Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 23 juni 2021

Uitblinker Modric gidst Kroatië met héérlijke goal en assist naar volgende ronde

HLN
Uitblinker Modric gidst Kroatië met héérlijke goal en assist naar volgende ronde
Vicewereldkampioen Kroatië heeft gedaan wat het moest doen tegen Schotland. In Glasgow haalden de Kroaten het met 3-1, onder meer dankzij een prachtige goal van sterspeler Luka Modric. Kroatië stoot door naar de volgende ronde, Schotland is uitgeschakeld.
Lees verder

Regering-Biden wil wapenhandel aanpakken
Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft dinsdag bekendgemaakt dat het vijf eenheden zal oprichten om de wapenhandel aan te pakken, aan de vooravond van aankondigingen van Joe Biden over misdaadbestrijding.
Lees verder

"EU en Britten dichtbij akkoord over Noord-Ierse kwestie"
De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn dichtbij een overeenkomst die spanningen rond douanecontroles in Noord-Ierland moet verhelpen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van zowel Britse als Brusselse functionarissen.
Lees verder

Wat nu voor Duivels? Verschillende mogelijke opponenten voor 1/8ste finales, clash met Ronaldo en co meest waarschijnlijke scenario
Op naar een Duivels duel in de 1/8ste finale tegen Cristiano Ronaldo, zondag in Sevilla? Na de ontknoping van vanavond in groep D is dat het meest waarschijnlijke scenario volgens de computerwetenschappers van de KU Leuven. Italië (kwart), Frankrijk (halve) en Engeland (finale) zijn volgens diezelfde oefening onze meest waarschijnlijke opponenten op weg naar de EK-titel.
Lees verder

Mertens in eerste ronde in Eastbourne onderuit tegen toptalent Gauff
Elise Mertens (WTA-16) heeft zich niet kunnen plaatsten voor de tweede ronde op het grastoernooi van het Engelse Eastbourne (565.530 dollar). Ze verloor in haar eerste partij van de Amerikaanse Cori Gauff (WTA-23) met 0-6, 7-6 (7/4) en 7-5 na 2 uur en 13 minuten spelen.
Lees verder

LIVE (18u). Polen moet winnen tegen al geplaatst Zweden om zich te kwalificeren voor achtste finale
• Derde speeldag groep E • Aftrap: 18 uur • Krestovski-stadion (Sint-Petersburg) • Zweden is zeker van de volgende ronde, Polen is dat bij winst ook
Lees verder

LIVE (21u). Wie wint het laatste topduel in 'groep des doods': Portugal of Frankrijk?
• Derde speeldag groep F • Aftrap: 21 uur • Puskas Arena (Boedapest) • Frankrijk is zeker van de volgende ronde, Portugal moet vol aan de bak
Lees verder

LIVE (21u). Kan Duitsland tegen Hongarije een gooi doen naar groepswinst?
• Derde speeldag groep F • Aftrap: 21 uur • Allianz Arena (München) • Duitsland heeft 3 punten en is tweede, Hongarije heeft 1 punt
Lees verder

LIVE (18u). Verzekert Spanje zich tegen Slowakije van volgende ronde?
• Derde speeldag groep E • Aftrap: 18 uur • La Cartuja (Sevilla) • Spanje kon nog niet winnen, Slowakije is tweede
Lees verder

Wenen gaat vaccinatiefeestjes voor jongeren organiseren
De Oostenrijkse hoofdstad Wenen wil jongeren die zich laten vaccineren belonen met zogenoemde 'vaccinatiefeestjes'. De feestjes staan begin juli gepland en gevaccineerden tussen de 18 en 30 jaar kunnen zich er vanaf vandaag voor aanmelden. Dat laat een woordvoerder van de stad weten. Muziek en een feeststemming worden beloofd, meer details over de feestjes zijn niet bekend.
Lees verder

Wetsvoorstel om verkiezingen te hervormen strandt in Amerikaanse Senaat
Een wetsvoorstel om de verkiezingen te hervormen is dinsdag gestrand in de Amerikaanse Senaat. Voor het wetsvoorstel hadden de Democraten 60 van de 100 stemmen nodig, maar de 50 Republikeinse senatoren stemden tegen het wetsvoorstel.
Lees verder

Pelosi wil ondanks Republikeinse blokkering onderzoekscommissie oprichten om bestorming Capitool te onderzoeken
In de VS overweegt Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, een commissie op te richten om de aanslag op het Capitool van 6 januari te onderzoeken. Dat meldt nieuwszender CNN op basis van informatie van twee bronnen die nauw bij de zaak betrokken zijn.
Lees verder

Eerste inwoner Hongkong staat terecht voor overtreden veiligheidswet
De eerste inwoner van Hongkong staat vandaag terecht voor het overtreden van de omstreden veiligheidswet in de Chinese regio. Tong Ying-kit kan een levenslange celstraf krijgen omdat hij met een motor inreed op agenten en een protestvlag bij zich droeg.
Lees verder

Vlaamse meerderheid wil kindermishandeling in vijf stappen aanpakken
De Vlaamse meerderheidspartijen doen in een resolutie vijf aanbevelingen om kindermishandeling aan te pakken. De Belgische jeugdparketten ontvingen vorig jaar 91.402 meldingen over verontrustende opvoedingssituaties.
Lees verder

Ontwerprapport VN-klimaatdeskundigen: "Onomkeerbare gevolgen klimaatverandering bedreigen mensheid"
Een permanente opwarming van de aarde boven de drempel van +1,5 graden zou "onomkeerbare gevolgen hebben voor menselijke en ecologische systemen". Daarvoor waarschuwt een ontwerprapport van VN-klimaatdeskundigen van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), dat het Franse persagentschap AFP exclusief heeft kunnen inkijken.
Lees verder

Dag van de Mantelzorg: Kaily Desmet (23) uit Heule zorgt al sinds haar elfde voor haar zieke mama
Kaily Desmet (23) zorgt al sinds haar elfde voor haar zieke mama. "Het etiket mantelzorger heb ik toen niet gekregen. We waren gewoon een probleemgezin, terwijl 'zorgen voor' zo mooi kan zijn. Ik heb een heel goede band met mijn ouders. En ik ben héél snel volwassen geworden."
Lees verder

Vier Duivels-fans maken de rekening: dit is hoeveel coronatesten, verlofaanvragen en duizenden kilometers reizen hen al kostte
Met Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku in topvorm zijn het hoogdagen voor de fans van de Rode Duivels. Zondag spelen onze jongens de achtste finale van het EK in Sevilla, waarna ze hopelijk doorstoten naar de kwartfinale in München en daarna naar Londen trekken — voor de halve finale en finale in het mythische Wembley-stadion. Alleen, er is meer werk aan meereizen met de Rode Duivels dan aan het slopen van de verdediging van de Finnen. Vier topfans getuigen over de struikelblokken 'on the road to Wembley' en over hoeveel dat hen al kostte.
Lees verder

Onze chef voetbal gaat op zoek naar de waarheid van de Rode Duivels: "Wachten we op Eden Hazard of op Godot? Het is een pertinente vraag"
"Is uw glas bij de Rode Duivels halfvol of halfleeg?" Het is een vraag die onze chef voetbal Stephan Keygnaert zich stelt. De Duivels pakten wel negen op negen, maar ook niet meer dan dát. En om dat tikkeltje extra te brengen, kijkt hij in één richting. "De Bruyne zal één keer niet de dominante factor zijn, Lukaku scoorde nog nooit tegen Bonucci. In een mogelijke kwartfinale is het aan Eden Hazard. Maar wachten we op Eden of op Godot?"
Lees verder

Nieuwe voorzorgsmaatregelen na vondst hoge PFOS-concentraties in Willebroek: "Houd kinderen weg van sites, eet geen zelfgeteelde groenten, fruit of eieren"
PFOS deint uit. Want na Zwijndrecht, worden nu ook preventieve maatregelen afgekondigd voor de inwoners op en nabij de site van de voormalige papierfabriek in Willebroek. De grond van het nieuwe woongebied in de buurt werd in 2004 nochtans gesaneerd. "Dit doen we uit voorzorg", klinkt het.
Lees verder

ONZE OPINIE. Vlaamse reglementitis: starheid waarmee men PVDA uit onderzoekscommissie wilde uitsluiten, legde ingebakken tunnelvisie bloot
De regeldrift van de Vlaamse overheid stak de voorbije dagen nog eens stevig de kop op. De communisten van PVDA kregen aanvankelijk geen zitje in de onderzoekscommissie naar de PFOS-vervuiling. Volgens wiskundige berekeningen uit de politiek kan dat alleen maar als de commissie wordt uitgebreid naar 27 leden. De PFOS-affaire dreigt als een kauwgom aan de schoen van de Vlaamse regering te blijven kleven. Dan wil je vooruitgang boeken. En wanneer 27 leden hun zeg moeten doen, kan je minder vaart maken. Kijk maar naar de Europese Unie. En dus dreigde de PVDA als enige Vlaamse partij aan de zijlijn te belanden, gedoemd om het onderzoek te volgen als een stille vlieg op de muur.
Lees verder