Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 4 augustus 2021

IOC voert onderzoek naar olympisch comité Wit-Rusland in zaak sprintster

IOC voert onderzoek naar olympisch comité Wit-Rusland in zaak sprintster

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gaat onderzoek doen naar het nationaal olympisch comité van Wit-Rusland. Dat gebeurt naar aanleiding van de zaak rond sprintster Kristsina Tsimanovskaja.

Lees verder

Blauwe brij aangetroffen in sleutelgaten: inbrekers of vandalisme?

Verschillende inwoners van Mortsel en Deurne hebben zondagavond een blauwe kneedbare brij aangetroffen in het sleutelgat van hun voordeur. De buurtbewoners vrezen dat het een nieuwe werkwijze is van inbrekers. 'Nieuwe modus operandi of vandalisme? We weten het niet', zegt politiezone Minos.

Lees verder

Wit-Russische activist dood teruggevonden in Oekraïne

De politie van Kiev onderzoekt of mensenrechtenactivist Vitali Sjisjov , die tegenstanders van het Wit-Russische regime hielp hun land te ontvluchten, is vermoord. Hij was vermist sinds hij maandag ging joggen, en werd dinsdag opgehangen teruggevonden.

Lees verder

Taliban vecht in centrum belangrijke Afghaanse stad

De Taliban zijn opgerukt naar het centrum van Lashkar Gah, de hoofdstad van de strategisch belangrijke provincie Helmand. Dat melden internationale media dinsdag. Een inwoner van de stad laat aan persbureau AFP weten dat er van huis tot huis tot wordt gevochten en dat er doden op straat liggen.

Lees verder

Dramatische dronebeelden tonen ravage na bosbranden in Turkije

Al sinds woensdag kreunt Turkije onder heftige bosbranden in 35 provincies. Een drone toont wat het vuur achterlaat in de provincie Antalya, uitgebrande huizen en verwoeste natuur. 122 van de 129 bosbranden zouden onder controle zijn, minstens acht mensen lieten het leven.

Lees verder

Opnieuw zelfdoding agent die aanwezig was bij bestorming Capitool

Opnieuw heeft een agent die aanwezig was bij de bestorming van het Capitool zichzelf van het leven berooft. Dat heeft de politie in Washington maandag bevestigd. Gunther Hashida is de derde zelfdoding onder de agenten die op 6 januari aan het werk waren bij het Amerikaanse overheidsgebouw.

Lees verder

Karsten Warholm, de Viking die over horden vliegt

Hij wordt gesponsord door Red Bull, maar Karsten Warholm heeft geen vleugels nodig om te vliegen. Dat doet de Noor sowieso als er horden in de buurt zijn.

Lees verder

Sanofi doet miljardenovername in zoektocht naar covid-vaccin

Het Franse farmabedrijf Sanofi betaalt omgerekend 2,7 miljard euro voor het Amerikaanse biotechbedrijf Translate Bio. Dat bedrijf is gespecialiseerd in mRNA-technologie, en moet de Fransen daarmee alsnog een concurrentieel covid-vaccin bezorgen. De raad van bestuur van Translate Bio is akkoord met het overnamebod.

Lees verder

China om uitleg gevraagd over pins met Mao op podium

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft China om uitleg gevraagd naar de pins met de beeltenis van de vroegere communistische leider Mao Zedong die Bao Shanju en Zhong Tianshi droegen toen ze goud kregen voor de olympische teamsprint op de piste.

Lees verder

Simone Biles eindigt met brons op de balk, goud én zilver voor China

Nadat ze eerder alle andere individuele turnfinales afzegde vanwege een ernstig geval van de 'twisties', zette de Amerikaanse topgymnaste Simone Biles een mooie prestatie neer in een eerder wobbelige finale op de balk.

Lees verder

Felgele kikkers gespot in India

Deze Amerikaanse stierkikkers laten zich tijdens het moessonseizoen in India massaal zien. De mannetjes veranderen van kleur tijdens het paarseizoen om een partner aan te trekken. Maar dat de kikkers zo'n felle gele kleur hebben is uitzonderlijk.

Lees verder

Nieuwe Iraanse president Raisi wil einde aan sancties

De ultraconservatief Ebrahim Raisi is dinsdag ingehuldigd als president van Iran. In zijn eerste toespraak liet hij meteen weten dat hij ernaar streeft de economische sancties tegen zijn land te willen laten beëindigen. Maar erg zeker daarvan is hij niet. Groot-Brittannië wil alvast 'een passend antwoord' vinden op nieuwe droneaanvallen in de Golf van Oman.

Lees verder

Vijf redenen waarom goud nu wél kan lukken voor de Red Lions

In Rio 2016 speelden ze voor goud en werd het zilver. In Tokio 2021 spelen de Lions opnieuw voor goud. En hebben ze veel meer kans op goud. Vijf redenen waarom dat het geval is.

Lees verder

Uitzonderlijke vuurtornado bij bosbranden gespot

Een zeldzame vuurtornado werd gespot tijdens bosbranden in Californië. Een vuurtornado ontstaat wanneer oververhitte lucht uit de grond opstijgt. Omringende gassen vullen de plaats op. Hierdoor ontstaan wervelingen van roterende lucht.

Lees verder

EU stuurt blusvliegtuigen naar Turkije

De Europese Unie heeft drie blusvliegtuigen naar Turkije gestuurd om te helpen bij de bestrijding van de bosbranden die het land teisteren. Dat heeft de Europese Commissie meegedeeld.

Lees verder

Gouden Nina op weg naar België: 'Kon ontlading na wedstrijd niet delen met familie'

Gouden Nina Derwael landt woensdagvoormiddag op de luchthaven van Zaventem. Ze zal voor het eerst haar ouders en vriend terugzien. 'Via Facetime vieren is toch niet hetzelfde', zegt ze aan TVL. Later wordt ze in de bloemetjes gezet in haar thuisstad Sint-Truiden. 'Dat is altijd een beetje thuiskomen.'

Lees verder

Tachtigjarige Siciliaan op heterdaad betrapt bij aansteken van bosbrand

De Siciliaanse politie heeft maandag twee mannen opgepakt die op heterdaad betrapt zijn bij het stichten van bosbranden op het eiland. Dat meldt de politie dinsdag in een verklaring. De oudste van het duo is 80 jaar, de jongste 25.

Lees verder

Neanderthalers waren al bezig met inrichting grot: druipstenen kregen kleurtje

Ook de neanderthalers, de verre neven van de mens, hebben een soort grotschilderingen achtergelaten. Dat blijkt uit onderzoek in de grotten van het Spaanse Ardales. Het gaat wel niet om tekeningen, maar om een aantal druipstenen die met pigment ingekleurd zijn.

Lees verder

Bossen die uitstoot moesten compenseren in de as gelegd

Bij de bosbranden in de VS zijn compensatiebossen van Microsoft en BP in de as gelegd. Het toont hoe beperkt deze manier van CO2-compensatie is.

Lees verder

Gevluchtte sprintster getuigt: 'Werd bedreigd met straffen in Wit-Rusland'

De Wit-Russische sprintster Kristsina Tsimanovskaja werd door haar delegatie gedwongen vroegtijdig een punt te zetten achter de Olympische Spelen, omdat ze kritiek had geuit op haar opstelling bij de 4x400m, een discipline waarvoor ze nog nooit had getraind. Ondertussen kreeg ze asiel in Polen. 'Ik zou graag mijn sportcarrière verderzetten, maar mijn veiligheid is nu prioriteit', zegt ze.

Lees verder

Hoe fans wereldwijd elk op hun eigen manier de Spelen kleur geven

De Olympische Spelen gaan dit jaar in Tokio zonder publiek door, maar dat wil niet zeggen dat de deelnemende atleten het zonder enthousiaste supporters moeten doen. Van over de hele wereld duiken al twee weken lang beelden op van bijzondere supporters, uitzinnige familieleden, maar ook van riskante protestacties. Kijk in bovenstaande compilatievideo mee.

Lees verder

Taakstraf voor Nederlander die inreed op journalist

Een man uit het Nederlandse Urk is door de rechter tot een taakstraf van 80 uur veroordeeld voor het opzettelijk aanrijden van een journalist. De feiten deden zich voor toen de journalist een reportage aan het maken was over het overtreden van de coronamaatregelen in de streng gelovige vissersgemeente Urk.

Lees verder

Republikeinen kritisch over groot verjaardagsfeest Obama

De Amerikaanse oud-president Barack Obama krijgt kritiek omdat hij zijn zestigste verjaardag groots wil vieren. De Democraat nodigt honderden gasten uit in zijn buitenverblijf op het eiland Martha's Vineyard, schrijft The Wall Street Journal. Dat ligt gevoelig omdat er in de Verenigde Staten grote zorgen zijn over de verspreiding van de deltavariant van het coronavirus. Er worden daarom steeds meer coronamaatregelen aangescherpt.

Lees verder

Oproep | De Standaard Weekblad zoekt verhalen over schuld en schuldgevoel

Voor een interviewreeks in De Standaard Weekblad zijn we op zoek naar verhalen over schuld en schuldgevoel. Over het knagende gevoel van iets dat je niet meer kunt terugdraaien, de fout waarvan je nog steeds wakker ligt, de excuses die je nog moet maken.

Heb je ooit iemand gepest? Heb je je kind of gezin in de steek gelaten of het gevoel als ouder gefaald te hebben? Ben je betrokken geweest bij huiselijk geweld of seksueel grensoverschrijdend gedrag? Of herken je je op een andere manier in deze thematiek? Als je je verhaal met ons wil delen, kan dat op r.vanees@nrc.nl, in alle discretie.

Lees verder

Verschillende vrouwen seksueel geïntimideerd door New Yorks gouverneur Cuomo

De gouverneur van de Amerikaanse staat New York, de Democraat Andrew Cuomo, heeft 'verschillende vrouwen, onder wie voormalige en huidige ambtenaren, seksueel geïntimideerd'. Dat is het besluit van een door justitie besteld onafhankelijk onderzoek, zo heeft de plaatselijke minister van Justitie, Letitia James, dinsdag aangekondigd.

Lees verder

Simone Biles na bronzen medaille: 'We zijn niet alleen entertainment, we zijn ook gewoon mensen'

Simone Biles heeft dinsdag tijdens de finale op de balk een bronzen medaille behaald op de Olympische Spelen. De Amerikaanse turnster stapte eerder nog uit de wedstrijd door mentale problemen, maar kwam dus toch opnieuw in actie. 'Ik had niet verwacht dat ik op het podium zou staan', vertelde ze op de persconferentie achteraf. 'Maar deze medaille zal ik lang koesteren. Soms vergeet iedereen dat we ook maar gewoon mensen zijn. En niet alleen entertainment', klonk het.

Lees verder

Peter Sagan trekt naar TotalEnergies

De nieuwe ploeg van Peter Sagan is bekend. De drievoudige wereldkampioen ondertekende dinsdag een contract voor twee seizoenen bij Franse ProTeam TotalEnergies. Die overgang hing al een tijdje in de lucht. Vorige week raakte al bekend dat Sagan zijn huidige team BORA-hansgrohe zou gaan verlaten.

Lees verder

Iran ontkent betrokkenheid bij dodelijke drone-aanval op tanker

De olietanker Mercer Street die donderdag is aangevallen met een drone, wat twee mensenlevens kostte, is aangemeerd bij Fujairah in de Verenigde Arabische Emiraten. Dat blijkt uit informatie op de website MarineTraffic.

Lees verder

Nafi Thiam jaagt op uniek olympisch goud

Nafi Thiam start als top­favoriete in de zevenkamp en kan haar olympische titel verlengen. Dat zou een unicum zijn voor ons land.

Lees verder

Genk gaat na rust kopje onder tegen Shakhtar Donetsk

Racing Genk heeft dinsdag zijn heenwedstrijd in de derde voorronde van de Champions League met 1-2 verloren van Shakhtar Donetsk. De Limburgers kwamen net voor rust op voorsprong dankzij een goal van Paul Onuachu, maar na rust keerden Tete en invaller Alan Patrick de situatie nog helemaal om. De terugwedstrijd in Oekraïne is volgende week dinsdag.

Lees verder

Gascentrales splijten het land en de Wetstraat

In Wallonië vliegen vergunningen voor nieuwe gascentrales de deur uit, in Vlaanderen wordt er vooral stevig over gediscussieerd. Maar waarover gaat dat debat nu juist?

Lees verder

Drama voor Thomas Van der Plaetsen: tienkamper loopt blessure op tijdens verspringen

Thomas Van der Plaetsen heeft woensdag tijdens het verspringen, de tweede proef in de tienkamp op de Spelen van Tokio, een blessure opgelopen.

Lees verder

Nafi Thiam neemt leiding over met zege in hoogspringen, Noord Vidts knap vierde

Titelverdedigster Nafi Thiam staat woensdag na afloop van het hoogspringen aan de leiding in de zevenkamp op de Olympische Spelen van Tokio.

Lees verder

Dit hebt u vannacht gemist: opnieuw een wereldrecord, drama voor Van der Plaetsen en een sterke start van Nafi Thiam

De Olympische Spelen in Tokio leven bij ons vooral 's nachts. Wat hebt u gemist?

Lees verder

Opnieuw kans op intense buien met onweer

Woensdag blijft het onstabiel met de in namiddag (onweerachtige) buien. Ook de komende dagen beloven weinig beterschap, meldt het KMI.

Lees verder

Elke dag ruim 38 covid-patiënten opgenomen in het ziekenhuis

De voorbije zeven dagen steeg het gemiddeld aantal covid-patiënten dat werd opgenomen in het ziekenhuis met net geen 30 procent. Ook de andere cijfers stijgen opnieuw.

Lees verder

Burgercollectief Grondrecht: 'PFAS-waarden in bloed van inwoners Zwijndrecht veel te hoog'

In het bloed van tien mensen die in de buurt van de 3M-fabriek wonen zitten veel te hoge concentraties PFAS. Dat zegt het burgercollectief Grondrecht, dat bloed heeft laten afnemen bij negen inwoners van Zwijndrecht en één inwoner van Linkeroever.

Lees verder

DaBaby verontschuldigt zich voor homofobe uitspraken

De Amerikaanse rapper DaBaby (29) heeft zich op Instagram verontschuldigd voor zijn uitlatingen over homoseksuelen op het Rolling Loud Festival in ­Miami. Die uitspraken hadden ertoe geleid dat het muziek­festival Lollapalooza hem van de affiche haalde, waarna ook de ­organisa­toren van het Governor's Ball in New York, het Day N Vegas-festival in Las ­Vegas, het Can't Wait: Live!-benefietconcert in Philadelphia en het Britse Parklife-festival in Manchester de rapper van hun line-up schrapten.

Lees verder

Krijgt Vlaanderen eigen coronaregels?

In Vlaanderen heeft 90 procent van de volwassenen al een eerste prik gekregen, in Brussel 61 procent. Vlaanderen wil al langer sneller kunnen versoepelen. Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) zegt niet nee.

Lees verder