Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 13 juli 2021

Premier geeft in parlement opheldering bij vertrek regeringscommissaris Haouach, maar spreekt zich niet uit over hoof...

HLN
Premier geeft in parlement opheldering bij vertrek regeringscommissaris Haouach, maar spreekt zich niet uit over hoofddoek
Het ontslag van Ihsane Haouach, de voormalige regeringscommissaris bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IVGM), had niets te maken met de nota die de Staatsveiligheid over haar had bezorgd, zo benadrukten staatssecretaris Sarah Schlitz (Ecolo) en premier Alexander De Croo (Open Vld) gisteren in het parlement. Daarmee is deze zaak voorlopig gesust. Maar of een regeringscommissaris al dan niet een hoofddoek mag dragen? "Daar blijft een kloof gapen binnen de regering."
Lees verder

Ryanair zoekt 2.000 nieuwe, jonge piloten: zitten zij ook op werkgever als O'Leary te wachten?
Als het van Ryanair afhangt, herpakt het Europese luchtvervoer van passagiers zich razendsnel en meer dan volledig. Om de expansiehonger van topman Michael O'Leary te stillen gaat de Ierse luchtvaartmaatschappij op zoek naar liefst 2.000 nieuwe, jonge piloten. Maar zitten die wel op O'Leary als werkgever te wachten? "Ondanks haar reputatie van niet al te beste verloner, is Ryanair een zeer goede instapmaatschappij voor piloten."
Lees verder

Group Tessenderlo vraagt vergunning voor grootste gascentrale van het land
Group Tessenderlo zet door met haar plannen voor haar nieuwe elektriciteitscentrale in Tessenderlo. Het bedrijf heeft een vergunning aangevraagd voor een gascentrale van 900 megawatt, een ondergrondse hoogspanningskabel van 11,5 kilometer en waterleiding van 5 kilometer. Dat schrijft het Belang van Limburg vandaag.
Lees verder

"Het blijft maar door mijn hoofd spoken": Rashford zorgt voor krop in de keel met zeer emotionele boodschap na penalty-fiasco
Marcus Rashford (23) heeft via zijn social media voor het eerst gereageerd na de EK-finale, die Engeland verloor van Italië. De spits van Manchester United miste zijn penalty in de strafschoppenreeks en was in de nasleep online het slachtoffer van racisme. "Die strafschop moest beter. Maar ik zal me nooit excuseren voor wie ik ben of waar ik vandaan kom."
Lees verder

Iconisch gebouw in Nieuwpoort krijgt na 100 jaar z'n grandeur terug: "De chicste torenflats zijn op 1 dag al allemaal verkocht"
Dat heet dan 'grandeur'. Nu Le Grand Hôtel/White Residence, één van de meest iconische gebouwen van Nieuwpoort, in ere hersteld wordt en omgetoverd in luxeflatgebouw The Grand, is ook de interesse torenhoog. 1.500 kandidaat-kopers azen op 70 appartementen, op de eerste verkoopdag raakten er gisteren meteen negen verkocht. "Onze duurste torenflats, tot 2,7 miljoen euro, zijn allemaal al weg."
Lees verder

Bijna zes keer meer besmettingen dan vorige zomer (maar gelukkig volgen sterftecijfers niet)
Europa gaat gebukt onder een golf van nieuwe besmettingen. Gemiddeld zijn er vijf tot zes keer meer besmettingen in vergelijking met juli vorig jaar. Viroloog Steven Van Gucht weet hoe dat komt: "Vorige zomer waren de regels een stuk strenger en wij een pak voorzichtiger."
Lees verder

Vlamingen lieten vorig jaar recordbedrag na aan goede doelen
Erflaters in Vlaanderen hebben vorig jaar liefst 434,4 miljoen euro nagelaten aan een goed doel. Dat is ruim 100 miljoen euro meer dan in 2019. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (CD&V) verzamelde. Het hoogste bedrag betrof een legaat van bijna 38 miljoen euro.
Lees verder

Bondscoach Vanthourenhout na eerste Japanse training met Remco Evenepoel: "Het is hier geen gevangenis"
De eerste horde is genomen: Remco Evenepoel (21) is veilig en wel aangekomen in Japan. De kennismaking is meegevallen. Bondscoach Sven Vanthourenhout: "Dit is een land van regels, maar met een beetje creativiteit gaat het hier wel lukken."
Lees verder

Bondscoach Vanthourenhout heeft eerste Japanse training met Remco Evenepoel achter de rug: "We zijn niet in een gevangenis terecht gekomen"
De eerste horde is genomen: Remco Evenepoel (21) is veilig en wel aangekomen in Japan. De kennismaking is meegevallen. Bondscoach Sven Vanthourenhout: "Dit is een land van regels, maar met een beetje creativiteit gaat het hier wel lukken."
Lees verder

Overwegend grijze dag met regen en mogelijk onweer: zomer is nog even op vakantie
Vandaag verwachten we vanaf het oosten veel regen en soms buiige neerslag die lokaal onweerachtig kan zijn. In het westen valt er minder neerslag dan elders. Over het uiterste westen en aan de kust blijft het wellicht overwegend droog, maar het blijft ook daar meestal grijs. Dat meldt het KMI. De maxima liggen tussen 17 en 20 graden. De wind waait zwak en later matig uit noord tot noordoost. Aan de kust is de wind soms vrij krachtig.
Lees verder

Wij snakken naar de zon, zij al naar de Warmste Week: piepjong trio voor eindejaarsactie VRT wel erg vroeg bekend
Zo jong, zo ambitieus en zodanig met de juiste stem. De VRT stuurt Kawtar Ehlalouch (MNM), Gloria Monserez (Ketnet en Studio Brussel) en Stéphan Tanganagba ('Iedereen Beroemd') de ether in om eind dit jaar De Warmste Week te coveren. Drie prille twintigers en voor het eerst niet enkel afkomstig van Studio Brussel. Gisteren hintte de openbare omroep totaal onaangekondigd en in het midden van de zomer - opvallend vroeg - naar hun solidariteitsactie, vandaag volgt een officiële mededeling. Wij stellen u het nieuwe Warmste Trio nu al kort voor.
Lees verder

'Groene' minister Duitsland verruilt elektrische auto heimelijk voor benzinemodel
Een Duitse minister uit de deelstaat Brandenburg zou haar elektrische dienst-Audi niet gebruiken, omdat de actieradius van de auto te klein is. De onthulling komt voor Audi op een pijnlijk moment.
Lees verder

'Telefacts Zomer' duikt in het leven van Johnny Strange, "de jongen die geboren was om te vliegen"
'Telefacts Zomer' duikt vanavond in het leven van Johnny Strange, een Amerikaanse avonturier die in 2015 op 24-jarige leeftijd overleed.
Lees verder

Transfer Talk. Club Brugge heeft Engelse jeugdinternational op de radar
De voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen is volop bezig, dus draait ook de transfermolen op volle toeren. Welke smaakmakers vertrekken uit de Jupiler Pro League? Wie gooit met de miljoenen? En wat met Lionel Messi, blijft hij of blijft hij niet bij Barcelona? Alle transferontwikkelingen in binnen- én buitenland volgt u dagelijks in onze Transfer Talk.
Lees verder

Vive les femmes! Zangeres Naima Joris en reporter Ine Beyen schitteren naast Karl Vannieuwkerke
Zondagnacht knipte Karl Vannieuwkerke (50) het licht definitief uit van zijn 'Villa Sporza' aan de Brusselse Reyerslaan. Nog geen twaalf uur later maakte hij, ruim 1.200 kilometer zuidelijker, kennis met zijn nieuwe 'Vive le Vélo'-tafel. Idyllisch geplaatst aan het Château de Merville, op een boogscheut van Toulouse. In zijn slipstream zangeres Naima Joris (39) en reporter Ine Beyen (34), de echtgenote van ex-coureur Serge Pauwels, dames die een week lang zullen schitteren.
Lees verder

Recidivist betrokken bij een derde van de verkeersongevallen in België
Bij een op de drie ongevallen in ons land zijn bestuurders betrokken die eerder al meerdere verkeersboetes of veroordelingen kregen. Dat meldt verkeersinstituut Vias op basis van een onderzoek bij 15.000 bestuurders.
Lees verder

OVERZICHT. Aantal nieuwe besmettingen blijft fors stijgen, voor het eerst in jaar tijd overleed woensdag niemand aan corona
Het aantal nieuwe besmettingen blijft fors stijgen en er worden ook weer meer mensen met Covid-19 in het ziekenhuis opgenomen, al is dat laatste cijfer gelukkig nog altijd laag. Voor het eerst sinds 10 juli overleed woensdag niemand aan corona in ons land. Dat blijkt uit de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

Waarom Lionel Messi, de beste speler ter wereld, al twee weken zonder club zit
Gekke wereld. Lionel Messi, al 20 jaar lang één van de twee beste voetballers ter wereld, zit ondertussen twee weken zonder club. Hoe is het zo ver kunnen komen? "It's the economy, stupid!"
Lees verder

Pukkelpop start met opbouw, maar kan het festival doorgaan met stijgende coronacijfers?
Pukkelpop is begonnen met de opbouw van het festival op het terrein in Kiewit. Met een sneltest kan je binnenkort naar allemaal grote evenementen gaan en dus ook naar Pukkelpop. Het festival staat gepland van 19 tot 22 augustus. Maar nu de cijfers weer de verkeerde kant opgaan, duikt de vraag op of 66.000 jongeren samenbrengen wel een goed idee is. Zij zijn tegen die periode namelijk nog niet dubbel gevaccineerd. Het ligt komende vrijdag alvast op tafel van het Overlegcomité.
Lees verder

Minstens 34 doden bij busongeluk in Bolivia
Zeker 34 mensen zijn om het leven gekomen bij een ernstig busongeluk in Bolivia. Tien passagiers raakten gewond, melden Boliviaanse media maandag (lokale tijd). De bus was op weg van het dorp Potolo naar de hoofdstad Sucre, maar raakte ter hoogte van de stad Chataquila van de weg en stortte meer dan honderd meter naar beneden.
Lees verder