Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 23 augustus 2021

Hoogbegaafde Jacotte en Gitte over de studierichting speciaal voor hoogbegaafde tieners: “Hopelijk ligt de nadruk n...

HLN
Hoogbegaafde Jacotte en Gitte over de studierichting speciaal voor hoogbegaafde tieners: "Hopelijk ligt de nadruk niet te hard op presteren"
"'Je bent slim, dus je kan het wel op je eentje', dachten mijn leerkrachten. Ondertussen haalde ik op studeervakken steeds slechtere punten. En toch kreeg ik geen ondersteuning." Jacotte (28) en Gitte (36) zijn hoogbegaafd. Maar in tegenstelling tot wat je zou verwachten, maakte dat hun schoolcarrière niet bepaald makkelijker. Wat vinden zij ervan dat ons land vanaf dit schooljaar een speciale studierichting voor hoogbegaafde tieners heeft? "Ik was altijd een makkelijk doelwit voor pestkoppen."
Lees verder

Experts: "Situatie in Afghanistan betekent niet meteen grotere terreurdreiging in België"
De machtsovername door de taliban in Afghanistan lijkt op korte termijn niet tot een groter risico op terrorisme in België te leiden, zeggen experts. Volgens Sven Biscop van het Egmont Instituut is het bijkomend risico ook in een latere fase beperkt, omdat de taliban volgens hem niet twee keer dezelfde fout zullen maken. Pieter Van Ostaeyen houdt wel een slag om de arm.
Lees verder

Lange oprit, hoeve, praktijkruimte en grote tuin: Kelly Pfaff zoekt woning voor nieuw samengesteld gezin, maar verlanglijst is lang
Kelly Pfaff zet haar zoektocht naar een droomwoning voor verschillende koppels verder in een nieuwe aflevering van 'Waar Voor Je Geld?'. Deze keer zoekt ze naar een warme thuis voor een nieuw samengesteld gezin. Maar de verlanglijst van Roeland (41), Karen (39) en haar dochtertje Billy (5) is niet min.
Lees verder

Zomer goed op weg om het natste seizoen ooit te worden, maar er is hoop: "Niets sluit uit dat we in september nog een paar mooie dagen krijgen"
Nog 5,5 liter regen erbij én deze natste zomer ooit wordt zelfs het natste seizoen ooit, nog natter dan de natste herfst van 1974. "Met de 406,1 liter regen per vierkante meter die de voorbije zomermaanden al door het KMI in Ukkel werd opgevangen, komen we zeer dicht in de buurt van de 411,6 liter die van de herfst in 1974 de allernatste ooit maakte", knikt weerman Frank Deboosere. Al blijft die voorzichtig optimistisch: "Best mogelijk dat we in september nog enkele mooie dagen tot 25°C meemaken."
Lees verder

Olympische hockeykampioenen Hendrickx en Van Doren genomineerd voor wereldspeler van het jaar, ook doelman Vanasch en coach McLeod maken kans op een prijs
De Internationale Hockeyfederatie FIH heeft de genomineerden voor de Hockey Star Awards 2020-2021 bekend gemaakt. Met Alexander Hendrickx en Arthur Van Doren staan twee Red Lions bij de zes genomineerden voor wereldspeler van het jaar. Ook met doelman Vincent Vanasch en trainer Shane McLeod kunnen de Red Lions nog in de prijzen vallen.
Lees verder

Sandalenmerk Birkenstock steekt 100 miljoen euro in uitbreiding fabrieken
Sandalenmerk Birkenstock gaat 100 miljoen euro investeren in de uitbreiding van zijn fabrieken. Daarmee lijkt de recente overname van Birkenstock door investeringsmaatschappij L Catterton meteen voor ambitieuze plannen te zorgen. Eerder dit jaar heeft de familie achter het bijna 250 jaar oude merk de onderneming verkocht aan die investeerder.
Lees verder

LIVE (21u). Pakken Leicester-Belgen zege op bezoek bij West Ham?
• Premier League • 2de speeldag • London Stadium • Kan Tielemans schitteren? En verzamelen Castagne en Praet minuten?
Lees verder

Misbruik in de modewereld: 11 vrouwen dienen klacht in tegen Elite-baas Gérald Marie. "Toen ik wakker werd, zat hij bovenop me"
De Britse prins Andrew (61) wordt het inmiddels erg heet onder de voeten en ontwerper Alexander Wang (37) lijkt te hebben geschikt met zijn aanklagers. Nu moet de kop van Gérald Marie (71), ex-topman van Elite Parijs, gaan rollen. Eindelijk, want na vele beschuldigingen van aanranding en verkrachting - zelfs zijn ex-vrouw Linda Evangelista steunt de aanklagers - gebeurt er al twintig jaar niets. "Het ergste was nog dat geen van zijn aanwezige vrienden ingreep, het was voor hen business as usual."
Lees verder

Tom (25) slachtoffer van homofobe aanval in Brussel: "Hij bespuwde en sloeg ons, terwijl zijn zoontje naast hem zat"
Tom Van Isacker (25) is afgelopen weekend gewond geraakt nadat hij in Brussel werd aangevallen door een onbekende man. De twintiger werd samen met zijn vriend verbaal lastiggevallen en kreeg uiteindelijk enkele rake klappen aan het Flageyplein in Elsene. "Dat we een homokoppel zijn, kon de man duidelijk niet verkroppen", vertelt het slachtoffer.
Lees verder

Medewerkers Biden "te bang" om hem te vertellen dat hij ongelijk had over Afghanistan
Joe Biden, die met de grootste crisis sinds zijn aantreden wordt geconfronteerd, zou zijn buitenlands beleid met betrekking tot de Amerikaanse terugtrekking uit Afghanistan koppig hebben doorgezet, terwijl zijn medewerkers "te bang" waren om zijn beslissingen in vraag te stellen. Dat hebben bronnen dicht bij de regering aan de Britse krant The Telegraph verklaard.
Lees verder

Verdachten brandstichting huis Groningse journalist langer vast
Twee Groningers van 31 en 32 jaar die worden verdacht van brandstichting in het huis van een journalist in Groningen blijven nog zeker twee weken vastzitten, heeft de rechtbank Noord-Nederland maandag bepaald. Het tweetal is volgens het Openbaar Ministerie (OM) "betrokken bij het gooien van brandend materiaal in en tegen de woning".
Lees verder

Geen sportieve sanctie voor Radja: Nainggolan trainde vandaag mee met Antwerp én sprak met voorzitter Gheysens
Radja Nainggolan stond vandaag opnieuw op het oefenveld, nadat hij dit weekend zijn rijbewijs moest inleveren. De middenvelder van Antwerp sprak vanmiddag ook met voorzitter Paul Gheysens. Of Nainggolan een financiële sanctie krijgt van de club is niet duidelijk. Sportief hoeft hij niets te vrezen.
Lees verder

Deltavariant leidt tot daling consumentenvertrouwen eurozone
Het vertrouwen in de economie onder consumenten in de eurozone is deze maand opnieuw wat afgenomen. Daarop wijst de graadmeter van de Europese Commissie. Net als in juli drukt de snelle verspreiding van de besmettelijkere Deltavariant van het coronavirus op het sentiment, concluderen economen van ING.
Lees verder

Twintiger in levensgevaar na vechtpartij aan hogeschool Thomas More: 23-jarige verdachte aangehouden op verdenking van poging doodslag
Een 28-jarige uit Mechelen vecht momenteel in het ziekenhuis voor zijn leven. De twintiger was gisteren betrokken bij een vechtpartij langs de Zandpoortvest in Mechelen. Twee jongeren werden nadien opgepakt en verhoord. Eén van hen, een 23-jarige jongeman, werd inmiddels door de onderzoeksrechter aangehouden voor poging doodslag.
Lees verder

Steeds meer vragen rond Groeistrand na meerdere drenkelingen, wij gingen ten rade bij een kustmorfoloog: "Je kan het strand niet betonneren, natuurlijk"
De vele drenkelingen deze maand aan het Groeistrand in Oostende doen steeds meer vragen rijzen over de specifieke situatie aldaar. Afgelopen weekend was het weer prijs. Er komt volgens waarnemend burgemeester Kurt Claeys (Open Vld) een evaluatie na de zomer. Maar hoe zit het daar precies en waarom komen mensen er in de problemen? Zandbanken, muien, kellen, onderstroom... We gingen ten rade bij kustmorfoloog Philip Konings uit Blankenberge.
Lees verder

Steeds meer vragen rond Groeistrand na meerdere drenkelingen, wij gingen te rade bij een kustmorfoloog: "Je kan het strand niet betonneren, natuurlijk"
De vele drenkelingen deze maand aan het Groeistrand in Oostende doen steeds meer vragen rijzen over de specifieke situatie aldaar. Afgelopen weekend was het weer prijs. Er komt volgens waarnemend burgemeester Kurt Claeys (Open Vld) een evaluatie na de zomer. Maar hoe zit het daar precies en waarom komen mensen er in de problemen? Zandbanken, muien, kellen, onderstroom... We gingen te rade bij kustmorfoloog Philip Konings uit Blankenberge.
Lees verder

Belg in Marokko getuigt over toename besmette reizigers: "Regering laat alles begaan om toeristisch seizoen te redden"
Eén op de tien terugkeerders uit Marokko is besmet met het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van Sciensano. Niet alleen reizigers lopen Covid-19 op, ook veel inwoners zijn ziek. Dat kan ook de Belg Rik Van der Poten bevestigen, hij woont al 27 jaar in Marokko. "De besmettingscijfers die ze nu geven, komen niet overeen met de werkelijkheid. Ik denk dat de getallen tien keer hoger liggen."
Lees verder

Emotioneel weerzien bij terugkeer uit Afghanistan: "Het was een kwestie van leven of dood, maar ik ben blij om mijn vrouw terug te zien."
Maandagochtend zijn er in Melsbroek twee vluchten geland met in totaal 226 geëvacueerden uit Afghanistan. Vrienden en familie konden hen opwachten aan de militaire kazerne in Peutie, en dat was vaak heel emotioneel: "Het was een kwestie van leven of dood, maar ik ben blij om mijn vrouw terug te zien."
Lees verder

Meer dan week na zware aardbeving in Haïti nog 24 overlevenden gered
Iets meer dan een week na de zware aardbeving in Haïti zijn nog 24 overlevenden gered, onder wie vier kinderen. Dat heeft de civiele bescherming van het Caribische eiland laten weten.
Lees verder

BNP Paribas Fortis trekt budget voor durfkapitaal op tot één miljard euro
BNP Paribas Fortis verdubbelt zijn budget voor durfkapitaal tot één miljard euro. Daarmee wil de bank nog meer inzetten op investeringen in jonge, Belgische groeibedrijven. Met de budgetverhoging wordt de grootbank één van de belangrijkste spelers op de Belgische markt voor durfkapitaalfondsen.
Lees verder