kopzorgen"
Onze redacteur vraagt elke week aan enkele Vlamingen hoeveel ze verdienen. Ronny Strubbe (68) werkt in het hoogseizoen als medewerker operations in Plopsaland De Panne. Van inkomtickets controleren tot attracties bedienen: de ex-militair is een echt manusje-van-alles. "Ik was het gewoon om bevelen te geven. Plots moest ik vriendelijk zijn tegen de mensen."
Lees verder

"Harry en Meghan zijn trots op hun beslissing om de monarchie te verlaten"
Ondanks de vele kritiek die ze hebben gekregen, hebben prins Harry (36) en Meghan Markle (40) geen spijt van hun beslissing om de monarchie te verlaten. Integendeel. Volgens Omid Scobie, auteur van 'Finding Freedom' en volgens insiders en een hechte kennis van het koppel, zijn de royals net heel trots op hun beslissing.
Lees verder

Welke wapens van VS zijn achtergebleven op luchthaven van Kaboel? En kan taliban er iets mee aanvangen?
Nu de laatste VS-soldaat Afghanistan heeft verlaten na 20 jaar: welke Amerikaanse wapens zijn achtergebleven op de luchthaven van Kaboel? En kunnen de taliban er iets mee aanvangen? Beelden op sociale media lijken te suggereren van wel, maar de Amerikanen zeggen iets anders. Al het materiaal is "gedemilitariseerd", zegt generaal Kenneth McKenzie.
Lees verder

Welke wapens van VS zijn achtergebleven op luchthaven van Kaboel? En kunnen taliban er iets mee aanvangen?
Nu de laatste VS-soldaat Afghanistan heeft verlaten na 20 jaar: welke Amerikaanse wapens zijn achtergebleven op de luchthaven van Kaboel? En kunnen de taliban er iets mee aanvangen? Beelden op sociale media lijken te suggereren van wel, maar de Amerikanen zeggen iets anders. Al het materiaal is "gedemilitariseerd", zegt generaal Kenneth McKenzie.
Lees verder

LIVE TRANSFER DEADLINE DAY. Nu ook officieel: Ronaldo tekent voor 2 jaar bij Manchester United - Real Madrid troeft PSG af in strijd om Camavinga - Zulte Waregem huurt Boya
TRANSFER DEADLINE DAY. • Betaalt Antwerp recordbedrag voor Braziliaanse aanvaller? • Dennis Praet trekt naar AC Torino • Manchester United betaalt maar 15 miljoen voor Ronaldo • Real Madrid troeft PSG af in strijd om Camavinga • Blijft Kylian Mbappé bij PSG?
Lees verder

LIVE TRANSFER DEADLINE DAY. CR7 voor amper 15 miljoen naar United - Real Madrid troeft PSG af in strijd om Camavinga - Zulte Waregem huurt Boya
De Transfer Deadline Day is aangebroken, de dag waarop clubs over heel Europa nog heel wat spelers op de kop proberen tikken. Welk transfernieuws mogen we nog verwachten van onze Belgische clubs? En volgt er nóg een aardverschuiving in het Europese topvoetbal? Op deze pagina zit u goed voor al het laatste transfernieuws!
Lees verder

LIVE TRANSFER DEADLINE DAY. KVO-aanvoerder Jack Hendry op weg naar Club Brugge - Ronaldo tekent voor 2 jaar bij Manchester United - Real Madrid troeft PSG af in strijd om Camavinga
TRANSFER DEADLINE DAY. • Betaalt Antwerp recordbedrag voor Braziliaanse aanvaller? • Dennis Praet trekt naar AC Torino • Manchester United betaalt maar 15 miljoen voor Ronaldo • Real Madrid troeft PSG af in strijd om Camavinga • Blijft Kylian Mbappé bij PSG?
Lees verder

"Nieuwe Apple Watch krijgt aangepast design"
De nieuwe generatie Apple Watch krijgt een aantal aanpassingen, zo schrijft persbureau Bloomberg. Vooral het uiterlijk wordt onder de loep genomen. De Apple Watch Series 7 krijgt een iets groter en platter scherm dan de eerdere modellen.
Lees verder

LIVE BENELUX TOUR. Wie toont zich straks de snelste in korte tijdrit?
Lees verder

De vaccinatieteller: zo ver staan we in Vlaanderen met de vaccinatie van de scholieren in de middelbare scholen
De vaccinatiecampagne loopt na een moeizame start nu al een tijdje als een trein. Deze zomer kon in principe elke meerderjarige Vlaming - en ook elke 12- tot 17-jarige - die dat wenste volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Hoe ver staan we nu, daags voor de eerste schooldag, met het inenten van onze studenten van de middelbare scholen? Op deze pagina houden we u continu op de hoogte van het verloop en de laatste stand van zaken van de campagne.
Lees verder

De vaccinatieteller: zo ver staan we in Vlaanderen met vaccinatie van scholieren in middelbare scholen
De vaccinatiecampagne loopt na een moeizame start nu al een tijdje als een trein. Deze zomer kon in principe elke meerderjarige Vlaming — en ook elke 12- tot 17-jarige — die dat wenste volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Hoe ver staan we nu, daags voor de eerste schooldag, met het inenten van onze studenten van de middelbare scholen? Op deze pagina houden we u continu op de hoogte van het verloop en de laatste stand van zaken van de campagne.
Lees verder

Prinses Diana stierf vandaag exact 24 jaar geleden: dit waren haar 15 meest iconische outfits
Vandaag, 24 jaar geleden, stierf prinses Diana op 36-jarige leeftijd. Maar de legende die ze achterliet is allesbehalve het sterven nabij. Met de tv-serie 'The Crown' en een nakende film over haar leven (waarin Kristen Stewart haar vertolkt) is Diana niet weg te slaan uit onze popcultuur. En ook als mode-icoon laat de prinses een onuitwisbare indruk na. Zo bracht Gucci onlangs nog haar favoriete handtas, een absolute hit, opnieuw uit. Als ode aan de 'Princess of Hearts' zijn hier haar 15 meest iconische looks. En die zijn nog actueler dan je zou denken.
Lees verder

Prinses Diana stierf vandaag exact 25 jaar geleden: dit waren haar 15 meest iconische outfits
Vandaag is het exact 25 jaar geleden dat prinses Diana op 36-jarige leeftijd tragisch heen ging. Haar tijd op aarde eindigde abrupt, maar de legende die ze achterliet is allesbehalve het sterven nabij. Met de tv-serie 'The Crown' en een nakende film over haar leven (waarin Kirsten Stewart haar vertolkt) is Diana niet weg te slaan uit onze popcultuur. En ook als mode-icoon laat de prinses een onuitwisbare indruk na. Zo bracht Gucci onlangs nog haar favoriete handtas, een absolute hit, opnieuw uit. Als ode aan de Princess of Hearts zijn hier haar 15 meest iconische looks. En die zijn nog verbazingwekkend actueler dan je denkt.
Lees verder

Diesel tanken vanaf morgen duurder
De maximumprijs van diesel gaat morgen omhoog. Wie diesel (B7) tankt, betaalt vanaf dan maximaal 1,586 euro per liter, zo heeft de federale overheidsdienst Economie bekendgemaakt.
Lees verder

Spanje schrapt aantal tolwegen, met name in Catalonië
In Spanje zijn meerdere tolwegen, vooral in Catalonië, gratis geworden. Het einde van de tol, na een halve eeuw, is het gevolg van het aflopen van concessies die Spaanse overheden aan exploitanten hadden gegeven.
Lees verder

Kokkin Annie, vaste waarde uit 'Gert Late Night', is overleden
Annie Deleersnyder, een vaste waarde uit het programma 'Gert Late Night', is overleden. Dat maakten Gert Verhulst en James Cooke zopas bekend via sociale media.
Lees verder

Afgezwakt maar nog niet uitgeraasd: beelden tonen vreselijke ravage door orkaan Ida
Ida blijft vernieling zaaien in het zuiden van de Verenigde Staten. Nieuwe beelden uit de staten Louisiana en Mississippi tonen de indrukwekkende ravage die de orkaan er heeft aangericht. Hoewel Ida intussen is afgezwakt tot een tropische storm, is het gevaar nog niet geweken. In Louisiana zou Ida nog tornado's kunnen doen ontstaan en aan de zuidkusten van de naburige staten Mississippi en Alabama wordt nog gewaarschuwd voor stormvloed.
Lees verder

"Een vasectomie is in 20 minuten klaar": uroloog geeft inzicht in (toekomstige) anticonceptiemiddelen voor mannen
Al zo'n vijftig jaar horen we dat de befaamde mannenpil 'bijna op de markt' is. En we zijn er bijna, maar nog steeds niet helemaal… Al zitten er intussen ook andere interessante dingen in de pijplijn, zoals hormonale gels en penisstickers. Prof. Piet Hoebeke, uroloog aan UZ Gent, schetst de stand van zaken rond anticonceptie voor mannen: "Neveneffecten die optreden bij testpersonen zijn doorgaans dezelfde klachten als vrouwen vaak hebben wanneer ze de pil nemen."
Lees verder

Zangeres Trisha heeft een nieuwe liefde in haar leven: "Maar ik fixeer me niet op één man"
Na haar plotse en erg pijnlijke scheiding voelt zangeres Trisha (38) zich opnieuw goed in haar vel. "Sinds de breuk neem ik opnieuw antidepressiva, maar het gaat de juiste richting uit." Er is zelfs een nieuwe man in haar leven, al houdt ze haar opties open. "Maar ik ben mijn vertrouwen in mannen een beetje kwijt", klinkt het in dit uitgebreide gesprek over haar mentale gezondheid, haar geloof en de verstandhouding met haar ex. "Hij beseft dat hij misschien beter een latrelatie had voorgesteld."
Lees verder