Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 15 juli 2021

Zuid-Afrika verdubbelt inzet legermacht in strijd tegen rellen, vaccinaties deels opgeschort

HLN
Zuid-Afrika verdubbelt inzet legermacht in strijd tegen rellen, vaccinaties deels opgeschort
Het Zuid-Afrikaanse leger heeft inmiddels 5.000 militairen ingezet tegen de rellen in het land. Dat is een verdubbeling van het maandag ingezette aantal. Volgens lokale media wil de minister van Defensie de troepenmacht nog vervijfvoudigen. Veiligheidstroepen hebben inmiddels ruim 1.750 mensen aangehouden in verband met de onlusten. De Zuid-Afrikaanse regering heeft in een deel van het land de vaccinaties tegen het coronavirus opgeschort wegens het geweld dat al aan 72 mensen het leven heeft gekost.
Lees verder

Sarah Ferguson praat over ex Andrew: "Ik zal altijd achter hem blijven staan"
In een interview met People Magazine heeft Sarah Ferguson (61, beter bekend als Fergie) voor het eerst gereageerd op de storm waarin haar ex prins Andrew (61) terechtkwam door z'n banden met de veroordeelde Jeffrey Epstein.
Lees verder

IN KAART. Nog geen 35 procent is gevaccineerd in Molenbeek, burgemeester spreekt over "alternatieve publieke opinie, vijandig voor vaccin"
De vaccinatiecampagne in Sint-Jans-Molenbeek gaat vooruit, maar slaagt er niet in door te dringen in een deel van de gemeenschap. Dat heeft Catherine Moureaux (PS), de burgemeester van de Brusselse gemeente, verklaard tijdens een bezoek van Eurocommissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides en ministers Frank Vandenbroucke (Vooruit) en Alain Maron (Ecolo). Molenbeek telt de laagste vaccinatiegraad van het land. Volgens Moureaux is er sprake van een "tweede publieke opinie die vijandig staat tegenover het vaccin, gevoed door tegenstanders op sociale media".
Lees verder

Messi levert volgens Spaanse media 50% in bij Barça, maar ziet ook vlucht vertraging oplopen na bommelding
De kogel lijkt door de kerk. Volgens Spaanse media heeft Lionel Messi (34) een princiepskkoord met FC Barcelona bereikt. De Argentijn zou maar liefst 50 procent van z'n loon gaan inleveren, gelet op de precaire financiële situatie van FCB. Het is nu wachten tot de advocaten de 5-jarige deal goedkeuren. Messi - die sinds begin juli zonder club zat - zag intussen z'n vlucht vanuit Argentinië vertraging oplopen na een bommelding.
Lees verder

Persoon meegesleurd door Ourthe in Rendeux
In Marcourt, in de gemeente Rendeux in de provincie Luxemburg, wordt gezocht naar een persoon die laat op de dag in de rivier de Ourthe is gevallen. Dat meldt de commandant van de reddingszone, Stéphane Thiry.
Lees verder

140 inwoners uit Moelingen-dorp geëvacueerd: "De dijken zijn doorgebroken"
De aangelegde dijken met zandzakken die werden gebouwd in Moelingen zijn doorgebroken. De situatie is te ernstig dus besliste de crisiscel om Moelingen-dorp te evacueren. De hulpdiensten raden de evacuatie uit veiligheidsoverwegingen sterk aan. De evacuaties verlopen grotendeels per boot door de hoge waterstanden in de straten van Moelingen-dorp.
Lees verder

Vlaams Parlement schaft opkomstplicht lokale verkiezingen af
De plenaire vergadering van het Vlaams Parlement heeft vanavond het licht op groen gezet voor de afschaffing van de opkomstplicht bij de lokale verkiezingen. In oktober 2024 bent u daardoor niet meer verplicht om te gaan stemmen voor een nieuwe gemeente- en provincieraad.
Lees verder

OEFENMATCHEN JPL. AA Gent verslaat Lille met het kleinste verschil - Genk speelt gelijk tegen AZ in Luminus Arena
AA Gent heeft in Noord-Frankrijk z'n oefenmatch tegen de Franse landskampioen Lille winnend kunnen afsluiten. Een goal van Gianni Bruno in de allereerste minuut volstond voor de zege. Bij de Buffalo's was er wel nog steeds geen spoor van Sinan Bolat.
Lees verder

Catalaanse regering wil opnieuw nachtklok in Barcelona, Lloret de Mar en andere badplaatsen
In Barcelona en 157 andere Catalaanse steden en gemeenten wordt vanaf komend weekend een nachtelijk uitgaansverbod ingesteld van 1 tot 6 uur als de rechter daarmee akkoord gaat. Daarbij ook heel wat populaire badplaatsen. Catalonië heeft het hoogste aantal coronabesmettingen van alle Spaanse regio's, vooral onder twintigers.
Lees verder

Opnieuw een tennisser uit de top 30 minder in Tokio: Dan Evans mist Spelen na positieve coronatest
Dan Evans, de hoogst gerangschikte Britse tennisser (ATP-28), kondigde vandaag aan dat hij niet zal deelnemen aan de Olympische Spelen in Tokio nadat hij positief testte op corona. Daarmee is de hoop van de Britten alleen nog gericht op regerend olympisch kampioen Andy Murray.
Lees verder

Gedeeltelijke commercialisering Vlaamse zorg uitgesteld tot na de zomer
Het decreet dat een gedeeltelijke commercialisering van de Vlaamse zorg, waaronder de woonzorgcentra, mogelijk maakt, wordt uitgesteld tot na het zomerreces. De oppositie wil opnieuw advies van de Raad van State.
Lees verder

In drie dagen tijd al meer dan 5.000 mensen opgepakt in Cuba
Drie dagen na het begin van de protesten tegen de regering op Cuba zijn volgens onafhankelijke journalisten intussen meer dan 5.000 mensen opgepakt. Onder hen zouden ook ruim 120 activisten en journalisten zijn, zo berichtte nieuwssite 14ymedio woensdag.
Lees verder

Britney Spears mag eigen advocaat kiezen en beschuldigt vader van misbruik van curatele
Een rechter in Los Angeles heeft zangeres Britney Spears woensdag de toestemming gegeven om zelf een advocaat aan te stellen die haar moet helpen een einde te maken aan de dertien jaar durende curatele door haar vader, die controle heeft over haar persoonlijke en zakelijke aangelegenheden.
Lees verder

Wereldwijd liepen miljoenen kinderen basisvaccins mis door coronapandemie
Wereldwijd hebben 23 miljoen kinderen vorig jaar hun basisvaccins via routinevaccinaties gemist, 3,9 miljoen meer dan het jaar voordien. Het gaat om het hoogste aantal sinds 2009. Dat deelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag mee.
Lees verder

"Ierland gaat vennootschapsbelastingtarief verhogen"
Ierland zal later dit jaar zijn lang aangehouden vennootschapsbelastingtarief van 12,5 procent verhogen, hebben regeringsbronnen tegen de Irish Examiner gezegd. Zij verwachten dat verhoging van het huidige tarief, waarvan momenteel formeel in Ierland gevestigde multinationals profiteren, onderdeel wordt van een nieuw OESO-belastingovereenkomst in oktober.
Lees verder

Jeff Bezos schenkt 200 miljoen dollar aan Amerikaans ruimtevaartmuseum
Jeff Bezos gaat 200 miljoen dollar (170 miljoen euro) schenken aan het National Air and Space Museum in Washington, dat deel uitmaakt van het Smithsonian-instituut. De aankondiging komt er enkele dagen voor de oprichter van internetgigant Amazon de ruimte in wordt gelanceerd door zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin.
Lees verder

Zware natuurbranden in westen VS en Canada
In het westen van de Verenigde Staten en Canada stond woensdag meer dan 400.000 hectare land in brand. Extreme hitte en droogte wakkerden diverse branden in de regio aan. Niets wijst erop dat op korte termijn een einde komt aan de branden.
Lees verder

Amnesty meldt seksueel geweld, marteling, afpersing en dwangarbeid in Libische detentiecentra voor migranten
Uit een nieuw rapport van mensenrechtenorganisatie Amnesty International blijkt dat migranten die in Libische detentiecentra worden vastgehouden nog steeds het slachtoffer worden van schrijnende mensenrechtenschendingen. Volgens Amnesty is er onder meer sprake van seksueel geweld, marteling, afpersing en dwangarbeid.
Lees verder

Zondvloed is nog niet voorbij
Alsof de zondvloed van gisteren niet volstond, zal de regen ook vandaag in grote delen van Wallonië en Limburg neerkomen met tientallen liters per vierkante meter. Vooral Luik lijkt nu al verzopen: gisteren viel daar op 24 uur tot 150 liter neerslag uit de lucht.
Lees verder

Cubaanse regering komt met toegeving
Op Cuba heeft premier Manuel Marrero drie dagen na historische demonstraties woensdag een eerste maatregel aangekondigd om de gemoederen op het eiland te bedaren. Inwoners die terugkomen uit het buitenland, zullen tijdelijk niet belast worden op levensmiddelen, hygiënische producten en geneesmiddelen die ze in hun valiezen invoeren.
Lees verder