Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 15 juli 2021

Uitzonderlijke beelden tonen hoe dorpje van 660 zielen in Duitse Eifel totaal verwoest is door overstroming: 50 tot 7...

HLN
Uitzonderlijke beelden tonen hoe dorpje van 660 zielen in Duitse Eifel totaal verwoest is door overstroming: 50 tot 70 mensen vermist in rampgebied
Het is een ramp zonder weerga die zich afspeelt in de Duitse Eifel. De overstromingen zaaien dood en vernieling in de regio die ook bij Belgen populair is. Het 660 zielen tellende dorpje Schuld bij Adenau in het district Ahrweiler is bijzonder hard getroffen. Huizen zijn ingestort en zo'n 50 tot 70 mensen worden in het rampgebied vermist. In het westen van Duitsland is het dodental van het noodweer opgelopen tot 42.
Lees verder

IN KAART. Zondvloed zorgt voor veel ellende: deze gebieden werden het hardst getroffen
De zondvloed in ons land zorgt voor veel ellende: doden en vermisten, ingestorte woningen en zware overstromingen. Wallonië en Limburg zijn ernstig getroffen, maar het extreme weer houdt ook lelijk huis in het oostelijke deel van Vlaams-Brabant.
Lees verder

Pogacar is ook op Luz Ardiden oppermachtig en zet gele trui nog maar eens in de verf
Tadej Pogacar (22) heeft ook de 18de etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Sloveense geletruidrager was de beste op de lastige slotklim naar Luz Ardiden. Belagers Jonas Vingegaard en Richard Carapaz werden opnieuw naar de dichtste ereplaatsen verdrongen.
Lees verder

Pogacar is ook op Luz Ardiden oppermachtig en zet gele trui in de verf met derde ritzege
Tadej Pogacar (22) heeft ook de 18de etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Sloveense geletruidrager was de beste op de lastige slotklim naar Luz Ardiden. Belagers Jonas Vingegaard en Richard Carapaz werden opnieuw naar de dichtste ereplaatsen verdrongen.
Lees verder

OPEC verwacht vraag naar olie in 2022 boven niveau van voor coronacrisis
Oliekartel OPEC laat in zijn maandelijkse rapport over de oliemarkt weten dat de vraag naar olie geleidelijk weer zal stijgen. Het verwacht dat in de tweede helft van 2022 de vraag zelfs boven het niveau van voor de coronacrisis zal uitstijgen, de eerste drie maanden van 2022 zal de vraag wel een dipje kennen.
Lees verder

Deze Vlaamse spitstechnologie voorspelt uren op voorhand waar overstromingen zullen toeslaan, maar nog geen Belgische gemeente maakt er gebruik van
"Over anderhalf uur zal er 30 centimeter water in de Kerkstraat staan". Met technologie van het Leuvense ingenieursbedrijf Hydroscan had de ravage door wateroverlast in grote delen van ons land misschien niet minder groot geweest, maar waren bewoners en hulpdiensten mogelijk wél beter voorbereid. Het systeem zegt uren op voorhand - wanneer er nog geen vuiltje aan de lucht is - waar een overstroming heel precies zal toeslaan. "Met onze software waren de hulpdiensten vroeger gewaarschuwd, waren ze sneller ter plaatse geweest en hadden bewoners eerder geëvacueerd kunnen worden." En toch wordt de technologie van eigen bodem nog niet toegepast in eigen land.
Lees verder

200 liter regen per m² heeft Frank Deboosere in 34-jarige carrière nog nooit meegemaakt: "Het is du jamais vu"
De meeste neerslag van de afgelopen dagen is gevallen in Gouvy (provincie Luxemburg). Daar kwam op 48 uur liefst 200 liter water per vierkante meter naar beneden, of twee keer een maandhoeveelheid neerslag. Iets wat VRT-weerman Frank Deboosere in zijn 34 jaar lange carrière nog nooit heeft meegemaakt. "Het is du jamais vu", zei hij op VRT NWS.
Lees verder

Pogacar: "Of ik schrik heb voor de tijdrit? Waarom zou ik?"
Tadej Pogacar heeft op Luz Ardiden z'n derde ritzege in deze Tour de France geboekt. De Sloveen stelde daarmee ook z'n eindzege veilig, al moet hij dan wel de tijdrit overleven - denk maar aan vorig jaar. Al ziet ie een scenario als op La Planche des Belles Filles niet meteen opnieuw gebeuren. "Ik heb er vertrouwen in."
Lees verder

LIVE. Boot van brandweer kantelt in Pepinster: "Drie burgers vermist" - Avondklok in Verviers na plunderingen - Noodweer zorgt ook voor uitstel voor Tax-on-web
De dodentol na de zware overstromingen in ons land staat inmiddels op zes. In Pepinster kantelde een bootje van de Gentse brandweer tijdens een reddingsactie. Vijf brandweerlui konden zichzelf in veiligheid brengen, maar volgens de burgemeester zijn drie burgers nog vermist. Ook een 15-jarig meisje dat meegesleurd werd door de Ourthe is nog steeds vermist. In Luik begint de Maas buiten de oevers te treden. Omwonenden krijgen de raad om hogere oorden op te zoeken. In Verviers voerde het stadsbestuur een avondklok in nadat winkels geplunderd werden. Volg alle ontwikkelingen over het noodweer in onze liveblog.
Lees verder

Belgen in Tour over Bahrain: van "niet goed voor het wielrennen" tot "er werd vooral mee gelachen"
Bommetje vanochtend in de Ronde van Frankrijk, toen bekend geraakte dat Bahrain Victorious gisteren de politie over de vloer kreeg in het teamhotel. Hoe wordt daar in het peloton op gereageerd? Onze man ter plekke Stijn Vlaeminck legde z'n oor te luister bij enkele Belgen in de Tour.
Lees verder

Van Aert over zaak Bahrain Victorious: "Niet goed voor het wielrennen"
Wout van Aert heeft er een geslaagde laatste test richting Tokio opzitten. Onze landgenoot klom lange tijd mee met de beteren en stond zo kopman Jonas Vingegaard lang bij. "Ik ben ongelooflijk fier op hem."
Lees verder

Offday van Uran, geslepen zet van Mas en wéér die machtige eindsprint van Pogacar: kijk naar de hoogtepunten van Tour-etappe 18
Niets aan te doen. Tadej Pogacar haalde ook de achttiende etappe in de Tour de France binnen. Alweer met een indrukwekkende eindjump beet de tegenstand in het zand. Alles nog eens herbeleven? Kijk hieronder naar de hoogtepunten.
Lees verder

Noodweer zorgt ook voor uitstel voor Tax-on-web
De deadline voor het indienen van de belastingaangifte via Tax-on-web wordt opgeschoven. Normaal gezien was het uiterste tijdstip hiervoor vandaag 15 juli om middernacht.
Lees verder

5 adviezen van 'waterprofessor' die de kans op ellende verkleinen: "Watersnood voorkomen? Breek dijken af!"
Kan je ellendige watersnood voorkomen of is het dweilen met de kraan open, gelijk wat je doet? Volgens Patrick Willems, hoogleraar hydraulogie aan de KU Leuven, was er sprake van heel extreme omstandigheden, maar kunnen we wel degelijk veel doen. Zijn opvallendste advies: breek die dijken af. Hoe dat precies zit en welke grote en kleine ingrepen natte voeten helpen voorkomen, legt hij graag uit.
Lees verder

Korpschef lichtgewond na aanval door dakloze man: "Hij probeerde ook twee andere mensen aan te vallen"
Een korpschef van de politie is donderdag in de omgeving van de Lange Kievitstraat aangevallen door een dakloze. Hij was op dat moment niet in uniform, dus de aanval was toevallig en niet gericht op zijn functie. Hij raakte lichtgewond.
Lees verder

Eentje is geentje! Breekt deze tassentrend door dankzij de reboot van 'Sex and the city'?
'Sex and the city' en de modewereld, het zijn altijd twee handen op een buik geweest. Wat de personages droegen, werd vlijtig gekopieerd door de mensen op straat. En dat zal met de reboot niet anders zijn. Een nieuwe trend die misschien in gang gezet wordt door de reeks? Twee handtassen die je tegelijk draagt.
Lees verder

Bukayo Saka reageert voor het eerst op racistsiche opmerkingen na penaltymisser: "Wens niemand berichten toe die ik kreeg"
Bukayo Saka heeft op zijn Instagram-pagina voor het eerst gereageerd na zijn penaltymisser in de EK-finale tegen Italië. Engeland verloor van La Squadra Azzurra na strafschoppen. Na 120 minuten stond het 1-1. Saka kon Engeland in de running voor de eindzege houden, maar hij miste de beslissende elfmeter. Na de match kreeg hij net als Sancho en Rashford - die ook hun strafschop niet konden omzetten - racistische opmerkingen naar het hoofd geslingerd.
Lees verder

De deal is rond: Obbi Oulare trekt voor drie seizoenen naar Barnsley
De deal is rond. Obbi Oulare (25) trekt de deur in Luik achter zich dicht en trekt naar Engeland. De aanvaller tekende een contract voor drie seizoenen bij Barnsley, een ploeg uit de Championship. Oulare kwam met hoge verwachtingen naar Standard, maar kon die door een aantal blessures nooit inlossen.
Lees verder

Wie draait op voor de schade? Geraak ik met mijn auto op mijn bestemming? Wat doet het leger? Dit zijn de antwoorden op al uw vragen
De zware overstromingen in ons land roepen heel wat vragen op. Via dit formulier kon u uw vragen insturen. Zal de overheid de getroffen mensen helpen? Wat met mijn kapotte auto? En is dit een gevolg van de klimaatopwarming? In dit artikel beantwoorden wij uw vragen.
Lees verder

Plopsa Coo blijft ook vrijdag gesloten door hevige neerslag en overstromingen
Plopsa Coo, het pretpark aan de watervallen van Coo in Stavelot in de provincie Luik, blijft na vandaag ook morgen hoe dan ook vrijdag gesloten.
Lees verder